SkyscraperCity Forum banner

Shanghai XL 2014

10393 Views 36 Replies 21 Participants Last post by  erwin
73
In januari en een klein deel van februari van dit jaar was ik in Shanghai. Vorig jaar plaatste ik ook een fotoserie van Shanghai, toen was ik er in totaal vier maanden.

Deze fotoserie laat vooral de enorme schaal van Shanghai zien. Ik heb dit proberen vast te leggen door zoveel mogelijk originele standpunten op hoogte verspreid door de stad te zoeken, vandaar dat het “uitzichtgehalte” in deze serie in verhouding met de streetscenes wat hoger is dan gebruikelijk. Zelf vind ik het erg cool om gebouwen en de skyline steeds vanuit een ander perspectief te zien, hopelijk jullie ook, kijk mee!

01. Pudong is de rechteroever van Shanghai, het nieuwe gedeelte van de stad met het bekende hoogbouwcluster bij Lujiazui. Het ontbeert over het algemeen aan levendigheid, toch vind je op loopafstand van de hypermoderne wolkenkrabbers dit soort straatjes waar je bijvoorbeeld gewoon lekker “op z’n Chinees” op straat kunt eten.


02. Dit soort straten zijn een bekend gezicht rond Lujiazui, gesloten plinten zonder voorzieningen. Het is ondanks de hoogbouw in de achtergrond niet het meest interessante stukje stad. Gelukkig zijn er van dit soort kraampjes die nog enigszins wat leven in de brouwerij brengen.


03.


04. Naast de “big three” zijn er rond Lujiazui een heleboel “opvullers” van dik 200 meter. De foto is genomen vanaf de verhoogde loopbrug die verschillende torens en winkelcentra met elkaar verbindt.


05. International Finance Center (260 & 250 meter). De (rol)trappen brengen je naar de verhoogde voetgangersbrug.


06. Terug op Puxi, de linkeroever. Puxi is een stuk chaotischer en een stuk levendiger dan Pudong. Hier wordt pas echt stad gemaakt. Dit soort verhoogde snelwegen levert altijd boeiende plaatjes op.


07. Er zijn rond het centrum verschillende tunnels die Puxi en Pudong met elkaar verbinden. Ten noorden en ten zuiden van het centrum zijn er verschillende indrukwekkende bruggen. Dit is de Nanpubrug (hoogte pylonen: 150 meter).


08. De Lupubrug is de op een na langste boogbrug ter wereld.


09. Shanghai is een stad met vele centra verspreid over een redelijk groot gebied. Dit zorgt ervoor dat Shanghai minder verstopt zit dan bijvoorbeeld Beijing, waar alles veel meer geconcentreerd is. Hier kijk je naar de torens van Xujiahui (262 meter), een van de belangrijkste winkelcentra met verschillende malls.


10.


11.


12. Uiticht over de (deels) bovengrondse metrolijn 4. Het cluster links is het gebied rond Jing’an, het drukste centrum van de stad. De andere torens die boven de rest uitsteken zitten bovenop shopping malls en markeren eigenlijk allemaal hun eigen centrum.


13. Yangpubrug (hoogte pylonen: 223 meter)


14.


15.


16.


17. De twee grootste hoogbouwclusters van de stad gezien in een lijn (Lujiazui met Jing’an op de voorbrond).


18. De nieuwe Yuexing Universal Mall Towers (240 meter)


19.


20.


21.


22. Op de voorgrond de K11, 242 meter (278 met mast), op de achtergrond het Pullman Hotel (226 meter)


23.


24. Historische gebouwen aan de Bund, hier zitten de duurste restaurants van de stad.


25. Met dit uitzicht is het natuurlijk niet slecht kersen eten.


26.


27.


28.


29. White Magnolia Plaza (319 meter) in aanbouw


30. Dazhongli Tower (253 meter) in aanbouw


31.


32.


33. Base of the Shanghai Tower (632 meter)


34. Podium van de Shanghai Tower


35.


36. Jing’an Kerry Center (260 meter)


37.


38. Jing’an Tempel


39. Onder de verhoogde snelweg is het ook filerijden geblazen


40. Torens bij Jing’an Park. Eigenlijk heeft Shanghai veel te weinig van dit soort glazen box towers van rond de 200 meter. Vaak is het in Shanghai zo dat de architect denkt dat iedere toren een kunstwerk moet worden met een mastje of een ander tierlantijntje...


