SkyscraperCity banner
1 - 20 of 139 Posts

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Sint-Niklaas : Nieuw ING-gebouw

Door te zoeken naar meer info over het nieuwe ING-gebouw in Antwerpen stootte ik hierop:


"Klanten van ING kunnen in Sint-Niklaas voortaan terecht in een gloednieuw Kantoorgebouw aan de Grote Markt. Het gebouw werd onlangs officieel geopend in het bijzijn van verschillende prominenten waaronder Freddy Willockx, burgemeester van Sint-Niklaas, en Dirk Cordeel, ondervoorzitter Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

In de nieuwe kantoorgebouwen huizen het kantoor Sint-Niklaas Markt, het gebied Waasland en de Business Desk Waasland. ING kocht de locatie in juli 1999 van de Kamer van Koophandel Waasland. De gebouwen op het terrein werden afgebroken en er werd een volledige nieuwbouw opgetrokken. De werken startten op 2 april 2002, boven de kantoren werden zestien appartementen voorzien.

Het kantoor Sint-Niklaas Markt, voorheen gelegen op het Onze-Lieve-Vrouwplein, is een full service kantoor waar een dynamisch team van negen medewerkers onder leiding van Anthony Van Aerdebrugge instaat voor een professionele service naar de cliënten. Stefaan De Backer, gebiedsdirecteur Waasland, verleent met zijn team van vier medewerkers een gespecialiseerd advies op maat op vlak van verzekeringen, beleggingen en kredieten voor het gebied Waasland. De vijf account managers van de Business Desk adviseren de ondernemingen van het Waasland."

Bron: Kamer van Koophandel en Nijverheid van Antwerpen - Waasland


Weten de Sint-Niklazenaars hoe dit gebouw eruit ziet?
 

·
Registered
Joined
·
6,375 Posts
Sint-Niklaas : 11 lofts in oude textielfabriek

Het Sint-Niklase stadsbestuur gaat akkoord met de plannen om een vroegere textielfabriek tussen De Gravestraat en Mercatorstraat te laten plaatsruimen voor elf lofts. De voorbije jaren werden er in de Mercatorstraat al vaker vroegere textielpanden omgevormd tot appartementen.
De bouwheer legt een weg aan die ook de verdere ontwikkeling van het binnengebied mogelijk maakt. Hij draagt een grondstrook van 125 vierkante meter die grenst aan de De Gravestraat kosteloos over aan het stadsbestuur. Op die manier staat de poort open om ook andere initiatieven in dit binnengebied nieuwe mogelijkheden te schenken.

Volgens gemeenteraadslid Patric Gorrebeeck (CD&V) moet echter ook aan het tekort aan sociale woningen worden gedacht. 'De ruimtelijke ordening in die zone is al complex. De lofts in het binnengebied moeten voor de brandweer goed bereikbaar zijn en dan hebben we de toenemende verkeersdrukte nog niet eens vermeld', legt Gorrebeeck uit. 'Tegelijk is dit dossier een kans om wat aan investeringen in sociaal betaalbare appartementen te doen. Het stadsbestuur mikt op 25 procent sociale woningen in nieuwe verkavelingen. Dit kunnen we ook toepassen voor sociale appartementen in inbreidingsprojecten.' (sl)
 

·
Registered
Joined
·
6,375 Posts
Sint-Niklaas : Sint Rochushof

De toekomstige woonsite tussen de Mercatorstraat en Klein-Hulst, op de site van de vroegere school Sint-Rochus, heeft nog geen geschikte naam. De stedelijke cultuurraad ziet wel wat in de benaming Sint-Rochushof. Midden februari werd de eerste steen van het project gelegd. Het klooster en de kapel van de voormalige school ruimen plaats voor koopwoningen voor jonge gezinnen. Het oude schoolgebouw blijft overeind en wordt omgevormd tot tien koopappartementen. Er komen ook twaalf bejaardenflats voor het OCMW. Daarnaast is er ruimte voor een gebouw voor kinderopvang. De eerste bewoners worden verwacht in 2010.
 

·
Registered
Joined
·
670 Posts
Van deredactie.be. De plaats waarover ze het hebben is 100m van de Grote Markt, gelegen tussen de OLV kerk en de stadsschouwburg. Mooie locatie, hopelijk wat stedelijke architectuur?


Subsidie van 785.000 euro voor Sint-Niklaas

04/02/09 - Sint-Niklaas krijgt een federale subsidie van 785.000 euro. Met dat geld moet de stad werk maken van de ontwikkeling van de oude site van de Vrije Technische Scholen.

