http://www.tribuna.ro/stiri/evenime...ronsonul-dintre-metro-si-aeroport-134477.htmlȘoseaua Alba Iulia din Sibiu se află de câteva zile în șantier pentru înlocuirea stratului vechi de asfalt cu unul nou, în cadrul lucrărilor de reparații pe care Primăria Sibiu le-a început în această primăvară.
Pe șoseaua Alba Iulia, pe tronsonul dintre Metro și Aeroportul Internațional Sibiu, muncitorii au frezat stratul vechi de asfalt, iar în timpului week-endului au turnat un nou strat, lucrările fiind făcute fără oprirea traficului. În cursul zilei de luni, constructorul a refăcut marcajele rutiere pe carosabil.
http://www.turnulsfatului.ro/2018/0...-din-sibiu-primesc-nume-de-plante-medicinale/Cele șapte străzi din zona rezidențială amenajată în spatele Cimitirului municipal al Sibiului și al Centrului chinologic vor purta denumiri de plante medicinale.
Proiectul atribuirii de nume pentru șapte străzi din amintita zonă de rezidențială a fost întocmit în urma solicitării proprietarilor de terenuri din zonă. Instituția prefectului a avizat atribuirea acestor denumiri care urmează a fi supuse votului consilierilor locali în ședința de joi, astfel încât străzile să primească numele de Gențianei, Merișorului, Macului, Toporașilor, Brândușei, Salviei și Dumbrăviței.
http://www.tribuna.ro/stiri/evenime...erul-arhitectilor-de-zona-dedeman-134509.htmlCalvarul traficului din zona Cartierului Arhitecților e amenințat de lucrările la drumul care va asigura ieșirea în zona magazinului Dedeman, investiție începută de curând. Calea de acces care va lega Cartierul Arhitecților de arterele ce permit intrarea în Hipodrom va porni din zona străzii Nicolae Porumbescu și va ajunge la Dedeman.
La începutul anului, a fost identificată această soluție și au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanții autorităților județene și cei ai autorităților locale din Cisnădie și Șelimbăr. Drumul care urmează să fie amenajat se află atât pe teritoriul administrativ al Cisnădiei, cât și pe cel al Șelimbărului, motiv pentru care e nevoie de o colaborare. În acest sens, săptămâna trecută primarul orașului Cisnădie, Gheorghe Huja, și primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu, au luat la pas porțiunea pe care va fi construită noua stradă, căutând cele mai bune soluții pentru rezolvarea rapidă a problemei.
chiar si asa....dar se stia chiar prea bine, dovada un interviu cu primarul orasului CisnadieScuza ar fi fost daca nimeni nu ar fi anticipat evolutia zonei
let's have even more funCât de accelerat se dezvoltă zona?
G.H.: Dacă nu apărea criza, eram cu construcțiile înspre Cisnădie.
Pai cine face legea in PUG, dezvoltatorul sau Primaria ?!? Cum de au disparut terenurile rezervate pt. anumite utilitati ???În PUG-ul Cisnădiei, realizat în 2011, sunt prevăzute școli sau grădinițe pentru zona Cartierului Arhitecților?
G.H.: Bineînțeles. Numai că cei care au construit în zonă nu au ținut cont de așa ceva. Au vândut terenurile și ne-am trezit că nu mai există loc pentru o școală, o policlinică, o grădiniță. Lucrurile s-au complicat în timp.
Există posibilitatea ca Primăria să cumpere acum teren pentru astfel de utilități publice?
G.H.: Mai greu.
http://www.turnulsfatului.ro/2018/0...atii-pe-calea-cisnadiei-restrictii-trafic-cp/În perioada 2-7 mai, pe Calea Cisnădiei se vor efectua lucrări de reparații ale stratului de asfalt de pe carosabil. Constructorul care a modernizat strada va efectua aceste lucrări pe cheltuială proprie, în baza garanției oferite pentru lucrări.
http://www.sibiu.ro/index.php/primaria/comunicat/569928.04.2018
După bulevardul Corneliu Coposu, șoseaua Alba Iulia și Calea Cisnădiei, următoarea arteră importantă care intră în reparații este bulevardul Vasile Milea.
Lucrările de reparații se vor efectua în perioada 7-21 mai, pe două dintre tronsoanele acestei străzi: cel dintre Calea Dumbrăvii și str. Oituz și cel dintre str. Semaforului și girația de la ieșirea din Sibiu spre Shopping City. Echipele vor începe lucrul de la intersecția cu Calea Dumbrăvii(...)
Cel de-al treilea tronson al bulevardului Vasile Milea, cel dintre strada Semaforului și strada Oituz, va intra în lucru din 22 mai. Pe lângă înlocuirea stratului asfaltic de pe carosabil, pe acest tronson se vor schimba și bordurile și se vor repara trotuarele.
Lucrările de reparații începute pe șoseaua Alba Iulia continuă. În prezent se lucrează la reabilitarea trotuarelor de pe tronsonul dintre Metro și Aeroport. Din 15 mai vor începe lucrările pe tronsonul dintre strada Morilor și strada Marmureșului. Pe această porțiune se va lucra la refacerea trotuarelor și instalarea de borduri noi și se va așterne și aici un strat nou de asfalt.
