SkyscraperCity banner

741 - 760 of 767 Posts

·
levski forever
Joined
·
12,147 Posts
Стадионът в Шумен ще "лапне" 14 000 000 лева

Той ще събира близо 12800 зрители

Новият стадион "Панайот Волов" в Шумен ще събира близо 12800 зрители. Той ще бъде на мястото на сегашния, а строителните дейности ще струват между 12 и 14 милиона лева стана ясно при представянето на идейния проект за новото съоръжение, което се проведе в сградата на общинска администрация.

Източната и задната трибуни ще се съборят и ще се изградят наново, като ще бъдат покрити. Те ще бъдат съответно с 4132 и 2818 места. Северната трибуна ще бъде основно ремонтирана. Тя ще бъде за 5920 зрители. Теренът ще бъде с размери съгласно стандартите на ФИФА и УЕФА. Ще бъде обновено и помощното игрище, а край него ще се изгради тренировъчна зала.

От юг ще бъде построена обслужваща сграда с търговски помещения. Предвиден е и голям паркинг на мястото на бившия колодрум.

При представянето кметът на Шумен Любомир Христов отбеляза, че очаква строежът да започне още през следващата година. По думите му разходите за терена може би ще бъдат осигурени от федерацията по футбол, а за останалите средства са водени разговори да бъдат осигурени от Министерски съвет.

Прочети още на: https://www.gol.bg/footballbulgaria/2019-09-13/stadionat-v-shumen-shte-lapne-14-000-000-leva


 

·
махлене&
Joined
·
4,273 Posts
 

·
Registered
Joined
·
35,485 Posts
Tesy инвестира 7 милиона лева в нов логистичен терминалБългapcĸият пpoизвoдитeл нa бoйлepи Теѕу oтĸpи нoвия cи лoгиcтичeн тepминaл в Шyмeн. Инвecтициятa e в paзмep нa 7 милиoнa лeвa и щe yдвoи тoвapния ĸaпaцитeт, пocoчвaт oт ĸoмпaниятa.

Tepминaлът бe oфициaлнo oтĸpит минaлaтa ceдмицa, нo фyнĸциoниpa oщe oт aвгycт мeceц. Toй ocигypявa 8 000 пaлeтни мecтa и ocвeн зa yдвoявaнe нa ĸaпaцитeтa, щe cпoмoгнe зa eлиминиpaнe нa зaгyби нa pecypc пpи тpaнcфep мeждy тepминaлитe.

Hoвитe 10 тepминaлa ce paзпpocтиpaт нa плoщ oт 4 500 ĸв. м. Te ca изгpaдeни oт "Kopдeeл Бългapия".

Теѕу e cъздaдeнa пpeз 1993 г. и e чacт oт Фиĸocoтa Xoлдинг. Πoнacтoящeм фиpмaтa имa нaд 850 cлyжитeля в peдицa eвpoпeйcĸи дъpжaви и paзпoлaгa c чeтиpи зaвoдa в Шyмeн и Cмядoвo. Tя peaлизиpa cвoятa пpoдyĸция в пoвeчe oт 50 cтpaни нa 4 ĸoнтинeнтa.

Πpeз мaй 2016 г. ĸoмпaниятa oтĸpи втopaтa пpoизвoдcтвeнa линия зa eлeĸтpичecĸи бoйлepи и пpилeжaщ лoгиcтичeн тepминaл. C тoвa пpoизвoдcтвeният ѝ ĸaпaцитeт дocтигa 1,2 милиoнa бoйлepa.

Πpиxoдитe нa ĸoмпaниятa pacтaт cтaбилнo пpeз пocлeднитe гoдини, ĸaтo ce oчaĸвa тaзи гoдинa тe дa дocтигнaт €79 милиoнa, пpи €63 милиoнa пpeз 2018 г.
https://money.bg/investments/tesy-investira-7-miliona-leva-v-nov-logistichen-terminal.html
 

·
Registered
Joined
·
35,485 Posts
Ще правят завод за изгаряне на боклука в шуменския квартал Дивдядово, кметският екип молел инвеститорите да дойдатИма проявен инвеститорски интерес за изграждане на завод за преработка на отпадъци в шуменския квартал Дивдядово и потенциалният инвеститор вече търси средства и партньори, макар че проектът не е минал обществено обсъждане и не е получил одобрението на жителите на града и на квартала, нито пък е одобрен от общинския съвет.