De stad heeft al een haalbaarheidsstudie laten maken. Daarin is aandacht voor een woonluik, kinderopvang en cultuur.

Er is ruimte voor een vijftigtal woningen met buurthuis en binnenplein, maar een deel van de site is ook bruikbaar als concertzaal en is geschikt voor een atelier van de academie. Er is ook plaats voor kinderopvang. Een timing is er niet.
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
In het noorden wordt de Clementwijk uitgebreid met 600 woningen (bron website Sint-Niklaas):
Volgend jaar starten de eerste werken voor de uitbreiding van de Clementwijk. In totaal zullen er binnen enkele jaren ten noorden van de huidige wijk, 600 lage-energie of energiezuinige woningen staan. Dit in een groen en autoluw gebied met echte leefstraten en -pleinen, waar het rustig wonen is en veilig kan gespeeld en gewandeld worden! Midden in de wijk komt er een aantrekkelijk park met ruimte voor natuur en avontuur. Er komen ook publieke voorzieningen, zoals een buurtwinkel en een open school.

Op zaterdag 16 mei 2009 kon het publiek via sfeerschetsen op het terrein kennismaken met deze nieuwe woonwijk. Het project wordt in fasen gerealiseerd door 5 partners: het Stadsbestuur Sint-Niklaas (kavels), het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (kavels), de Waasse Landmaatschappij (sociale koopwoningen), de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting (sociale huurwoningen) en Matexi (private koopwoningen).


Andere afbeeldingen: http://www.sint-niklaas.be/foto/viewcat.php?num=20&cid=31

Presentatie: http://www.sint-niklaas.be/wiki/_me...mentwijk.pdf?id=clementwijk:start&cache=cache
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Het Hendrik Heymanplein wordt helemaal heringericht. Er komt een nieuwbouw rond de bibliotheek en een deel van de parking zou onder de huidige bibliotheek komen. Hier is nu het stadsarchief maar dit is oorspronkelijk gebouwd om als parking te dienen. Dit is toen echter nooit afgewerkt. Dit project is wel niet voor op de korte termijn. (bron GVA)


Het Hendrik Heymanplein verandert ingrijpend van uitzicht. Rond de bibliotheek zal een nieuwbouw worden opgetrokken, om de bib en het stadsarchief de nodige zuurstof te geven. Ook het plein zelf wordt heringericht.

Na het Stationsplein en de Grote Markt is het de beurt aan dat andere grote stadsplein, het Hendrik Heymanplein, om helemaal te worden opgefrist. De stad gaat daarvoor een heus masterplan uitwerken. Directe aanleiding is de nood om de bibliotheek en het stadsarchief uit te breiden en te moderniseren.

Stadsarchief

Oorspronkelijk was het de bedoeling om het stadsarchief naar een nieuwbouw te verhuizen op de site Zwijgershoek, om daar in synergie met het museum SteM, het Huis Janssens van de Oudheidkundige Kring en het Mercatormuseum tot een soort ’culturele erfgoedsite’ te komen van Sint-Niklaas.

Maar die plannen zijn nu veranderd. De renovatie van de bibliotheek op het Hendrik Heymanplein wordt gekoppeld aan de herlokalisatie van het stadsarchief, dat zich nu nog in de kelderverdiepingen van het bibliotheekgebouw bevindt.

“De laatste maanden is gebleken dat de puzzelstukjes niet in elkaar pasten voor de uitbouw van de site Zwijgershoek. Zowel op financieel als ruimtelijk vlak is het beter om de noodzakelijke projecten voor de bibliotheek en het stadsarchief te bundelen op het Hendrik Heymanplein”, aldus cultuurschepen Lieve Van Daele (CD&V).

Nieuwbouw

“We namen altijd aan dat er op het Hendrik Heymanplein geen plaats is voor een nieuwbouwproject, maar die is er wél. Voor, naast en zelfs áchter de bib is er plaats om bij te bouwen. We zijn nu tot een akkoord gekomen om het stadsarchief, het ’geheugen van de stad’, samen met de bibliotheek verder uit te bouwen op het plein. Dat heeft ook een beter maatschappelijk draagvlak.”

Omdat er een ruimtelijk uitvoeringsplan nodig is voor de uitbreiding van de bibliotheek, wordt er een masterplan voor het hele plein opgemaakt. Die moet de toekomstige visie schetsen voor het Heymanplein. “Het zal nu iets langer duren vooraleer de bib en het stadsarchief beter gehuisvest zijn, maar we zijn hier wel bezig met de volgende vijftig jaar. Ik wil me met zo’n belangrijk project niet focussen op 2012, om dan lintjes te kunnen doorknippen”, aldus Van Daele.

