SkyscraperCity Forum banner
1 - 11 of 11 Posts

·
Read Only
Joined
·
1,246 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Medium size project, composed of three different projects (three different developers), situated in Lazaret district (situated on both sides of Calea Gușteriței street), east of Sibiu central area & historic center.

Project 1 - Started early 2016, is composed out of 11 apartment buildings (10 in the initial plan), 5 floors each.
Project 2 - Composed out of 3 mixed-used buildings, 6 floors each, all 3 linked by a 3 floor building. All construction approvals were obtained, construction will start this year (area already demolished).
http://www.sibiu.ro/ro2/hotarari/prohot2018/29.03.2018/4.pdf


Project version, slightly differentProject 3 - Composed out of 5 apartment buildings, 5 floors each (+1 floor underground parking) and a new commercial building (supermarket). All construction approvals were obtained, construction will start this year (area already demolished).2012 Situation of the area


November 2016 situation of the area. Already 3 units were built (left), right side of the former factory (Project 3) was demolished in autumn 2017


Short history of the area:
Balanța scales factory (before 1947 was named Hess) was first established as a small workshop in 1879 by Johann Michael Hess. Starting with 1896 the small workshop developed into a full size factory (on present day Zidului St, north side of the historic center - buildings still exist). Between 1935-1936 the construction of the factory began on the current location. In 1947, the nationalization of the company and its entry into state ownership took place, being renamed 'Balanța'. The decline of the factory started in the 1990s, especially after the year 2000.
 

·
Read Only
Joined
·
1,246 Posts
Discussion Starter · #3 ·
N-am mai postat de peste un an, asa ca pana ajung tot poze de pe pag. lor de FB. Cat de curand sper sa depasesc bariera psihologica, de a trece caile ferate spre est de centru (west side beaach here, nu calc eu la hobitii aia din est. kidding):))

Intre timp terminate unitatile 7-8 (parte din ce am numit initial, vezi mai sus, Proiect 1)
Meanwhile units 7-8 were finished (part of what i named, see posts above, Project 1)

Gata si unitatile 9-10
Units 9-10, finished

(poza facuta din bloc/unitatea 11)
Unitatea 11, aproape gata
Unit 11, Almost finished
Inceput treaba si la ce am numit initial Proiect 2(acelasi dezvoltator ca si la 1), unitatile/blocurile 12A, 12B, 12C
Works started at what i named Project 2(same developer as proj.1), units 12A, 12B, 12Cnu stiu ce este cu cladirea ramasa din fosta fabrica, invelita in alucobond, probabil cladire birouri?
Proiect 3, Balanta Residence
alt dezvoltator, aceeasi fosta platforma industriala, cealalta latura a Caii Gusteritei
another developer, same former industrial platform, on the other side of Calea Gusteritei

Se lucreaza si la noul Penny Market
(vezi aici)
Works on the new Penny Marketdeja au trecut de etapa 1...
already working on phase 2 

·
Read Only
Joined
·
1,246 Posts
Discussion Starter · #5 ·
WAW !!!
Cine sta cu nasul in harti istorice, stie de cimitir! :) Ma si miram ca nu au gasit ceva si speram sa gaseasca. BINGO! Ma gandeam ca a fost exhumat prin anii 1930 la relocarea fabricii Balanta (1935-36, atunci creat si legatura mai directa - actual traseu Calea Gusteritei), dar nu. Ma bucur ca au descoperit o mica bucata din istoria uitata a orasului. Este vorba de perimetrul ansamblului Balanta Residence

Cimitir descoperit sub vechea hală Balanța
Mai multe schelete umane au fost descoperite în cartierul Lazaret, după ce s-au făcut săpături în zona fostei fabrici Balanța, acolo unde acum se construiesc blocuri. Potrivit specialiștilor, resturile umane confirmă faptul că pe acea locație ar fi fost un cimitir în urmă cu câteva sute de ani. Osemintele găsite vor fi relocate.
...
„Ce au descoperit arheologii sibieni în Cartierul Lazaret aduce informații noi despre istoria orașului în general. Foarte puțin se știa despre această zonă. Dacă este să consultăm hărțile istorice din 1875-1880, chiar 1914, nu găsim informații despre existența acestui cimitir. De aceea, nici lucrările de specialitate nu l-au preluat și nu l-au menționat ca un cimitir existent în sine. Probabil că el a fost inclus în ceea ce a însemnat Lazaretul care a și dat numele acelei zone. Oamenii descoperiți acolo sunt oamenii cu o anumită stare materială proastă, poate marginali ai comunității. De aceea este totuși o descoperire importantă arheologică atunci când poate nu ne mai așteptam să găsim ceva spectaculos în orașul Sibiu. Cimitirul cu siguranță dacă a funcționat, a făcut-o până undeva spre mijlocul secolului al 19-lea, poate un pic după. Să nu uităm că deschiderea Cimitirului Municipal al finalul secolului al 19-lea practic suspendă funcționarea tuturor celorlalte cimitire”, explică Răzvan Pop, istoric.
Gresit, cimitirul apare pe cateva harti!Vedeti mai jos.

