SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 850 Posts

·
Registered
Joined
·
784 Posts
Discussion Starter · #1 ·
23.5.2008
Празен терен в Шумен продаден за рекордните 1.8 млн. лв.
Община Шумен продаде незастроен терен с площ 5255 кв. м в кв.”Б. Българанов” за рекордните 1.790 млн. лв. Търгът се е провел вчера, научи БГНЕС.

В него са участвали 7 фирми. След 126 наддавателни стъпки, които са вдигнали цената от началните 790 хил. лв., е спечелила “Рила проект” ЕООД, която е 100% собственост на германската “REWE Group”. Същата фирма притежава веригите от хипермаркети “Билла” и “Пени маркет”.

На терена, който се намира до стария КЕЧ и механа “Герана”, ще бъде построен втори “Пени маркет”. Преди дни от фирмата обявиха, че са купили бившата борса “Живко Гергански” и там също ще има хипермаркет.

“Доволни сме от постигнатия на търга резултат, цената от 342 лв./кв. м е добра. Проучваме и други общински парцели за продажба”, каза директорът на дирекция “Управление на общинската собственост” Христина Табакова. Другите участници във вчерашния търг са били “Лидл България енд Ко-Ко” ЕООД, “Максима България” ЕООД, “Булимоти” ЕООД, “Коректстрой” ООД, “Екострой инвест” ООД, и “Айлин трейдинг” ООД.
 

·
Registered
Joined
·
2,670 Posts


Мултимедийно представяне на проекта за изграждане на търговско-развлекателен център от типа мол "Shumen Plaza Centers" събра представители на инвеститора - "Плаза центърс" /Plaza Centers/, кметския екип и членове на постоянните комисии в шуменския Общински съвет. Обектът ще заема терен от 29 хиляди квадратни метра, като търговската част ще заема площ от 21 хиляди квадратни метра. Той ще бъде изграден от израелската компания в района на бившето предприятие за производство на олио "Плиска" ООД.
Това е първата инвестиция на "Плаза центърс" в България, информира на срещата Ярон Морисеф, генерален мениджър на всички проекти за България. Той беше придружаван от Нили Чен, архитект на проекта и Шай Шнайдер, мениджър за проекта в Шумен. Компанията оперира в повече от 17 страни, сред които Унгария, Полша, Гърция, Индия, Израел и САЩ. През 2007 година са изградени 29 търговски обекта, уточни Ярон Морисеф и акцентира, че неслучайно Шумен е избран за първата инвестиция на фирмата в България. По думите му, градът е удобен за търговска дейност, има добра инфраструктура, а предварителните проучвания са показали, че шуменци имат нужда от място, където да прекарат забавно и приятно свободното си време. Той сподели, че очаква от кметския екип максимална подкрепа, с оглед бързото стартиране на проекта. Според мениджъра на "Плаза центърс" търговският център може да бъде завършен в рамките на година и половина, след издаване на разрешителните за строеж, а какъв ще е размерът на инвестициите ще стане ясно след окончателните калкулации. По неофициални данни планираните инвестиции възлизат на стойност 38 милиона евро.
Подробна информация за разположението на обектите в търговския център представи Нили Чен, архитект на проекта. Тя разясни, че сградата ще бъде на три нива. На първия етаж е предвиден супермаркет, разположен на площ от 3000 кв. м, два магазина за облекла, ателиета за услуги, бърза закуска, кафе и заведения за хранене. В любимо място за прекарване на свободното време вероятно ще се окаже второто ниво на сградата. Там на площ от 1700 квадратни метра ще се помещава киносалон, а останалото пространство ще заемат боулинг и зали за различни развлекателни игри. Проектът предвижда отворени и остъклени вътрешни пространства, а посетителите ще се придвижват с елеватори и асансьори. От кафенето през остъклена стена ще се наблюдава панорамата към града. В подземното ниво проектът предвижда изграждане на паркинг на две нива с 800 места. Подходът откъм бул. "Симеон Велики" ще бъде изключително удобен и от паркинга към магазина посетителите ще се придвижват с елеватори. Арх. Нили Ченг разясни, че са предвидени зелени площи в района около центъра, а от източната страна ще има красив водопад.
От "Плаза центърс" увериха кметския екип, че фирмата строи качествено и има опита и финансовите възможности за осъществяването на такъв мащабен проект. От своя страна кметът на Шумен Красимир Костов увери инвеститорите, че имат подкрепата на Общината за изграждането на "Shumen Plaza Centers".
 