Parking

Het Hendrik Heymanplein is met de grote parking niet meteen het meest gezellige plein van de stad. Daar moet bij de herinrichting verandering in komen. Wat een mogelijkheid biedt om meer groen aan te planten, is iets wat weinig mensen weten.

Toen de bibliotheek zo’n 40 jaar geleden werd gebouwd, werden er een paar kelderverdiepingen ingericht voor een ondergrondse parking. Die is nooit afgewerkt, en het stadsarchief heeft zich daar later geïnstalleerd. Een studiebureau moet nu bekijken of die ondergrondse parkeermogelijkheden alsnog kunnen worden benut. Zo zou er op het plein zelf meer vrije ruimte kunnen komen.
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Er komen 2 nieuwe rusthuizen van het OCMW in Sint-Niklaas:


De bouw van twee nieuwe OCMW-woonzorgcentra in Sint-Niklaas en Belsele gaat op 4 januari van start. De twee rusthuizen, goed voor in totaal 225 woongelegenheden, kosten samen 36 miljoen euro.

Het OCMW van Sint-Niklaas heeft grote bouwplannen in 2010. Vooral de twee nieuwe woonzorgcentra vormen de blikvangers. Op 4 januari starten de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe rusthuis op de hoek van de Lodewijk De Meesterstraat en de Lamstraat in Sint-Niklaas. Ook in de Kerkstraat in Belsele start die dag de eerste fase van de nieuwbouw ter vervanging van rusthuis Herfstrust. Beide grootschalige projecten kosten zo’n 36 miljoen euro.

Het nieuwe woonzorgcentrum aan de Lodewijk De Meesterstraat zal 128 bewoners huisvesten. De nieuwbouw komt op de huidige parking van het AZ Nikolaas, en vervangt het verouderde rusthuis Albert-Elisabeth en de appartementen van Ter Wilgen, dat tegen 2017 helemaal verdwijnt. De nieuwbouw wordt een mastodont, met vijf bovengrondse verdiepingen en een ondergrondse parkeergarage met twee verdiepingen en 138 plaatsen.

Het 20 miljoen euro dure gebouw wordt ingericht rond een grote binnenplaats. Tijdens de werkzaamheden, die duren tot het voorjaar van 2012, zal er niet meer kunnen worden geparkeerd op de huidige bezoekersparking van het AZ Nikolaas. Het OCMW zal in de Azalealaan tegen eind december een nieuwe bezoekersparking inrichten.

Het nieuwe woonzorgcentrum in Belsele vervangt het huidige rusthuis Herfstrust en het rusthuis van Sinaai, en wordt daarom twee keer zo groot, met in totaal 96 woongelegenheden. Het zal in twee fasen worden gebouwd rond Herfstrust. Midden 2011 zal een groep bewoners kunnen verhuizen naar de nieuwe vleugel, waarna er wordt gestart met de tweede fase, die in de zomer van 2013 klaar moet zijn.

Met de twee nieuwe rusthuizen is de bouwhonger van het OCMW nog niet gestild. In 2012 volgt de geplande invulling van de Gerda-site in de Baenslandwijk met een nieuw administratief centrum. Verder zal er al in 2010 een nieuwbouw worden opgetrokken achter Den Azalee in de Heistraat, waar een nieuw opslagmagazijn komt en een gloednieuw opleidingscentrum. In Nieuwkerken komt er een nieuw rusthuis in 2011.

Tot slot start in het voorjaar van 2010 ook nog de bouw van zestig serviceflats en een centrale keuken aan de Azalealaan tegenover sporthal De Witte Molen. Bron: gva.be
Ook rusthuis Heilig Hart is bezig met een nieuwbouwproject:
Het gebouwencomplex van het bestaande rusthuis wordt momenteel volledig vernieuwd. Volgende nieuwbouwprojecten zijn voorzien:

Project 1 = 30 nieuwe serviceflats voor senioren –
volledige ingebruikname sinds september 2007
Project 2 = rusthuis voor 145 bedden, waarvan 30 bedden te realiseren in de vorm van diverse woon- en leefgroepen/aanleunwoningen – uitvoering gepland in
4 fasen om de continuïteit van de rusthuiscapaciteit te vrijwaren - met volgende realisatietermijnen: ingebruikname

