SkyscraperCity banner

61 - 80 of 92 Posts

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Flats in oud VDAB-gebouw

GROTE RESTAURATIE EN VERBOUWING
Flats in oud VDAB-gebouw

Het vroegere VDAB-gebouw in de Stationsstraat in Sint-Niklaas wordt ‘Hof 17’, een prestigieus project met appartementen. ‘Volgend jaar beginnen restauratie en verbouwing’, kondigen de projectontwikkelaars aan.
Het vroegere VDAB-gebouw in de Stationsstraat dateert uit 1870, de glorieperiode van stadsarchitect Edmond Serrure, die ook het stadskasteel achter de huizenrij aan de overkant van de straat ontwierp. Het gebouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitsers, die er zelfs een brandkast in de kelderruimte achterlieten.


Later nam de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) er zijn intrek, maar die heeft vijf jaar geleden zijn intrek genomen in een nieuwbouw aan de Noordlaan. Sindsdien staat het gebouw leeg.

Nu hebben projectontwikkelaars Philippe Lambregts en Sébastien François van Custombuild concrete plannen.

Het wordt hun eerste restauratie- en vernieuwbouwproject. ‘We zijn verliefd geworden op dit historische gebouw en Sint-Niklaas heeft een tekort aan betaalbare woningen. Het is een fantastisch gebouw.’

Het project krijgt de naam Hof 17. ‘Wij gaan de historische voorgevel van het herenhuis zo goed mogelijk restaureren. De fraaie plafonds met pleisterwerk behouden we en natuurlijk ook de muurschilderingen. De achtergevel gaan we meer stroomlijnen en het centrale gedeelte restaureren we’, zegt Lambregts. ‘De gebouwtjes op de binnenkoer breken we af. Die maken plaats voor een mooie tuin. De voorkant Stationsstraat en de gebouwen aan de achterkant van de site, richten we in tot een vijftiental appartementen met terras.’

‘Het is onze bedoeling volgend voorjaar al met de bouwwerken te starten’, zeggen Lambregts en François. ‘Tegen begin 2015 kunnen de appartementen instapklaar zijn.’
Bron: nieuwsblad.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Stationsstraat herrijst uit haar as

HANDELAARS KIJKEN HOOPVOL UIT NAAR OPENING
Stationsstraat herrijst uit haar asHet gaat goed met de Stationsstraat. Nu de werken stilaan naar hun einde lopen, is het optimisme groot bij de handelaars en het stadsbestuur. Een nieuw logo luidt een nieuw tijdperk in, De cijfers bewijzen dat de heropstanding een feit is.
Het idee om de vernieuwde Stationsstraat te symboliseren met een nieuw logo kwam van de handelaars zelf.


Zij organiseerden daarom een logowedstrijd en schreven de twee scholen aan in Sint-Niklaas die een afdeling publiciteit hebben: het Atheneum en Berkenboom.

‘De opdracht was eenvoudig’, zegt voorzitter Patrick De Schepper.

‘Ontwerp een krachtig en herkenbaar logo dat verwijst naar het winkelgebeuren én naar de sfeer in de straat. De reactie van de scholen was enorm. Het was een helse klus om een eerste schifting door te voeren. Uiteindelijk werden vijf inzendingen geselecteerd en het was Liesa Van Puymbrouck van TBI Berkenboom die als laureaat uit de bus kwam.

‘Het is fijn om straks in de Stationsstraat rond te lopen en overal je eigen ontwerp te zien’, zegt Liesa (20), die intussen afgestudeerd is en eerst een jaartje gaat werken voor ze hogere studies aanvat.

Schepen van Economie Carl Hanssens (N-VA), burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) en centrummanager Filip Van Bel zijn intussen bijzonder trots op het goede tussentijdse rapport dat de Stationsstraat nu al kan voorleggen.

‘Momenteel zijn vijftien van de leegstaande panden verhuurd, verkocht of er wordt een tijdelijke pop up ingericht. Zeventien renovatiedossiers zijn lopende met een subsidiëringsbedrag van 120.000 euro. Op dit ogenblik zijn nog maar achttien panden die verhuurbaar of verkoopbaar zijn’, benadrukken zij.

Dat is een mooi resultaat, zeker als je terugdenkt aan de Stationsstraat van enkele jaren geleden, die toen op sterven na dood was.

Verkeersvrije straat?

