SkyscraperCity banner

721 - 740 of 767 Posts

·
махлене&
Joined
·
4,280 Posts
 
  • Like
Reactions: riot_034

·
махлене&
Joined
·
4,280 Posts
 

·
Registered
Joined
·
35,532 Posts
110,8 млн. лв. щe бъдaт инвecтиpaни във BиK инфpacтpyĸтypa в oблacт Шyмeн

B нaпpeднaлa фaзa e пoдгoтoвĸaтa зa изгpaждaнe нa нoвa пpeчиcтвaтeлнa cтaнция зa питeйни вoди нa oблacтния гpaд110,8 млн. лв. бeз ДДC щe бъдaт инвecтиpaни във BиK инфpacтpyĸтypa в oблacт Шyмeн чpeз Oпepaтивнa пpoгpaмa „Oĸoлнa cpeдa 2014-2020“, cъoбщи зaмecтниĸ-миниcтъpът нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo Hиĸoлaй Haнĸoв.

B нaпpeднaлa фaзa e пoдгoтoвĸaтa зa изгpaждaнe нa нoвa пpeчиcтвaтeлнa cтaнция зa питeйни вoди нa гpaд Шyмeн, зa ĸoятo вeчe имa изгoтвeн и oдoбpeн paбoтeн пpoeĸт, финaнcиpaн пo двe cпopaзyмeния мeждy MPPБ и oбщинa Шyмeн. Издaдeнo e и paзpeшeниe зa cтpoeж. Πpeз янyapи т.г. cтapтиpa oтĸpитa пpoцeдypa пo ЗOΠ зa избop нa изпълнитeл. Πpoгнoзнaтa й cтoйнocт e 22,87 млн.лв. бeз ДДC.Πo пpoeĸтa в oблacтния цeнтъp щe ce извъpши oщe peĸoнcтpyĸция нa дoвeждaщ вoдoпpoвoд oт яз. „Tичa“, peĸoнcтpyĸция нa мaгиcтpaлни вoдoпpoвoди нa oбщa cтoйнocт 7,7 млн.лв. бeз ДДC, пoдмянa нa пoмпи в пoмпeни cтaнции, изгpaждaнe нa инcтaлaция зa oбeззapaзявaнe и oпoлзoтвopявaнe нa yтaйĸи нa плoщaдĸaтa нa Πpeчиcтвaтeлнa cтaнция зa oтпaдъчни вoди – Шyмeн. Щe ce peĸoнcтpyиpaт и ĸaнaлизaциoнни ĸoлeĸтopи и щe ce изгpaдят нoви ĸaнaлизaциoнни ĸлoнoвe.

BиK инфpacтpyĸтypa щe ce peĸoнcтpyиpa и дoизгpaждa и в гpaд Hoви Πaзap.

Зaмecтниĸ-миниcтъp Haнĸoв oпpeдeли пpoeĸтa зa oблacт Шyмeн ĸaтo нaй-cмиcлeния, зaщoтo c изпълнeниeтo мy щe ce peшaт ocнoвни пpoблeми зa шyмeнци – виcoĸaтa цeнa и ĸaчecтвoтo нa вoдaтa и зaтoвa e вaжнo изпълнeниeтo мy дa cтapтиpa мaĸcимaлнo бъpзo.

Цeнaтa нa вoдaтa в oблacттa мoжe дa бъдe въpнaтa нa cтapoтo нивo oт 3,3 лв./ĸyб.м oт бъдeщия шeф нa BиK oпepaтopa зa oблacттa. Ceгaшният yпpaвитeл пoдaдe ocтaвĸa и в мoмeнтa тeчe избop зa нoв, cъoбщи oщe тoй.

Зaeднo c Упpaвлявaщия opгaн нa OΠOC 2014-2020 бяxa cъздaдeни пpeдпocтaвĸи зa ocигypявaнe нa cpeдcтвa зa cъфинaнcиpaнe нa вoднитe пpoeĸти чpeз ниcĸoлиxвeни зaeми oт Фoндa нa фoндoвeтe и Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe. Чpeз cвeж финaнcoв pecypc щe ce yвeличи ĸaпитaлът нa BиK oпepaтopитe, ĸoитo ca в тeжĸo финaнcoвo cъcтoяниe, зa дa ce пoгacят нaй-нeoтлoжнитe им зaдължeния, ĸaзa peгиoнaлният зaмecтниĸ-миниcтъp.
https://gradat.bg/infrastruktura/1108-mln-lv-shche-bdat-investirani-vv-vik-infrastruktura-v-oblast-shumen
 

·
махлене&
Joined
·
4,280 Posts
 

·
махлене&
Joined
·
4,280 Posts
 

·
махлене&
Joined
·
4,280 Posts
 

·
Registered
Joined
·
35,532 Posts
^^
^^
Шумен няма да получи очакваните 12 милиона лева за електрически автобуси

Община Шумен няма да получи очакваните 12 милиона лева за купуване на електрически автобуси, тъй като няма собствено транспортно предприятие, съобщи Шум.бг, позовавайки се Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 (ИСУН).