* fase 1 voorzien januari 2010: 50 rusthuisbedden
* fase 2 voorzien maart 2011: + 24 rusthuisbedden
* fase 3 voorzien december 2012: + 54 rusthuisbedden
* fase 4 voorzien december 2013: + 22 rusthuisbedden

Project 3 = centrum voor kortverblijf met 5 woongelegenheden – uitvoering gepland overeenkomstig
4 voorgaande fasen (145 + 5 bedden)
Project 4 = centrum voor dagopvang met 10 plaatsen – ingebruikname voorzien maart 2011
Project 5 = oudereninformatiepunt – ingebruikname voorzien maart 2011


Enkele foto's van wat al gerealiseerd is:bron: hhart.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Nieuwe wijk met 170 woningen

Er komt een nieuwe stadsinbreiding in Sint-Niklaas:

Nieuwe wijk met 170 woningen
Industriële site wordt groene leefomgeving

SINT-NIKLAAS - In het binnengebied tussen de Lamstraat, Antwerpsesteenweg en Lindenstraat in Sint-Niklaas zal een nieuwe wijk verrijzen met 170 woningen en appartementen. Wim Dehandschutter
Het wooninbreidingsproject wordt aangelegd op de gronden van de vroegere twijnderij Schoeters en textielfabriek Bruggeman. De eerste fase, die over een jaar van start gaat, omvat de bouw van 37 patiowoningen. Die zullen grenzen aan het parkeerterrein van supermarkt Lidl.

Nu liggen de oude bedrijfsgebouwen er verlaten bij of zijn ze ingenomen als opslagplaatsen voor kmo's. 'De desolate, industriële site zal worden herschapen tot een groene leefomgeving', voorspelt schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Heynderickx (CD&V).

Architect Frank Damman: 'Van de zone van 2,5 hectare wordt bijna de helft openbaar domein. Centraal komt een park, met speeleilanden, en een oude waterloop wordt weer blootgelegd. Auto's worden gebannen: doorgaand verkeer is uit den boze, bewoners parkerenondergronds en bezoekers worden met hun auto doorverwezen naar drie parkeerhoven in de uithoeken van het gebied.'

Alles samen worden 170 huizen en appartementen gebouwd. Tien van de 37 daarvan uit de eerste fase worden sociale woningen.

In latere stadia worden woningen, kleine villa's en mogelijk serviceflats opgetrokken. 'Ook daar geldt de nieuwe regel dat in verkavelingen een kwart voor sociale huisvesting is bestemd', weet schepen Heynderickx.

Loodsen afbreken


Alle loodsen worden afgebroken, op de oudste na. Dat pand dateert van de jaren veertig van de vorige eeuw. 'Het skelet blijft gedeeltelijk overeind en wordt gebruikt als beschutting van een van de drie parkeerhoven. Nog als restanten van het industrieel verleden wordt een gebouw met originele zaagtanddaken gerenoveerd en herbestemd als woningen', vertelt de architect.

De hoofdingang voor bewoners en bezoekers ligt in de Antwerpsesteenweg. Om die te realiseren, worden drie huizen afgebroken ter hoogte van de oude insteek van de voormalige ververij.

Een originele kasseiweg wat verderop in de straat, die onderdoor de huidige conciërgewoning loopt, wordt behouden als tweede toegangsweg. Daarnaast wordt de wijk ontsloten via zowel de Lam- als Lindenstraat. 'Het kopgebouw aan de hoofdingang willen we ter beschikking stellen van een vrij beroep, bijvoorbeeld een arts. Die kan op de benedenverdieping zijn praktijk onderbrengen en daarboven wonen. Het pand wordt ontworpen met een groene, levende gevel', zegt de schepen.

De werken beginnen in het najaar van 2010. Hoe snel na het einde van de eerste fase de resterende projecten worden gerealiseerd, is niet bekend.

Stad en architecten rekenen op vijf à tien jaar. Zolang kunnen de kmo's hun opslagplaatsen behouden.
Bron: Nieuwsblad.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Waasse Landmaatschappij bouwt aan nieuwe sociale woningen in Sint-Niklaas

13/2/2010 In Sint-Niklaas bouwt de Waasse Landmaatschappij aan een sociaal koopwoningenproject, dat 2 woningen en 21 appartementen omvat. Deze nieuwbouw, ontworpen door architect Jos Wymeersch en medewerkers, vormt het gezicht van het inbreidingsproject ‘den Beenaert’.Het streven van de ontwerpers was om binnen de stedenbouwkundige voorschriften en de eisen van de VMSW een harmonieus geheel van kwaliteitsvolle woningen te creëren. Dit betekende een zoektocht naar een constructief logische schakeling van appartementen met een vlotte toegankelijkheid, goede oriëntatie en optimale lichtinval.