Naar de mobiliteitsplannen voor de straat blijft het intussen gissen. Ook gisteren kregen we geen antwoord op de vraag of de straat nu verkeersvrij wordt of niet.

Daar wijzen de neuzen blijkbaar nog niet in dezelfde richting. Meer dan waarschijnlijk wordt het een proefperiode van enkele maanden, waarna een definitieve beslissing genomen wordt, maar zekerheid is daar niet over.
Bron: nieuwsblad.be

 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Stationsstraat wordt autovrij

Stationsstraat wordt autovrij


Het begin van de winter 2013 wordt historisch voor de Stationsstraat in Sint-Niklaas. Vanaf 21 december wordt de winkelstraat volledig autovrij. Bij de handelaars zijn de meningen overwegend positief, al zijn er nog enkele vraagtekens over de invulling van het plan.
De voorbije weken en maanden klonken vele vragen naar proefprojecten rond de verkeersafwikkeling in de vernieuwde Stationsstraat. Die projecten zouden geëvalueerd worden om een definitieve keuze te maken. Het schepencollege heeft nu sneller beslist. "Nog voor de officiële opening van de straat in het eerste oktoberweekend zijn we tot een beslissing gekomen", aldus burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).

Vanaf het openingsweekend zal de straat tot en met 20 december elke zaterdag en zondag autovrij zijn. Enkel de doorsteek Regentiestraat - Casinostraat maakt geen deel uit van het plan.

"Vanaf 21 december krijgt de straat dan het statuut van voetgangerszone", kondigt schepen van Mobiliteit en Economie Carl Hanssens (N-VA) aan. "We konden deze beslissing niet langer uitstellen. Met de invoering van het nieuwe verkeersstatuut willen we een einde maken aan de onduidelijkheid en tegelijk de winkelbeleving in de straat versterken. Handelaars en potentiële investeerders krijgen zo de kans om correcte inschattingen te maken van eventuele engagementen die zij in de straat aangaan."
Bron: gva.be
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
nieuws uit Sint-Niklaas :)

deredactie.be

Stationsstraat Sint-Niklaas kreunt onder buxusgeur

za 22/02/2014 - 09:01 Alexander Verstraete

In Sint-Niklaas regent het sinds enkele maanden klachten over geurhinder in de recent heraangelegde Stationsstraat. De oorzaak? 3.500 buxusplanten die een erg indringende geur verspreiden. "Pure kattenpis", is de meest gehoorde omschrijving.


Zowel winkeliers als bezoekers in de Stationsstraat in Sint-Niklaas klagen sinds de heraanleg van de straat over geurhinder. Die is afkomstig van liefst 3.500 buxusplanten die er zijn aangeplant.

"Pure kattenpis", omschrijven de meeste mensen de geur. Het stadsbestuur zit met de zaak verveeld. De levering, de aanplanting en de eerste snoeibeurt van de planten hebben de stad 30.000 euro gekost. De vernieuwing van de winkelstraat zelf kostte 4 miljoen euro.​
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Stationsstraat

Omdat er ook eens wat positief nieuws mag zijn over de Stationsstraat :)
EERSTE EVALUATIE STATIONSSTRAAT LEVERT GOED RAPPORT OP
Leegstand spectaculair gedaaldEen half jaar na de heropening van de Stationsstraat is de leegstand van winkelpanden spectaculair gedaald, van 39 naar 18,8 procent. Er zijn nog een reeks aandachtspunten, maar ingrijpende veranderingen zijn niet nodig, zo blijkt uit de eerste evaluatie.

Op basis van de leegstandcijfers kan de Stationsstraat een goed rapport voorleggen, een half jaar na de opening van de vernieuwde winkelstraat. Die leegstand is fors gedaald, van 39 naar 19 procent. Op zes maand tijd zijn er liefst 24 nieuwe winkels geopend. Van de 117 winkelpanden staan er nog 22 te huur en zijn er 95 ingenomen. Amper een half jaar geleden telde de winkelstraat nog 46 lege winkels. "Die daling is inderdaad spectaculair", stellen schepen voor Middenstand Carl Hanssens (N-VA) en centrummanager Filip Van Bel. "We zitten op de goeie weg. De vernieuwing heeft duidelijk een grote dynamiek op gang gebracht. We hebben meteen na de vernieuwing een eerste golf van nieuwe winkels gehad, vooral door ondernemers uit Sint-Niklaas zelf. Nu krijgen we meer en meer mensen van buiten Sint-Niklaas die een winkel opstarten. De grotere winkelketens volgen altijd het laatst, pas als alle winkelpanden ingevuld geraken."