Това стана ясно от въпрос на лидера на БСП – Шумен адвокат Веселин Пенчев на днешната сесия, който попита вярно ли е, че има проявен инвеститорски интерес за изграждане на завод за горене на отпадъци близо до сметището в Дивдядово и защо не са уведомени гражданите и няма обществен дебат по темата.

„Да, работи се по такъв проект, инвеститорите имат желание, търсят средства и партньори. Ще запознаем обществеността, когато дойдат, но смятам, че това, което сме тръгнали да правим, не трябва да се преустановява, това е в интерес на гражданите на Шумен“, отговори кметът Любомир Христов.

Капацитетът на завода ще бъде 250 тона отпадъци дневно, съобщи Веселин Пенчев. И предупреди, че заради липсата на прозрачност за случващото се, има реална опасност процедурите за завода да започнат без знанието на шуменци и на общинския съвет в периода до изборите, когато общината ще се ръководи от временен кмет.

В общия устройствен план на квартал Дивдядово там няма зона за производствени дейности, така че изграждането на завод може да стане възможно само при инициатива на общинската администрация, заяви Пенчев и постави въпроси към кмета на Шумен Любомир Христов: Кой ще носи отговорност, ако в предизборния период стартира процедура за завод за горене на боклуци? Ще бъдат ли уведомени гражданите и ще има ли обществен дебат, ако се предприемат подобни действия?

„Вие бяхте в този общински съвет, когато дойдоха инвеститорите преди 3 години и запознаха всички в тази зала с инвестиционните намерения“, отговори кметът. Става въпрос за германски инвеститори, които в края на 2016 г. представиха проект за изграждане на завод да отпадъци на сметището в Дивдядово. Намерението беше представено от собственика на регистрираната в България фирма “ГЕСА – Глобал енерджи състейнъбъл алтърнатив” Клаус Дитер Вагенбренер пред съветниците и кметския екип. Според обясненията на Вагенбренер, новият завод ще работи по възможно най-модерна технология за преработване на боклука. Инвеститорът гарантира, че при преработката няма да се отделят никакви вредни газове и миризми. Планираният завод ще преработва около 100 000 тона отпадъци годишно и ще произвежда около 36 мегавата енергия – електричество и пара, обяви тогава Вагенбренер, който предлага на община Шумен 20-годишен договор. Инвеститорът обясни, че фирмата му е регистрирана в България, но зад нея стояли баварски капитали.

Да, работи се по този проект, но все още се работи, заяви днес кметът Любомир Христов. Той беше категоричен, че процедурите за завода няма да започнат без решение на общинския съвет. Кметът обаче видя политически мотиви в поставянето на въпроса. „Искате преди изборите да кажете: ето ги лошите, те искат да направят завод и да замърсяват околната среда в Дивдядово. Искате да всеете страх, че едва ли не ще се замърси Дивдядово, ако тръгне такъв завод. Напротив, ние се молим на инвеститорите да дойдат и да направят такова нещо. Защото виждате как нараства сметището и ако не решим проблема сега, това ще остане за бъдещи поколения“, заяви кметът Христов. Той е категоричен, че започналата процедура не трябва да се прекъсва, защото такъв завод е в интерес на гражданите на Шумен.

Зам. кметът Боян Тодоров също обяви, че се внушават неоснователни страхове за този завод. „Това е съвсем нова технология, най-модерната в Европа, която е сертифицирана в ЕК и там няма да се горят отпадъци, друга е технологията. Технологията ще бъде представена , дай Боже да се случи това и в Шумен наистина да има такъв завод, това ще даде много сериозно ниво на града като екологичен център“, обяви в сесийна зала Боян Тодоров.