Het resultaat is een gebouw waarvan het hoofdvolume wordt gevormd door de 21 appartementen, terwijl de 2 woningen aan weerszijden de overgang maken naar de bestaande bebouwing. Binnen dit hoofdvolume zijn de appartementen gestapeld rond twee centrale circulatiekokers. Deze stapeling bevat een grote variëteit aan woningtypologieën.
Elke wooneenheid beschikt over een garage met bijhorende berging en een privé buitenruimte. Voor de woningen en gelijkvloerse appartementen is dit een tuin, voor de andere appartementen een ruim terras.
Om dit vrij grote bouwblok toch geen zwaar en massief uiterlijk te geven, is gespeeld met de volumewerking en het materiaalgebruik. Zo vindt de variatie in woningtypes zijn weerspiegeling in de gevel en zijn de toegangen achteruit geplaatst, wat het geveloppervlak breekt en een dynamisch karakter geeft.
Ook de afwisseling van gevelmaterialen draagt hiertoe bij. Het meest prominent is het donkergrijze gevelmetselwerk met dunne voegen. De dakverdieping is bekleed met gevelleien, wat contrasteert met de baksteen en de constructie strak en licht doet ogen. Daarnaast zijn de circulatiekokers door hun afwerking in structuurglas – samen met het feit dat ze achteruit liggen – extra herkenbaar. De garage en dienstenzone tenslotte worden afgesloten met aluminium lamellen. Deze open structuur voorziet in de nodige verluchting en zorgt voor een subtiele inval van natuurlijk licht.
Naar duurzaamheid toe wil de VMSW een voorbeeldrol opnemen en dus hanteert ze lichtjes strengere eisen dan de wetgeving voorschrijft. Dankzij een doordachte isolatie hebben alle wooneenheden dan ook een K-peil van ongeveer 30. De combinatie van een ventilatiesysteem C met in de ramen zelfregelende kleproosters en een condensatieketel, zorgt ervoor dat in alle woningen en appartementen het E-peil onder de 80 blijft.

Technische fiche

Ligging project: Plezantstraat Sint-Niklaas (wijk “Den Beenaert”)
Opdrachtgever: Waasse Landmaatschappij
Ontwerper(s): arch. Jos Wymeersch en medewerkers
Studiebureau(s): ir.-arch. Peter Hofman (stabiliteit) – E. Hulpiau (verwarming)
Hoofdaannemer(s): Verplancke nv
Start bouwwerken: mei 2009
Einde bouwwerken: september 2010

Bron: vlaamsearchitectuur.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Er is een nieuw woonproject aan de vroegere rijkswachtkazerne in Sint-Niklaas:

Bron: investpro.be
Sint Niklaas Hof Ter Breien

Achter de oude rijswachtkazerne in de Vermorgenstraat, realiseren we binnenkort een uitdagend "wooninbreidings" project. Na afbraak van de oude gebouwen en een voormalige textielfabriek (vroeger dé nijverheid van St-Niklaas), rijst er een mooie combinatie van nieuwbouw gezinswoningen en renovatie, van zowel de oude gebouwen als de rijkswachtkazerne zelf.

De realisatie van het project gebeurt in 2 fasen.

De eerste fase situeert zich op het binnenterrein, achter de kazerne: het wooninbreidingsproject.

De nieuwbouw zal bestaan uit een aantal woningblokken met ±35 wooneenheden, die het binnengebied omsluiten. Het volledige binnenterrein bevindt zich boven de ondergrondse parkeergarage met meer dan 50 plaatsen. Zo creëert men een rustige binnenplek in een stad, met een ruime keuze in ligging, indeling, oriëntatie, ...

Het ontwerp is in volle ontwikkeling, en er wordt rekening gehouden met groenaanleg, daktuinen, zonneterrassen, ...