Goede cijfers dus, maar er zijn toch nog een aantal aandachtspunten, zo blijkt uit de eerste kwartaalevaluatie van de nieuwe Stationsstraat. Vooral naar parkeren en bereikbaarheid toe moet er nog behoorlijk worden bijgeschaafd. "Er is nu een parkeerstudie voor de stationsomgeving en een circulatieplan in opmaak. Binnenkort gaan we alvast een volledig nieuwe bewegwijzering naar de zeven centrumparkings plaatsen, met duidelijke en uniforme wegwijzers. Weg met die onduidelijke wegwijzers in alle mogelijke kleuren. Voor die nieuwe P-route is er 25.000 euro uitgetrokken. Daarnaast is er ook overleg over de parking op het Stationsplein, die we willen herlanceren."


Er komen sowieso geen ingrijpende verkeersaanpassingen in de Stationsstraat. De problematische verkeersafwikkeling in de Dr. Verdurmenstraat is wél een aandachtspunt. Vele bestuurders rijden er zich vast en moeten zich keren in de smalle straat. Ook de soms chaotische situatie tussen fietsers en wandelaars blijft voor discussie zorgen. "Er is orde in de chaos nodig. Het is nu voor iederéén verwarrend. Dit kan ongelukken veroorzaken, ook omdat sommige fietsers overal hun weg zoeken", klinkt het bij de oppositiepartijen. Een pasklaar antwoord is er evenwel nog niet.

In de evaluatie is er onderscheid tussen de 'run-shoppers', die snel een bepaald product willen kopen zonder hun auto ver te moeten parkeren, als de 'fun-shoppers', die voor de beleving komen en daar tijd voor uittrekken. Nu blijkt dat winkels zoals apothekers klanten verliezen door het verkeersvrije karakter van de straat. "Zij willen de auto terug. Maar we zijn er van overtuigd dat we die run-shoppers wel degelijk aan de winkels kunnen blijven binden, met vernieuwende oplossingen. Daar werken we nu intensief aan", stelt Van Bel.

Voor fun-shoppers zijn winkels als Mister Men, Tarmak en chocolatier Bastin ideale voorbeelden, waar méér te doen is dan alleen shoppen. "Anderen kunnen dat ook, maar hebben soms een duwtje nodig. Daarom gaan we handelaars coachen, om over hun winkelconcept na te denken en creatief bij te sturen."

Na zes maanden is de winkelstraat dus door de keuring geraakt, maar mét opmerkingen. "Deze eerste evaluatie geeft aan dat we op de goeie weg zijn, maar dat er inderdaad nog heel wat werk op de plank ligt", besluit schepen Hanssens.
Ondertussen is de stinkende buxus ook al vervangen.

Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Woonproject Heilig Hartkerk

STAD KOOPT PATERSSITE LAATSTE VIER PATERS PAKKEN KOFFERS
Eerste woonproject in kerk


De Heilig Hartkerk wordt omgevormd tot woonproject. "Een uitdaging voor creatieve architecten", aldus het stadsbestuur.

Voor het eerst wordt een kerk in Sint-Niklaas omgevormd tot woonproject. De stad heeft daarvoor de Heilig Hartkerk en de hele Paterssite aangekocht voor 1,2 miljoen euro. De laatste vier paters geven er op 30 juni hun laatste mis.

De ontkerkelijking slaat ook in Sint-Niklaas hard toe. Heel wat kerken komen de volgende jaren leeg te staan. Voor het eerst speelt het stadsbestuur daar op in door een kerk aan te kopen. Het gaat om de Heilig Hartkerk aan de Truweelstraat, waarbij ook het klooster van de Paters Minderbroeders, de binnentuin, zaal Familia, het bibliotheekfiliaal en de parking horen. In totaal is de site 6.230 m², waarvoor de stad 'slechts' 1,2 miljoen euro betaalt. Dat gebeurt met subsidies uit het federaal fonds voor grootstedenbeleid, waarmee de stad eerder al het Sint-Rochushof en de VTS-site een nieuwe toekomst kon geven.