Изненадващо заводът беше защитен и от председателя на групата на БСП инж. Иван Йонков, бивш зам. кмет на Шумен. Той обяви, че проектът е бил представен и пред предходния кметски екип и единствените условия, за да стартира били общината да осигури достатъчно количества отпадъци за преработка и да се намери необходимият финансов ресурс за изграждането на завода.
http://radian.bg/2019/09/19/shte-pravyat-zavod-za-izgaryane-na-bokluka-v-shumenskia-kvartal-divdyadovo-kmetskiat-ekip-molel-investitorite-da-doydat/
 

·
Registered
Joined
·
35,485 Posts
"ВиК Шумен" пак събира оферти в търг за пречиствателна станция за 21 млн. лв.

Поръчката вече беше обявена веднъж, бяха събрани и оферти, но се наложи да бъде прекратена

В средата на ноември "ВиК Шумен" прави втори опит да избере изпълнител на поръчката за пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ). Търгът беше обявен по-рано тази година, но се наложи да бъде спрян заради грешки в документацията. Прогнозната стойност е малко над 21. 1 млн. лв. без ДДС. Финансирането ще бъде осигурено по оперативна програма "Околна среда", но договор още не е подписан. Крайният срок за подаване на оферти е 3 януари 2020 г.

Несполучлив опит, слаб интерес

Поръчката беше обявена през януари 2019 г., но през септември беше прекратена. Причината беше необичайна - през февруари е била издадена заповед на главния архитект на община Шумен за изменение на разрешението за строеж на станцията. Това е променило условията в търга и затова според Закона за обществени поръчки той трябваше да бъде прекратен.

При прекратяването инж. Дарина Мартева коментира пред "Капитал", че поръчката ще бъде обявена в началото на октомври, но дружеството се е забавило.

Въпреки че обществената поръчка е на стойност над 20 млн. лв., при предишния опит събра едва три оферти - "Строително-предприемачески холдинг", "Геострой" и обединение между "Обонато билд" и унгарската Pureco.

Настоящите условия

Новата пречиствателна станция ще се намира в кв. "Дивдядово". Изпълнителят ще трябва да изгради ПСПВ с капацитет 400 л/сек при нормален режим и 600 л/секунда при форсиран режим.

Техническото предложение е с тежест 60%, а ценовата оферта - с 40%. През последните три приключили финансови години кандидатите трябва да имат 30 млн. лв. оборот. Освен това през последните три години трябва или да са изградили, или да са ремонтирали пречиствателна станция.

Срокът е намален от две години и половина на година и четири месеца. Ако офертите бъдат събрани на 3 януари, предвид опита при други подобни поръчки изпълнител ще бъде избран след поне шест месеца. След това е силно възможно да има обжалване на решението за избор на изпълнител в Комисията за защита на конкуренцията. Може да има жалби и на по-ранни етапи на търга. Така до договор ще се стигне вероятно през есента, ако всичко върви по реалистичен план, а строителството да завърши през 2022 г. Станцията трябва да бъде въведена в експлоатация до края на 2023 г. Възможно е съкращението на срока да е с цел да се подсигури, че това ще се случи навреме и няма да бъде загубено европейското финансиране.

Другите забавени проекти

Водните проекти в страната наистина срещат големи предизвикателства и се бавят. Подобен беше случаят във "ВиК Смолян". Чак тази есен дружеството успя да събере офертите в търгове за 70 млн. лв.

Реконструкцията и изграждането на нови водопроводни и канализационни мрежи в града се бавеше повече от година. Търговете бяха обявени още през 2018 г., но прекратени заради грешки в тръжната документация. След това те бяха пуснати с втори опит през април 2019 г., но през юни бяха обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията. Цели 24 фирми от Смолянския регион се противопоставиха на критериите за участие с довода, че конкуренцията в сферата на обществените поръчки е ограничена и нито една местна компания, дори в обединение, не може да отговори на изискванията. Жалбите им впоследствие обаче бяха отхвърлени и на 10 юли поръчките бяха подновени със срок до 30 и 31 юли, когато са били и събрани офертите.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/infrastructure/2019/11/18/3993468_vik_shumen_pak_subira_oferti_v_turg_za_prechistvatelna/
 

·
махлене&
Joined
·
4,273 Posts
:bow: Браво и дано има повече подобни инициативи. Състоянието на градската среда зависи и от самите нас.

 
  • Like
Reactions: Sm1rfa and yani84

·
the vulgo bulgo
Joined
·
13,574 Posts
"14 мил за стадуион в Шумен" шуменци , нямате ли по-важни проблеми от този стадион?
 