41.


42. Boulevard langs de Huangpu rivier met links twee mooie highrise projecten: op de voorgrond het Shanghai Bund International Financial Centre (2x 150 meter) en op de achtergrond SOHO The Bund (136 meter).


43.


44.


45. De twintowers bij Xujiahui (262 meter).


46. Daar achter de witte muur staat het Xujiahui Center (380 meter) gepland.


47. De Longhua Tempel is de meest autenthieke tempel van Shanghai. Het was er rustig, ik kwam er geen toeristen tegen.


48. Jing’an-cluster. De meest linkse en meest rechtse toren zijn net geen supertall (298 en 288 meter).


49.


50.


51.


52. Kijkend pal naar het zuiden zien we hier weer twee andere flinke bruggen over de Huangpu rivier op een zeldzaam heldere dag. De voorste brug is de Xupubrug (hoogte pylonen: 217 meter), op de achtergrond zie je de Minpubrug (hoogte pylonen: 215 meter), die ligt al best wel een eind in de buitenwijken op een afstand van ruim 19 kilometer!


53. Als twee verhoogde “snelwegen” elkaar kruisen dan krijg je dit.


54.


55.


56.


57. Kijkend vanuit hartje stad was op diezelfde dag deze fabriek op ruim 18 kilometer afstand gemakkelijk te zien. Het is de op drie na grootste kolencentrale ter wereld. Bij wind van zee blaast dus het hele zaakje precies over de stad heen. Het gebouw links is een Sheraton hotel dat ongeveer 200 meter hoog moet zijn, maar ik kan nergens officiele cijfers vinden. Iemand?


58. Op de achtergrond een boel schreeuwerige torens in Pudong.


59.


60.


61.


62.


63.


64.


65.


66. Fabrieken genoeg rond de stad...


67. De Huangpu rivier mondt uit in de Yangzi rivier. De haven ligt voor een groot gedeelte aan de monding van de Yangzi rivier. Op deze foto kijken we tot aan de Yangzi rivier, waaraan de hijskranen staan. En we kijken er zelfs overheen, want de windmolens staan aan de overkant van de rivier op 22 kilometer afstand.


68. Mijn ervaring met het weer in Shanghai is dat het weerbeeld meestal tergend langzaam veranderd. Als het mooi, droog, zonnig weer is kan dat dagenachtereen aanhouden, maar hetzelfde geldt voor regen. Ik heb verschillende perioden meegemaakt dat het vier dagen lang onafgebroken miezerde.


69.


70.


71.


72. Afsluiters: mijn favoriete skyline standpunt bij daglicht.


73. En bij schemer.


Bedankt voor het kijken! Reacties worden altijd erg op prijs gesteld. :)
See less See more
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 37 Posts
Heerlijke serie!!! Wat een stad! Ik ben ook een groot fan van die verhoogde wegen dwars door de stad die je veel ziet in Azië!

Door de vele hoogbouw appartementen (die er vroeger bijna niet waren) heeft de stad soms wel wat weg van Hong Kong zoals op foto 67.
  • Like
Reactions: 1
Geweldige serie DvW! Ik ben ook dol op uitzichtfoto's, dus dit is helemaal mijn ding :) Te veel favorieten om op te noemen. Je had op het merendeel van de foto's ook prachtig helder weer. Zo helder heb ik het in Shanghai of Peking volgens mij nooit gehad. Echt genieten dit, maar ik begin China hierdoor wel te missen.
  • Like
Reactions: 1
Wat een geweldige kosmopolitische stad is Shanghai toch aan het worden. En dat in een recordtempo dat we bij zovele Chinese steden zien. De stad past nu al gemakkelijk in het rijtje met Tokyo, New York, Seoul, Sao Paolo, Londen, Parijs, etc, etc.

