SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
1161 - 1170 of 1170 Posts

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile tek dobilo upotrebnu dozvolu

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile u Sarajevu, koje je, nakon što je uništeno u ratu obnovljeno 2016. godine, tek je sada dobilo upotrebnu dozvolu.

Ovo je napisao na svom Facebook profilu Damir Faruk Saračević, bivši član Nadzornog odbora u preduzeću Vodovod i kanalizacija.

"Jedan od najvažnijih projekata u Kantonu, Postrojenje za tretman otpadnih voda Butila, izuzetno skupo i kompleksno postrojenje, sve do sada nije imalo upotrebnu dozvolu. Nemarnošću/neznanjem/spletkama nekih prethodnika, objekat je na vrat na nos pušten u rad, bez potrebnih dozvola, ali i sigurnosnih provjera. Kada smo se na početku mandata direktora ViK-a Hadžiahmetovića "zarovili" u problematiku, toliko je problema i propusta izašlo na vidjelo da je u jednom momentu najlogičnije rješenje bilo zatvoriti postrojenje. U isto vrijeme, to bi ostavilo cijeli grad sa tonama fekalija i neprečišćenih voda, što bi bila katastrofa. Ipak, krenulo se u bitku spašavanja projekta i pokušaja popravljanja svih onih propusta koji su ugrožavali funkcionalnost i sigurnost. Nakon skoro dvije godine napora i rada, rezultat nije izostao. Još jedan zadatak sa liste prioriteta koja je definisana na početku mandata u ViK-u je uspješno završen", naveo je Saračević.

Istakao je da su se na početku mandata direktora ViK-a Envera Hadžiahmetovića detaljnije involvirali u ovu problematiku, prilikom čega su uvidjeli veliki broj problema.Obnavljanje ovog postrojenja koštalo je 50 miliona konvertibilnih maraka. Finansirano je kreditima Svjetske banke u iznosu od 23,6 miliona maraka i Evropske komisije od oko 25 miliona maraka. Udio u finansiraju imao je i Kanton Sarajevo.


Akta
 
  • Like
Reactions: SamkeSa

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Produžen rok za usklađivanje dokumentacije sa mjerama zaštite ventilacionih koridoraVlada Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku o izmjeni Odluke o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora, utvrđenih u "Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada u KS".

Izmjenama je produžen rok važenja navedene Odluke do 01. jula 2021. godine.

"U cilju zaštite ventilacionih koridora u Kantonu Sarajevo neophodno je bilo kao privremenu mjeru usvojiti ovu odluku, zbog činjenice da lokalne samouprave nisu u roku provele aktivnosti na usklađivanju detaljne planske dokumentacije sa navedenom Studijom, a što je neophodno uraditi kako se ne bi narušili ventilacioni koridori utvrđeni u Studiji do donošenja zakonskih i podzakonskih akata koji regulišu ovu oblast", naveo je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić.

Vlada KS je ranije usvojila Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora koja je imala privremeni karakter primjene u trajanju od šest mjeseci.

"Za vrijeme trajanja te odluke, nosioci pripreme za izradu detaljnih planskih dokumenata, odnosno Grad i općine, bile su dužne da u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoja i Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, izvrše analizu svih detaljnih planskih dokumenata koji zahvataju ventilacione koridore i u skladu s instrukcijama Ministarstva pristupe aktivnostima na izmjenama i dopunama tih planskih dokumenata. Kako jedinice lokalne samouprave nisu pristupile usklađivanju detaljnih planskih dokumenata u propisanom vremenskom roku, obzirom da je bio i period lokalnih izbora, kao i da su se mijenjale njihove strukture vlasti, produžen je rok važenja već donesene Odluke", obrazložio je ministar Kapidžić.


Akta
 

·
Registered
Joined
·
238 Posts
Neki fazon je u pitanju definitivno jer znamo da je ovo oko ventilacionih koridora suplja prica. Marijin dvor nema zgrade ko na menhetnu. Neko je to bio sve fino objasnio ovdje na forumu.
 

·
Activity under protest
Joined
·
1,814 Posts
Zacementirati razvoj grada, ali pustiti prolazak golfova bez izduvne grane na tehnickom, ne sankcionisati grmalje sto jednom kucom zagade citavo naselje. Ista prica o javasluku, bahatosti, nekompetentnosti kao i par-nepar zabrana, gdje moje auto koje je euro 5 standard i uredno odrzavano nije moglo na ulicu, ali zato od mene bogatiji majmun koji se kune u gore navedenog golfa dvicu je mogao. Pri kretanju na semaforu iza mene vazduh ostaje nepromjenjen, iza njega 10 min lebdi neprovidni crn/zuckast/bijeli dim
 

·
Registered
Joined
·
2,004 Posts
Načelnik Efendić sa sarajevskim arhitektima u obilasku novih objekata

Akta
Neko je spominjao da mu nije jasan ovaj parking kod novog objekta OŠ Umihana Čuvidina. Po trenutno vazecem RP-u, ulica Safeta Zajke bi se trebala da izmjesti skoro do ovih paralelnih parking mjesta tj. trotoar bi bio u blizini tih parking mjesta. Po tom RP-u bi se dosadasnji veliki objekat skole rusio te bi se uz ovaj novi objekat/dvoranu dodavali dodatni objekat/objekti u pravcu gdje su ovi stari objekti.

E sada, to je sto kaze RP. Renderi na drugu pokazuju igraliste i sportski teren na toj lokaciji gdje je zemlja.
 

·
HDZ
Joined
·
6,166 Posts
ja se ne mogu oteti dojmu da ce ovi tzv vent koridori biti instrument u ucjenjivanju potencijalnih investitora.... neka vrsta rekata...
Nemaju investitori, niti smiju imati nikakve veze sa Urbanističkim planovima niti mogu graditi bilo šta kako se njima sviđa. ;)
 
1161 - 1170 of 1170 Posts
Status
Not open for further replies.
Top