·
Registered
Joined
·
35,485 Posts
Нов водопровод от яз. „Тича“ до Шумен може да бъде изграден до две години

Предстои обявяване на обществената поръчка за изграждането му.

Стойността на съоръжението е близо 70 млн. лв., а строителството трябва да приключи в рамките на две години. Това стана ясно вчера в общината по време на обещаната среща след края на ремонтните работи на 16 и 17 януари. Тя беше свикана от кмета на Шумен Любомир Христов. С участието на областния управител Стефан Желев, представители на ВиК дружеството и кмета на Велики Преслав Янко Йорданов бяха обсъдени спешни действия за обновяване на ВиК системата и решаване на проблемите на територията на областта.

Кметът Любомир Христов информира, че е провел четиричасов разговор с новия министър на околната среда и водите Емил Димитров, който пристигна в Шумен късно вечерта в събота. Той е поел ангажимент за ускоряване на процедурата по подписване на договора на ВиК Шумен с ОП „Околна среда“, откъдето ще дойдат и средствата за довеждащия водопровод.

Със създаването на новия ВиК холдинг държавата ще има възможност да увеличи капитала си във водното дружество, за да може то да се стабилизира. След подписването на договора ще бъде изготвена и обществената поръчка за водопровода.

Изпълнител на Пречиствателната станция за питейна вода трябва да бъде избран до април, а изборът на строител на новия водопровод трябва да стане ясен до края на годината. За това е необходимо от водното дружество да подготвят по най-бързия начин справка за реалното състояние към момента на стария водопровод и до края на седмицата да я предоставят в МОСВ.

На срещата стана ясно, че от МОСВ са поискали да се изпрати предложение и за възстановяване на алтернативните водоизточници. Освен че трябва да се проучи състоянието на съществуващите стари кладенци и сондажи, трябва да се видят какви са възможностите за изграждане на нови.

По думите на началника на Технологичен район Шумен във ВиК инж. Галин Ганчев възстановяването на дълбоките сондажи от кв. „Мътница“ може да осигури само 1/3 от необходимото количество за града. Дружеството не разполага с необходимите специалисти да се направят проучвания за изграждане на нови сондажи, обясни още той. Надеждата е, че със създаването на държавния холдинг ВиК Шумен ще бъде подпомогнато със специалисти за тази работа.

33 аварии са отстранили екипите на ВиК от миналия четвъртък досега по трасето на водопровода. 10 от тях са възникнали след пускането на водата в събота и са ремонтирани „под налягане“.
http://www.citybuild.bg/news/vodoprovod-ticha-shumen-mozhe/41184
 

·
Registered
Joined
·
35,485 Posts
Заводът за преработка на боклук край Дивдядово пак е на дневен ред


Площадката край Дивдядово, където се предвижда да бъде изграден заводът за преработка на боклук

Фирма „Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт – Шумен“ ООД, която иска да строи завод за преработка на боклука край шуменския квартал Дивдядово, ще представи намеренията си пред обществеността, след като половин година граждани и политици напразно задаваха въпроси по темата.

Фирмата е изпратила покана до кмета на общината Любомир Христов и кметовете на населените места за среща с местното население. Срещата е насрочена за 26 февруари, сряда, от 18 ч. в залата на Регионалния исторически музей в Шумен.

В поканата се казва, че дружеството е придобило на 11 декември 2019 г. поземлен имот в местността „Чернювец“ край Дивдядово, с цел изграждане на завод за производство на висококалорични пелети. Потенциалните инвеститори обявяват, че организират срещата с местното население, тъй като искат да спрат по-нататъшните спекулации и притесненията на хората, свързани с тяхното здраве и последиците за околната среда. В поканата се посочва, че на срещата ще бъде представена технологията, която ще се използва в завода и самият производствен процес, а гражданите ще могат да задават своите въпроси към представителите на дружеството.Междувременно намерението да се прави завод за преработка на отпадъци край Дивдядово предизвиква остро недоволство сред местните жители. Хората от квартала организираха две общи събрания и създадоха гражданска инициатива против изграждането на завода.

