Administrația locală din Șelimbăr a găsit terenul și a finalizat proiectul pentru prima grădiniță care se va construi în localitate după Revoluție. Locația pentru prima din cele două grădinițe se află pe strada Doamna Stanca și suficient pentru o grădiniță modernă, dar și pentru un loc de joacă generos ce va putea fi folosit și de copiii din această zonă a comunei
...
Pentru acest prim obiectiv a fost semnat contractul de proiectare și eliberat certificatul de urbanism. Urmează aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Consiliul Local și ulterior procedura de achiziție a lucrărilor de construire
...
Grădinița va avea un regim de înălțime parter + două etaje, fiecare nivel fiind destinat unei grupe de vârstă: grupa mică la parter, grupa mijlocie la primul etaj și grupa mare la etajul al doilea.
Grădinița de pe strada Doamna Stanca ar urma să fie funcțională din anul școlar 2020-2021.
În municipiul Sibiu va funcționa, începând cu anul școlar 2019-2020, o nouă școală. Aceasta are profil militar, urmând să formeze maiștri militari și subofițeri și se află pe Bulevardul Vasile Milea.
Instituția se numește Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu. Aceasta a fost înființată în decembrie 2018 printr-un ordin al ministrului Apărării și autorizată să funcționeze provizoriu de către Ministerul Educației Naționale în luna iunie a acestui an.
Maple Bear a deschis luni seara primul centru din estul și centrul Europei în Sibiu pentru anul școlar 2019-2020. Urmează școala primară, care se va deschide pentru anul școlar 2020-2021 și va beneficia de metoda canadiană de predare.
La nivel global Maple Bear are deschise peste 400 de unități la care învață 40.000 de elevi. Prima școală care a beneficiat de sistemul canadian s-a deschis în Asia și după 14 ani, timp în care specialiști au perfecționat metoda, au ajuns în Sibiu. Planurile de viitor ale școlii includ deschiderea a peste 50 de școli în Europa Centrală și de Est. În România se vor deschide 10 unități în următorii ani.
Un nou proiect pentru educație va primi finanțare din fonduri europene: extinderea școlii I. L. Caragiale din Sibiu
A new education project will receive funding from European funds: The extension of Ion Luca Caragiale School in Sibiu
The project for the expansion of the I.L. Caragiale school on Vasile Alecsandri Street was submitted to obtain European funding through the 2014-2020 Regional Operational Program, Priority Axis 10 - Improving Educational Infrastructure. Centru Regional Development Agency notified Sibiu City Hall that, following the evaluation, it was accepted for funding, entering the pre-contract phase.
The total value of the project is 12,510,746.45 lei (including VAT), out of which 250,214.93 lei is the eligible own contribution of Sibiu Municipality.
The expansion will be accomplished by building a new building in which 11 classrooms, physics, chemistry and computer rooms will be set up, a multimedia room, a library with a reading room, a dining room, a medical cabinet , principal's office and a teachers room, a meeting room, a food cabinet, a changing room for employees, a mechanical workshop, an archive, and other annexes. A gym with locker rooms and showers for students will be set up in the same building.
![]()
53 milioane lei fonduri europene pentru școli la SibiuPrimarul Astrid Fodor și Agenția de Dezvoltare Regională Centru au semnat luni contractul de finanțare din fonduri europene prin Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 - Îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Valoarea totală a proiectului este de 12,5 milioane lei.
Până în prezent Primăria Sibiu a atras fonduri europene în valoare de peste 53 de milioane de lei pentru unitățile de învățământ din Sibiu pentru eficientizarea energetică a clădirilor în care funcționează școlile 1, 21, Constantin Noica și Radu Selejan, extinderea școlilor Nicolae Iorga și I. L. Caragiale și construcția unei noi creșe în cartierul Țiglari.
Alte două proiecte însumând 11 milioane lei se află în etapa de contractare: construcția unei creșe în cartierul Ștrand și modernizarea internatului Colegiului Independența.
Am fost azi prin zona, haide sa vad avansul (mic, mic, mic). Pozat din spate, Aleea Buia. Termina pana in primavara (Constructii SA)...aham! LOLZAu început lucrările pe cel mai mare șantier al Sibiului: cel al Liceului de Artă
Works began on the new Art High School
Spring next year is the deadline for completing the largest public project that the local administration is managing at this time, the new Art High School, a project started more than two years ago.
