SkyscraperCity Forum banner

SIBIU | Medical Infrastructure

14948 Views 52 Replies 4 Participants Last post by  cricric
Sibiu has a long history in medicine, almost as old as the city itself.
In June 24, 1292 the first hospital (Almshouse) is documented, its existence being older, mentioned in the document.
In 1475, it is documentary mentioned in Sibiu an insulator for lepers in a Dominicans' convent building, located outside the city walls. There are also documentarily mentioned two "spirit houses" for the poor and sick women. In 1494, the first pharmacy in Sibiu and also from the present territory of Romania is attested. Prior to the ''Town's Pharmacy'' documented in 1494, in 1440 is atested a physician-pharmacist and in 1460 is mentioned a ''Feldapotheke'', a ''field pharmacy''.
In the 18th century a military hospital functioned in the Arsenal building, present day Kempel Caserne.
On July 25, 1852, in the presence of Emperor Franz Joseph I of Austria, the foundation stone of the Public Hospital was set, which eventually opened in 1857. At the end of the 19th century and following 1904, the hospital will expand.
In 1859 the Military Hospital will open. In 1863, the Psychiatric hospital is opened, under the name "Mental Hospice", which later becomes "Mental Institution", the first settlement of its kind in Southeastern Europe.
An Obstetrics and Gynecology clinic is attested between 1889 and 1892, which also trained women in the profession of midwifery. In 1911 an obstetrics and gynecology hospital opened, with 80 beds and a dormitory for 40 students of the midwifery course.
During the second half of the 19th cetury - first half of the 20th century, several private clinics functioned (Wachsmann, Ittu,Wermescher, Luther, Dr. Antal), all being nationalized in 1945.

http://patrimoniu.sibiu.ro/istorie_en/detail/73

Public Hospital in 1860



Military Hospital near Sub Arini Park in 1858

See less See more
2
  • Like
Reactions: 1
41 - 53 of 53 Posts
^^
Cel mai mare proiect al Sibiului, un nou început: contestația pentru proiectarea noului spital a fost respinsă
După obținerea terenului necesar, al doilea pas important în proiectul construirii unui nou spitalul județean al Sibiului – contractarea actualizării studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic – a trecut de judecata Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Care a respins contestația depusă împotriva semnării contractului de actualizare a SF și realizare a proiectului tehnic.

Asocierea Popaescu &co SRL (București) – Egis România SA (Ilfov) – Geo Arc SRL (Ilfov) – Studio Sqm SRL (Sibiu) – Api Arhitekti d.o. (Slovacia) este cea pe care Consiliul Județean Sibiu a declarat-o câștigătoare a contractului mai sus amintit, evaluat la peste opt milioane de lei.
(...)
  • Like
Reactions: 1
Spitalul Județean Sibiu are 67 de paturi noi. Cel mai important beneficiar – Oncologia
Spitalul Județean Sibiu a fost dotat cu 67 de paturi noi, cu saltele și noptiere pe roți. Valoarea investiției este de 235.334 lei, cu TVA inclus. Paturile au fost distribuite pe mai multe secții: Oncologie, Boli Infecțioase, Diabet-nutriție și spitalizare de zi Gastroenterologie.

Cel mai important beneficiar al acestei investiții este Secția Clinică Oncologie unde au fost schimbate toate cele 38 de paturi din dotare. De asemenea, toate paturile (15) compartimentului Diabet au fost înlocuite. Paturile moderne și performante sunt prevăzute cu 3 manivele pentru ridicare, au rama din oțel laminat, laterale pliabile din aluminiu și au o sarcină maximă de 200 kg.
(...)
  • Like
Reactions: 1
Fonduri europene: Spitalul de Psihiatrie va avea un nou ambulatoriu


The Psychiatric Hospital will have a new ambulatory

Almost 11 million lei is the value of the project of arranging a building in which to operate the specialized ambulatory for adults within ”Dr. Gheorghe Preda” Psychiatric Hospital in Sibiu.

In the hospital ambulatory, the number of patients consulted in the adult unit increased from 6,000 in 2013 to 12,000 in September of this year.