Припомняме, че първите конкретни факти станаха известни на сесия на общинския съвет през декември 2019 г. Тогава стана ясно, че фирма, регистрирана в края на октомври с 1000 лв. капитал, ще изгражда в Шумен завод за преработка на отпадъци. Технологията обаче беше тайна не само за гражданите, но и за общинските съветници.

Фирмата, която ще прави завода за отпадъци, е „Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт – Шумен“ ООД, регистрирана със седалище в Шумен. Това съобщи пред съветниците кметът Любомир Христов в отговор на питане от лидера на БСП Веселин Пенчев. Дружеството „Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти менджмънт – Шумен“ е регистрирано с 1000 лв. капитал, а теренът за бъдещия завод е купен на 11 декември 2019 г., беше оповестено в сесийна зала. Фирмата е купила 70 дка от училищното настоятелство в Дивдядово, на които смята да строи бъдещия завод. Самото дружество е регистрирано от Клаус Дитер Вагенбренер, германски гражданин и българина Велин Дракалиев.

Информацията от сесията предизвика гнева на хората от Дивдядово, по чиято покана в края на януари т. г. дойде и бившият омбудсман и председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. „Не е нормално една толкова важна, толкова чувствителна тема като заводът за боклук да е обвита в такава тайнственост“, беше категорична Мая Манолова и призова потенциалния инвеститор, който иска да прави завод за преработка на боклук в Шумен, да се появи пред гражданите с лицето си и да обяви ясно намеренията си и технологията, по която ще работи.

Заради последвалите скандали с незаконния внос на отпадъци в България и обществената нетърпимост по темата, хората от Дивдядово се успокоиха, че инвеститорите ще се откажат от намерението си в Шумен. Предстоящата среща обаче показва, че фирмата е решена да реализира плана си.
http://radian.bg/2020/02/20/zavodat-za-prerabotka-na-bokluk-kray-divdyadovo-pak-e-na-dneven-red/
 

·
Registered
Joined
·
35,485 Posts
Държавата ще финансира изцяло строителството на нов стадион в ШуменC oтпycнaтитe 3 млн. лв. oт Mиниcтepcĸи cъвeт в Шyмeн щe cтapтиpa дългoчaĸaнaтa цялocтнa peĸoнcтpyĸция нa гpaдcĸия cтaдиoн „Πaнaйoт Boлoв“. Дъpжaвaтa щe oтпycнe oщe cpeдcтвa, ĸoгaтo бъдe пpeдcтaвeн и пpoeĸтът, ĸaтo финaнcиpaнeтo щe cтaвa нa eтaпи. Toвa oбяви пpeмиepът Бoйĸo Бopиcoв, ĸoйтo пoceти гpaдa нa Toдopoвдeн. Cepиoзeн peмoнт нe e пpaвeн oт близo 40 гoдини, a в гpaдa имa 2 мъжĸи oтбopa и 4 дeтcĸи фyтбoлни шĸoли.

Kмeтът нa Шyмeн Любoмиp Xpиcтoв oбяcни, чe c oтпycнaтитe 3 млн. лв. щe зaпoчнe пoдгoтoвĸaтa зa нoвoтo cтpoитeлcтвo. Щe бъдaт cъбopeни cтapитe и пopyтeни тpибyни и щe бъдe пpeдcтaвeн тexничecĸи пpoeĸт зa изгpaждaнeтo нa cтaдиoнa.Cпopeд идeйнaтa paзpaбoтĸa, изгoтвeнa oт eĸип нa "Aтeĸ - BД" пpeз 2019 г., нoвият cтaдиoн щe бъдe c ĸaпaцитeт oт 12 870 мecтa. Изтoчнaтa и зaпaднaтa тpибyнa нa cъopъжeниeтo щe бъдaт изгpaдeни нaнoвo, тъй ĸaтo ca в oĸaянo cъcтoяниe. Ceвepнaтa тpибyнa cъщo e в лoшo cъcтoяниe и щe бъдe ocнoвнo peмoнтиpaнa. Oт юг ce пpeдвиждa дa имa oбcлyжвaщa cгpaдa c тъpгoвcĸи пoмeщeния. Oт изтoĸ нa мяcтoтo нa ĸoлoдpyмa щe ce oбocoби нaзeмeн пapĸинг. Tepeнът нa cтaдиoнa cъщo щe бъдe oбнoвeн, ĸaĸтo и пиcтaтa пo лeĸa aтлeтиĸa. Щe бъдaт изгpaдeни тpeниpoвъчнa зaлa и пeшexoдeн нaдлeз – пacapeлĸa зa пo-гoлямo yдoбcтвo нa гpaждaнитe.
https://gradat.bg/sgradi/drzhavata-shche-finansira-izcyalo-stroitelstvoto-na-nov-stadion-v-shumen
 