Als de politionele diensten verhuisd zijn naar een nieuwe locatie in het centrum van de stad, vangt fase 2 aan: de renovatie van de voormalige rijkswachtkazerne, met 12 wooneenheden

De toekomstige bewoners zullen wonen in een oase van rust, omgeven door de levendige, bruisende stad St-Niklaas, ... Nabij het centrum en vlakbij de volledig vernieuwde stationsbuurt, mooi gelegen voor jonge gezinnen, ...Volgende bepalingen zijn van toepassing voor het decreet van ruimtelijke ordening :

1.Vergunning werd uitgereikt

2.woongebied met culturele, historische en/of esthetische waarde

3.geen dagvaardiging uitgebracht

4.geen voorkooprecht ruimtelijke ordening aanwezig

5.geen verkavelingsvergunning
Bron: immoblad.be
Woonproject “Hof Ter Breien” krijgt vorm

Wie langs de Vermorgenstraat in Sint-Niklaas rijdt, kan er niet naast kijken. Waar vroeger oude R4’tjes van de plaatselijke BOB binnen- en buitenreden, halen bulldozers vandaag een deel van de gevels van de vroegere rijkswachtkazerne tegen de grond. Naar verwachting eind 2011 nemen de eerste bewoners hun intrek in één van de 31 nieuwe woongelegenheden van het “Hof Ter Breien”, of de 13 nieuwe lofts in de nog te renoveren kazerne.

Hof Ter Breien wordt gerealiseerd door projectontwikkelaar Investpro uit Heffen bij Mechelen, samen met het zusterbedrijf, algemene aannemer Ibo. Het bedrijf is een gevestigde waarde in het realiseren van nieuwe bestemmingen voor burgerlijk, maar evengoed religieus en militair vastgoed. In de Vermorgenstraat in Sint-Niklaas zal de oude rijkswachtkazerne getransformeerd worden tot een fraai geheel met individuele villa-wooneenheden.

Een vergelijkbaar project Patershof in Mechelen, een combinatie van nieuwbouw-appartementen, en renovatie van het klooster en een drukkerij, is reeds succesvol omgevormd tot een binnengebied en een oase van rust, … De naastgelegen kerk kreeg recentelijk zelfs een hotelfunctie, … “In het binnengebied Vermorgenstraat komen vier nieuwbouwblokken”, verduidelijkt Frank Van Hecke van Scaldis Vastgoed, het kantoor dat over enkele weken met de verkoop start van de woongelegenheden. Achteraan en aan de zijkant, in het binnengebied, komen negen gelijkvloerse woningen die over een tuin beschikken. Bovenop die woongelegenheden komen nog eens vijf wooneenheden. Het middenblok wordt opgebouwd uit acht grote luxe wooneenheden appartementen. Aan de voorzijde in de Vermorgenstraat met de toegang tot het binnengebied en de inrit naar de ondergrondse parkeergarage, biedt het gelijkvloers ruimte voor een appartement en op de tweede en derde verdieping komen nog eens 4 wooneenheden en een duplex-dakappartement.

De bestaande rijkswachtkazerne aan de straatkant wordt grotendeels gerenoveerd, en onderverdeeld in dertien lofts van verschillende groottes. Het huidige koetshuis wordt omgevormd tot twee duplexen van twee verdiepingen, met onder het dak een penthouse. De verschillende woongelegenheden, inclusief lofts, zijn voorzien van 1 tot 3 slaapkamers. Voor de stad Sint-Niklaas gaat het om het nieuwste woonproject in de stadskern. In de Vermorgenstraat komen behalve de 31 woningen en de 13 lofts, ook fietsenstaanplaatsen en een parkeergarage voor 48 auto's. Het zijgebouw van de oude rijkswachtkazerne en de voormalige breifabriek, gingen intussen tegen de vlakte. De politie is nog ondergebracht aan de straatkant, en wacht tot het nieuwe politiehuis in de Dalstraat in gebruik wordt genomen, vermoedelijk einde maart.

“Eén van de grootste troeven van Hof Ter Breien is zeker de ligging”, aldus E. Close van Investpro. “Het station en de Grote Markt zijn vlakbij, en toch gaat het hier om een eerder rustige buurt waar de jongste tijd zich ook heel wat jonge gezinnen komen vestigen.”
Afbeeldingen project: architectenstudio.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Wooninbreidingsproject ‘De Ververij’ in een notendop

In de komende 5 tot 10 jaar wordt de omgeving van de Lindenstraat herschapen tot een groene leefomgeving met hedendaagse woonvormen en nieuwe speelruimte op wandelafstand van het centrum van de stad.

In een zestal fasen worden 179 nieuwe woongelegenheden gecreëerd waarvan 25% zal bestaan uit sociale koop –en huurwoningen, evenredig verdeeld over de verschillende fasen. Het geheel omvat betaalbare koop –en huurwoningen met stadstuintjes alsook ruime luxueuze huizen en appartementen met privé tuinen en terrassen. Elke fase krijgt zijn uitvoering door een effectief bouwaanvraagdossier.

