SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 22 Posts

·
Registered
Joined
·
737 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Schiphol mag verder groeien

Uitgegeven: 21 april 2006 14:35
Laatst gewijzigd: 21 april 2006 19:53

DEN HAAG - Het kabinet is het vrijdag eens geworden over het toekomstbeleid van Schiphol. Er is een politiek akkoord, meldde de woordvoerster van staatssecretaris Van Geel (Milieu). De details van het akkoord, waarover Van Geel en staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) lange tijd niet op een lijn zaten, worden mogelijk later vrijdag bekendgemaakt.

Schiphol mag van het kabinet verder groeien. Het aantal vluchten per jaar mag onder voorwaarden stijgen tot 520.000 vluchten. Een verdere uitbreiding, zoals de luchthaven nastreeft, "moet ze zelf verdienen", zei staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) vrijdag na de wekelijkse ministerraad.
Hoog op de agenda stond de toekomst van Schiphol. Binnen een half jaar moet de luchtvaartsector zich vastleggen op maatregelen om de geluidshinder voor omwonenden zoveel mogelijk terug te dringen. Het kabinet werd het daarover eens.

Schultz en staatssecretaris Van Geel (Milieu) stonden aan de basis van het uiteindelijke compromis. De twee bewindslieden zaten immers lange tijd niet op één lijn.

Omwonenden

"Dit is heel, heel erg. Een schandelijk besluit", reageerde woensdag G. Huiting, woordvoerder van het Platform Vlieghinder Regio Castricum, op het kabinetsbesluit tot verdere uitbreiding van de luchthaven. Huiting vindt het een "kulargument" van het kabinet dat Schiphol moet groeien. "Vertel mij nu eens waarom Schiphol moet groeien." Het platform is de belangengroep voor omwonenden van Schiphol.

Het Platform zegt geen middel onbenut te laten om de uitbreiding te voorkomen. "Het kabinet is aan zet geweest en nu is de Tweede Kamer aan de beurt. Met krachtige termen zullen we druk uitoefenen op de Kamerleden om het tij te keren."

D66 stelt eisen

D66 heeft zich vrijdag kritisch uitgelaten over het besluit van het kabinet over Schiphol. "Het is nog niet helemaal af", vindt het tweede Kamerlid Van der Ham. De parlementariër stelt dat er harde afspraken moeten worden gemaakt over de belangen van bewoners van de buitengebieden en de compensatie voor deze mensen.

"De bewindslieden zeggen 'dat gaan we later doen', maar daar nemen wij geen genoegen mee." De D66'er memoreerde hoe zijn partij onder PvdA-verkeersminister Netelenbos tegen de huidige luchtvaartwet stemde. "Dit is geen detail voor D66, het is juist de crux. De belangen en zekerheden van de bewoners van het buitengebied zijn nu slecht geregeld".

Van der Ham is wel enthousiast over de gevolgen die het kabinetsbesluit heeft voor het milieu. "Het is goed dat Schultz van Haegen en Van Geel hebben gekozen vóór de huidige milienormen. Die worden niet echt opgerekt."

Harde acties Milieudefensie

Milieudefensie heeft vrijdag harde acties aangekondigd tegen het kabinetsbeleid rond Schiphol. "De tijd van handtekeningen verzamelen is voorbij", zei campagneleider J. Wijnhoven van de milieuorganisatie vrijdagmiddag.

Milieudefensie heeft geen goed woord over voor de plannen van het kabinet, dat verdere groei van Schiphol mogelijk wil maken. De organisatie spreekt van een "horrorscenario" voor milieu en omwonenden en "volksverlakkerij".

Nog voor de zomer gaat Milieudefensie acties voeren die volgens Wijnhoven lang niet altijd een vriendelijk karakter zullen hebben. "Dat gaan we onder meer doen als de Tweede Kamer gaat praten over deze plannen. We hebben nog hoop dat de Kamer hier een stokje voor steekt."

Stichting Natuur en Milieu kraakt het kabinetsbesluit in iets andere bewoordingen. "Het kabinet kiest voor maximale groei", meent deze organisatie. "Het kabinet gaat uit van 100.000 extra vluchten voor 2010 en daarna kan de groei nog verder gaan. Men doet alsof dit kan zonder de geluidsgrenzen op te rekken. Een sprookje natuurlijk; hoe je het ook aanpakt, veel meer vliegen betekent altijd meer overlast", zegt directeur M. de Rijk.
Mooi. En ik snap al die 'belangen'groeperingen echt niet. Van die mensen die slachtoffer gaan spelen omdat ze een huis hebben vlak naast Schiphol. Alsof dat vliegveld er geheel onverwacht vorig jaar is neergeploft.
"Vertel mij nu eens waarom Schiphol moet groeien."
Nou, om centjes te verdienen, wat dacht je daar van?
 

·
-
Joined
·
3,634 Posts
Prachtig, al was het maar om al die klagers en milieu freaks dwars te zitten. ;)
 

·
Registered
Joined
·
2,880 Posts
Nou ja, je kan niet zeggen dat Castricum bijvoorbeeld 'naast het vliegveld' ligt. Maar het vliegveld moet kunnen groeien, maar puur op een andere plek. Vind het weer doodzonde dat de overheid op een heel conservatieve ongedurfde manier maatregelen neemt om de groei te kunnen bevorderen. Verplaatsing naar een 'betere' locatie lijkt me op de langere termijn toch de oplossing, hoe radicaal de verandering ook is. Begin de laatste jaren een steeds groter voorstander te worden voor het aanleggen van een vliegveld in de Noordzee.
 

