SkyscraperCity banner

81 - 100 of 139 Posts

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Woonproject Filteint

120 APPARTEMENTEN, 18 WONINGEN EN RUIM PARK IN PLAATS VAN FILTEINT
Groots opgezet woonproject op site oude textielfabriekMidden in het centrum van Sint-Niklaas – op de vroegere site van textielfabriek Filteint tussen de Plezantstraat, Landbouwersstraat, Leon Vermeirestraat en Wegvoeringsstraat – komen 102 appartementen en 18 woningen in een ruime groenzone. Het project moet af zijn tegen begin 2017.
In het centrum van de stad op wandelafstand van de Grote Markt en het station, en in de nabijheid van scholen, winkels en sportgelegenheden, ontwikkelt Groep Willemen uit Mechelen op de vroegere site van textielfabriek Filteint een opmerkelijk nieuw woonproject met 102 appartementen en 18 gezinswoningen.

‘Het totale gebied is 22.000 vierkante meter groot’, benadrukt schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsvernieuwing Christel Geerts (SP.A), ‘maar slechts twintig procent of 4.450 vierkante meter zal worden bebouwd. De overige tachtig procent wordt een groene zone met een park met fiets- en wandelroutes, een waterpartij en een grasveld, deels omringd door een gracht. Het voormalige betonnen waterbassin en de schouw herinneren aan het industriële verleden en blijven in samenspraak met erfgoed behouden. Voorts komt er een speelzone en wordt alles uitgerust met zitbanken en openbare verlichting.’

Hele site autovrij

Vinciane Geerts van projectontwikkelaar Willemen: ‘In dit inbreidingsproject, dat opgevat is als park, komen vier appartementsgebouwen en achttien halfopen en gesloten woningen. De hele site blijft autovrij en wordt ontsloten via vijf verharde pleintjes en/of straten waar enkel bestemmingsverkeer mogelijk is. De eigenaars van de individuele woningen kunnen parkeren voor hun eigen deur, en voor de appartementen is in ondergrondse parkeergarages voorzien’.

De vijf toegangen tot de site komen in de landbouwersstraat (op twee plaatsen, nvdr.), de Wegvoeringsstraat, de Leon Vermeirestraat, en de Mathilde Vandermeulenstraat. Langs die toegangswegen komen er dertig bezoekersparkings waardoor de mogelijke verkeersoverlast in de nabijgelegen straten miniem blijft.

‘Op deze manier zal elke toegang slechts twintig procent van het bijkomend verkeer moeten dragen, wat verwaarloosbaar is binnen een stadscentrum’, benadrukt schepen Geerts.

‘Wij besteden uiterste zorg aan de huidige en toekomstige energienormen’, zegt de projectontwikkelaar, ‘en we voorzien in een doorgedreven isolatie en ventilatie met warmterecuperatie, zodat de toekomstige eigenaars kunnen rekenen op een lage energiefactuur.’

De bouwvergunning is ingediend en volgende maand start het openbaar onderzoek. De bouw kan dan beginnen voorjaar 2014 en tegen eind 2016, begin 2017 zal het volledige project klaar zijn.
Bron: nieuwsblad.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Studie Heymanplein

60.000 euro voor studie over toekomst Heymanplein
De Vlaamse regering geeft Sint-Niklaas 60.000 euro om een studie op te stellen voor de herinrichting van het Heymanplein en omgeving.
Het Hendrik Heymanplein is nu niet veel meer dan een saai parkeerterrein midden in de stadskern, weggemoffeld achter de Grote Markt. Daar wil het stadsbestuur op termijn verandering in brengen.


‘Dit plein heeft nochtans heel wat potentieel’, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsvernieuwing Christel Geerts (SP.A). ‘Met deze subsidie gaan wij een ontwerpbureau opdracht geven om voor de hele site, waarvan het Heymanplein en het Castrohof het centrale deel uitmaken, een toekomstgerichte visie uit te werken. Zo denken wij in de toekomst aan een serieuze vergroening van de Castrowijk en aan een uitbreiding van het sociaal woonaanbod in die wijk, met speciale aandacht voor aangepaste woningen voor senioren. De inrichting van het Heymanplein is nu volledig op autoverkeer gericht. We moeten verder nadenken over de functie en inrichting ervan. De omvorming van de bibliotheek en het einde van het opstalrecht van Carrefour binnen een vijftal jaren moeten dan de aanleiding zijn om tot een duurzame oplossing te komen voor de hele omgeving. Tegen het einde van de huidige beleidsperiode willen we een klare kijk op de hele site.’
Bron: nieuwsblad.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Warenhuissite Aldi krijgt woningen en flats

Warenhuissite Aldi krijgt woningen en flats
De vroegere warenhuissite van Aldi tussen Beek- en Nieuwstraat in Sint-Niklaas verandert in een woongebied.
De site ligt al drie jaar braak en verwilderde de afgelopen tijd, tot ongenoegen van buurtbewoners. Die volgen nu ook met argusogen wat er op de terreinen precies wordt neergepoot.


