SkyscraperCity Forum banner

[Sarajewo] Luba ty moja

9987 Views 32 Replies 22 Participants Last post by  aeroth
SARAJEWO
Kulturowy tygiel. Miasto zranione. Krwawe piękno wciśnięte w wąską dolinę, gdzieś pośrodku Półwyspu Bałkańskiego. Kawałek 'swojskiego' orientu otoczony ze wszystkich stron. Stolica państwa europejskiego.

Przedstawiam kilka swoich zdjęć wykonanych kilka dni temu.

Miasto z góry: Sarajewo wciśnięte jest w dolinę i nieco rozlewa się na jej zbocza. Dlateo ma też wyraźnie wydłużony kształt i swoją 'główną oś'. Przedmieścia częściowo położone są również w sąsiednich dolinach.

Muzułmańskie cmentarze:

Te wieże zostały zniszczone podczas wojny i odbudowane.

Mimo to na tysiącach domów, na prawie wszystkich blokach i wielu innych obiektach wyraźnie widoczne są ślady wojny:

Nowe centrum handlowe i apartamentowce:

W południowo - zachodniej części dolina się rozszerza. Tu ulokowało się 'Nowe Miasto'

Kolejne brutalne ślady

Tu się bawi Sarajewo. Ulica z wieloma klubami i ogródkami

Sarajewo to kulturowo religijny miszmasz. Tu katedra katolicka.

Handlowa ulica

Tramwaj

Ten wulkan kulturowy niegdyś już wybuchł. Nigdy więcej!

Rzeka Miljacka. Przy jednym z mostów dokonano zamachu na arcyksięcia Franciszka Ferdynanda w 1914.

Zachód słońca nad miastem. Serbka (po prawej) i Bośniaczka (po lewej, w muzułmańskiej chuście) chyba częściej rozmawiają o przyszłości niż o przeszłości... Obie w języku, które Polacy szybko zidentyfikują jako możliwy do zrozumienia. Choć milion razy w życiu przyjdzie im jeszcze sprostać koszmarom minionej wojny one już chyba wiedzą, że przyszłości nie buduje się na uprzedzeniach i nienawiści.
See less See more
23
1 - 20 of 33 Posts
G.N.
czy masz tych zdjęć więcej? Jeśli tak, to bardzo proszę.
Miejscami (na początku) podobne do Lewoczy na Słowacji. A zdjęcia piękne :)
Ale wiocha :D ;) No ale lepsze to niż bloki :) A fotki przednie, tylko jak dla mnie za małe. Ale dzięki za przybliżenie kolejnego, obcego mi miasta. :)
Ale wiocha :D ;) No ale lepsze to niż bloki :)
Ekhm;)

;)
See less See more
3
Jak byś GN ocenił? Miasto już się otrząsnęło z wojny? Ja, będąc tam kilka lat temu jednak czułem, że w ogóle państwowość bośniacka jest.... bardzo słąbo ustabilizowana. Co prawda spędziłem w Sarajewie jedynie parę godzin, ale np ok. 6 pociągów odjeżdzających z ok 800000 miasta NA DOBĘ robi średnie wrażenie..

Przyznam, że Twoje fotki robią optymistyczne wrażenie, oczywiście w porównaniu z tym co widziałem w 2003.
See less See more
Hmm urokliwie wyglada Sarajewo na wiosne, takie zatopione w zieleni. Ja bylem w zimie i wtedy wygladalo b przygnebiajaco. Do tego widze ze coraz lepiej wyglada, mniej widac slady wojny, chociazby po tych wysokich budynkach, ktore keidys byly chyba budynkami rzadowymi. Jak ja bylem, byly same szkielety zelbetowe.

oczywiscie zazdroszcze wycieczki i zdjec:);)

Bedzie wiecej fot? Moze stara czesc miasta? Albo okolice Sarajewa?
See less See more
BARTzZABŁOCIA;13022256 said:
Jak byś GN ocenił? Miasto już się otrząsnęło z wojny? Ja, będąc tam kilka lat temu jednak czułem, że w ogóle państwowość bośniacka jest.... bardzo słąbo ustabilizowana. Co prawda spędziłem w Sarajewie jedynie parę godzin, ale np ok. 6 pociągów odjeżdzających z ok 800000 miasta NA DOBĘ robi średnie wrażenie..

Przyznam, że Twoje fotki robią optymistyczne wrażenie, oczywiście w porównaniu z tym co widziałem w 2003.
Hmm, ciężko to jednoznacznie stwierdzić. Myślę, że nie do końca, choć naprawdę dużo jest ku temu robione.

Pąństwowość bośniacka, która dzielona jest z 'Republiką Srpską' współistniejącą na tym obszarze myślę, że faktycznie jest nieco inaczej pojmowana.. Bo co to miałoby niby być? Zbiór wszystkich ludzi zamieszkujących Bośnię i Hercegowinę? No na pewno jeszcze nie można o tym mówić. W takim razie podziały religijno-etniczne ? (nie wiem jak to nazwać, skoro Tito sam sobie wymyślił, że Bośniaccy muzułmanie to naród) No, też nie - no bo młodzi starają się z tego co wyczułem patrzeć innym kategoriami.