Woonproject
De Heilig Hartkerk krijgt een opvallende nieuwe bestemming. "Om middelen te krijgen uit dat grootstedenfonds moeten we een woonproject ontwikkelen op deze site. Het zal dus een opdracht voor creatieve architecten worden om deze kerk om te vormen tot woongelegenheden", aldus schepen voor Ruimtelijke Ordening Christel Geerts (sp.a). De kerk is niet beschermd als monument, maar het Agentschap Onroerend Erfgoed wil wél dat de kerk als bepalend stadszicht bewaard blijft. Ook het klooster krijgt een invulling als woonproject. De zaal Familia daarentegen zal een gemeenschapshuis blijven, iets waar de Paters Minderbroeders ook op hamerden. Zij blijven nu nog met vier over in het grote klooster. Op 30 juni geven ze hun laatste mis in de kerk. Daarna moeten ze op hun gezegende leeftijd nog verhuizen.


Paters naar rusthuis
Broeder Paulus (83) trekt naar Antwerpen. "Daar in het rusthuis zal ik de jongste van alle paters zijn, met mijn 83 jaar. Ik ben zestig jaar pater geweest, waarvan dertig jaar in Sint-Niklaas. Het is niet evident, maar we leggen er ons bij neer. De laatste 40 jaar zijn er geen nieuwe roepingen meer geweest. We blijven hier vandaag met vier over in zo'n groot gebouw, wat heel kostelijk is. In juli vertrekken we, alle vier overigens naar een ander rusthuis."

De hele site zal pas binnen een vijftal jaar volledig omgevormd zijn tot woonzone. Eerst moet nog een masterplan en RUP opgemaakt worden. "Deze kans mochten we als stad niet laten liggen. We zijn ervan overtuigd dat we hier iets heel moois van kunnen maken", aldus schepen Geerts.

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Stationsstraat krijgt tweede leven

Het goede nieuws van de Stationsstraat blijft voorlopig komen.

Stationsstraat krijgt tweede levenDe leegstand in de Stationsstraat is in een jaar tijd geslonken tot elf procent. Een wereld van verschil met voor de heraanleg van de straat, toen één op de drie winkels leeg stond. Vandaag staan er nog ‘maar’ twaalf winkels te huur.

De slogan ‘een nieuwe maand, een nieuwe winkel’ op de Facebookpagina van de Stationsstraat blijkt meer dan de lading te dekken. De winkelstraat die een jaar geleden, voor de heraanleg ervan, te kampen had met een acute leegstand, heeft vandaag de ene openingsreceptie na de andere.

Van de 117 winkelpanden zijn er momenteel 95 ingevuld of verhuurd.

“Als we van dat aantal de acht panden aftrekken die bedoeld waren voor het afgevoerde Media Markt-project, en daardoor onverhuurbaar zijn, komen we aan een leegstand van elf procent in de straat”, stelt centrummanager Filip Van Bel vast. “Als je weet dat voor de heraanleg van de straat bijna een op de drie winkels leegstond, is dit een bijzonder goed resultaat. Momenteel zijn er in de Stationsstraat nog maar twaalf panden die gehuurd kunnen worden.”

Centrummanager Van Bel merkt dat er ook interesse is vanuit andere steden voor het concept van de Stationsstraat. “Vroeger gaf men deze straat als voorbeeld van hoe het niét moest”, zegt hij. “Vandaag is dat net het omgekeerde. We krijgen regelmatig de vraag hoe we voor deze kentering hebben gezorgd.”
Bron: gva.be
 

·
Registered
Joined
·
1,360 Posts
Ik vind het daar nog steeds tegen vallen !

Vooral als je naar het station toe stapt !
Daar staat bijna alles leeg.

Wat ook een eng gevoel geeft is in de gaanderij te lopen die daar is !
Daar staat alles leeg :D

Als ze nu in Sint-Niklaas een primarkt openen in de stationsstraat ?
Dan zou dat toch al veel oplossen niet ? Want dat zal zoveel passage trekken ?
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
leegstand

De winkels naar het station toe zijn verkommerd door het niet uitgevoerde Media Marktproject. Er zijn dus zware kosten nodig om deze terug te kunnen gebruiken. Al zie ik dat ze nu wel 1 van de panden aan het renoveren zijn. De Reinaert Galerij zal inderdaad nooit een voltreffer worden. Ik denk dat de panden er te klein zijn en het te donker is. Zo'n zaken zijn in andere steden ook geen succes. Ze zouden er beter een paar grotere winkels van maken. Al hoort de gaanderij officieel bij de Grote Markt en niet de Stationsstraat ;)

De stad wilt de strijd tegen de leegstand nu ook in de andere straten aanpakken.
EIGENAARS ZULLEN (HOGERE) BELASTING OP LEGE WINKELS NIET MEER ONTLOPEN
Stad voert strijd tegen leegstand opEen fors hogere leegstandsbelasting en vooral een waterdicht systeem om ze effectief te innen, daarmee wil de stad de leegstand van winkelpanden in Sint-Niklaas verder aanpakken.