Om de krijtlijnen van het volledige project voor de verschillende fasen vast te leggen werd in april 2010 een stedenbouwkundig attest nr. 2 aangevraagd. Hierbij worden de toekomstige sfeer, de bebouwde en niet bebouwde zones voor de zes fasen vastgelegd.

De woningen die eerst gerealiseerd worden (indienen aanvraagdossier september 2010), krijgen een insteekweg vanop de Antwerpsesteenweg. 33 Patiowoningen en een kopgebouw met 7 appartementen als aantrekkelijke inkom voor het park. De gestapelde woningen hebben ruime zuidwest gerichte terrassen en stadstuintjes (45m²-90m²). Een gemeenschappelijke groene patio met fietsenberging, lift en trap, geeft telkens toegang tot een 7-tal woningen. In het kopgebouw kan een buurtondersteunende functie ondergebracht worden in combinatie met wonen.

Als geheugen van de plek worden enkele elementen van het industrieel verleden bewaard. Het skelet van de oudste bedrijfsloods wordt herbouwd en herbestemd als dakstructuur voor één van de parkeerhoven. Een gebouw met originele zaagtanddaken wordt deels gerenoveerd, deels herbouwd en herbestemd tot tuinwoningen met stadstuintjes. De originele kasseiweg, die de Antwerpsesteenweg ontsluit en onderdoor de huidige conciërgewoning loopt, blijft behouden.

Van de totale projectzone 2,5 ha wordt 50% overgedragen als publieke domein. Het centrale groene park als kwalitatieve publieke ruimte is de ruimtelijke link tussen de verschillende bouwgehelen. De open ruimte die hierdoor ontstaat in het midden van het gebied wordt geconcipieerd als één groot helder park dat uitgeeft op alle omliggende straten; Antwerpsesteenweg, Lindenstraat en de Lamstraat. In dit park wordt de auto volledig gebannen.

Bewoners zullen ondergronds parkeren en bezoekers worden aan de insteekwegen opgevangen in een drietal, in het groen geïntegreerde, parkeerhoven. Het parklandschap wordt ontworpen met o.a.; een fiets –en voetgangerspad als functionele link tussen de omliggende straten. Dit pad loopt naast en over een aantrekkelijke waterpartij. Verder een ruime groene speelzone groen speellint met alternatieve speelelementen, zones met hoge grassen en ondergrondse buffering en kwalitatief kijkgroen.

Het gecreëerde aanbod beantwoordt aan de noden van hedendaags wonen binnen de stad; een creatieve woonorganisatie binnen een groene parkomgeving. In chronologische volgorde worden patiowoningen, hoekappartementen, tuinwoningen, appartementen, woon –zorgunits, urban villa’s en grondgebonden woningen gecreëerd. Alle woningen hebben een private buitenruimte onder de vorm van zuidwest gerichte tuinen of terrassen. In alle woonzones is er bijzondere aandacht voor leefcomfort, oriëntatie en duurzame kwaliteit in gebruikte materialen en technieken. De amorfe structuur met appartementen waar het park door, onder en langs loopt vormt de rode draad van de hele inbreiding.

De desolate industriële site wordt een optimistische, duurzame woonomgeving waar het leuk is om te leven en te verblijven. De eerste zichtbare verwezenlijking van dit vernieuwingsproject start in 2011 met de bouw van 33 patiowoningen en 7 hoekappartementen ontsloten langs de Antwerpsesteenweg.
Bron: sint-niklaas.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Wooncomplex op oude Waeslandiasite

Ook plaats voor supermarkt aan Oude Molenstraat
Wooncomplex op oude WaeslandiasiteTussen de Oude Molenstraat en Frans Van Havermaetstraat komt een nieuw woonproject. Er is ruimte voor een supermarkt, appartementen, woningen en een parkeergarage.

Op de site op de hoek van beide straten was vroeger voedingsbedrijf Waeslandia gevestigd. Dat gebouw is inmiddels afgebroken. Daardoor kwam een oppervlakte van 3.100m2 vrij. Het bouwproject dat er zal verrijzen, ligt al een drietal jaar op realisatie te wachten, maar is ondertussen wel aangepast met meer appartementen en een extra woning. 'Behalve de handelsruimte op het gelijkvloers zijn er ook vijf woningen -één meer dan voorheen- voorzien en het aantal appartementen is gestegen van 38 naar 43', zeggen schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Heynderickx (CD&V) en stadsambtenaar Luc Terreur. 'De grotere appartementen zijn in kleinere opgesplitst, wat in overeenstemming is met de nieuwe bouwverordeningen in de stad Sint-Niklaas. Het zijn gezinswoningen die voor een degelijke mix van bewoning zorgen.'