·
Registered
Joined
·
35,485 Posts
Воден проект в Шумен за 21 млн. лв. привлече пет оферти на строителни фирми

ВиК холдингът с капитал 1 млрд. лв. още не е създаден, но вече има планиран проект именно в Шумен

Пет кандидата искат да строят пречиствателната станция за питейни води в Шумен. Сред тях са "Хидрострой" и "Геострой". Обществената поръчка беше обявена за пръв път през януари 2019 г., но след това беше прекратена заради грешки в документацията и по-късно бе пусната наново. Прогнозната стойност е малко над 21.1 млн. лв. без ДДС, а финансирането на проекта е по оперативна програма "Околна среда".

Шумен може да се окаже и мястото, където бъдещия ВиК холдинг може да работи по дебютен проект. Холдингът с капитал 1 млрд. лв. още не е създаден, но властта вече планира да му възложи да управлява изграждането на водоснабдителна система "Дунав" като алтернатива на местния водоизточник - язовир "Тича".

Състезание за 21 млн. лв.

При предишния опит поръчката събра три оферти - "Строително-предприемачески холдинг", "Геострой" и обединение "Кристална вода" между "Обонато билд" и унгарската Pureco.

"Геострой" и обединението отново са проявили интерес и участват в търга. "Строително-предприемачески холдинг" този път обаче са с партньор - "СП Холдинг", със същия собственик - Георги Георгиев. Първата фирма редовно се явява в процедури за изграждане или ремонти на водна инфраструктура, но не е печелила голям обект от години.

Новите кандидати са обединение между "Хидрострой" и ВДХ (бившето "Водстрой 98") от групата фирми на Велико Желев, които работят по редица големи проекти, включително строителството на магистрала "Хемус", както и ДЗЗД "ПС - Аква Шумен" с членове "Пътстрой - Варна" и "Аква конструкшън". Собственик на варненската фирма е Ангел Дерменджиев през своето дружество "Пътно поддържане 2003". Името му нашумя през август 2011 г., когато беше задържан в полицейска акция, за която от МВР съобщиха, че е предприета по сигнал за "натискане" на длъжници, незаконна финансова дейност, изнудване за обществени поръчки и принудително прехвърляне на фирми за 1.5 млн. лв., припомня dnevnik.bg. "Пътстрой - Варна" има 8 млн. лв. оборот за 2018 г. и 144 служители.

"Аква конструкшън" пък участва в строителството на пречиствателната станция в Ямбол. Дружеството е собственост на Анчо Димитров. Фирмата е работила по водни проекти в град Кубрат, става ясно от сайта им. Компанията има приходи 1.6 млн. лв. за 2017 г. и печалба в размер на 337 хил. лв.

Кога ще се строи станцията

Новата пречиствателна станция на Шумен ще се намира в кв. "Дивдядово". Тя ще е с капацитет 400 л/секунда при нормален режим и 600 л/секунда при форсиран режим.

Шефът на "ВиК Шумен" Илиян Илиев твърди, че договорът за станцията ще бъде подписан през март, цитира dariknews.bg. Ако има обжалване в Комисията за защита на конкуренцията обаче, това ще се случи трудно, тъй като още няма публикувани протоколи за преглед на техническите оферти и отваряне на ценовите оферти. Тепърва, на 6 март, са събрани и офертите за строителен надзор на обекта, като без избран изпълнител няма как да започне строителство.

Система "Дунав" - дебют за ВиК холдинга?