![]()
![]()
"Betania" Baptist Theological College - investment of €70,000Ai crede că e sediul unei firme IT, dar de fapt e clădirea unui liceu din Sibiu, modernizat „din temelie” – de la instalații până la mobilier. Administrația Liceului Teologic Baptist „Betania” Sibiu va organiza mâine un tur de prezentare a instituției.
Marți, 17 septembrie, va avea loc recepția lucrărilor de modernizare a Liceului Betania, structură în cadrul Liceului Teoretic ”Constantin Noica” Sibiu. Lucrările au avut loc în vacanța de vară.
Investiția se ridică la aproximativ 70.000 euro, fiind finanțată de asociația Bearing Fruit și realizată de firme din Sibiu, potrivit lui Beniamin Conțiu, reprezentantul media al companiei.
...
Liceul Teologic Baptist “Betania” Sibiu a luat fiinţă in anul 1993 ca liceu de stat, reprezentand comunitatea evanghelică neo-protestantă din judeţul Sibiu.
...
Liceul Teologic Baptist „Betania” a fost arondat din punct de vedere administrativ Liceului Teoretic „Constantin Noica” începând cu anul şcolar 2010-2011 fără a-şi pierde specificul, clădirea şi viziunea.
Sibiu City Hall obtained financing for the construction of a new nursery in Ștrand districtProiectul va fi finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”. Valoarea totală a proiectului este de 4.062.580 lei, din care 370.000 de lei reprezintă contribuția proprie a Municipiului Sibiu.
Noua construcție va fi edificată pe terenul liber de lângă școala nr. 1 de pe strada Hațegului, având acces de pe strada Sălajului. Clădirea va avea parter și etaj și va oferi spațiu în suprafață de peste 1600 de metri pătrați pe cele două nivele.
...
Proiectul tehnic pentru această investiție a fost deja realizat de Primăria Sibiu, astfel că următorul pas în acest proiect este contractarea execuției lucrărilor propriu-zise, după verificarea proiectului tehnic de către ADR Centru.
Peste 6.000 de elevi învață în școlile profesionale și liceele tehnologice din județul Sibiu, în total 24 de instituții. În Sibiu, la fel ca în întreaga țară în nicio școală elev nu sunt instruiți pentru calificările „constructor drumuri și poduri” sau „constructor căi ferate”. În schimb, cei mai mulți învață să devină mecanici auto, operatori de mașini cu comandă numerică, tehnicieni în activități economice sau turism.
În România există 920 de instituții de învățământ cu profil tehnologic sau profesional în care învață 284.832 de elevi. Statistica a devenit cunoscută după ce organizația CivicNet a lansat o hartă a meseriilor din România.(...)
(...)
17,14 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului de proiectare și construire a noului Liceu de Artă, pe strada Oituz (în curtea Colegiului Economic). Contractul a fost semnat în septembrie anul trecut, iar după finalizarea proiectării și obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 4 aprilie 2019. De la această dată curge termenul de 12 luni pentru execuție. În această perioadă, trebuie reamenajat vechiul cămin al Colegiului economic “Gheorghe Barițiu“, aici urmând a funcționa săli de studiu și o bibliotecă, printre altele. În plus, în curtea Colegiului trebuie ridicată o nouă clădire în care să funcționeze Liceul, clădire care va avea o suprafață construită desfășurată de aproximativ 3.000 de mp. Între cele două corpuri de clădire este prevăzută amplasarea unui un culoar suspendat. Un acces în viitorul liceu va fi creat de pe Aleea Buia, dar intrarea principală va fi din strada Dorului. Constructorul desemnat prin procedură de achiziție publică este societatea sibiană Construcții SA, proiectantul cu care a participat în asociere fiind Arhimus SRL.
(...)
Pare putin in 2 ani dar daca stai sa te gandesti ce (nu) face statul, e destul.Două noi laboratoare au fost inaugurate miercuri în cadrul Facultății de Inginerie a ULBS. Acestea au fost dotate după ce firma Continental, cel mai mare angajator din Sibiu, a investit peste 40.000 de euro în ultimii 2 ani.
Astfel, studenții departamentelor Calculatoare și Inginerie Electrică și Mașini și Echipamente Industriale beneficiază de echipamente de ultimă generație pentru a dezvolta proiecte și evenimente tehnice. Rectorul universității și șefii celor două departamente s-au declarat mulțumiți de investiție, precizând că dacă instituția ar fi rămas la cheremul finanțărilor publice, atunci situația avea să rămână la nivelul de acum 20 de ani.