·
Registered
Joined
·
784 Posts
Discussion Starter · #3 ·
TeMax home improvement store is open!
По данни на очевидци, ТеМакс е по-голям от Кауфланд.

Нов строителен хипермаркет TeMах ще отвори врати в Шумен в края на февруари, съобщиха от пресцентъра на общината след проведена работна среща между кмета Красимир Костов и Илиян Тенев, управител на фирмата инвеститор "Дейтрон" - Варна. Магазинът се намира на бул. "Ришки проход" в промищлената зона на града срещу центъра за гуми "Примекс". Хипермаркетът разполага с 4 дка закрита площ и 11 дка прилежащ район. Инвестицията в обекта е над 6 млн. лв. Разкрити са 63 работни места, персоналът е вече обучен и назначен. Хипермаркетът ще предлага конкурентни ценови нива и високо качество на продуктите.

Представителят на "Дейтрон" е поискал съдействие от община Шумен относно бъдещата газификация на обекта и е заявил намерения за нови инвестиции в Шумен. "Основната ни цел е да се развиваме в България", заяви Илиян Тенев. Красимир Костов изрази готовността на община Шумен да подпомага бизнеса.

Освен в Шумен фирма "Дейтрон" изгражда завод за керамика в Нови пазар, чийто пусков срок е определен за тази година. Инвестицията в този обект е над 60 млн. лв. В завода, който е оборудван с италианска технологична линия, ще бъдат открити 120 работни места.
 

·
Banned
Joined
·
26,736 Posts
Shumen Plaza Mall


TBA: 60,000 sq. m.
GLA: 20,000-21,000 sq. m.

Обект Търговски център "Шумен плаза"
Инвеститор "Плаза центърс"
Проектант "Чен аркитектс"
Консултант "Сник"
Площ на парцела 16 750 кв.м
РЗП 60 000 кв.м
Наемна площ 20-21 хил. кв.м
 

·
Registered
Joined
·
784 Posts
Discussion Starter · #5 · (Edited)
joro наистина полезен сайт. Благодаря че ме светна :master:
-----------------------------
Спирки с модерен дизайн по улиците на Шумен


19.10.2007 / 12:11 - citybuild.bg


Модерни автобусни спирки ще бъдат разположени по улиците на Шумен.Общината вече е монтирала шест от новите съоръжения, като пет от тях се намират от двете страни на най-натоварената за градския транспорт улица в Шумен - бул.”Симеон Велики”.
Спирките имат съвременен дизайн - с метална конструкция и поликарбон. Всяка от тях осигурява за чакащите граждани около 4,5кв. м. закрита площ.
След спечелен конкурс, поръчката на община Шумен е изпълнена от фирма “Енев”. За 6-те спирки от общинския бюджет са заделени 14 780 лева.
През следващата година предстои поетапна подмяна и на останалите автобусни спирки в Шумен.
Междувременно Общинската комисия по безопасно движение реши да постави изкуствени ограничители на скоростта - тип “сфера” - на пресечката срещу улица “Пролет” в кв. ”Млада гвардия” и на ул. ”Университетска”. Монтирането на изкуствените ограничители по двете улици е на обща стойност около 4 000 лева.
-----------------------------------------
Ето че и свините отвръщат на удара!:bash::bash::bash::bash::bash::bash:

Остъклението само струва 1000 лв, а освен това е огъната и стоманената конструкция. Стъклото е с дебелина 1 см!!!