De definitieve beslissing in dit bouwdossier is nog niet gevallen, maar de plannen omvatten in totaal 37 woongelegenheden.

Van die 37 zijn er 7 eengezinswoningen en de rest situeert zich in twee appartementsblokken op de binnengronden. De eengezinswoningen hebben een oppervlakte van 125 tot 130 vierkante meter. Er is voldoende ademruimte voorzien met de inrichting van een groen buurtplein en een woonerf met een beperkt aantal parkeerplaatsen in het centrum van de wijk.

Momenteel zijn de plannen nog in aanvraag, maar het schepencollege zette alvast het licht op groen. Het is nu aan de gemeenteraad om een oordeel te vellen. Daarna is er nog bezwaar mogelijk bij de deputatie.
Bron: nieuwsblad.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Distributiecentrum Lidl

Lidl opent modern distributiecentrum van 45.000 m² in Sint-Niklaas


Grote investering in België om groeiende discountmarkt (van morgen) aan te voeren

Vandaag neemt supermarktketen Lidl officieel het nieuwe distributiecentrum SNL in Sint-Niklaas in gebruik. Een gloednieuw distributiecentrum dat zal instaan voor de belevering van op termijn een tachtigtal winkels in Vlaanderen. Gezien de groei en het succes van Lidl op de Belgische markt, had de supermarktketen nood aan een distributiecentrum met een grotere capaciteit, dat ondersteund wordt met de meest moderne logistieke technologieën. Dankzij deze investering zal Lidl haar klanten op een nog efficiëntere manier kwalitatieve en dagverse producten kunnen aanbieden. Naast aandacht voor de werkgelegenheid werd het distributiecentrum gebouwd met respect voor de omliggende woonzones en werd er gekozen voor vele duurzame accenten en tal van technologische innovaties.

Sint-Niklaas, 2 oktober 2013 – Eind 2012 werd Lidl benoemd tot ‘Retailer van het jaar 2013’, en vandaag bouwt de smart discounter verder aan haar succesverhaal: de retailer opende vanochtend officieel het nagelnieuwe distributiecentrum SNL. Dit imposant logistiek centrum, waarmee een investering van 50 miljoen euro gepaard gaat, kadert binnen de expansieplannen van Lidl in de regio. De activiteiten vanuit het kleinere centrum in Bornem worden nu overgedragen aan de nieuwe vestiging in Sint-Niklaas. Voor Lidl België is dit de volgende stap om te kunnen groeien.

“Het nieuwe distributiecentrum staat in voor de belevering van een tachtigtal winkels in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant en heeft omvangrijke dimensies: een totale oppervlakte van 45.000 vierkante meter, het equivalent van ruim zes keer het voetbalveld van de lokale voetbalclub SK Sint-Niklaas. Laden en lossen gebeurt efficiënt via liefst 118 loskades. Om gekoelde of diepgevroren producten zoals vleeswaren en frieten fris te bewaren, is er een koel- en diepvriesruimte van 10.000 vierkante meter – het equivalent van 51 tennisvelden”, aldus Pieterjan Rynwalt, woordvoerder van Lidl.

Het succesverhaal en de ambitieuze toekomstvisie van Lidl
Sinds de komst van Lidl in 1995 is het Belgische landschap van supermarkten sterk geëvolueerd. Met de investering in dit nieuwe distributiecentrum SNL wil Lidl haar succesverhaal als smart discounter in België verderzetten en tegelijk anticiperen op de markt van morgen.

“Dit project onderstreept het succes en de groei van Lidl in België. De laatste jaren wonnen we het vertrouwen van de consument door producten van een uitstekende kwaliteit aan te bieden aan een scherpe prijs. We zien onszelf immers niet meer als hard discounter, maar als smart discounter. Het ‘discount’-element blijft erin zitten, wat betekent dat we onze processen van A tot Z zeer scherp moeten uittekenen. Maar we willen het shoppen zelf echter ook veel aangenamer maken en klanten dagverse producten blijven aanbieden. Fundamenteel daarbij is dat de kwaliteit van onze eigen logistieke ondersteuning uitstekend is. Met SNL kunnen wij dat garanderen”, verklaart Rynwalt.

Op weg naar morgen
Onder het motto ‘Op weg naar morgen’ wil Lidl meewerken aan een betere toekomst voor mens en milieu dankzij een groener en duurzamer beleid. Dat retail en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan, bewees Lidl bij de bouw van het distributiecentrum, door tal van groene accenten in de nieuwe vestiging te integreren, de lokale tewerkstelling te stimuleren en door maximaal rekening te houden met de omliggende woonzones.

