SkyscraperCity Forum banner

[Sewilla] lub jak ktoś woli Sewija

16160 Views 48 Replies 16 Participants Last post by  koxak
4
Sewilla – czwarte co do wielkości miasto Hiszpanii, stolica regionu Andaluzja. Najgorętsze miasto w Hiszpanii a podobno i w całej Europie. Latem w ciągu dnia temperatura dochodzi do 45 stopni Celsjusza w cieniu i potrafi przekraczać 40 w ciągu ponad trzech miesięcy w roku. Ze względu na panujące temperatury na fasadach niektórych budynków są zamontowane specjalne spryskiwacze nawilżające powietrze aby chociaż odrobinę zwiększyć ,,komfort,, przebywania na nasłonecznionych ulicach. W mieście jest również mnóstwo fontann zapewniających chwilę relaksu pośród strumieni wody.
Sewilla jest stolicą flamenco, często wieczorami można spotkać tancerzy tańczących na uliczkach lub skwerkach miasta. To z tego miasta wyruszył na podbój Nowego Świata Krzysztof Kolumb i tu znajduje się jego grobowiec. To tak na szybko na temat Sewilli.

Na początku fotorelacji zaznaczam, że zdjęcia wstawiłem bez opisów budynków bo po prostu nie miałem czasu się z każdym zaznajomić, odwiedziny w tym niewątpliwie pięknym mieście trwały zdecydowanie zbyt krótko aby je dobrze poznać. Może następnym razem pokuszę się o dłuższy pobyt i uzupełnię fotorelację.
Tak więc zaczynamy – na początku kilka zdjęć z autobusu z wjazdu do Sewilli

See less See more
1 - 20 of 49 Posts
10
Tutaj wjeżdżamy już do ścisłego centrum, korki w sumie niewielkie, trzeba tylko uważać na pędzace skutery wąskimi uliczkami

Jedna z głównych ulic Sewilli, na końcu widoczna najsłynniejsza budowla - katedra de Santa Maria

See less See more
4 miasto w kraju? na razie to wygląda jak jakaś mieścina , Wrocław i Szczecin wyglądają zdecydowanie bardziej wilekomiejsko , no ale zobaczymy dalej.
Widzę, że ktoś poszedł po rozum do głowy i pousuwał szpetne słupy trakcyjne z tej pięknej ulicy.
Wcześniej były "lekkim" zgrzytem w tej wspaniałej przestrzeni

Widać tu analogię do wrocławskiej ulicy Szewskiej. Niestety u nas, słupy są nie do ruszenia, wiec postanowiono je "upiększyć" i dodano nieproporcjonalne lampy i pseudo secesyjne ozdobniki :eek:hno:

Sewilla - fantastyczne miasto
See less See more
10
4 miasto w kraju? na razie to wygląda jak jakaś mieścina , Wrocław i Szczecin wyglądają zdecydowanie bardziej wilekomiejsko , no ale zobaczymy dalej.
Musze ponownie zaznaczyć, że nie posiadam wszystkich zdjęć miejsc wartych obejrzenia w Sewilli (np. zero zdjęć z ogrodów Alkazaru) więc fotorelacja nie ukaze całego piękna miasta, ale jest warte obejrzenia, czy wygląda jak mieścina? nie wiem oceńcie sami, jedziemy dalej

See less See more
Nie wygląda to na jakieś wielkie miasto, ale ładne. Czekam na więcej zdjęć :cheers:
W sensie, że za mało czteropasmówek przez środek miasta?
Uwielbiam Andaluzję! :) Do Sewilli niestety nie zawitałem, ale wygląda zachęcająco.
Trzeba będzie nadrobić zaległości.

Będą też zdjęcia z innych miast, czy tylko Sewilla?
W Andaluzji jest ogrom pięknych miast które warte są tego żeby je tu pokazać, żeby wspomnieć tylko o Maladze czy Grenadzie.