(...)
Problemele cu care s-a confruntat în ultimul an Palatul Copiilor din Sibiu, nevoit să se mute într-un sediu nou, sunt foarte cunoscute în Sibiu. Numeroși sibieni au făcut donații și s-au implicat prin organizarea de campanii în vederea sprijinirii activității instituției. Printre cei implicați în societate se numără și reprezentanții companiei Ropardo, care au amenajat de la zero și dotat complet laboratorul, cu mobilier, calculatoare, software și materiale didactice. De aceste dotări se bucură lunar câteva mii de copii, atât din Sibiu cât și din județ.
(...)
Banuiesc ca e vorba de caminul de pe Str. Cameliei (Terezian)Primăria Sibiu a obținut finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea internatului Colegiului Tehnic ”Independența”. Proiectul în valoare de aproximativ 6,7 milioane de lei a fost semnat în această săptămână de primarul Astrid Fodor.
(...)
Proiectul prevede următoarele lucrări:
- Recompartimentarea interioarelor pentru crearea de grupuri sanitare suplimentare, amenajarea unui oficiu și a unei spălătorii la fiecare etaj
- Reabilitarea instalațiilor sanitare, termice, electrice și montarea de instalații de detectare, semnalizare și avertizare a incendiilor, precum și a instalațiilor de limitare și stingere a acestora
- Modernizarea interioarelor prin refacerea finisajelor (tâmplărie, pardoseli), dotarea cu mobilier
- Înlocuirea acoperișului și a sistemelor de colectare a apei pluviale
- Izolarea termică a pereților exteriori și a plăcii peste ultimul nivel încălzit
- Accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu dizabilități
Pasul următor al acestui obiectiv este realizarea proiectului tehnic pentru care a fost lansată deja procedura de achiziție. Ulterior se va contracta execuția lucrărilor.
Hidroelectrica și Colegiul Energetic din Râmnicu Vâlcea au semnat primul contract de parteneriat, dintr-o serie de șapte, pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ dual. Printre cele șapte instituții de învățământ se numără și liceul Independența din Sibiu.
Contractul presupune calificarea tinerilor, pe parcursul a trei ani de studii, în domeniile electrician aparate, echipamente electrice și energetice, electromecanic utilaje și instalații industriale.
Pe durata celor 3 ani de studiu, Hidroelectrica va acorda burse lunare de 500 lei pentru fiecare elev înscris în programul educațional, va asigura examinare de medicina muncii și analizele medicale obligatorii în vederea efectuării stagiilor de practică în cadrul obiectivelor hidroenergetice și va pune la dispoziție echipament de lucru și de protecție.(...)
Din dorința de a dezvolta potențialul propriului copil și de a-l ajuta din punct de vedere intelectual într-un mod special, care sa ii ofere un real suport pentru viitor, antreprenoarea Andreea Matei a adus în Sibiu primul centru de aritmetică mentală japoneză din România certificat de școala numărul unu din Japonia.
(...)
Nu stiu unde o sa ridice 2 corpuri in curtea inghesuita + e pe linia fostelor fortificatii (treaba protejata)Primăria Sibiu mai face un pas spre extinderea Colegiului Național „Octavian Goga”. În ședința de Consiliu Local ce va avea loc mâine, 27 februarie, se vor supune spre aprobare indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Este vorba despre o investiție totală de peste 9,2 milioane de lei care va permite crearea de noi spații dedicate procesului de educație.
(...)
Astfel, potrivit datelor din Hotărârea de Consiliu Local, lucrările ar trebui să fie executate pe perioada a 24 de luni. În proiect se vorbește despre o „suprafață construită extindere de 342,00 mp”. Vor fi 12 noi săli de clasă și șase grupuri sanitare.
(...)
Investiția totală este de 9,291.807,44 lei, sumă ce include și TVA.
Potrivit informațiilor oferite de primărie, după ce indicatorii tehnico-economici vor fi aprobați de Consiliul Local, documentația va fi publicată în SICAP, inițiindu-se procedura de achiziție în vederea atribuirii contractului pentru realizarea proiectului tehnic. După finalizarea proiectului tehnic, Primăria Sibiu va aloca fonduri în vederea execuției lucrărilor.