·
Kejje't hoore dan!?
Joined
·
205 Posts
7928 klachten door 137 klagers... in 1 maand! www.crosnet.nl

Treurige mensen daar in Castricum, zeker echt niks beters te doen. Het zijn meer klachten dan heel Amsterdam en Amstelveen bij elkaar, terwijl die toch echt wel wat meer last hebben als je het mij vraagt! Kijk sowieso eens op die site naar het aantal klachten versus het aantal klagers en zie dat het overgrote deel van de klachten bij een paar neuroten met tijd teveel vandaan komt.
 

·
Kejje't hoore dan!?
Joined
·
205 Posts
Oh, overigens wonen de meest trieste mensen niet eens in Castricum, maar in Velsen-Zuid: 22286 klachten door 17 mensen!!! Dat is een gemiddelde van 1311 klachten per persoon. Kan je ook klachten tegen overmatige klagers indienen? Die mensen kunnen maar beter een keer echt doof worden van een vliegtuig wat een meter over hun huis scheert of zo...
 

·
Registered
Joined
·
210 Posts
@leienaar,
volgens mij is er daadwerkelijk ook meer geluidsoverlast ten noord(westen) van schiphol, dit komt volgens mij door de nieuwste baan, deze ligt ook nog eens parallel aan een oudere baan (ook noord-zuid gelegen). Ik meen me ook een kaart te herinneren die vliegtuiggeluid liet zien in de regio, slechts een klein deel lag boven amsterdam, het grootste deel ten noorden en ten zuiden van schiphol.
 

·
Prince of Persia
Joined
·
1,926 Posts
gelukkig.
 

·
-
Joined
·
3,634 Posts
^^ Hetzelfde gedonder zie je ook bij vliegveld Eelde (en zonder twijfel bij alle andere locaties of gelegenheden waar geklaagd kan en mag worden), dat een paar mensen bijna alle klachte voor hun rekening nemen. Ik zou bijna denken dat klagers te veel macht hebben in dit land...
 

·
Registered
Joined
·
737 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Zo is het voor studentenvereniging Circumflex onmogelijk om ergens in Maastricht een pand te krijgen nu ze vanwege het aflopen van het oude huurcontract op straat zijn beland, omdat in elke staat waar ze zich mogelijk zouden kunnen vestigen wel een ad hoc belangengroep wordt opgericht om maar eens flink de bestuurlijke en rechterlijke klaagroute te gaan bewandelen. En aangezien zo'n route al gauw twee jaar in beslag neemt, ziet het er somber uit voor de studenten.

Een ander mooi voorbeeld is de gloednieuwe Universiteitsbibliotheek, die nu al kampt met capaciteitsproblemen, omdat er natuurlijk weer eens flink geklaagd moest worden over de plaatsing van een derde etage op het etablissement, en de nood voor een moderne bibliotheek zo groot was dat er niet twee jaar op een uitspraak kon worden gewacht.

Burgerrechten, als ik aan de macht kom worden die eens flink ingeperkt, voor ons aller welzijn! [Myunggianung: ;)]
 

·
Registered
Joined
·
14,156 Posts
Ik ben benieuwd hoe snel die nieuwe terminal aan de andere kant van de snelweg er nu komt. Dat treintje gaat dan ook zijn intrede doen (of gebeurt dat al eerder?).
 

·
Registered
Joined
·
969 Posts
Schiphol moet natuurlijk gewoon kunnen groeien. Die linkse steden hadden gewoon geen woonwijken nabij schiphol mogen plannen. Ik geloof dat Amsterdam zelfs laatst weer plannen had om er in de buurt wat neer te ploffen.

Schiphol is voor heel Nederland van belang, net als de haven van Rotterdam en heeft naar mijn mening dus gewoon de grootste prioriteit.
 

·
The only way is up
Joined
·
90,790 Posts
Leienaar said:
Oh, overigens wonen de meest trieste mensen niet eens in Castricum, maar in Velsen-Zuid: 22286 klachten door 17 mensen!!! Dat is een gemiddelde van 1311 klachten per persoon. Kan je ook klachten tegen overmatige klagers indienen? Die mensen kunnen maar beter een keer echt doof worden van een vliegtuig wat een meter over hun huis scheert of zo...
Dat zijn beroepsklagers of milieufreaks die hier misbruik van maken :bash: .
Dit maakt wel duidelijk dat dit systeem maar het beste afgeschaft kan worden.
Daarnaast natuurlijk een bouwstop voor woningen in de nabijheid.
 

·
Registered
Joined
·
1,698 Posts
909 said:
^^ Hetzelfde gedonder zie je ook bij vliegveld Eelde (en zonder twijfel bij alle andere locaties of gelegenheden waar geklaagd kan en mag worden), dat een paar mensen bijna alle klachte voor hun rekening nemen. Ik zou bijna denken dat klagers te veel macht hebben in dit land...
Bij Rotterdam Idem Dito, Hier wordt 58 procent dan de klachten ingediend door 7 personen (ongeveer 855 klachten pp op jaarbasis)
 
1 - 20 of 22 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top