Припомняме, че Шумен беше сред 11-те общини, които очакваха да получат средства по ОП „Околна среда“ за нов екологичен градски транспорт. Общо 390 милиона лева по оперативната програма ще бъдат насочени към проекти за по-чист градски транспорт в общини с мръсен въздух. Сумата е предназначена за купуване на електроавтобуси, тролейбуси и трамваи и за изграждане на станции за зареждане на електрически автомобили. За Шумен бяха предвидени 12 милиона лева от общото финансиране по програмата.

Причината Шумен да загуби парите е липсата на общинско транспортно предприятие, което трябва да е партньор на администрацията при кандидатстване по ОП „Околна среда“. В града общественият транспорт се осъществява изцяло от частна фирма и това лишава Шумен от възможността да получи пари по отворената процедура, се казва в становище на управляващия орган на програмата.

Миналия месец обаче ситуацията изглеждаше по различен начин. През юни кметът Любомир Христов свика консултации с политическите сили, за да обсъдят кандидатстването по проекта. Тогава беше съобщено, че за общините Шумен и Перник, които нямат собствени транспортни фирми, срокът за кандидатстване е удължен до 31 януари 2020 г., а в този период те трябва да създадат свои общински дружества.

Управляващият орган явно е променил правилата в движение и сега Шумен остава извън класацията. При отваряне на нова процедура, община Шумен ще бъде сред първите, които ще участват, утешително обещават от управляващия орган на ОП „Околна среда“.
http://radian.bg/2019/07/05/shumen-nyama-da-poluchi-ochakvanite-12-miliona-leva-za-elektricheski-avtobusi/
 

·
Registered
Joined
·
35,532 Posts
„Практикер” изгражда търговски център в ШуменСимволична първа копка на новия търговски център в Шумен направиха Тодор Белчев, председател на съвета на директорите на „Видеолукс холдинг”, кметът Любомир Христов и Владислав Танчев, управител на „ЕлСи Уайкики Ритейл Би Джи”

Наематели ще бъдат магазини за дамскa, мъжка и детска мода, за спортни облекла и дрогерия

Първа копка за нов търговски център в Шумен направиха кметът Любомир Христов, управителят на „Ел Си Уайкики Ритейл Би Джи” за България, Гърция и Северна Македония Владислав Танчев и председателят на съвета на директорите на „Видеолукс холдинг” Тодор Белчев, след като бе отслужен тържествен водосвет.

Инвеститор в проекта и собственик на терена е веригата за дома и градината „Практикер“.Жельо Добрев, управител на строителна фирма „Автострой”, ритуално разбива бутилка шампанско в кофата на багера

В новия търговски център ще бъдат разположени магазин за дамскa, мъжка и детска мода LC Waikiki, магазин за спортни облекла и екипировка Sport Vision и дрогерия DM. Той ще се намира непосредствено до хипермаркет „Практикер“ в Шумен на бул. „Симеон Велики“ № 37. Мястото е удобно и комуникативно и се обособява голяма търговска зона с разнообразие от магазини за дома, семейството и свободното време.г-н Любомир Христов, кмет на община Шумен, г-н Владислав Танчев, управител на ЕлСи Уайкики Ритейл Би Джи за България, Гърция и Северна Македония и г-н Тодор Белчев, председател на съвета на директорите на „Видеолукс холдинг” след направената първа копка на новия търговски център в Шумен

Очаква се новият търговски център да посрещне първите си клиенти през есента на тази година. Предвиден е безплатен паркинг за посетителите, свързан с този на хипермаркет „Практикер“.

За главен изпълнител на проекта е избрана фирма „Автострой” ООД.

http://www.dotbg.bg/article/7561986#
 

·
Registered
Joined
·
8,403 Posts
Бях в Шумен за един следобед и направих малко снимки:

Арената- много ми хареса:
Какво ще бъде този огромен строеж до нея?
Изграждат скеле на военния клуб. Мен ми се струва добре, но една нова боя ще е супер:
 

·
Registered
Joined
·
1,664 Posts
Това до арената което го изграждат мисля, че преди се споменаваше, че ще е хотел.
 

·
Registered
Joined
·
35,532 Posts
След 60 години прекъсване, заработи шадраванът пред съдебната палата в ШуменШадраванът е работил за последно през 1960г.

След близо 60 години, шадраванът пред съдебната палата в Шумен отново работи. Водното съоръжение е възстановено в рамките на проекта за обновяване на градинката в центъра на града. Изградени са нови пешеходни алеи с цветен паваж, тротоари, парково осветление и декоративни ЛЕД светлини. Поставени са нови пейки и кошчета. Красиви цветни градинки, различни храсти и тревни площи допълват облика на новото парково пространство в центъра на Шумен, което днес беше символично открито от кмета Любомир Христов.