Din 21 mai se va înlocui asfaltul de pe carosabil în Piața Unirii, pe tronsonul dintre Calea Dumbrăvii și Hotel Ramada.
http://www.turnulsfatului.ro/2018/0...a-licitatie-pentru-o-parcare-subterana-sibiu/(...)Primăria Sibiu a lansat, în cursul zilei de marți, procedura de atribuire publică a contractului de întocmire a studiului de fezabilitate pentru prima parcare subterană din oraș. Contractul estimat la 100.000 de lei, fără TVA, prevede întocmirea documentației prealabile pentru o parcare subterană în Piața 1 decembrie 1918
“Amplasarea unei parcări în subteran reprezintă una dintre puținele variante posibile pentru suplimentarea locurilor de parcare în zonă, protejându-se cadrul arhitectural și urbanistic. În prima etapă a investiției, Consiliul local Sibiu, în calitate de autoritate contractantă, realizează studiul de fezabilitate, în scopul stabilirii tipului construcției, a impactului în zonă, a costurilor generate și încadrării cât mai potrivite în ambientul existent“(...)
(...)“Platforma de suprafață actuală va menține în continuare destinația de parcare, dar va fi reconfigurată pentru realizarea intrării și ieșirii din parcarea subterană și pentru a realiza un total de 350 – 400 de locuri de parcare (200 în subteran și 150 – 200 la suprafață)“, se mai arată în documentația licitației. Alături de locurile de parcare pentru mașini, mai este solicitată proiectarea a zece locuri de parcare pentru motociclete, cât și a unor locuri pentru biciclete.
Și o stație pentru autobuze electrice
Studiul de fezabilitate dorit de administrația locală trebuie să prevadă pe platforma de suprafață și proiectarea unei stații de transport în comun cu autobuze electrice, stație prevăzută atât cu spații acoperite pentru călători, cât și cu sisteme de încărcare rapidă a autobuzelor.(...)
Parcarea subterană va fi iluminată cu sisteme eco-eficiente, iar accesul va fi unul controlat. Întreaga parcare va fi supravegheată prin sisteme video. “Vor fi prezentate cel puțin două soluții constructive: cu un punct de acces în parcare cu dublu sens de circulație intrare-ieșire, dar și cu două puncte de acces cu sens unic (...)
http://www.turnulsfatului.ro/2018/0...e-trafic-pe-soseaua-alba-iulia-in-19-mai-c-p/Din noaptea zilei de joi, 10 mai, încep reparațiile în Piața Unirii, pe porțiunea dintre Calea Dumbrăvii ș Hotel Ramada. Lucrările se vor efectua fără închiderea traficului, atât ziua, cât și noaptea. În următoarele trei zile se va freza asfaltul vechi, iar dacă permit condițiile meteo, constructorul a planificat așternerea noului strat de asfalt în cursul zilei de duminică, 13 mai(...)
De luni, 14 mai vor începe lucrările de reparații pe strada Cibinului, pe porțiunea dintre Piața Cibin și strada Târgu Fânului, precum și pe strada Râului, între strada Rusciorului și Piața Cibin. Constructorul va freza mai întâi stratul asfaltic, lucrările urmând să se desfășoare sub trafic.
În 19 mai, între orele 7 – 14, se închide traficul pe șoseaua Alba Iulia, pe porțiunea cuprinsă între Calea Turnișorului și strada Autogării. Această măsură este necesară pentru efectuarea unei cuplări în șoseaua Alba Iulia a canalizării de pe strada Grâului, o lucrare de modernizare efectuată de Primăria Sibiu. Traficul va fi deviat pe Calea Turnișorului și pe strada Autogării.
http://www.sibiu.ro/index.php/primaria/comunicat/577017.05.2018
Pe lângă reparațiile care au început din această săptămână pe strada Cibinului și Râului, constructorii contractați de Primăria Sibiu vor începe de săptămâna viitoare și lucrările de reparații capitale în mai multe zone de blocuri din cartiere. Acestea includ modernizarea carosabilului, a trotuarelor și a spațiilor de parcare, precum și modernizarea iluminatului public și instalarea tubulaturii pentru coborârea cablajului metropolitan.
Următoarele zone fac obiectul acestor reparații capitale:
1. Zona de blocuri din Turnișor, suprafața fiind împărțită în două perimetre: (...)
2.Zona de blocuri de la Gară, suprafața fiind împărțită în două perimetre: (...)
3. Zona de spatele blocurilor de pe strada Școala de Înot; în spatele bulevardului Vasile Milea până la inspectoratul județean de Poliție și în jurul blocurilor de pe strada Simion Mehedinți. (...)
http://www.sibiu.ro/index.php/primaria/comunicat/579523.05.2018
Marți, 22 mai primarul Astrid Fodor a semnat contractul în vederea realizării studiului de fezabilitate pentru construcția parcării subterane din Piața Gării. Contractul a fost semnat cu firma SC Hentza Business București, valoarea acestuia fiind de 92.000 de lei.