Регионалното министерство планира още един голям воден проект за Шумен. Това е алтернативната водоснабдителна система "Дунав", която е проектирана след 1973 година, част от нея е изградена поетапно през 80-те години, но така и не е завършена. Системата започва от село Бръшлен до Русе, преминава през областите Разград, Търговище и достига до Шумен, като може да осигури водоснабдяване за повече от 350 000 души, живеещи в градовете и населените места в региона.

Преди два дни в Шумен премиерът Бойко Борисов даде заявка, че проектът ще бъде финансиран, но не е ясно точно колко ще струва засега. "За проекта знаем от около два месеца и ще бъде един от първите, да не казвам първия, които ще се реализира тази година - като процедура, на инженеринг, защото ще имаме допроектиране", казва зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от dariknews.bg. Работата може да започне в началото на 2021 г., а в репортаж на NOVA се твърди, че именно бъдещият ВиК холдинг ще го изгражда.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/infrastructure/2020/03/09/4038604_voden_proekt_v_shumen_za_21_mln_lv_privleche_pet/
 

·
Registered
Joined
·
1,109 Posts
Това е алтернативната водоснабдителна система "Дунав", която е проектирана след 1973 година, част от нея е изградена поетапно през 80-те години, но така и не е завършена. Системата започва от село Бръшлен до Русе, преминава през областите Разград, Търговище и достига до Шумен, като може да осигури водоснабдяване за повече от 350 000 души, живеещи в градовете и населените места в региона.
Това е интересно. Някой чувал ли е нещо повече за този стар проект?
 

·
Registered
Joined
·
35,485 Posts

Производител на алуминиеви изделия ще разширява производството сиКомпанията планира да изгради нов цех за обработка на профили в Шумен.


Производителят на алуминиеви изделия "Алкомет" е задвижил проекта си за разширение на производството в Шумен. Фирмата е подала инвестиционно предложение в Регионалната инспекция по околната среда и водите, която трябва да определи процедурата нататък. Засега от дружеството не уточняват каква ще е инвестицията и как ще се финансира.

Проектът предвижда обособяване на цех за механична обработка на алуминиеви профили и реконструкция на пречиствателната станция към пресовия цех и ще се изпълнява на два етапа. През първия новото оборудване ще бъде инсталирано в съществуващо помещение, а през втория ще бъде построена специална сграда за него и то ще бъде преместено. Пак през втората фаза компанията ще направи и модернизация на пречиствателната станция.

Новият цех ще се намира на площадката на завода и ще е с разгъната площ до 5000 кв. м. Максималната производителност на машините се предвижда да бъде 2000 тона годишно обработени алуминиеви профили.

 

·
Registered
Joined
·
35,485 Posts
Асфалтираха част от улиците в квартал „Боян Българанов“ в Шумен

В капиталовите разходи на общината са предвидени средства за проектиране и на нови улици.

Приключи асфалтирането на част от предвидените за ремонт улици в квартал „Боян Българанов" в Шумен. Строителните работи започнаха преди малко повече от месец. Към момента са завършени ремонтните дейности на ул. „Ген. Драгомиров" в участъка между „Ген. Тотлебен", „Ген. Гурко" и „Самара", пред блоковете 15 и 16 на ул. „Самара", както и по ул. „Ген. Вановски" и по част от ул. „Ген. Радецки". Подменено е старото и силно компрометирано асфалтово покритие с нова асфалтобетонова настилка. Изградена е и нова пътна връзка между „Самара" и ул. „Витоша" - северно и североизточно от СУ „Трайко Симеонов", както и към автобусния обръщач в квартала.Изпълнител на строителството е фирмата Автомагистрали „Черно море", а ремонтните дейности са част от обявената обществена поръчка през миналата година по втората обособена позиция за текущ ремонт на улични настилки и пешеходни алеи на територията на общината.

Строителните дейности по уличната мрежа на квартала заедно с изграждането на тротоари и ново LED улично осветление започнаха още през есента на 2019-та година. От общинската администрация съобщават, че „Боян Българанов" е включен в дългосрочната строителна програма на общината и благоустрояването на квартала ще продължи. В капиталовите разходи на общината са предвидени средства за проектиране и на нови улици. От администрацията напомнят, че след изграждането на първите блокове и на няколко улици в началото, кварталът не е благоустрояван от близо три десетилетия насам.


 
741 - 760 of 767 Posts
Top