P.S Nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia, piękne miasto :cheers:
Bardzo mi się podoba, piękna architektura, roślinność, ciepły klimat. Rozmarzyłem się :)
Uwielbiam Andaluzję! :) Do Sewilli niestety nie zawitałem, ale wygląda zachęcająco.
Trzeba będzie nadrobić zaległości.

Będą też zdjęcia z innych miast, czy tylko Sewilla?
W Andaluzji jest ogrom pięknych miast które warte są tego żeby je tu pokazać, żeby wspomnieć tylko o Maladze czy Grenadzie.

P.S Nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia, piękne miasto :cheers:
Niestety tylko Sewilla i tak załuję , że nie miałem więcej czasu na zwiedzanie reszty miasta.
^^ trochę szkoda że więcej miast nie będzie.
Ale założyłem wątek z mojej wizyty w Granadzie, warto pokazać te dwa andaluzyjskie miasta :)
Warto wspomnieć że katedra w Sewilli jest największym gotyckim kościołem świata. Powstała na miejscu meczetu, którego pozostałością jest minaret przebudowany na dzwonnicę, słynną La Giraldę, z którą notabene kojarzy się przyjeżdżającym do Warszawy Hiszpanom Pałac Kultury :)
W "Ostatniej bitwie templariusza" Perez-Reverte oprowadzał wraz ze swymi bohaterami po pieknej, arystokratycznej i zabytkowej Sewilli. A za Gwadalkiwirem, w dzielnicy biedoty i upadłych torreadorów, zbóje knuli chytre plany... ;)

Miasta hiszpańskie zadają kłam tezie, że na południu musi być brud, syph, bylejakość, wszystko odrapane, zawalające się, ogólny chaos i brak organizacji. W większości to wygląda tak, jakby Niemcy wzięli z zarząd komisaryczny miasta włoskie. :D
W "Ostatniej bitwie templariusza" Perez-Reverte oprowadzał wraz ze swymi bohaterami po pieknej, arystokratycznej i zabytkowej Sewilli. A za Gwadalkiwirem, w dzielnicy biedoty i upadłych torreadorów, zbóje knuli chytre plany... ;)

Miasta hiszpańskie zadają kłam tezie, że na południu musi być brud, syph, bylejakość, wszystko odrapane, zawalające się, ogólny chaos i brak organizacji. W większości to wygląda tak, jakby Niemcy wzięli z zarząd komisaryczny miasta włoskie. :D
Dokładnie ja tam czegos takiego jak brud nie uświadczyłem nigdzie. Co więcej zaskoczyła mnie dbałość o detale - torowiska tramwajowe idealnie wkomponowane w chodniki tak że czasem nie widac że wogole tędy szyny biegną, stylizowana tzw. mała architektura i zadbana zieleń miejska. Bardzo przyjemny odbiór miasta.

Co do tego, ze miasto wygląda sennie tak jak napisał Jamuary to być moze dlatego , ze pogoda była nietypowa czyli pochmurno i nawet troszke padało. Zazwyczaj tak jak napisałem wcześniej, słońce praży niemiłosiernie i jest okropnie gorąco. Dlatego zdjęcia wyglądają trochę ,,szarawo,,
Sewilla to najwspanialsze miasto Hiszpanii.. Byłem chyba w każdym mieście powyżej 100 000 mieszkańców w tym kraju i żadne nie zrobiło na mnie tak piorunującego wrażenia jak Sewilla – przepiękne centrum, mnóstwo atrakcji, których NIGDZIE indziej w Hiszpanii nie można doświadczyć, niesamowite bary, pogoda, która sprawia że miasto żyje własciwie w nocy.. Niesamowita architektura, pomarańcze w Alcazarze.. Ehhhh ja chcę tam wrócić:)
W sensie, że za mało czteropasmówek przez środek miasta?
Akurat w Sewilli buduje się teraz drugi ring ekspresowy w okół miasta
1 - 20 of 49 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.