Proiectantul va realiza studiul prin care va oferi soluții de realizare a următoarelor obiective stabilite de Primăria Sibiu prin caietul de sarcini:
- Construcția unei parcări subterane pe două nivele cu un total de 200 de locuri de parcare pentru autoturisme și 10 locuri pentru motociclete; parcarea existentă supraterană se va păstra, astfel că în Piața Gării vor fi disponibile aproximativ 400 de locuri de parcare, subteran și suprateran
- Pe platforma de suprafață va fi prevăzută o stație pentru mijloacele de transport electrice, aceasta urmând să fie dotată și cu puncte de încărcare pentru acest tip de autobuze
- Amenajarea iluminatului interior și exterior al parcării
- Instalarea unui sistem de supraveghere video a zonei parcării
- Realizarea unor zone verzi în punctele de acces în parcare
- Crearea drumurilor de acces, a rampelor și a trotuarelor pietonale
- Realizarea tubulaturii subterane pentru coborârea cablurilor suspendate
http://www.turnulsfatului.ro/2018/0...etului-si-zona-industriala-vest-primesc-nume/Agatei, Topazului, Smaraldului, Nicolae N. Bălășescu, Iacob Bologa, Partenie Cosma, Berna și Monaco vor fi noile nume ale unor străzi din diferite zone ale Sibiului. Totodată, consilierii locali vor “prelungi“ și strada Ovidiu și Tractorului (...)
În prezent Primăria Sibiu gestionează peste 30 de șantiere deschise pe care lucrările sunt în curs, în diferite stadii. (...)
http://www.turnulsfatului.ro/2018/0...ructura-din-oras-avanseaza-cp/#comment-270369Continuă și lucrările la imobilul din Piața Mică nr. 22, o clădire care va avea funcțiuni publice. În prezent se lucrează la finisaje și se amenajează curtea interioară. La o altă clădire ce va avea funcțiuni publice, strada Turismului, nr. 15, lucrările continuă cu reabilitarea fațadei.
http://www.sibiu.ro/index.php/primaria/comunicat/603222.08.2018
La rectificarea bugetară din luna august, primarul Astrid Fodor va propune Consiliului Local alocarea de fonduri din bugetul local pentru realizarea studiilor în vederea construcției a două noi poduri peste râul Cibin:
- Un pod nou din șoseaua Alba Iulia spre strada Maramureșului, făcând legătura direct dintre malul cu magazinul Lidl și malul cu strada Maramureșului pe două benzi. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru actualizarea proiectului tehnic realizat în anul 2009 în acest scop. Noul pod va fi construit separat de podul existent, cunoscut drept podul Peco, pentru care vor fi prevăzute lucrări de reparații capitale.
- Un pod nou pentru decongestionarea traficului din cartierele Gușterița, Reșița și Lazaret, acesta urmând să creeze o nouă cale de acces peste Cibin în dreptul străzii Viitorului, făcându-se legătura cu strada Rusciorului.
Precizăm că în plus față de cele două proiecte pe care Primăria Sibiu dorește să le inițieze cu acordul Consiliului Local, în prezent se află în lucru studiul de fezabilitate pentru modernizarea podului peste Cibin din dreptul străzii Rozmarinului (cartier Turnișor). Acesta va asigura o legătură directă între cartierele Ștrand și Turnișor, urmând să fie legat de drumul care va creat peste Câmpșor până în zona străzilor Dimitrie Cantemir – Ion Albabei.
http://www.tribuna.ro/stiri/evenime...cartierului-veteranilor-de-razboi-137573.html(...)
“Pe lângă modernizarea străzilor de pământ și a cartierelor vechi de blocuri, vom începe și viabilizarea Cartierului Veteranilor de Război. Înainte de inițierea oricărui proiect a fost necesară reglementarea juridică a terenurilor și a drumurilor din zonă, o operațiune care a luat timp, dar care este în prezent finalizată”, a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Prin proiectul de hotărâre care va fi supus aprobării Consiliului Local se prevede realizarea documentațiilor tehnice pentru amenajarea drumurilor, a rețelelor de apă și canalizare din cartier și a rețelei de iluminat public. De asemenea, Primăria Sibiu va colabora cu firmele deținătoare de rețele de utilități pentru a corela investițiile în zonă.
https://www.oradesibiu.ro/2018/09/1...rii-andrei-saguna-morilor-vor-fi-reamenajate/Primăria Sibiu a contractat reamenajarea separatoarelor de benzi de circulație din zona sensului giratoriu din Piața Uniri, de pe strada Andrei Șaguna și de pe panta Morilor.
În prezent acestea sunt marcate doar cu elemente de beton, funcționale, dar inestetice.
Contractul a fost semnat cu firma Terra Building la o valoare de 500.000 de lei și va consta în îndepărtarea elementelor de beton și reamenajarea cu borduri de piatră naturală și zone verzi. În interiorul acestor insule vor fi amplasate calupuri de piatră naturală și pământ vegetal în care vor fi plantate flori și arbuști care se pretează acestei zone pentru a nu obtura vizibilitatea în trafic. Pe panta Morilor se vor folosi elemente de delimitare din piatră, așezate estetic.