In these conditions, a project of relocating the ambulatory was drafted in the building near the main access gate. The building, which is currently used for receiving emergencies and has only one level above a partial basement, will be enlarged and over-storied. Thus, from the current footprint on the ground of 243 sq.m will be reached a building with basement, ground floor, two floors and attic, with an area of almost 1,400 sq.m. In the new spaces, nine medical offices for psychiatry, neurology, endocrinology, interns and five cabinets for psychology and imaging will be set up. At the same time, an analysis laboratory will be set up with two harvesting rooms, three treatment rooms, as well as three waiting rooms. For the new spaces, the purchase of more equipment is also provided, from automatic analyzers to general and carotid Doppler ultrasound.

Anunț începere proiect: Investiții în infrastructura existentă a Spitalului de Psihiatrie Gheorghe Preda din Sibiu în vederea relocării ambulatoriului de specialitate adulți
  • Like
Reactions: 1
7,5 milioane de lei. A fost semnat contractul pentru proiectarea viitorului nou Spital județean
(...)
Popaescu &co SRL (București) – Egis România SA (Ilfov) – Geo Arc SRL (Ilfov) – Studio Sqm SRL (Sibiu) – Api Arhitekti d.o. (Slovacia) este asocierea căreia CJ Sibiu i-a atribuit contractul pentru întocmirea documentațiilor necesare viitorului spital. Contractul a fost semnat după ce, inițial, desemnarea asocierii mai sus amintită drept câștigătoare a licitației a fost contestată de cealaltă asociere care a mai depus ofertă – S&M Expert Project SRL (Iași), V.A.M.S. Ingegneria (Italia) și RPA (Italia).
Contestația acestora a fost respinsă la finele anului trecut de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, iar pe 20 ianuarie, contractul a fost semnat.

7.595.200 de lei, fără TVA, este valoarea acestui contract, față de cele 8,08 milioane de lei la cât a fost estimat înainte de licitație. În cadrul acestui contract, asocierea câștigătoare va trebui să actualizeze studiul de fezabilitate (actualul SF a fost realizat de Ministerul Sănătății pentru un spital de dimensiuni mai mici), să elaboreze documentația pentru Planul urbanistic de detaliu, să elaboreze proiectul tehnic al viitorului spital, să obțină autorizația de construire, să ofere asistență tehnică pe perioada derulării lucrărilor și să realizeze caietul de sarcini pentru licitația de angajare a unui constructor.

Termene
Pentru actualizarea studiului de fezabilitate au fost alocate două luni de la semnarea contractului. Ulterior recepției acestei documentații va trebui elaborat și un plan urbanistic de detaliu în termen de șase luni. Pentru întocmirea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire au fost alocate trei luni, iar pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție – un termen extrem de strâns, de doar două luni.

Toate aceste componente ale contractului au fost împărțite, de asemenea, pe un grafic de execuție cu mai multe etape. Iar pentru fiecare etapă, reprezentanții CJ Sibiu și-au asumat un termen maxim de acceptare sau respingere de zece zile lucrătoare. În cazul în care, la diferite etape, sunt înregistrate întârzieri reprezentanții CJ au inclus printre măsurile la dispoziția lor inclusiv cea a rezilierii contractului.
(...)
Două scenarii și obligatoriu un hotel
Actualizarea studiului de fezabilitate presupune generarea a două scenarii. Primul este cel aferent capacității maxime a noii unități medicale (cele 1.239 de paturi de spitalizare continuă și cel 70 pentru spitalizarea de zi). Cel de-al doilea scenariu solicitat este cel al unei “structuri medicale inițiale, propusă ca urmare a expertizelor privind evaluarea activității spitalelor aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu și a Municipiului Sibiu cu privire la paturile aferente secțiilor pentru adulți și copii“. În acest al doilea scenariu structura medicală inițială “va fi restructurată în conformitate cu viziunea studiului de fezabilitate realizat în 2007 de către Health Care Company Krankenhausbetriebs, Proiect București SA, Mosar Archetekten, Krankenhaus Spittal/Drau“, se mai arată în caietul de sarcini în discuție.
(...)
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Sa fie, dar....La un concurs de fuga participa Testoasa, Melcul, Piatra si CJSibiu. Cine va castiga? Inca nu se stie dar clar CJSibiu va iesi ultimul :D

