SkyscraperCity Forum banner
1 - 13 of 13 Posts

·
Registered
Joined
·
9,305 Posts
Discussion Starter · #1 ·
...presenteren het voorontwerp van het Balengebouw in de Enschedese wijk het Roombeek, en het toekomstige Cremer Museum (Jan Cremer).

Het Roombeek : Een wijk waar nog maar een paar weken gelegen, door Hare Majesteit de Koninging, Museum Twentse Welle (Ook Search Architecten) is geopend (www.twentsewelle.nl).
Volgens velen een erg mooi museum, met een aantal bijzondere details, waaronder de met stalen gordijnen omhulde kantoor/sterren/museumtoren.

Ook is vandaag bekend gemaakt, en mede door toestemming van Minister Plasterk, dat het Rijksmuseum Twenthe (ook onderdeel Roombeek en Cultuurlint), uitgebreid mag worden.
Balengebouw (onderdeel Industrieel erfgoed Enschede) :

Moet er zelf nog wel even aan wennen (als Enschedeer), maar het is wel een hele impact op het gebouw dat er al deccenia's lang staat, alle textiel euforie heeft meegemaakt .......en onlangs nog het middelpunt van het vuurwerkramp is geweest.
Het gebouw kenmerkt zichzelf vooral, door de prachtige verlichting die het s'avonds in een gouden gloed hult, de lage verdiepingshoogte en zijn vorm.
Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen te bewonderen van kunstenaars .....

1.


2. Het bijzondere aan dit ontwerp is dat de Architecten het gebouw willen optillen, waardoor er een extra (transparante) verdieping onstaat.


3.4.


5. Onbewust of bewust ? Maar in ieder geval is het stadsteken van Enschede er in te herkennen.
 
Joined
·
35,468 Posts
Gaaf, afgelopen weekend dus nog geweest hier tijdens het Balenfestival. Museum Twentse Welle is inderdaad erg mooi geworden. Dit kan een mooie aanvulling worden voor het gebied wat hiermee toch wel een bijzondere sfeer gaat krijgen.
 

·
Registered
Joined
·
9,305 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Het gebouw is overigens nu ook al erg fraai om te zien, maar met deze vaste voorziening erin (Het Cremer Museum, van Jan Cremer) .......heeft Enschede natuurlijk een goede (inter)nationale (kunst) instelling erbij :).
 

·
Registered
Joined
·
9,305 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Bouwaanvraag Balengebouw ingediendDe bouwaanvraag voor het Balengebouw in Enschede is ingediend. Het gebouw, ontworpen door SeARCH ism Rem Koolhaas, zal naast het Cremer museum een restaurant en atelierruimten huisvesten.

Het volume van het oorspronkelijke Balengebouw is in het nieuwe ontwerp aanzienlijk vergroot. De onderbouw is verdiept en de bovenbouw is opgetild door de introductie van een nieuwe verdieping. Hiernaast is een nieuw volume tegen de oostzijde van de oudbouw geplaatst.

De nieuwe, geheel glazen verdieping heeft aan de noordzijde enkele uitkragende trappen welke in verbinding staan met de afzonderlijke bouwdelen. De ontsluiting grijpt hier als het ware als een octopus om het gebouw heen.

www.search.nl
donderdag 03 juli 2008,
'Gekrompen Balengebouw rustgevend en spannend'
Het Cremer gezien vanaf de bleek. Aan weerzijden van de toren wordt het dak opgehoogd en voorzien van glas. Aan de voorkant steekt het buitenterras drie meter naar voren.

Uda Visser van architectenbureau SeARCH vindt het Balengebouw mooi, eenvoudig en rustgevend. Ze kan het weten, want ze heeft het gebouw al vele malen in ogenschouw genomen. Het bureau waar ze voor werkt, SeARCH van Bjarne Mastenbroek, is namelijk ook de ontwerper van het tegenoverliggende Rozendaalcomplex met onder meer het museumcluster Twentse Welle. Sterker: ook het Cremer was daar in eerste instantie gepland.


Visser zag het Balengebouw krimpen en minder dominant worden toen daar tegenover het zorgcluster en appartementencomplex De Eekenhof verrees. " Je zou kunnen zeggen dat de monumentaliteit is verdwenen. Maar dat maakt het gebouw niet minder speciaal, spannend en interessant." De architect vindt de metamorfose voor het Balengebouw een 'bijzondere uitdaging'. Vloer er uit, dan een paar meter de grond in, nieuwe fundering, andere functie, deel van het dak eraf en iets ophogen en dan dat doorzagen in het midden. Stukje voor stukje open zagen en met een ophangconstructie optillen. Het is niet uniek, maar komt ook niet alle dagen voor. Het is allemaal net even anders en zo ziet SeARCH het graag.


Verder maken de hoge eisen die aan museale ruimtes worden gesteld ten aanzien van de luchtvochtigheid en de zoninstraling de klus extra uitdagend. De oorspronkelijke kraanbaan waarmee de katoenbalen naar binnen werden getild, wordt (over de busbaan) herplaatst. Straks worden daar schilderijen mee naar binnen geloodst. Verder is het de bedoeling dat een deel van de muur het reliëf krijgt van één van Cremers zeegezichten door van een origineel schilderij een mal te maken.


En dan was er nog dat gedenkwaardig moment op woensdag 3 oktober vorig jaar. De befaamde Nederlandse Architect Rem Koolhaas loopt rustig rond door het Balengebouw aan de Schurinksweg in Roombeek. Terwijl in Peking het door hem ontworpen grootste tv-station ter wereld zijn voltooiing nadert, observeert de vermaarde architect de voormalige katoenopaslag. Hij kijkt heel intensief en mompelt af en toe wat. Min of meer op persoonlijke titel denkt Koolhaas mee, adviseert hij en draagt hij z'n steentje bij het aan schets-, voor- en definitieve ontwerp.

www.tctubantia.nl
 

·
Registered
Joined
·
4,042 Posts
Rem Koolhaas heeft met de verbouwing van Zollverein in Essen al wat ervaring opgedaan met historisch erfgoed, dat was naar mijn idee al erg geslaagd. Zo te zien pakt hij het in Enschede nog iets grondiger aan. Wordt het gebouw nu gewoon opengeknipt en halverwege voorzien van een extra glazen verdieping? Ik ben erg benieuwd naar hoe dit optillen in zijn werk gaat en ook naar het uiteindelijke resultaat. Volgens mij gaat dit een pareltje worden.

Heb je misschien ook wat foto's van de huidige situatie?
 

·
Registered
Joined
·
9,305 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Niet van de huidige, wel iets oudere foto's .......
 

·
Bas
Joined
·
15,890 Posts
Ik was laatst drie paar keer in Nordhorn en het leuke is, dat bepaalde opdrachtgevers daar ook aan oude textielgebouwen, die niet zijn afgebroken, nieuwe bestemmingen hebben gegeven. Al heeft men niet een Koolhaas uitgenodigd. Ik denk dat er in Twente en het aangrenzende textielland van Grafschaft Bentheim enorm veel uitwisseling en interesse is in elkaars projecten, voor wat betreft het herbestemmen van industriële gebouwen.

Bedankt voor alle informatie over dit project in Enschede, Invisible.
 

·
Registered
Joined
·
9,305 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Gek eigenlijk dat er weinig geinteresseerd zijn in dit bijzondere project, waarin het gebouw doormidden wordt gezaagd, en er een transparante verdieping tussen in komt te liggen.

Overigens staat het Roombeek ook met een ander project in de belangstelling, enwel het project, Eigen Wens ( www.eigenwens.nl )
 
1 - 13 of 13 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top