„Faptul că se extinde colegiul este foarte important pentru noi. Clădirea școlii noastre nu va fi mansardată, pentru că nu permite structura, va fi, în schimb, extinsă. Studiile au fost făcute vara trecută. Se va face o construcție anexă în curtea școlii, pe latura unde sunt birourile, cea dinspre Mitropoliei și respectiv, tot în curtea școlii, pe latura dinspre Șaguna. Se vor obține 12 săli de clasă (...)''
În momentul de față, la Colegiul Național „Octavian Goga” învață 2019 elevi, împărțiți în 72 de clase.
În 2020, Primăria Sibiu investește 131 de milioane de lei în învățământ, adică 16 % din bugetul local total pentru investiții, lucrări de reparații curente, dotări, burse și premii acordate elevilor și alte cheltuieli materiale.
(...)
LUCRĂRI ÎN CONTINUARE:
-Reabilitarea Liceului Constantin Noica pentru îmbunătățirea eficienței energetice – începute în 2019, lucrările finanțate din fonduri europene sunt executate în proporție de 75% și au constat în izolarea termică a fațadelor clădirii, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice (panouri fotovoltaice) și termice (pompe de căldură aer-apă), repararea acoperișului clădirii, înlocuirea completă a iluminatului din clădire, montarea unui sistem de management și control – Building Management System – care urmărește nivelul de consum al energiei în clădire. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna iulie 2020
-Reabilitarea școlii gimnaziale nr.21 pentru îmbunătățirea eficienței energetice – în 2019 s-au realizat lucrările de reabilitare termică a podului, iar în prezent se montează panourile fotovoltaice și se lucrează la instalațiile electrice și la finisaje la etajul 2. Termenul de finalizare a acestor lucrări finanțate din fonduri UE este noiembrie 2020
-Reabilitarea școlii gimnaziale nr.1 pentru îmbunătățirea eficienței energetice – în 2019 s-au finalizat instalațiile și finisajele interioare la sala de sport, urmând ca anul acesta să se execute lucrările și în clădirea școlii. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna septembrie 2020
-Construcția noului Liceu de Artă pe strada Oituz: în 2019 s-au efectuat lucrări de demolare și consolidare în corpul existent și lucrări la fundațiile corpului nou; se estimează că lucrările se vor finaliza în vara acestui an.
-Lucrări necesare pentru obținerea autorizației ISU la grădinița Frații Grimm și la grădinița nr. 42: lucrările se află în desfășurare având termen de finalizare jumătatea lunii martie; aceste lucrări includ: placarea cu materiale ignifuge, instalarea sistemului de detecție la incendiu, montarea de uși și ferestre rezistente la foc, montarea unor scări metalice exterioare pentru evacuarea la incendiu, crearea unor trape pentru evacuarea fumului
-Reabilitarea fațadei Colegiului Agricol Barcianu, termenul de finalizare fiind luna aprilie 2020
-Reabilitarea fațadei grădiniței nr. 16, termenul de finalizare fiind luna aprilie 2020
LUCRĂRI NOI:
Proiecte finanțate din fonduri europene:
-Reabilitarea școlii gimnaziale Radu Selejan pentru îmbunătățirea eficienței energetice – lucrările vor începe în luna martie, termenul de finalizare fiind decembrie 2020
-Extinderea școlii gimnaziale Nicolae Iorga printr-un nou corp de clădire în care vor fi amenajate 22 de săli de clasă și un laborator de chimie, precum și construcția unei săli de sport – procedura de achiziție a lucrărilor de execuție este în curs, lucrările urmând să înceapă în acest an.
-Extinderea școlii gimnaziale I.L. Caragiale, rezultând 12 săli noi de clasă – proiectul tehnic este în prezent depus la ADR Centru pentru avizare; următorul pas este inițierea procedurii de achiziție pentru execuția lucrărilor
-Construcția unei noi creșe în cartierul Țiglari, lângă grădinița nr. 36, care va oferi 100 de locuri – proiectul tehnic a fost realizat, iar procedura de achiziție a lucrărilor va fi inițiată în luna martie
-Construcția unei noi creșe în cartierul Ștrand, lângă școala gimnazială nr.1 care va oferi peste 100 de locuri – proiectul tehnic a fost realizat, iar procedura de achiziție urmează să fie inițiată în luna martie.
