SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1018 Posts
G

·
Thats not even Tetovë though, it looks like somewhere in Skopje. The building to be made into the university of Tetove is in Skopje, plus so is the castle. It seems to be a well done presentation though.
 

·
Smart User
Joined
·
5,478 Posts
^^ It is in Skopje Center and its exact location is in and around the area where Scanderbeg monument is today and is also very, very close to "Old Bazzar" area on one side and "Stone Bridge" on the other.
 

·
Registered
Joined
·
392 Posts
Sheshi shtrihet ne komunen Cair dhe Komunen Qender. Sa i perket Komunes Qender, ka thene se mundet ky projekt te realizohet nqofse komuna Cair mirret vesh me Pronaret te tokes qe gjendet ne komunen Qender! Sipas planit te fundite detal urbanistik te Komunes Qender, aty ku duhet te shtrihet sheshi ka 2 objekte komerciale te planifikuara d,m.th deri tani Komuna e Cairit ende sesht marr vesh me pronaret, gje qe e blokon ket proekt!
Projekti financohet nga komuna e cairit kurse per projektimin e projektit ka ndare Qeveria e Maqedonise gjysem milion euro! Pastaj do te ndahen me shume mjete nga shteti, nuk do te mbesi me kete gjysem milion euro! Sa i perket pelqimit, shum qytetar e pelqejn kete projekt(habitse por e vertet, shum maqedon e pelqejn) sepse urbanizohet ajo pjes! Perseris se nuk do te ket asnje ndarje si e shqitareve apo e maqedonasve, kjo do te jet dhjesht edhe nje shesh ne shkup si te gjith te tjeret. Deri tani shkupi ka 7 sheshe dhe kur ska pas dalime si e jona dhe e juja!
 

·
Smart User
Joined
·
5,478 Posts
Perseris se nuk do te ket asnje ndarje si e shqitareve apo e maqedonasve, kjo do te jet dhjesht edhe nje shesh ne shkup si te gjith te tjeret. Deri tani shkupi ka 7 sheshe dhe kur ska pas dalime si e jona dhe e juja!
E thua kete sikur te besosh ne nje bote ideale!

Ti mund te tentosh ta luash rolin e nje qytetari te denje "Maqedon" por realiteti eshte se Shkupi eshte, de fakto, i ndare ne dysh dhe ate ne dy rrafshe.

Ne rrafshin urban dhe arqitektonik nga njera ane. Kjo sepse eshte mese e qarte se pjesa (apo pjeset) Shqiptare e Shkupit eshte shumefish me e prapambetur dhe me e pazhvilluar se ajo (ato) Maqedone.

Dhe ne rrafshin etnik nga ana tjeter.. Numri i Maqedonasve ne lagjet Shqiptare eshte minimal (dhe dita dites zvogelohet) si dhe anasjelltas, numri i Shqiptareve ne lagje Maqedone eshte krejtsisht simbolik.
Kjo ndarje etnike simbolizohet me anen perndimore dhe lindore te lumit Vardar por ne teren situata ndryshon nga lagjja ne lagje, e nganjehere edhe nga rruga ne rruge. Pra, ashtu si ndahen ne baza etnike lagjet dhe rruget ne Shkup, jane ndare eshte sheshet dhe parqet.

Ky eshte realitet o te pelqej kjo ty apo jo andaj eshte JASHTZAKONISHT e rendesishme se PER KEND dhe KU do ndertohet ai Shesh.
 

·
Registered
Joined
·
392 Posts
E thua kete sikur te besosh ne nje bote ideale!

Ti mund te tentosh ta luash rolin e nje qytetari te denje "Maqedon" por realiteti eshte se Shkupi eshte, de fakto, i ndare ne dysh dhe ate ne dy rrafshe.

Ne rrafshin urban dhe arqitektonik nga njera ane. Kjo sepse eshte mese e qarte se pjesa (apo pjeset) Shqiptare e Shkupit eshte shumefish me e prapambetur dhe me e pazhvilluar se ajo (ato) Maqedone.