Шумен е залят с вандали още откак се помня. Новите паркове са били винаги с изкъртени пейки, крехкото улично декоративно осветление винаги е било с изпочупени стъкла и крушки. Тия тъпанари имат късмет че не сме ги засичали...
------------------------------------
Около 100 броя осветителни тела и алуминиеви кутии са били унищожени в Шумен, при вандалски прояви, от началото на тази година. Това заяви по-рано днес Николай Димов, старши експерт „Електроизграждане” в община Шумен. За първото тримесечие на годината са били унищожени 32 осветителни тела, а през месеците април и май се наблюдава ръст - 65 броя. Вандалските прояви са най-много в централната част на града - уточни инж. Димов. По думите му, до момента нанесените щети са на стойност 12 500 лв., а на месец община Шумен заделя от 6 000 до 9 000 лв. за поддръжка на осветителните тела.


В парк „Кьошковете” са били унищожени 7 осветителни тела, към подхода за паметник „Създатели на българската държава”- 6, в кв. „Боян Българанов"- 24, а в кв.”Тракия” -5. В централната част на града унищожените осветителни тела са 20- каза инж. Димов.


При проверката в кв. „Еверест” и кв „Млада гвардия” са били открити 3 осветителни тела, простреляни с пушка - допълни Димов.
---------------------------------
Всички паркове в Шумен са подложени на вандалски атаки, сочи информация на общинската дирекция „Инспекторат”. Счупени пейки, увредени паметници и унищожено осветление могат да се видят във всички градини, като най-сериозно е положението в парка източно от общината и Градската градина. Две от поставените в края на 2007 година 5 нови автобусни спирки вече са повредени, а останалите са надраскани със спрей. От дирекцията са констатирали, че посегателството върху общинско имущество се прави в недостатъчно охранявани райони. Сред набелязаните мерки са подобряване на взаимодействието между различните ведомства и предразполагане на гражданите да сигнализират при забелязване на вандалски прояви.
--------------------------------
Вандали са изпотрошили и изкъртили пътните знаци по три улици в Шумен през изминалата нощ, съобщиха от общината. Унищожени са знаците от пресечката на ул. “Кирил и Методий” с ул. “Харалан Ангелов” /пред ПМГ “Н. Попович”/, по ул. “Нанчо Попович” /улицата на VІ основно училище/ и по ул. “Коперник” - перпендикулярна на “Н. Попович”.


Указателните табели са унищожени напълно и разхвърляни по улиците. Знаците са изкъртени и смачкани, пилоните са огънати и скъсани, скъсани са и закрепващите планки. Знакът “Стоп” срещу математическата гимназия липсва, изкъртена е и указателната табела пред VІ основно училище “Внимание деца”.


Всеки знак струва на общината по 60 лв., допълнителни суми ще трябват и за възстановяване на пилоните.
-------------------------------------
Засилено полицейско присъствие и видеокамери ще пазят улиците на Шумен

