SkyscraperCity banner

1 - 20 of 30 Posts

·
ZAG-DMK
Joined
·
9,898 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Moj prvi (i kratki) odlazak u Koreju, veljača 2019. :)

Pa ću nabacati slika kako sam slikao po redu i štogod sam uhvatio, od odlaska iz Zagreba do odlaska iz Seoula.

Putovao sam sljedećom rutom.

ZAG-IST: TK1054, A319, TC-JLV
IST-ICN: TK88, A333, TC-JOFKafica na našem MZLZ

Doručak na letu (burek!)Slijetanje u Istanbul, prvi a nadam se i zadnji put na Ataturk (što se mene tiče)

 

·
ZAG-DMK
Joined
·
9,898 Posts
Discussion Starter #5
Vožnja metroom (jedna od valjda 24 linije)Mnoge stanice su u ovom stilu, veliki lajkDođem u centar (Gwanghwamun Square) kad neki "prosvjed"/obljetnica ili nešto treće, sve puno USA & s.Korea zastava. Govrnici su bili prilično žestoki... :nuts:

 

·
Neoliberal
Joined
·
10,487 Posts
A) Mislite da nekog zanima što ste žderali u avionu?

B) Meni su ovi istočnjački gradovi arhitektonski apsolutno nezanimljivi. Da, bogati su, čisti, dobri metroi, ovo-ono, ali meni je to užas. Gomila bezličnih nakrkanih zgrada i to je to.
 

·
ZAG-DMK
Joined
·
9,898 Posts
Discussion Starter #13 (Edited)
Općeniti dojam grada je više nego pozitivan i iznenadilo me iz više razloga.

Ljudi su prilično prijateljski raspoloženi i dosta podsjećaju na nas. Očekivao sam dosta drugačiji mentalitet dalekog istoka (možda zbog Japana), nekomunikativnost i sl, međutim potpuna suprotnost. S obzirom na druge Azijske države gdje sam bio - Koreja mi je boj 1 u tom kontekstu, iznenađujuće čak i prije Tajlanda. I sigurno se vraćam u sljedeće 2 godine na barem još 2 tjedna posjetiti Busan i Jeju.

Sljedeće što mi se sviđa je jednostavnost u svemu. Kupiš K-card i s njim plaćaš mnoge stvari od ulazaka na turističke lokacije, taxija, metroa, mnogih mjesta za hranu i sl. Također super mi je što sam SIM uzeo preko weba (klook) i na ICN samo preuzeo sa putovnicom nakon slijetanja,i sve je rješeno, od tarife do broja to je to.

Internet - opravdao očekivanja, super brz gdje god, od mobilnog, od kafića, smještaja gdje sam bio!

Za snalaženje po gradu preporučam instalirati kakao map, ima baš sve do u detalj što se tiče Koreje i tamo većina koristi taj app, gmaps baš nije tako ažuran.

O uređenosti grada ne treba puno trošiti riječi. Čistoća je na zavidnoj razini gdje god sam prošao u Seoulu - dok već Suwon (60 ak km južnije) i nije bio baš na toj razini - prije bih rekao slično Hrvatskoj :D

Dodatno što je meni super - su bezbrojni caffe spotovi koji rade non stop... i uvijek su puni ljudima od 18 do 68 doslovno. Kave su također na svakom koraku - na žalost skupe za naše standarde. Ne sjećam se kave ispod 20HRK da sam popio. Ostala hrana je tu negdje, slično kao kod nas. Ponuda je naravno odlična - što drugo i očekivati od grada sa 20+ mil.stanovnika.

Minusi:
Klima - barem u veljači kad sam ja bio. Temperature su sličen kao u Zagrebu, ali promjene su prilično izražene, u jednom danu puno brže nego kod nas. Od -10 i leda do +15 i "južine" začas okrene.
Bankomati - s obzirom na HR bankomate, a i bilo koje druge koje sam koristio, od JI Azije, Europe, čak i Kine - iznenađujuće komplicirani, mnogi ne podržavaju uopće visa electron (!?) a i nema ih baš na svakom koraku, s obzirom da oni dosta manje koriste keš nego npr. mi.
 
1 - 20 of 30 Posts
Top