Dhe ne rrafshin etnik nga ana tjeter.. Numri i Maqedonasve ne lagjet Shqiptare eshte minimal (dhe dita dites zvogelohet) si dhe anasjelltas, numri i Shqiptareve ne lagje Maqedone eshte krejtsisht simbolik.
Kjo ndarje etnike simbolizohet me anen perndimore dhe lindore te lumit Vardar por ne teren situata ndryshon nga lagjja ne lagje, e nganjehere edhe nga rruga ne rruge. Pra, ashtu si ndahen ne baza etnike lagjet dhe rruget ne Shkup, jane ndare eshte sheshet dhe parqet.

Ky eshte realitet o te pelqej kjo ty apo jo andaj eshte JASHTZAKONISHT e rendesishme se PER KEND dhe KU do ndertohet ai Shesh.
Po ku din ti si esht atje?:)Keshtu gjera degjohet ne te gjitha anet! Kam plot familjar qe jetojn ne Shkup dhe kjo qe thua ti nuk esht aspak e vertet!
Sipas statistikave, neper komunat maqedonase esht ngrid numri i banorve shqiptar per shembul ne Komunen Qender(aty ku kam edhe Kushurir).
,,Vet deputeti shqiptar,, tha se ky shesh do jet si gjith te tjerit! E di se duket si ndonje ,,ndarje,, ashtu mendojn edhe me shum njerz, por pasi te ndertohet do shihet se si esht me te vertet.
Mua nuk me intereson ,,cfar pazarllek shte bere mes 2 partive,, une shikoj qe aj vend te urbanizohet, per mua, un do kisha pranuar edhe shesh ,,rom,, , me rendesi esht qe qyteti te jet i bukur dhe urbanizuar.
Patriotizem ne kete koh eshte dicka tjeter, nuk esht me ajo e vjetra:cheers:
 

·
Smart User
Joined
·
5,478 Posts
Po ku din ti si esht atje?:)Keshtu gjera degjohet ne te gjitha anet! Kam plot familjar qe jetojn ne Shkup dhe kjo qe thua ti nuk esht aspak e vertet!
Une ne Shkup shkoj rregullisht me pune qe 12 vite dhe nuk ka biruc te Shkupit qe se njoh.

Sipas statistikave, neper komunat maqedonase esht ngrid numri i banorve shqiptar per shembul ne Komunen Qender(aty ku kam edhe Kushurir).
Lagjet si Cairi, Serova, Dizonska, Gazibaba, Sutka, Kondova, Saraji, Bitpazari jane lagje qe numri i Maqedonasve nuk kalon as 5% te popullsise.

Lagjet si Aerodrom, Kisela Voda, Kapistec, Karpos, Qendra (perendimi i lumit Vardar), Lisice, Gjorgje Petrov jane lagje ne te cilat numri i Shqiptareve nuk kalon as 1%.

Kjo dokumenton vetem nje gje, se Qyteti i Shkupit eshte I NDARE ETNIKISHT.

Mua nuk me intereson ,,cfar pazarllek shte bere mes 2 partive,, une shikoj qe aj vend te urbanizohet, per mua, un do kisha pranuar edhe shesh ,,rom,, , me rendesi esht qe qyteti te jet i bukur dhe urbanizuar.
Ndersa per mua eshte me rendesi qe te rregullohet, funksionalizohet dhe urbanizohet pjesa Shqiptare e Shkupit.

Pse? Sepse eshte absolutisht e parendesishme per nje Shqiptar nga Shkupi nese ndertohet nje shesh ne Karpos apo ne Aerodrom sepse ai ate nuk do ta shfrytezoje por eshte shume e rendesishme nese i njejti ndertohet ne Shkup-Veri apo ne Gjon Kenedi.

Shkupi Shqiptar dhe ai Maqedon jane dy realitete diametralisht te kunderta dhe duhet te kesh probleme serioze me shiqimin nese nuk e veren kete gje.

Patriotizem ne kete koh eshte dicka tjeter, nuk esht me ajo e vjetra:cheers:
Patriotizem eshte nje gje, por te kontatosh nje gjendje reale ne teren eshte dicka krejt tjeter.
 