Istoric, date, avem extrem de putin:
1718 - ''Breslele si vecinatatile hotarasc sa construiasca pe locul numit 'pajistea molimelor' din fata Portii Elisabeta un lazaret pentru izolarea bolnavilor de ciuma.'' (deci anterior a fost ceva, legat de boala respectiva. In evul mediu sunt amintite ''carutele ciumatilor''. Posibil cimitirul sa fie mult mai vechi de 1718!)
1855 - in lazaret este amenajat primul cimitir evreiesc (inca exista!)

Fostul lazaret era delimitat de actualele strazi Calea Gusteritei, Macaralei, Nicovalei, Rulmentului, poate intins putin la vest de Rulmentului. Tot pe Rulmentului mai exista o cladire joasa, lunga, dar din caramida. Posibil ceva cu rol social aparut mai tarziu, secol 19-20, dar legat de fostul lazaret. Seamana izbitor cu ce se vede in poza din anii 1872-74(vezi mai jos).

Lazaretul era format din cateva casute joase din lemn, posibil acoperite cu sindrila, un ansamblu destul de insalubru

Harti, nu prezint toate, sunt multe, doar pe doua apare cimitirul descoperit acum (cimitirul ciumatilor) si cel evreiesc (notate cu cruce). Lazaretul in schimb apare in toate hartile din sec. 18 incoace.
Pt. identificare mai usoara am marcat prin galben traseul strazilor Serpuita si Calea Gusteritei (vechiul traseu).

Situatie din august 2018


 

·
Read Only
Joined
·
1,246 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Cu multa placere :) Si un update de azi...si a fost descoperit initial in 2018.
Cimitirul de la Balanța: Nu există nici o legătură între morminte și vechea leprozerie
În zona fostei fabrici Balanța a fost redescoperit vechiul cimitir din Lazaret. În 2018 au pornit investigațiile preliminare, iar în perioada martie – august 2019 au fost cercetate 55 de morminte. În regim de urgență s-a delimitat granița nordică, dar nu a fost stabilită și granița estică, considerându-se că se întinde sub strada Lazaret. Din cauza lipsei detaliilor antropologice și patologice, nu se poate face o legătură între morminte și vechea leprozerie.
...
Cimitirul apare figurat pe hărțile istorice din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din acest motiv Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a cerut investitorilor din zonă, încă din 2018, realizarea unor investigații preliminare – un diagnostic arheologic.

După investigațiile realizate de Muzeul Național Brukenthal, pe parcela din strada Calea Gușteriței, numărul 21, a fost identificată o parte din cimitir. În perioada martie – august 2019 au fost cercetate 55 de morminte. Din analiza raportului a rezultat că cimitirul se întinde și înspre nord, în parcela învecinată. Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a anunțat beneficiarul parcelei, solicitând realizarea unei investigații specifice în regim de urgență. Astfel, s-a conturat și limita nordică a cimitirului.
...
După datele obținute, osemintele au fost îngropate pe aceeași parcelă în condiții necunoscute, într-o groapă comună dinspre strada Lazaret. Nu se poate face legătura între aceste morminte și vechea leprozerie, din lipsa detaliilor antropologice și patologice.
OK dar daca era un cimitir clasic, care oricum erau situate in localitati si cel mai des langa biserici, n-ar fi trebuit sa fie morminte separate, sau suprapuse daca vorbim de o functionare in mai multe secole. Groapa comuna indica clar ca cimitir de ciumati. Acum, sa vedem si rezultatele patologice.
 

·
Registered
Joined
·
39 Posts
In zona City Residence Mega Image vor deschide în câteva zile prima locație în municipiul Sibiu

Este prima locație Mega Image de pe teritoriul Municipiului Sibiu (pe Calea Gusteritei), și cea de a treia din județ. Primele două au fost inaugurate în 2020, la Șelimbăr. Noul magazin va consolida zona comerciala alaturandu-se Penny.


1017928
 
1 - 11 of 11 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top