Jedna Bośniaczka (no powiedzmy mieszkanka Sarajewa, nie mam pojęcia jakiej religii i 'narodowosci' - ale ona sama o to nie dbała - bardziej podkreślając swoją sympatię do Sarajewa, niż jakąkolwiek inną przynależność) , zaczepiona z pytaniem o drogę przeze mnie na ulicy wyraziła swoje rozczarowanie skądinąd świetnym filmem 'Grbavica', tj. bardziej protest, że wszystko co wychodzi z Bośni na zewnątrz , do 'świata' zawsze musi być jakoś tam powiązane z wojną, podczas gdy ona i jej znajomi nie rozpatrują już życia w takich kategoriach...

A tak naprawdę to ja to wszystko mało rozumiem. No ale nie ma jednej 'uniwersalnej' prawdy by to wytłumaczyć....
See less See more
Hmm urokliwie wyglada Sarajewo na wiosne, takie zatopione w zieleni. Ja bylem w zimie i wtedy wygladalo b przygnebiajaco. Do tego widze ze coraz lepiej wyglada, mniej widac slady wojny, chociazby po tych wysokich budynkach, ktore keidys byly chyba budynkami rzadowymi. Jak ja bylem, byly same szkielety zelbetowe.

oczywiscie zazdroszcze wycieczki i zdjec:);)

Bedzie wiecej fot? Moze stara czesc miasta? Albo okolice Sarajewa?
Sarajewo to jedno z miejsc, które zrobiło na mnie największe wrażenie w całym moim życiu... Rzeczywiście wiosna niewątpliwie dodała uroku... Co do zdjęć to postaram się jeszcze coś wyszperać;) choć nie mam ich zbyt wiele...
See less See more
^^ Postaraj sie wygrzebac, postaraj, bo relacji z takich włąsnie "mało popularnych" miast brakuje na forum.

Btw, siwetna fotorelacja.
ja mam jakies zdjecia jakby co, ale nie wiem czy G.N sie zgodzi?;)
^^ no ba, pewno że się zgodzi <haha>.. dajesz, dajesz:p
Gratuluję wycieczki! Zastanawia mnie tylko jedno... brak fotek kobiet :D:D:D.
Na dniach będę miał okazję odwiedzić ponownie Prijedor i Banja Lukę, postaram się też obcykać :)
Te wieże zostały zniszczone podczas wojny i odbudowane.
Tak by mogly wygladac wyremontowane lodzkie blizniaki

Zdjecie wziete z http://www.studiokabk.nl/lodz/tekstylna.html
See less See more
2
Mowiac "wielokulturowy tygiel" i "swojski orient" nalezy miec swiadomosc skad to sie wzielo. Bosniaccy muzlumanie to serbochorwaci, ktorzy najczesciej przemoca, zostali skonwertowani na islam przez Turkow. Argumenty byly dosc silne - mordercze podatki, bardzo niskie prawa, danina w postaci co 5 dziecka z danej gminy chrzescijanskiej dla sultana i wiele innych represji. Czesc Jugoslowian przeszla na islam dla wlasnej wygody badz dla kariery, ale to mniejsza czesc.

Dzis mowienie o Bosni jako o osobnym panstwie jest bledem. Jest to taki sam panstwowy byt, jakby volksdojcze zrobili sobie wlasne panstwo na terenie czesci Wielkopolski. Absurd. Dziwie sie tez ze Jugoslowianie nie zlikwidowali tych wszystkich minaretow i meczetow po wyzwoleniu sie od Turkow. W Polsce z cerkwiami albo pomnikami niemieckich cesarzy sie nie patyczkowano.

Slady islamu sa sladami niewoli i ponizenia Jugoslowian.
See less See more
Miasto wygląda naprawdę fajnie. Niemal na każdym zdjęciu widać mieszankę kulturową. Jeszcze kilka lat i nie będzie większych śladów po wojnie a wtedy będzie naprawdę świetne.
Byłem w tym mieście niestety tylko przejazdem, więc większości ciekawych rzeczy nie udało mi się zobaczyć. Architektura orientalna w połączeniu z typowo europejską robi bardzo ciekawe wrażenie.
Po wojnie jest tam już nie wiele śladów(nie więcej niż na warszawskiej Pradze:) ) , dużo kasy płynie od państw arabskich które chcą zrobić z tego kraju taki swój islamski przyczułek.
Przed tym miastem jest na pewno świetlana przyszłość, potrzeba tylko czasu aby turyści zaczeli tam masowo przyjeżdzać.
Postaram się za jakiś czas wrzucić troche fotek które zrobiłem.
See less See more
Jak sie wahabizm na dobre zadomowi (a petrodolary juz robia swoje) to nie bedzie swietlanej przyszlsoci tylko taliban-bis :(
fajne fotki. w zyciu nie bylem w tamtych rejonach...
bardzo mi sie podobaja te male meczety z minaretami, po prostu super wygladaja w panoramie.
miasto wyglada wiejsko.
a jak z cenami? tanio?
Postrasze w koncu swoimi fotkami;)

na razie centrum/starowka.sceneria zimowa.rok temu:)

See less See more
14
1 - 20 of 33 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.