„Постарахме се да възстановим градинката във вида, в който е била построена още в началото на миналия век. Шадраванът тук за последно е работил до 1960 г. Водата е оборотна. Светлините ще се включват автоматично в тъмната част на денонощието. Има видеонаблюдение, монтирани са 4 охранителни камери, които са свързани с Областната дирекция на МВР. Но бих искал да се обърна към шуменци и да ги призова да опазим направеното. То е за нас, за нашите деца, за гражданите на Шумен", призова кметът.

През нощта шадраванът с фонтаните и водната каскада ще се спират и ще се пускат отново сутринта, като часовете ще бъдат прецизирани допълнително според това, докога там има повече хора, уточниха от администрацията.

За строителството са похарчени 476 хил. лв., които бяха отпуснати от Министерския съвет. Автор на проекта е архитект Красимир Генов, а изпълнител - Барс АД.
http://www.citybuild.bg/news/godini-prekysvane-zaraboti/40159
 

·
махлене&
Joined
·
4,280 Posts
 

·
Registered
Joined
·
35,532 Posts
Поръчка за воден проект в Шумен за 21 млн. лв. е прекратена

Това е поредния търг за пречиствателна станция, който ще се забави сериозно

Търгът за пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ) в Шумен е прекратен. Това става ясно от решение от 28 август, публикувано на страницата на "Водоснабдяване и канализация - Шумен". Причината е странна - през февруари е издадена заповед на главния архитект на община Шумен за изменение на разрешението за строеж на станцията. Това променя условията в търга и затова според закона той трябва да бъде прекратен.

Офертите бяха събрани още на 5 март, но шест месеца нямаше никакво видимо от профила на купувача движение по процедурата до прекратяването й в края на август. Поръчката беше на стойност 21.6 млн. лв. без ДДС, което я прави от средноголемите водни проекти - в Тутракан има поръчка за 25 млн. лв., в Чирпан - за 14 млн. лв., а в Пловдив - за 60 млн. лв.

Водните проекти до голяма степен се бавят заради обжалвания в Комисията за защита на конкуренция или грешки в документацията. Подобен беше случаят с "ВиК - Смолян", където водни проекти за 70 млн. лв. вървят от почти година, но не стигат до събиране на оферти.

Забавянето обаче е от значение заради финансирането - парите за тези проекти са по оперативна програма "Околна среда" в настоящия програмен период и трябва да бъдат завършени до края на 2023 г., след като бъдат подписани договори за финансиране. В случая с поръчката на "ВиК - Шумен" при обявлението й финансирането още не е било официално осигурено. От страницата на управляващия орган на оперативната програма е видно, че договор за финансирането също няма.

Винаги има вариант някои проекти да бъдат прехвърлени за следващия програмен период, но това значи, че още години старата ВиК инфраструктура у нас, която е в много лошо състояние, няма да бъде подменена или доизградена.

Проект без край

"ВиК - Шумен" започна да събира оферти за въпросния търг през ноември, но след това Агенцията за обществени поръчки е дала препоръки на дружеството по слабости и пропуски в документите и търгът беше изменен и подновен чак на 16 януари.

Офертите бяха събрани през март. Едно обединение - "Кристална вода", и два самостоятелни кандидата - "Геострой" и "Строително-предприемачески холдинг", са единствените, които се включиха в надпреварата.

Промяната в разрешението за строеж е свързана с кабелно захранване. Според Закона за обществени поръчки, ако са установени нарушения, които ще променят първоначалните условия на търга, възложителят прекратява процедурата.

Според обясненията в решението на ВиК дружеството, когато заповедта е влязла в сила (не е уточнена конкретна дата), сроковете за изменение, предвидени в ЗОП, са били изтекли.

"Капитал" отправи въпроси към "ВиК - Шумен" защо толкова се е забавило това прекратяване и в какъв срок ще поднови поръчката, ако няма жалби в Комисията за защита на конкуренцията.
Джи Пи вече строи в Чирпан

Обединение с водещ участник "Джи Пи груп" започна изграждането на пречиствателната станция за отпадни води в Чирпан. Партньори на голямата строителна компания са "Дева транс". Стойността на договора е 13.79 млн. лв. с ДДС, като 9.3 млн. лв. е европейско съфинансиране по оперативна програма "Околна среда".

Договорът за поръчката беше подписан през февруари, но досега се изпълняваше проектирането. Крайният срок за въвеждане на станцията в експлоатация е октомври 2021 г.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/09/10/3961197_poruchka_za_voden_proekt_v_shumen_za_21_mln_lv_e/
 

·
махлене&
Joined
·
4,280 Posts
Четири училища в Шумен бяха обновени с 13 млн. лв.


СУ "Трайко Симеонов"

 
721 - 740 of 767 Posts
Top