SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 65 Posts

·
Moderator
Joined
·
17,525 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Eo malo slika iz Đakovštine. U ovu dretvu bi se moglo stavljati slike iz istocnog dijela Đakovštine:) Dosta vremena provodim tamo tako da ce biti slika:eek:kay:

Prvo nešto o opcini:
Općina Semeljci je jedinica lokalne samouprave na području utvrđenom Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Obuhvaća područja naselja Kešinaca, Koritne, Mrzovića, Semeljaca i Vrbice. Općina je pravna osoba, a sjedište joj je u Semeljcima, Kolodvorska bb. Prostire se na 92 km2, a prema najnovijem popisu stanovništva ima 4858 stanovnika. U Semeljcima ih je 1558, Koritni 969, Kešincima 895, Vrbici 797 i Mrzoviću 639.

Povijest
Na širem području današnjih Semeljaca u drugoj polovici 15 stoljeća spominje se posjed feudalaca Gorjanskih pod nazivom Somoghka (Šumica), a još prije, u 13. stoljeću, u blizini današnjih Kešinaca, nalazilo se mjesto Veliko selo.
Moguće je da su se iza tih imena „skrivali“ novovijeki Semeljci, no tu pretpostavku nismo u stanju i dokazati. Po popisu iz 1702. godine, Semeljci imaju 14 naseljenih kuća, da bi samo pedesetak godina kasnije u mjestu bilo popisano čak 95 kuća. Za razliku od drugih mjesta Đakovštine toga vremena, razvoj Semeljaca bio je izrazito brz. Sredinom 18. stoljeća Semeljci su bili jedno od najvećih sela u sastavu biskupijskog vlastelinstva. Povećan broj stanovnika bio je zasigurno glavni razlog što je selo 1754. godine postalo sjedište župe. Šezdesetih i sedamdesetih godina 19. stoljeća Nijemci napuštaju bačku te kupuje posjede u Semeljcima i okolnim selima, ali i po cijeloj Đakovštini. Kulturna interakcija s domicilnim stanovništvom bila je uspješna, ali nije bila dugoga vijeka. Zbog kolektivne krivnje koja im je pripisana za strahote Drugog svjetskog rata, gotovo sve njemačko stanovništvo moralo je napustiti ove prostore.

Sakralni objekti
Kao i u većini općinskih mjesta u Slavoniji, tako i u Semeljcima, postojanje župe i škole imalo je, i još uvijek ima, veliku važnost za izgradnju kulturnog identiteta mjesta. Još u vrijeme demografske ekspanzije mjesta sredinom 18. stoljeća biskup Josip Čolnić odlučio je, 1754. godine, osnovati samostalnu župu. Po osnivanju semeljačke župe filijale su joj bile Kešinci, Koritna, Forkuševci, a od početka 19. stoljeća, osim već spomenutih mjesta, još i Vučevci, Dopsin i Koprivna. Prva crkva, ili točnije, kapelica, izgrađena je u Semeljcima dvadesetih godina 18. stoljeća u vrijeme biskupovanja Petra Bakića. Godine 1788. sagrađena je nova crkva. Građena je u kasno-baroknom stilu. U sastavu župe Semeljci danas se nalaze filijale u Kešincima, Koritni i Šodolovcima.

Centar:cheers:SilosiMalo C/U :D Benzinska u izgradnji!:)Ulica Braće Radić tzv Badnjara:) u cijeloj su ulici ispred 99,9% kuca orasi!:eek:kay:u hladu oraha! :cheers:Idemo prema centru. Općina i neke okolne zgradice. U sredini je potok Brana koji nedaleko od Semeljaca i izvire:cheers:VrbakPočeci brežuljkastog kraja:) Zamjetit ce te na nekim slikama da su Semeljci na povišenome. Negdje na 130m. tj, poceci obronaka Slavonskog gorja.

 

·
Moderator
Joined
·
17,525 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Semeljačko jezero "ciglana" koliko sam ja skontao to jezero je nastalo punjenjem iz potoka Brana:)Inace je vjetar toliko puhao da sam jedva stajao i slikao:nuts: nesto nenormalno. Poceli su se svarati i valovi. Bas me zanima koliko bi bili da je vece jezero!:nuts:

 

·
Moderator
Joined
·
17,525 Posts
Discussion Starter · #7 ·
CrkvaTaman sam izasao iz auta i krenio prema crkvi i 10 m ispred padne grana:nuts:Ista cesta prema zapadu tj Đakovu.slastičarna, pekara trgovina, kafic:D sve u jednom:cheers:

 

·
Moderator
Joined
·
17,525 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Zboravio sam staviti sliku bunkera:D oko cijelog sela ih ima 7. Neki od njih se ovako vide dok su drugi zamaskirani drvecem. Koliko sam cuo po pricama svih 7 bunkera oko sela su bili povezani:nuts: znaci da su to kilometarski podzemni tuneli. Gradili su se negdje poslije WW2.Ova cesta vodi prema Semeljčkoj šumi(vidi se malo u pozadini), kroz nju prolazi pruga a i postoji i stanica. S druge strane šume je mjesto Široko polje.
 

·
Moderator
Joined
·
17,525 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Eo slika iz Koritne, Kešinaca, Vrbice, Djurdanaca, Semeljaca, Mrzovića :cheers:

Općina u SemeljcimaOsnovna škola MrzovićOvčarstvo

VrbicaPotokKriž u DjurdancimaKoritna ribnjakSemeljciSpomenik MrzovicSemeljci 
1 - 20 of 65 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top