Tot nu toe kregen eigenaars van leegstaande winkels quasi nooit een belastingbrief in de bus, in tegenstelling tot eigenaars van leegstaande woningen. "Er werd quasi niet gecontroleerd. Sinds begin dit jaar hebben we echter de belastingtarieven op leegstand vervijfvoudigd. Maar als je niet controleert, heeft dat geen effect", stelt middenstandsschepen Carl Hanssens (N-VA).

Aanslagbrief

Daarom heeft de stad nu haar instrumenten om controles uit te voeren verscherpt. Zo wordt een winkelpand meteen als leegstaand opgelijst zodra er binnen geen activiteit is of er een bordje 'te huur' hangt. Bovendien wordt er voortaan doorlopend geïnd, in plaats van één keer per jaar. Daarvoor wordt een speciale 'leegstandscel winkelpanden' opgericht en kreeg de ICT-dienst de opdracht een programma uit te werken om het administratieve beheer rond leegstand van woningen én winkelpanden goed te kunnen opvolgen. "In theorie was het vroeger mogelijk dat een pand twee jaar op de lijst van de leegstaande panden stond, maar dat de eigenaar pas na 23 maanden een aanslagbrief in de bus kreeg. Dat is gedaan", aldus Hanssens. Dat bevestigt schepen voor Leegstandsbestrijding Christel Geerts (sp.a): "We zetten extra personeel in om de controles uit te voeren. De inhaaloperatie voor woningen in 2011 en 2012 heeft aangetoond dat het nadien weer met wat minder kan, eens je een goed systeem hebt."

Renoveren

Meteen wordt de belasting op leegstand een pak hoger. Van 1.000 euro per jaar kan die oplopen tot 5.000 euro per jaar. "Anderzijds zijn er ook de premies om winkelpanden te renoveren. En die kunnen oplopen tot 6.000 euro per pand per jaar."

Intussen is ook het vernieuwde Centrummanagement aan de slag gegaan. In de raad van bestuur én de algemene vergadering is de vertegenwoordiging van handelaars gevoelig uitgebreid. In totaal zijn nu veertien winkeliers betrokken. "Een nieuwe, dynamische groep, die veel ideeën heeft", aldus centrummanager Filip Van Bel. "De strijd tegen de leegstand in de Stationsstraat pakken we verder aan, maar die breiden we ook uit naar de andere winkelstraten. We hebben in de Stationsstraat een 20-tal nieuwe winkels gekregen. We moeten nu ook focussen op andere plaatsen. En verder is de combinatie tussen winkelen en evenementen een aandachtspunt. De sinterklaasperiode zal een eerste voorbeeld zijn in welke richting het moet evolueren. De winkels en etalages zullen in dat thema worden aangekleed."

Het Centrummanagement speelt ook met het idee voor een winkelwedstrijd, om een jonge starter met het beste businessplan op weg te helpen met onder meer begeleiding van professionals en een startpremie. Daarvoor staat de zowat 30.000 euro uit de opgedoekte vzw Startende Ondernemingen ter beschikking. En in november is er ook de allereerste 'Nacht van de Lokale Economie', waar prijzen voor lokale ondernemers, zoals de beste jonge starter, worden uitgereikt.
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
1,360 Posts
Ja moet in de stationstraat een primemarkt vestigen ! Dan zal je pas volk trekken ;) Je krijgt veel passage in de straat en al de rest van de winkeliers plukken mee van de vrucht van 1 grote keten !

Ze kunnen deze misschien vestigen in de galerij ?

Want eerlijk , in elke stad , dorp , waar een galerij is , is er miserie !
Dat is te amerikaans denk ik ,zit niet in onze cultuur zo iets !