Schitterend en boeiend om te zien en fantastisch in beeld gebracht! :eek:kay:
  • Like
Reactions: 1
Zo dan! Komt ie even met een vette uitgebreide serie aanzetten! Voorzien van goed commentaar laat het vooral zien wat voor MEGA stad dit toch is! :eek:mg: :cool:
Dank voor deze serie! :eek:kay:
  • Like
Reactions: 1
Wat een geweldige kosmopolitische stad is Shanghai toch aan het worden. En dat in een recordtempo dat we bij zovele Chinese steden zien.
Echt kosmopolitisch vind ik de Chinese steden persoonlijk nog niet. Zelfs Hong Kong is het voor een groot deel niet. Shanghai is wel verreweg de meest kosmopolitische stad op het Chinese vasteland. Die stad zou denk ik helemaal spectaculair geweest zijn als de communisten de economie niet om zeep hadden geholpen.
Schitterende serie. Zo meteen op het werk even een kwartiertje opofferen aan een groot beeldscherm.
  • Like
Reactions: 1
@Remski: het weer was ook net zo vaak slecht, alleen op die momenten heeft het niet zoveel zin om uitzichtfoto's te gaan maken. ;)

@EPA001 & Ribarca: Shanghai zou ik wel kosmopolitisch durven noemen, maar dat is dan ook de enige stad op het vaste land van China.

@Allen: dank voor de reacties! :)
  • Like
Reactions: 1
Wow! Favo's: #1, 2, 16, 25, 39, 50.

In 2009 heb ik nog bovenop de boog van die Lupubrug (#8) gestaan. Is de brug nog steeds te beklimmen (via een trap op de boog)?
stuk voor stuk prachtige platen! en wat een indrukwekkende skyline heeft Shanghai toch
Wat een indrukwekkende stad is Shanghai. Veel hoogbouw maar ja men kan ook niet anders in die omgeving. China is gewoon ernstig dichtbevolkt.
@Hoogbouw010: ik was in 2010 van plan die boogbrug te beklimmen, maar die was toen dicht ivm de veiligheid voor de expo (de brug loopt dwars over het expoterrein. Vorig jaar (2013) wilde ik dan de brug gaan beklimmen, maar ondanks dat de ticketbalie en billboards er nog waren, zei men toen dat de brug al een hele tijd niet meer toegankelijk is voor publiek en dat ie ook niet meer open zal gaan.
Wow, waanzinnige platen. :wow: Natuurlijk heb ik met de tijd dat ik in Shanghai was met jou een fractie van de mooie standpunten mogen zien. Ik heb inderdaad wat weer betreft de regenachtige kant van Shanghai mogen vastleggen, wat het fotograferen er niet makkelijker op maakte. Leuk om de stad zo te zien met verrassende en indrukwekkende beelden. En bij sommigen herken ik de beelden weer, zodat ik toch het gevoel even krijg dat ik deze megolopolis een beetje kan overzien. :)

Echt een waanzin wat er voor megabruggen staan. Van één zo'n brug kan ik al dromen, zoevend over de Rotterdamse havens...
Gelukkig hebben we de Brienenoord. ;)

Het is weer genieten om op deze manier toch weer een beetje terug te zijn. Veel plezier nog zolang als dat je daar bent.
^ Bedankt! Ja jij had acht belachelijk slecht weer, mooi weer maakt de stad wel echt een stuk leuker. Volgende keer beter! ;)

@Allen: Bedankt voor de reacties!
Blijft toch wel een van de meest indrukwekkende steden - zoniet de meest indrukwekkende stad - ter wereld wat mij betreft.

Het is echt DE definitie van een megalopolis of megacity. Zelfs New York en Hong Kong zien er eigenlijk wat 'braver' uit dan Shanghai omdat die redelijk uitgekristalliseerd zijn (begint nu wel weer verandering in te komen in NY). Het verschil tussen hoog en laag, oud en nieuw is in Shanghai gigantisch. Daardoor krijg je soms echt van de hele futuristische beelden.
Mooie foto serie, blijft toch een fascinerende stad! De combinatie oud & nieuw levert inderdaad mooie plaatjes op. Helaas verdwijnen die oude wijkjes wel rap. Verschil met Hong Kong en New York is denk ik dat Shanghai nog maar op een paar plekken een soort van internationale vibe heeft en het verder vooral nog erg Chinees is.

Foto 18 is toch wel de mooiste, mijn oude buurtje met sinds vorig jaar de meest lelijke en kitcherige mall op aarde (Yuexing Mall). :banana:
G
Prachtige foto's. Nr. 25 is speciaal :cheers:
1 - 20 of 37 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top