-Extinderea școlii gimnaziale Regele Ferdinand – în corpul nou urmând să fie amenajate cinci noi săli de clasă, două laboratoare, o bibliotecă de resurse didactice – și construcția unei săli de sport – proiectul este depus la ADR Centru în vederea evaluării și acordării finanțării din fonduri europene nerambursabile; în prima jumătate a anului se va contracta realizarea proiectului tehnic
Proiecte cu finanțare din fondurile bugetului local:
-Reabilitarea sălii de sport a Colegiului Agricol D.P. Barcianu – după actualizarea documentației tehnice, se va iniția procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor
-Schimbarea tâmplăriei existente la corpul de clădire str. Ocnei nr. 33 la Liceul Tehnologic Independența – în acest an se va realiza proiectarea și vor începe lucrările
-Construcția unui nou acoperiș pe clădirea grădiniței nr.16 – anul acesta se va realiza proiectarea precum și execuția lucrărilor
-Lucrări pentru reglementarea ISU a sălii de sport de la Colegiul Național Octavian Goga – proiectarea și execuția lucrărilor vor fi realizate anul acesta
-Schimbarea tâmplăriei la parterul și demisolul Colegiului Național Gh. Lazăr – proiectare și execuție lucrări
-Amenajarea curților, aleilor și terenurilor de sport la școlile nr. 23, nr. 25 și Ioan Slavici, la grădinițele Elefănțelul Curios și nr. 14, precum și la Liceul Teoretic C. Noica – în prezent se așteaptă avizarea lucrărilor, iar ulterior vor începe lucrările planificate a se finaliza în termen de 4 luni.
-Înlocuirea instalației termice la grădinița nr. 18, școala Ioan Slavici
-Înlocuirea instalației electrice la școlile nr. 2, nr. 12 și la atelierul școală al Colegiului Tehnic Cibinium
-Înlocuirea instalației de canalizare la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Terezianum
-Amenajarea unor rampe pentru persoane cu dizabilități la școala gimnaziale nr.12 și la un corp al Liceului Tehnologic Avram Iancu
-Diverse lucrări de reparații: reparații în grupurile sanitare, la ușile interioare, repararea acoperișurilor, gardurilor și scărilor, refacerea zugrăvelilor, reparații la pardoseli și finisaje ale pereților, înlocuirea scocurilor și burlanelor, etc
-Achiziția de dotări:
dotări pentru noul Liceu de Artă (mobilier și alte echipamente)
sisteme de supraveghere video și alarmă pentru șase unități de învățământ,
dotări pentru amenajarea curților unor grădinițe, școli și licee, inclusiv pentru continuarea proiectului de amplasare de jocuri educative Playform.
dotări pentru școli, grădinițe și creșe, precum: mobilier, roboți, cuptoare, mașini de spălat rufe și vase pentru grădinițe și creșe, etc
calculatoare, periferice și licențe software
STUDII ȘI PROIECTARE PENTRU URMĂTOARELE INVESTIȚII:
-Proiectarea pentru extinderea Colegiului Octavian Goga se află în curs, urmând ca anul acesta să se inițieze și achiziția lucrărilor.
“Investițiile pentru anul 2020 sunt programate și finanțate, astfel că începem lucrul pentru investițiile anilor viitori. Vom întocmi documentațiile necesare pentru construcția de noi creșe și grădinițe, cât și pentru extinderea unităților de învățământ în scopul suplimentării spațiilor existente” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
-Extinderea clădirilor unor unități de învățământ pentru eliminarea învățământului în două schimburi:
-Extinderea Liceului O. Ghibu
-Extinderea școlii nr. 4 de pe strada Spartacus și construcția unei săli de sport
Construcția de creșe și grădinițe noi:
-Construcția unei creșe și a unei grădinițe noi în Piața Cluj
-Construcția unei creșe noi și extinderea spațiilor grădiniței de pe strada Aleea Geniștilor (cartier Hipodrom)
-Construcția unei creșe și a unei grădinițe într-o clădire situată în curtea Liceului Energetic, neutilizată în prezent, cu posibilitatea creării accesului separat dinspre strada Semaforului (cartier Vasile Aaron)
-Construcția unei creșe și a unei grădinițe pe strada Viitorului, în zona cartierului Reșița
-Construcția unei grădinițe pe Calea Șurii Mici.