SkyscraperCity Forum banner

[Silesia] Hydepark lokalny (min. 100 postów, min. rok na forum, POLITYKA KRAJOWA W PHP!)

292973 Views 4517 Replies 174 Participants Last post by  beschu
Zmieniłem większość nazw wątków na Silesia, ale widzę, że sprawa jest kontrowersyjna, prywatnie jestem przeciwny, ale jako admin można powidzieć że mój głos to tylko moja sprawa - co robimy? Proszę o poważną dyskusję i racjonalne argumenty.
1 - 20 of 4518 Posts
Gdy wowczas w zamyslach ludzi z Dolnego Slaska istnialo pojecie Slask nie chcieli sie z nim utozsamiac natomiast gdy wowczas zaistniala nazwa Silesia nastapilo jakies glebokie poruszenie , dziwna sprawa jednak uwazam ze powinnismy sie trzymac jak najblizej siebie a prawdziwe nazewnictwo powinno byc "Aglomeracja Slaska" , to tyle z mojej strony.
(prosze mi wybaczyc za tymczasowy brak Polskich znakow)
ja jestem za ponownym wprowadzeniem nazwy GOP, bo Silesia odnosi się do większego obszaru
O ile się orientuję, nazwa "Silesia" dla konurbacji katowickiej jest wciąż nieoficjalna i w takim znaczeniu występuje co najwyżej w listach intencyjnych i kilkunastu artykułach prasowych, GOP natomiast z powodzeniem funkcjonuje w piśmiennictwie od lat.
Skoro Silesia nie ma charakteru oficjalnego, należałoby skupić się na polu znaczeniowym tego określenia. Nie obejmuje ono obszaru Zagłębia Dąbrowskiego z jednej strony i obejmuje obszar znacznie wybiegający poza śląską część GOP. No chyba że na forum admini postąpią śladem sosnowieckich targów Silesia Expo.
Skoro u nas jest Dolny Śląsk, to ten Górny też chyba gdzieś leży, nieprawdaż?

edit: nie widziałem ankiety i w związku z tym tematyki dyskusji. GOP
W takiej ankiecie powinny brac udzial tylko osoby z GOP/Silesii - bo niby dlaczego o tym jak nazywac bedziemy swoje watki ma decydowac ktos z Wroclawia bo mu sie cos nie podoba lub nawet z Poznania
W takiej ankiecie powinny brac udzial tylko osoby z GOP/Silesii - bo niby dlaczego o tym jak nazywac bedziemy swoje watki ma decydowac ktos z Wroclawia bo mu sie cos nie podoba lub nawet z Poznania

z tym się zgadzam bo co do tej nazwy narosło już wiele kontrowersji.
Ja jestem za Silesią bo tak chce się nazywać związek miast GOP i taka ma być nazwa aglomeracji
Wrocław ma takie same prawa do nazwy Silesia jak Gliwice.
dlatego dobrze że jest ankieta i moze dziś już powróci nazwa GOP bo jest duża przewaga
ale nie mówimy o regionie Silesia tylko o GOP, aglomeracji katowickiej ;)
Zeby nie wyszlo tak, ze wiekszosc ludzi z zainteresowanego terenu bedzie za nazwa Silesia lub GOP ale nazwac tak swojego watku nie beda mogli bo ktos za nich zdecydowal - z reszta juz tu pewnie wiekszosc glosujacych mieszka daleko od Gliwic czy Katowic .

Jesli wiekszosc Gornoslazakow bedzie za nazwa GOP to ja sie dostosuje bez problemu - poki co jestem za Silesia bo czy komus (we Wroclawiu) sie podoba czy nie tak bedzie sie nazywal ten zwiazek miast i bez problemu juz mozna tak nazywac watki

To sobie nazywaj tak swoje tematy - mi nic do tego a na pewno nie bede robil zadnego glosowania czy mozesz to robic czy nie
^^ ja jestem z Rudy Śl. i głosowałem za GOP
Zeby nie wyszlo tak, ze wiekszosc ludzi z zainteresowanego terenu bedzie za nazwa Silesia lub GOP ale nazwac tak swojego watku nie beda mogli bo ktos za nich zdecydowal - z reszta juz tu pewnie wiekszosc glosujacych mieszka daleko od Gliwic czy Katowic .

Jesli wiekszosc Gornoslazakow bedzie za nazwa GOP to ja sie dostosuje bez problemu - poki co jestem za Silesia bo czy komus (we Wroclawiu) sie podoba czy nie tak bedzie sie nazywal ten zwiazek miast i bez problemu juz mozna tak nazywac watki
Czy Tobie się to podoba, czy nie. Klub piłkarski będzie się nadal nazywał Śląsk to z prawdziwej Silesii.

Klarownie by było jednak dzielić geograficznie: Śląsk Górny, Opolski, Dolny.
^^ ja jestem z Rudy Śl. i głosowałem za GOP
I w pelni to szanuje jako glos najbardziej uprawniony w tej dyskusji .

Czy Tobie się to podoba, czy nie. Klub piłkarski będzie się nadal nazywał Śląsk to z prawdziwej Silesii.
Nigdy sie tu chyba nie wypowiadalem ze mi sie to nie podoba - jak dla mnie to sie moze nazwac jak chce nawet Mazowsze
To tak jakby aglomeracja trójmiejska przyjęła nazwę Pomerania albo Baltica. :nuts:

Klarownie by było jednak dzielić geograficznie: Śląsk Górny, Opolski, Dolny.
Nie ma Śląska Opolskiego, jest co najwyżej opolska część Górnego Śląska. Dla mnie EOT.
Nigdy sie tu chyba nie wypowiadalem ze mi sie to nie podoba - jak dla mnie to sie moze nazwac jak chce nawet Mazowsze
Silesia to nazwa euroregionu zdaje się.
GOP pasuje bo jest górnośląski i nie zawłaszcza.
Nie ma Śląska Opolskiego, jest co najwyżej opolska część Górnego Śląska. Dla mnie EOT.
Jest Śląsk Opolski, usankcjonowany nawet województwem. Wjeżdżam do Nysy, Grodkowa czy Prudnika, nie czuje Górnego Śląska ;)
W mediach od niedawna slyszec mozna nawet "powodz na Opolszczyznie" wiec jest widoczne odcinanie sie i zle nazewnictwo z ktorym trzeba bedzie walczyc , natomiast w sprawach ostatnich powodzi w Czeskich Moravach mowiono "powodz na Morawach i Slasku jednak to drugie cos ciezko im przez gardlo przechodzi.:nuts: , dobrze jednak miec braci Slaskich.
(Moravsko-Slezkie) to ten caly problem chociaz dobrze ze jednak wymowili poprawnie po Polsku.
Ja powiem tak. Najlepszy byłby GOP, bo odnosi się do wszystkich miast, nie tylko tych, które są w GZM...

Żadna osoba z Wrocławia nie ma prawa czuć się pokrzywdzona jeśli chcemy używać nazwy Silesia. Ja się założę, że 3/4 wrocławian nie ma pojęcia jak wygląda flaga i herb Śląska, a takie pretensje, że "wy możecie a my nie" są bezsensowne. Większość z Wrocławian bardziej przywiązuje wagę do miasta i do narodowości polskiej niż do własnego regionu...
1 - 20 of 4518 Posts