SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 2512 Posts

·
Lilium Bosniacum
Joined
·
41,199 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Mislim da je bolje da imamo odvojen thread za Sarajevo, izgleda preglednije nego kad je unutar BiH threada, a i realno najviše slika se plasira upravo iz Saraj'va. So, here goes. :cheers:

Par mojih od danas...

Vlada Kantona Sarajevo

AU zgradica i Dom SindikataPalata Marijin DvorUlica Kralja Tvrtka

Alta i crkva

Još malo Alte (otvaranje 21.11) :cheers:

Trg i fontana :cheers:

:cheers:
 

·
Lilium Bosniacum
Joined
·
41,199 Posts
Discussion Starter · #10 ·
^^ :lol:

Imam ga Ogi, što je najgore... Ali ne da mi se nositi, inače svratim do Marijin Dvora uvijek poslije teretane, jer mi je usput, a ne nosim digitalac uz sebe nikad... Ali eto odradit ću jednom maxuz seriju digitalcem..

Hvala. :)
 

·
Registered
Joined
·
5,743 Posts
Hram svetih arhangela Gavrila i Mihaila u Baščaršiji, poznat i kao Stara pravoslavna crkva.

Izgrađena 1539., zvonik dograđen 1883., nakod odlaska Turaka.

 

·
Registered
Joined
·
5,743 Posts
Crkva Svetog Preobraženja

Izgrađena 1940.

Ono što je zanimljivo je da je projekat bio namjenjen pravoslavnoj crkvi u Splitu, da bi kasnije ipak bio iskorišćen za sarajevsko naselje Pofalići.

 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Kako sam se ja ugodno iznenadio kad sam prolazio neki dan pored Stare, i ugledam da im je na vratima nalijepljen onaj crni znak WI-FI za bežični što stoji u kafićima i hotelima naljepljen. :lol: :eek:kay:
i ja sam to vidio, smijurija ziv!
 

·
Registered
Joined
·
5,743 Posts


NK SAŠK-Napredak

Davne 1910. godine, u Sarajevu utemeljen je SAŠK (sarajevski amaterski športski klub). Prema nekim izvorima osnovali su ga Frico Plaček, Đuro Novotni i Nedžad Sulejmanović, koji su bili i njegovi nogometaši. U prvo vrijeme klub se natjecao u okviru gradske lige da bi 1923. godine, kao prvak grada, sudjelovao u ligi najboljih. Godine 1928. našao se u finalu državnog prvenstva sa zagrebačkim “Građanskim” i kao pobjednik kroz dvije utakmice postao prvakom države.

Kao član Hrvatsko-slovenske lige bio je jedan od najboljih klubova u razdoblju od 1918. do 1941. godine, gdje su igrali ostali klubovi iz Zagreba, Splita, Ljubljane, Osijeka, Varaždina i Subotice. Tijekom Drugog svjetskog rata igrao je u Hrvatskoj ligi. Za vrijeme djelovanja odigrao je više međunarodnih utakmica s klubovima iz Austrije, Turske, Mađarske i drugih zemalja. SAŠK je imao nogometno igralište u Kovačićima, među trenerima bili su Plaček, Gal, Sulejmanpašić, Bevanda, Giljaković, Kražić i Ferigec, a najpoznatiji je bio František Kožuh, bivši nogometaš “Sparte” iz Praga.

Treba napomenuti da je “SAŠK” u jesen 1944. godine odigrao zvaničnu utakmicu sa “Đerzelezom” na igralištu tadašnje Slavije, a da je obilježena 55. obljetnica ove utakmice 12. svibnja 1999. godine utakmicom ovih rivala u okviru natjecanja u Drugoj ligi “Jug” BiH.

Nogometni klub “Napredak” utemeljen je 17. prosinca 1994. godine, a za prvog predsjednika kluba je izabran g. Damir Križan.

Na dan 4. veljače 1995. godine održana je obnoviteljska skupština SAŠK-a. Sveukupnom aktivnošću članova HKD Napredak NK “Napredak” i predstavnika SAŠK-a, 15. travnja 1999. godine na skupštini Kluba donesena je odluka o spajanju SAŠK-a i NK “Napredak”, a novi naziv kluba je NK SAŠK-Napredak. Za predsjednika novoosnovanog kluba imenovan je gosp. Mirko Prskalo.

Od 1995. godine NK Napredak se natječe u Drugoj ligi “Jug” BiH. U natjecateljskoj sezoni 2000/01. klub je pod nazivom NK “SAŠK-Napredak” izborio ulazak u prvu nogometnu ligu BiH. U klubu pored seniora (registrirano oko 35 nogometaša) djeluju i mlađe kategorije. Juniori se natječu u Kantonalnoj ligi, gdje su zauzeli 3. mjesto, a registrirano je preko 20 nogometaša. Ovo je najvažnija kategorija jer se iz nje popunjava seniorska selekcija. Kadeti se, također, natječu u Kantonalnoj ligi sa promjenjivim uspjehom.

U posljednje vrijeme se razmišlja o otvaranju Nogometne škole “SAŠK-Napredak” za što treba osigurati materijalnu potporu. Pored uspjeha u redovnom natjecanju Nogometni klub od 1995. godine organizira malonogometne turnire, u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana.
 
1 - 20 of 2512 Posts
Top