По-ефективно полицейско присъствие и видеокамери да пазят обществения ред в Шумен. Това предвижда работната карта, приета през седмицата от Комисията по обществен ред и сигурност. За да се ограничат вандалските прояви и престъпните посегателства, ежедневно ще се оптимизира маршрута на полицейските сили, съобразно моментната обстановка.Проблемът тук е липсата на достатъчно полицейски сили за покриване на всички места. Бе констатирана и необходимостта от значителни финансови средства за изграждане на система за видеонаблюдение. Комисията предложи за целта да се кандидатства с проекти, както и да се заложат средства в бюджета за 2009 година. На 27-ми юни Комисията по обществен ред и сигурност ще заседава отново.
-----------------------------------
С 10 гласа "за" общинската комисия по обществен ред и сигурност прие работна карта за опазване на общинската собственост на територията на община Шумен. Картата е изготвена от Областна дирекция на полицията в Шумен и Районното полицейско управление. Потенциални партньори по проекта са община Шумен, РПУ-Шумен и браншови организации. Целта е ограничаване до минимум на вандалските прояви и престъпни посегателства на територията на града. Предложени са два варианта - ежедневно оптимизиране на разстановката на силите, съобразно съществуващата оперативна обстановка и изграждане на система за видеонаблюдение с цел непосредствено установяване на лица, извършители на вандалски прояви.
Проблемът, който налага разработката, е липсата на част от решетките на отводнителните шахти, увредени осветителни тела, пейки и детски кътове. А също и вандалските прояви - обръщане на кошчета за смет, рисунки по фасадите на сгради и паметници на културата с графити.
Според анализите в картата лекомислието и последствията от злоупотребата с алкохол пораждат проблема с повреждането и унищожаването на общинската собственост. Вандалските прояви - унищожаване на шахти и кабели, са дело на бездомници и лица от ромски произход с цел препитание, пише в документа. Високите изкупни цени на отпадъчното желязо провокирали ромите да крадат.
Към настоящия момент в РПУ-Шумен се създават допълнителни наряди с участието на служители от ОДП-Шумен. Патрулните двойки се насочват към районите, където има информация за зачестили случаи на вандалски прояви.
Като недостатък е посочена необходимостта от значителни финансови средства за изграждане на система за видеонаблюдение.
След одобряването й и приемането от Комисията по обществен ред и сигурност към Община Шумен, картата предстои да бъде одобрена и от кмета на Шумен Красимир Костов.
 

·
Registered
Joined
·
284 Posts
Спирки с модерен дизайн по улиците на Шумен
тези спирки поразително приличат на новите варненски спирки. Не пазят от дъжд, вятър и слънце, а за някои ти трява стълбичка да стигнеш до пейката и да седнеш :bash: Личи си че много Енженерна мисъл е текла докато са ги дялали

колкото до вандалите явно и през Варна са минали щото и тука забелязах изпотрошени спирки
 

·
dRusenec :)
Joined
·
13,025 Posts
В Русе като почнаха да правят новите спирки, от тези стъклените, пилотната такава я одраскаха със спрей същата вечер и я строшиха няколко седмици след това, въпреки, че е на централна локация и много народ минава оттам. Вандалчетата са кофти проблем, за жалост нямам идея как ще се разреши. Това с камерите и полицейското насилие някак си не ми се нрави.
 

·
Registered
Joined
·
784 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Министър Мутафчиев: Инфраструктурата е приоритет на правителството
19.10.2007 17:27

Над 2 милиарда евро са заложени в Оперативна програма „Транспорт”, която ще бъде реализирана до 2013 година, това съобщи, при посещението си в Шумен, министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той каза, че 1 800 000 000 евро за тази програма са осигурни от Кохезионния фонд на ЕС.

Петър Мутафчиев подчерта, че само тази година, за рехабилитацията на пътищата в Шуменска област, са отделени 52 000 000 лева, докато в периода 2001-2005 средствата са били само 7 000 000 лева.

Министър Мутафчиев бе придружен от директора на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев. Той съобщи, че през следващите 3 години областите Шумен, Бургас и Силистра ще получат общо 200 000 000 лева за рехабилитация и ремонт на пътната мрежа. Г-н Георгиев каза, че предстои рехабилитацията на пътя Макак-Каолиново, която ще струва 18 000 000 лв., ще бъде ремонтиран и пътя Шумен-Белокопитово.

По-рано днес министър Петър Мутафчиев преряза лентата на пътя Шумен – Каспичан. Средствата за рехабилитацията на участъка са в размер на 909 000 евро. Символично бе открит и отремонтираният участък от пътя Шумен – Търговище. Дължината на участъка е близо 9 км., а размерът на усвоените средства е 1 625 000 евро./Дарик радио
QUOTE
 

·
Banned
Joined
·
26,736 Posts
Австрийци инвестират в Шумен

ШуменАвстрийската бизнес агенция "ABA" е изразила намерение да инвестира в технологичен парк край Шумен. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация в града, след среща между губернатор Тодор Тодоров и Матиас Брук, директор на агенцията.