Of De stad Sint-Niklaas koopt de panden in de galerij op ! Ze maken er lowbudget bureu's van , en verhuren deze aan spot prijzen aan jonge ondernemers ! Op deze manier creëer je dan weer jobs en leven ! ( zoals nu in gent het geval is )


( Primemarkt is een winkel met waanzinnig goedkope kleding ! Mensen uit deze regionen rijden ervoor speciaal naar chaleroi , Rdam , Eindhoven )
 

·
Registered
Joined
·
939 Posts
Maar eens het succes van primark (zonder t) zal die passage verminderen hoor. Naast die in Luik komen er nu ook al in Antwerpen, Gent en Brussel. Als Sint-Niklaas er een zou krijgen is dat waarschijnlijk in het WaSC. En dan is de winkel niet meer uniek want dan zullen steden als Turnhout, Aalst, Mechelen enz. er ook hebben dus bye bye passage
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Stationsstraat

De Stationsstraat probeert net niet in concurrentie te gaan met het WaSC. Het WaSC mikt op het middensegment. De Stationsstraat heeft in het verleden een studie uitgevoerd en richt zich nu op het hogere segment. In de studie blijkt dat er voldoende potentieel is om zich hiermee terug op de kaart te zetten.

Deze studie kan je hier terugvinden:

http://www.sint-niklaas.be/sites/default/files/WES%20onderzoek%20Stationsstraat%2025%20oktober%202011.pdf

Er is ook een brochure waarin mogelijke investeerders gericht kunnen kijken in welke branche er nog uitbreidingsruimte is:

http://www.vvsg.be/economie_en_werk/economie/Documents/20130319_Sint-Niklaas_Investeringsbrochure.pdf

Sinds deze aanpak (en vooral sinds het autovrij maken van de straat) is er een duidelijke kentering in het aantal winkels.
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Masterplan Stationsomgeving Noord

Ik heb wat meer informatie gevonden over het masterplan van de Stationsomgeving Noord (plannen zijn nog niet klaar). Ik vind hiervoor volgende zaken terug:
  • Een evenementen-park (zoals Park Spoor Noord in Antwerpen) aan 't Bau-huis: Hier zouden eventueel de parkconcerten naar kunnen verhuizen. Momenteel zorgt dit voor een grote belasting voor de bomen in het stadspark.
  • Een parkhal zoals Park Spoor Noord. Dit is de grijze hal die achter 't Bau-huis is gelegen. Deze zou worden omgebouwd. Eventueel kan de rommelmarkt naar hier verhuizen. Op de plannen lijkt het alsof hier ook skate-infrastructuur komt.
  • Een lokale school en nieuwe wijk waar vroeger het slachthuis was (ten noorden van 't Bau-huis). De lokale school omvat een kinderdagverblijf, kleuterschool, lagere school, deeltijdse kinderopvang en middenschool (12-14j). De turnzaal zou een groter volume hebben zodat ze ook buiten de schooluren kan gebruikt worden.
  • Een fietssnelweg (Antwerpen - Gent) met een brug over Vijfstraten.
  • Een nieuwe fietsenstalling van 600 plaatsen. Op de plannen komt deze van aan de ingang aan de achterkant van het Station tot aan de bustunnel.
  • Een buseiland
  • Volwassenenonderwijs (Janitor) aan de westzijde van het masterplan met op de plannen blijkbaar ook nieuwe woningen.
  • Een gebouwencomplex. Op de plannen heeft dit complex 5 hogere torenvolumes. Ik zou niet verschieten als hier ook winkels in komen. Op de afbeeldingen blijken de onderste 2 verdiepingen hoger te zijn. De bouwgrond moet ook voldoende opbrengen zodat de scholen hun nieuwbouw kunnen realiseren.

Wat ik niet terugvind is een randparking waar goedkoper kan geparkeerd worden. Dit is hier voorzien in het mobiliteitsplan. Ik vraag me af waar ze dit gaan voorzien (ev. aan de GB-Alma?).


Evenementen-park


Grondplan


Doorwaadbaarheid nieuwe wijk (ook naar mogelijk nieuwe toekomstige projecten)


Fietssnelweg

Bronnen: presentatie maatarchitecten (met nog wat meer informatie)
jaarverslag Sint-Niklaas 2013
 

·
Registered
Joined
·
939 Posts
Idd, een meter of 70, 80 had hier niet misstaan voor een stad van bijna 80.000 inwoners, en hier hebben er veel minder mensen last van dan wanner je het middenin de stad zou bouwen.
 