·
Registered
Joined
·
392 Posts
Cairi, Gazi Baba, Shutka dhe Saraj jan Komuna jo lagje(ska gje :) )
Nuk esht e vertet se ne Komunat e permendura ska as 5% Maqedon
Komuna Shqiptar Maqedon
Cair 36.921 15.628
Gazi Baba 12,502 53,497
Shutka (15%) (5%)
Saraj 32,408 1,377 ketu ke te drejte por te tjerat Komuna jo !

Sa u perket komunave Aerodrom, Kisela Voda, Kapistec, Karpos, Qendra , Lisice, Gjorgje Petrov ka me se paku 2 % dhe ata statistika kan qen para 10 vitesh!

Sheshi ndertohet ne Komunen e Cairit dhe Qendres ketu shihet sa shqiptare esht komuna Cair 36.921 Shqiptar 15.628 Maqedon d.m.th nuk eshte Komun Shqiptaresh por Komun multietnike poashtu kur e przie edhe Komunen Qender ather sheshi i bie 50% shqiptar, 50% Maqedon.
Edhe te jen te ndare Komunat, ateher me sheshin Skenderbeu Komunat bashkohen(Cair-Qender) duhet ta kuptojm se Maqedonia pa shqiptartet nuk funksionon dhe e njejta edhe me maqedont!
Me rendesi esht qe te filohet proekti, me tutje do shohim...
Buki me vjen mir qe ndahe koh per te diskutar si njeri(pa ofendime etc. :)
 

·
Smart User
Joined
·
5,478 Posts
Cairi, Gazi Baba, Shutka dhe Saraj jan Komuna jo lagje(ska gje :) )
Mos mi perzij Komunat me lagje. Ke parasysh se je tu diskutu me nje njeri qe nuk flet palidhje!

Lagjja Cair (jo Komuna) fillon prej Xhon Kenedit afer stadionit te Sloges, perfshin hapesiren ne dy anet e rruges (pervec Dizonskes) dhe vazhdon deri te lagjja Shkup-Veri, e gjithashtu ne vete perfshin edhe Ambullanten e Cairit e ne pjesen e siperme perkufizohet me lagjen Butel (te ish Ambasada e Shqipnise).


Nuk esht e vertet se ne Komunat e permendura ska as 5% Maqedon
Komuna Shqiptar Maqedon
Cair 36.921 15.628
Gazi Baba 12,502 53,497
Shutka (15%) (5%)
Saraj 32,408 1,377 ketu ke te drejte por te tjerat Komuna jo !
Prap e ke marre gabim. Mos mi perzij lagjet me Komuna. Mos harro se nen KOMUNEN Gazibaba hyn edhe Avtokomanda qe eshte 100% e populluar me Maqedone andaj edhe komuna Gazibaba del se ka mjaft Maqedone.

Ndersa une e pata fjalen per LAGJEN Gazibaba, e kjo perfshin ate hapesiren prej Jahja Pashes dhe vazhdon ne anen e siperme deri ne malin e gazibabes.

Sa u perket komunave Aerodrom, Kisela Voda, Kapistec, Karpos, Qendra , Lisice, Gjorgje Petrov ka me se paku 2 % dhe ata statistika kan qen para 10 vitesh!
Une me doket Shqip fola. Pastrimi etnik i lagjeve te Shkupit dhe ndrrimet e banesave ne mes te Maqedonasve dhe Shqiptareve nuk ka filluar as sot as dje por eshte nje dukuri qe vazhdon me dekada te tera.

Sot ne lagjet Maqedone qe i permenda nuk ka mbi 1% Shqiptare.

Sheshi ndertohet ne Komunen e Cairit dhe Qendres ketu shihet sa shqiptare esht komuna Cair 36.921 Shqiptar 15.628 Maqedon d.m.th nuk eshte Komun Shqiptaresh por Komun multietnike poashtu kur e przie edhe Komunen Qender ather sheshi i bie 50% shqiptar, 50% Maqedon.
O njeri. Mos i perzij komunat me lagje. Une jom tu fol per lagje.