Het appartementsblok telt vier bouwlagen op de hoek en dat vermindert naar drie bouwlagen wat dieper in de Oude Molenstraat. 'De plannen tonen een degelijke bereikbaarheid', vertellen Heynderickx en Terreur. 'Het gebouwencomplex is goed toegankelijk, ook voor rolwagens. Voor de appartementen op het gelijkvloers is een tuintje voorzien. Onder het gebouw situeert zich een parkeergarage voor vijftig auto's met in- en uitrit langs de Oude Molenstraat. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 22 oktober. Daarna moeten we ook nog de adviezen van diverse instanties afwachten. Het schepencollege brengt dan een advies uit. Het is Stedenbouw Gent dat beslist. Maar in 2011 kunnen de werken allicht beginnen. Voor deze woonbuurt is het project een goede zaak, want het zorgt voor een heropleving.'

Architect Pieter De Maeyer uit Temse voorziet dat de bouwwerken niet zo lang op zich zullen laten wachten. 'Indien er geen onverwachte problemen opduiken, kunnen de werken nog in het voorjaar 2011 starten', legt De Maeyer uit. 'De nieuwbouw is opgevat als modernistisch en past goed in de rest van de buurt. We voorzien onder andere een wandelweg en er is voldoende groen op de binnenruimte. Onderhandelingen om een voedingszaak in de commerciële ruimte onder te brengen, zijn al eerder opgestart.'
Bron: nieuwsblad.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Westakkers wordt bedrijvenzone

Westakkers wordt bedrijvenzone

SINT-NIKLAAS - Het militaire domein Westakkers wordt op termijn een KMO-zone van twintig hectare met een flinke portie bosgebied.

De kazerne Westakkers wordt ontruimd door het leger, ondanks protest. Eind 2011 heeft de laatste militair ergens anders een stek gekregen. Over de mogelijke herbestemming van het gebied is al heel wat inkt gevloeid en het zal nog flink wat jaren duren eer de definitieve wijziging gerealiseerd is. Aanvankelijk gingen er stemmen op om er een recreatiedomein van te maken. Critici vinden echter dat er al veel verharde oppervlakte is. Anderen pleiten voor een nieuwe locatie voor het Wase fusieziekenhuis AZ Nikolaas. Die verhuis zou de verkeersproblemen aan het huidige ziekenhuis oplossen, maar AZ Nikolaas heeft de jongste jaren enorm in zijn huidige sites geïnvesteerd. De optie om op de Westakkers een KMO-zone in te planten, gekoppeld aan bosgebied, lijkt momenteel de meest realistische.

‘We hebben niet zoveel bos', zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Heynderickx (CD&V). ‘Westakkers kan bedrijvengronden en natuur combineren. Het zou mooi zijn, mocht het bosgebied openbaar toegankelijk worden.'

Feit is dat er twintig hectare bedrijvengrond is en dertig hectare bosgebied. Op korte termijn zal er op het terrein weinig veranderen. ‘De Vlaamse overheid moet het gebied nog herbestemmen', zegt Freddy Willockx, voorzitter van Interwaas. ‘Er moeten ook nog adviezen ingewonnen worden. Eerst gebeurt dat bij het Regionaal Sociaaleconomisch Overlegcomité Waas en Dender, en ook bij Interwaas. Pas over een aantal jaar zal er op het terrein worden ingegrepen.'

Westakkers lig alvast ideaal voor bedrijven, op een boogscheut van de E17-snelweg en aan de gewestweg N70, die het Waasland doorkruist. ‘Wat vaak vergeten wordt, is dat er al heel wat economische activiteiten plaatsvinden op Westakkers', vertelt Willockx. ‘Het is nu al een KMO-zone met loodsen en verharde wegen. Er is daar nog altijd een honderdtal mensen actief. Op intergemeentelijk vlak is ook overleg vereist met de gemeenten Beveren en Sint-Niklaas. Dat vergt allemaal tijd. Ik vermoed dat er ten vroegste tegen 2015 effectief aan de herinrichting van Westakkers wordt gewerkt.'
Bron: nieuwsblad.be
 
1 - 20 of 139 Posts
Top