Noul spital județean: autoritățile vor să îl proiecteze de șase ori mai repede decât se proiectează spitalele regionale
În contractul de 7,5 milioane de lei, fără TVA, semnat pentru actualizarea studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic pentru noul spital județean, perioada alocată proiectării este de doar două luni. Spre comparație, Ministerul Sănătății a alocat un an pentru proiectarea fiecăruia din cele trei noi spitale regionale gândite să fie ridicate la Iași, Cluj și Craiova.
(...)
Probabil vreun upgrade la proiectul initial, pt. un spital mai mic. Pare foarte putin...
De unde ar urma să vină banii pentru noul spital județean al Sibiului? De la UE
Autoritățile județene arată că sursa de finanțare pentru construirea noului spital județean clinic de urgență ar urma să fie fondurile europene.

Cum bugetul județului – încă tributar creditelor accesat în 2007 și 2008 pentru extinderea și modernizarea Aeroportului – este insuficient pentru a susține o investiție precum construirea și dotarea unui nou spital județean, autoritățile județene arată că se bazează pe fondurile europene. Mai precis pe cele alocate în exericițiul financiar european 2021 – 2027.
”Proiectul prioritar este construirea noului spital județean. În viitoarea perioadă de programare, va exista un program operațional doar pe componente de sănătate. Sperăm ca acolo își va găsi o sursă de finanțare acest proiect deosebit de important pentru noi, pentru locuitorii județului Sibiu”, a anunțat Oana Popa, directorul executiv al Direcției Strategii Proiecte din cadrul Consiliului Județean.
Declarația ei a fost făcută în cadrul dezbaterii publice organizată la Sibiu pe tema fondurilor europene.

Deocamdată, necesarul investițional pentru viitorul spital nu este cunoscut, în prezent fiind în curs de realizare studiul de fezabilitate (urmat de proiectul tehnic), document care ar urma să indice dimensiunile și aproximarea valorii investiției. În trecut, pe baza unor estimări extrem de largi, la nivel politic s-a discutat de suma de 130 de milioane de euro.
(...)
Tot din articol (mai nou titlul nu anunta toate subiectele), nu on topic
Nu doar spitalul, ci și centura

În afară de spitalul județean, tot din viitoarele fonduri europene alocate României și care ar putea fi cheltuite până prin 2030, CJ Sibiu speră să finanțeze și proiectul unei centuri ocolitoare de sud a Sibiului. ”Proiectul numărul unu pe infrastructură rutieră este realizarea centurii de sud a Sibiului și acest proiect este în lucru deja”, a mai anunțat Oana Popa.
Pentru acest obiectiv este în curs de finalizare un studiu de prefezabilitate, care ar urma prezentat public în cursul zilelor următoare.

Pentru următorul exercițiu financiar european, autoritățile județene așteaptă și sugestii de la sibieni. ”Pentru viitoarele proiecte vom face și o consultare la nivelul județului Sibiu pentru a identifica și alte eventuale idei. Vom mai avea inițiative în eficientizarea energetică, în protejarea patrimoniului istoric și dezvoltarea învățământului special”, mai exemplifică Oana Popa zonele în care vor mai fi atrase fonduri europene în viitor.
Nu stiu cat timp o sa mai mearga cu improvizatii si adaugari, actualul Judetean functioneaza cu multe cladiri ridicate intre 1857-acum, iar Urgentele 1913, completat 1972

Urgența Spitalului Județean va fi extinsă și dotată la cele mai înalte standarde, cu 6,2 milioane de lei. CJ Sibiu a semnat contractul
Consiliul Județean Sibiu a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru investiția „Modernizare, extindere și dotare a Unității de primiri urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”. Valoarea contractului este de 6.212.528 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în valoare de 7.392.908,32 lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional.

Potrivit CJ Sibiu, contractul a fost semnat cu asocierea TOTAL NSA AG CONSTRUCT SRL și PRO HART GROUP și ALLBIZZ SRL reprezentată prin lider de Asociere TOTAL NSA AG CONSTRUCT SRL.