Edhe te jen te ndare Komunat, ateher me sheshin Skenderbeu Komunat bashkohen(Cair-Qender) duhet ta kuptojm se Maqedonia pa shqiptartet nuk funksionon dhe e njejta edhe me maqedont!
Me rendesi esht qe te filohet proekti, me tutje do shohim...
Edhe une gezohem qe mund te ndertohet ky shesh edhe pse sipas mendimit tim, ne pergjithesi, projekti "Shkupi 2014" e ka shenderruar Shkupin ne nje Disneyland Ballkanik ne kontekstin negativ, ne nje kicheraj te llojit me te vrazhde, ne katrahure artitektonike dhe ne tmerr urban.

Buki me vjen mir qe ndahe koh per te diskutar si njeri(pa ofendime etc. :)
Kur pasna ofendu une?
 
G

·
The difference in Shkup is night and day, its obvious that nearly no investments are made on the Albanian side of the town. Complete apartheid.
 

·
Banned
Joined
·
6,765 Posts
The difference in Shkup is night and day, its obvious that nearly no investments are made on the Albanian side of the town. Complete apartheid.
I don't know, if we can call it apartheid. What I know is that Skopje has two Municipalities inhabited and governed by ethnic albanians (Saraj and Cair). These two Municipalities have their own budgets from local taxes (FYROM has more or less the same tax system like Albania, one part of the taxes go to the local government and one part to the national government) and a little aid money from the central government. With this budget, you could at least fix the roads and the squares in this two Municipalities. But as far as I could see last year, almost nothing has been done in this two Municipalities. Why don't they do anything? I think, because they are corrupted. They put the money in their pockets and the voters don't get it because they are fixated on the ethnic discourse.
On the other side, there is an ethnic albanian coalition party in the central government. This party could lobby in the central government for these two municipalities, to get more money from the governmental aid. Why don't they do anything? Because they are corrupted and they don't care about the voters. They just want to fill their pockets as much as they can and then leave.
Of course, the macedonians won't give you anything if you don't ask. But if you ask, if you lobby, and if you bargain with them, they have to give you at least something. Otherwise the ethnic albanian coalition party could boycott the government and the other ethnic albanian parties could boycott the parliament.
I don't see this problem from an ethnic perspective, but from the perspective of corruption. Many of the mayors in the albanian inhabited Municipalities are corrupted (like all albanians in Albania or Kosovo and the macedonians). They steal the money and accuse the macedonians for not giving them money. The whole problem is homemade to dazzle the albanian voters.
I don't negate the ethnic problem in Macedonia. But what I'm trying to say is that the albanian mayors and the albanian parties generally have an interest to put the whole problem of budgets, money distribution and investments on an ethnic level to hide all the corruption affairs. No doubt, there is an ethnic discrimination, but this is because the albanian parties in Macedonia don't do anything to get more money and to get more rights. And that few money they get, they put in their own pockets.
 
G

·
Good observation, Tartanzan. But that is just the surface of the problem, there are a number of underlying factors which also contribute to the assymetry in ethnic areas; systematic exclusion from higher learning facilities, macedonians aiding corrupt albanians to stay in power, the division of albanian parties to weaken their position etc.

"The albanians can stay on their side and we will stay on our side" - thats exactly what a macedonian told me this summer. Never heard more ingnorance in my life.
 

·
Banned
Joined
·
6,765 Posts
"The albanians can stay on their side and we will stay on our side" - thats exactly what a macedonian told me this summer. Never heard more ingnorance in my life.
This sounds stupid. But that is not how it is. I've been many times in Skopje. There are prejudices and there is some kind of division in the heads of the people (like we are here and they are there or like your quotation), but there are also people who like to spend time together. Especially the younger generations go in mixed schools and spend time together.
 
G

·
This sounds stupid. But that is not how it is. I've been many times in Skopje. There are prejudices and there is some kind of division in the heads of the people (like we are here and they are there or like your quotation), but there are also people who like to spend time together. Especially the younger generations go in mixed schools and spend time together.
Shkup may be different, i heard that in Tetove where opinions are a bit more extreme. Nderto 24, your experiences seem to be pretty accurate with my observations. In the end, everybody loses though.

I was hoping that somebody would create a political party consisting of both albanians and macedonians, cause thats the only way i can see things moving forward but it seems as though the will to do so isnt there yet.
 
1 - 20 of 1018 Posts
Top