·
Moderator
Joined
·
12,668 Posts
Spijtig , geen hoogbouw plannen in sintniklaas

Zo blijft het aanvoelen als een te groot dorp
Onzin. Er zijn genoeg plekken zonder hoogbouw die absoluut niet aanvoelen als een groot dorp (Boedapest, bvb). Er zijn genoeg plekken mét hoogbouw die totaal niet stedelijk aanvoelen (Terneuzen, bvb.). Hoogbouw en stedelijkheid zijn geen inwisselbare begrippen.
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
PROJECT OMVAT OOK VEERTIGTAL WONINGEN EN SLOOP VAN KLOOSTER
Paterskerk wordt cultuurhuis


Schepenen Wout De Meester, Christel Geerts en Annemie Charlier in de Paterskerk.

De toekomst van de Paterssite krijgt vorm, en hoe. Het stadsbestuur wil de Paterskerk een nieuwe functie geven als cultuurhuis voor de buurt en het verenigingsleven. Het oude klooster en Zaal Familia gaan tegen de grond om plaats te maken voor een veertigtal woningen. Centraal komt een grote binnentuin.


Een toekomstimpressie van de Paterskerk als gemeenschaps- en cultuurcentrum.

Vorig jaar kocht de stad de hele Paterssite - goed voor 6.230 vierkante meter - voor een bedrag van 1,2 miljoen euro. Dat gebeurde nadat de laatste paters hun klooster langs de Truweelstraat en Leopold II-laan in september verlieten. Op de site vind je de kerk, het klooster, de kloostertuin van 1.150 vierkante meter, Zaal Familia, het vroegere bibfiliaal en een parking.

De studiebureau's Bovenbouw Architecten en Grontmij hebben de voorbije maanden enkele plannen uitgewerkt, die onlangs aan de buurtbewoners voorgelegd werden. Vervolgens koos de stad een toekomstvisie voor de ontwikkeling van de site. Dat kan dankzij geld van het Federaal Fonds voor Grootstedenbeleid, dat eerder ook al met middelen over de brug kwam voor de Sint-Rochussite en de VTS-site. Dit wordt meteen het laatste stadsdeel dat met geld uit dat fonds een nieuwe toekomst krijgt.

Kerk vervangt Familia

Om op die subsidies te kunnen rekenen, moet er wel sowieso bewoning komen op de Paterssite. Anderzijds bedongen de paters in de notariële akte dat er ook een gemeenschapsgerichte functie behouden moest blijven, iets wat tot dusver altijd ingevuld werd door de druk gebruikte Zaal Familia. Maar die invulling zal nu van de kerk komen, zo besliste het studiebureau. "De kerk zal als cultuurhuis dienen voor de buurt en het Sint-Niklase verenigingsleven", zegt schepen voor Stadsvernieuwing Christel Geerts (sp.a). "Alle mogelijke culturele activiteiten zouden er plaats kunnen vinden, gaande van tentoonstellingen over feesten en muziekoptredens tot dansvoorstellingen. Maar ook een quiz of recepties behoren tot de mogelijkheden. Wat nu nog in Zaal Familia gebeurt, kan perfect in de kerk plaatsvinden. Daar kunnen ook een koffiehuis, een bar en een terras komen. Waar de biechtstoelen staan, zouden doorgangen kunnen komen naar het parkje. Een cultureel buurtcentrum dus, dat samen met de groene omgeving het kloppend hart van de hele buurt kan worden."

Zaal Familia en het klooster worden afgebroken om plaats te maken voor de veertig woningen. "De optie om woningen in de kerk in te richten, blijkt te duur", aldus de architecten. "Maar bouwfysisch gezien verkeert de kerk nog steeds in zeer goede conditie. Daarom willen we de kerk ook maximaal behouden. Het klooster vertoont echter scheuren, vochtproblemen en zwamvorming."

Collectieve woonvormen

De stad wil op de site ook graag collectieve woonvormen inplannen. "Eigenlijk was een klooster de eerste vorm van collectief wonen", klinkt het. "Het is interessant om dat gegeven naar de 21ste eeuw te brengen, zowel voor senioren als jonge gezinnen."

In het plan is ook een ondergrondse parking opgenomen. Tegen de zomer moet het hele masterplan klaar zijn, zodat de site in 2016 bouwklaar gemaakt kan worden. Na de Theresiakerk (sociale kruidenier) en de wijkkerk aan het Wijnveld (kantoorruimte) in Sinaai is dit nu de derde kerk in Sint-Niklaas die een nieuwe bestemming krijgt.

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be
 
61 - 80 of 92 Posts
Top