„Prin acest proiect, Unitatea de Primiri Urgențe se va extinde cu 300 mp în plan orizontal (parter) și cu un etaj tehnic de 51 mp. De asemenea vor fi create următoarele: cale de acces ambulanță în zona spațiului verde din fața actualei unități, zonă de acces pentru pacienți, sală de așteptare, recepție, registru UPU, cameră pentru pacienți decedați, cameră de decontaminare, boxă pentru colectare deșeuri și igienizare tărgi, spațiu pentru computer tomograf, cameră tehnica computer tomograf, cameră de comandă, cameră de resuscitare”, spun reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.

Durata contractului este de 16 de luni, între care lucrările de execuție și dotările vor dura 11 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor
(...)




See less See more
3
  • Like
Reactions: 1
Con-A a donat Spitalului județean o linie de testare pentru coronavirus. ”Este esențial să sprijinim autoritățile”
Cel mai mare constructor sibian și unul dintre cei mai mari din România a decis să se implice în ”criza medicală fără precendet” și a donat Spitalului județean Sibiu o linie de testare pentru noul coronavirus. Spitalul județean nu avea, până acum, reactivii necesari pentru astfel de teste.

“Știm că în momentul de față capacitatea de testare a spitalelor este suprasolicitată, iar singurul centru de testare din zonă este la Cluj. Este esențial să acționăm rapid în această perioadă critică și să sprijinim autoritățile. Cred ca este momentul să fim solidari, uniți și să respectăm instrucțiunile date de autorități”, spune Mircea Bulboacă, președintele grupului Con-A. Donația a fost realizată prin intermediul Fundației Con-A, decizia fiind luată în ceea ce a fost denumită ”criză medicală fără precedent prin care trece întreaga lume”. ”Din acest motiv Fundația a decis să finanteze achizitionarea de urgență a unei linii de biologie moleculară necesară determinării virusului SARS-COV-2 și să o doneze Spitalului Județean Sibiu”, mai arată reprezentații Fundației.
Potrivit reprezentanților Spitalului județean, până acum nu erau posibile la Sibiu astfel de teste.

Și în alte județe din țară au început să apară astfel de inițiative ale unor importanți oameni de afaceri. În Alba, de exemplu, la fel, proprietarii Transavia au donat Spitalului județean Alba echipamente pentru efectuarea de teste în ceea ce privește noul coronavirus.
  • Like
Reactions: 1
Marquardt donează peste 22.000 Euro pentru Spitalul Județean Sibiu
Pentru a ajuta în lupta împotriva pandemiei Covid-19, compania Marquardt Sibiu donează peste 22.000 de euro către Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Firma Marquardt oferă ajutorul financiar prin două canale distincte: 50.000 lei vor fi donați prin intermediul campaniei “Un spital + O comunitate”, în vreme ce alți 58.250 lei reprezintă o donație directă acordată Spitalului.

În acest mod, unitatea sanitară, care a primit în cadrul campaniei ajutor financiar de la comunitate pentru achiziționarea liniei de testare, a 1000 de teste Covid-19 și a containerelor pentru triaj epidomiologic, va putea folosi banii donați de Marquardt în mod direct pentru achiziționarea reactivilor necesari în analizele pentru detectarea infectării cu coronavirusul Covid-19 și pentru alte tipuri de aparatură de primă necesitate.

Filiala Marquardt își continua în acest fel Campania de sprijin pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu începută în anul 2019, când au avut loc primele donații de aparatură medical și informatică.
(...)
  • Like
Reactions: 1
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta cea mai mare investiție publică de după Revoluție din Sibiu
Consiliul Județean Sibiu a recepționat luna aceasta studiul de fezabilitate care stabilește scenariul pentru construcția noului Spital Clinic Județean de Urgențe Sibiu cu secții de adulți și copii ce va fi realizat pe terenul în suprafață de 194.750 mp situat în intravilanul municipiului Sibiu pe Calea Șurii Mici, suprafața desfășurată a construcției va fi de 115.000 mp . Costul total estimat al investiției se ridică la aproximativ 500 milioane Euro, va fi asigurat
din fonduri externe nerambursabile. Durata de execuție este de 36 de luni. In noul spital vor fi relocate 805 paturi de spitalizare continuă (620 adulți și 185 copii) și 90 de paturi pentru spitalizarea de zi.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
41 - 53 of 53 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top