По време на разговора Тодор Тодоров е запознал госта със съществените характеристики на областта - географско положение, наличие на висши учебни заведения и мощни предприятия, които са пример за съвместна успешна работа с чуждестранни инвеститори.

Матиас Брук е споделил, че силата на Австрия е в средните предприятия, които работят в различни посоки. Директорът на "АВА" е допълнил още, че е от голямо значение за изграждане на индустриална зона е наличието на специализирани учебни заведения на територията на Шумен и областта.

След срещата стана ясно, че съществува готовност от австрийска страна за помощ при насърчаване на бизнеса в региона.

22 юли 2008 - Citybuild.bg
 

·
Registered
Joined
·
784 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Продават търговския дом за 19 млн. лева
Две софийски фирми „Паркридж Ритейл България 1” и „Z B S” са предявили инвестиционни намерения за закупуване на незавършения търговски дом в центъра на Шумен, собственост на „Автомагистрали - Черно море” АД и Общината.
Общата площ на имота е 10 444 кв.м. и незавършени обекти с площ 30 484 кв.м., а цената е 18 712 895 лв. В докладна записка до общинския съвет се предлага имота да се продаде чрез конкурс, а при достигнатата конкурсна цена сумата ще бъде разделена пропорционално на дяловете на собствениците, съответно – 67,94% за „Автомагистрали – Черно море” и 32,06% за община Шумен. От сделката общината ще вземе 6 млн. лв., а другият собственик – 12 712 895 лв., без ДДС. Управителят на „Автомагистрали – Черно море” АД е упълномощил кмета на общината да проведе конкурса за продажба на целия имот. Едно от конкурсните условия е максималния срок на купувачите за въвеждане на обекта в експлоатация да е 36 месеца. Инвестиционните намерения и на двете софийски фирми включват изграждането на комплекс със смесено предназначение – обществено обслужващи дейности и жилища.
ШУМ.БГ

24.07.2008 09:12
:cheers1::cheers1::cheers1:
НАЙ-ПОСЛЕ
 

·
Registered
Joined
·
784 Posts
Discussion Starter · #18 ·
"Инвестиционните намерения и на двете софийски фирми включват изграждането на комплекс със смесено предназначение – обществено обслужващи дейности и жилища."
В Шумен ме съмнява да отворят и 1 мол, въпреки че в сайта на плаза сентърс го има "Шумен плаза" като проект.
 

·
Registered
Joined
·
784 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Общият устройствен план на Шумен ще е готов до края на годината, след което предстои да влезе за обсъждане и одобрение от Общинския съвет. Това стана ясно на вчерашната работна среща и представяне от проектантския екип на арх.Стефан Минчев на последните детайли на Плана.
В него ще бъде включен нов обходен път северно от местността “Смеся”, който ще излиза на Пети километър. Също така се предвижда да се изгради западен обиколен пръстен по улиците “Владайско въстание” – “Раковска” - “Самара” – “Софийско шосе”. Подкрепено бе предложението за тунела от бул.“С. Велики” под площада, където да се предвиди обръщане на движението пред Военния клуб и изграждане на подземна връзка с недостроената Търговска къща на пл.“Освобождение“. Приета бе идеята съвместно с МРРБ да се проучи възможността за доизграждане на пътната връзка от подплощадното пространство към ул. “В. Левски”.
По настояване на общинската администрация теренът на летището ще остане за рекреационни и спортно-развлекателни цели, а не за жилишно застрояване, както искаше собственика на терена.
Предстои до края на седмицата протоколът от работната среща и предложенията на общинската администрация да бъдат предоставени на проектантския колектив за окончателно отразяване. Планът трябва да е готов до края на годината, след което предстои да влезе за обсъждане и одобрение от Общинския съвет.
ШУМ.БГ

23.07.2008 11:48
а наздраве
 
1 - 20 of 850 Posts
Top