1. Technologische innovaties en groene accenten
Het gebouwencomplex is niet alleen groot maar ook groen. Zo kiest Lidl onder meer voor intelligente lichtsturing, een systeem waarbij de lichtsterkte bepaald wordt door de natuurlijke lichtinval. Concreet laat een slimme computer het licht dempen in een bepaalde zone, als er voldoende natuurlijke lichtinval is via de 130 koepels en lichtbanden. Om de hele site te verwarmen wordt er gewerkt met vloerverwarming, wat zeer uitzonderlijk is voor een project met dergelijke dimensies. De betonvloeren houden de warmte veel beter vast in de winter dan klassieke blazers. Ook wordt de warmte van de generatoren gebruikt die de diepvriescellen koelen. Daarenboven functioneren alle koelsystemen met natuurlijke koelstoffen, wat het mogelijk maakt om de impact op het milieu te minimaliseren.

2. Aandacht voor omliggende woonzones
Het distributiecentrum is gelegen op de industriesite van Sint-Niklaas, vlakbij de E17, en dagelijks zullen er op termijn tot 170 vrachtwagens (of 340 verkeersbewegingen) op- en afrijden. Lidl benadrukt dat ze ook de impact op het plaatselijk wegennet zo beperkt mogelijk wil houden en ijvert ervoor dat de Oostelijke Tangent (een oostelijke verbindingsweg rondom het centrum naar de E17) alsnog wordt aangelegd, zoals oorspronkelijk aangegeven door de bevoegde besturen. Bij het inplannen van de gebouwen was de eerste bezorgdheid van Lidl om de impact op de omliggende woonzones zo veel mogelijk te beperken. Door de afstand tussen nabijgelegen huizen en vrachtwagens die aan en af rijden zo groot mogelijk te houden, beperkt Lidl de impact van de stapelplaats in Sint-Niklaas. Daarnaast investeerde Lidl ook, op eigen initiatief, in een verhoogde en geluidsdempende groenbuffer.

3. Aandacht voor lokale tewerkstelling
“Naast een economische injectie in België, scheppen wij ook werkgelegenheid. In een eerste fase rekenen wij op een 100-tal werknemers. Dat gaat in hoofdzaak om werknemers uit het nabijgelegen logistiek centrum van Bornem. Er gaan geen jobs verloren, integendeel: wij creëren bijkomende werkgelegenheid voor minstens een dertigtal nieuwe krachten”, besluit Rynwalt.

Over Lidl
Lidl België is een supermarktketen met bijna 300 filialen in België en Luxemburg. De ruim 4.500 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder de strategie 'Op weg naar morgen' aan een betere toekomst voor mens en natuur.
Bron: lidl.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
AZ Nikolaas wil in 2027 nieuw ziekenhuis openen in omgeving Sint-Niklaas

Een groot project in Sint-Niklaas:
AZ Nikolaas wil in 2027 nieuw ziekenhuis openen in omgeving Sint-Niklaas

Het Wase fusieziekenhuis AZ Nikolaas wil tegen 2027 een nieuw ziekenhuis bouwen, dat haar twee bestaande campussen in het centrum van Sint-Niklaas zal vervangen. De 100.000 vierkante meter nieuwbouw, op een nog te bepalen locatie ten westen van de stad, zal 300 miljoen euro kosten.

AZ Nikolaas ontstond in 2007 na de fusie van zes kleinere ziekenhuizen in het Waasland. In Sint-Niklaas bestaat het ziekenhuis uit twee sites die via een 300 meter lange brug met elkaar verbonden zijn. ’Het is duidelijk dat de huidige ruimtelijke beperkingen in campus Sint-Niklaas op termijn een verdere optimalisatie van de zorg in de weg staan’, aldus financieel directeur Stefan Van den Broucke. ‘Ook onze patiënten en bezoekers ondervinden de nadelen van de complexe gebouwenstructuur, moeilijke bereikbaarheid en beperkte parkeergelegenheid. Met de keuze voor een nieuwbouw kan de architectuur volledig in functie van de zorg georganiseerd worden, in plaats van andersom in het scenario van een renovatie.’

De beslissing is het resultaat van een uitgebreid onderzoek door vijf werkgroepen, die de opties renovatie en nieuwbouw bestudeerden. In de voorlopige timing voor de realisatie wordt geschat dat het proces van de grondverwerving tot 2018 duurt, de bouwwerken in 2022 starten en de opening is voorlopig voorzien voor 2027. ‘Voor onze patiënten verbetert onder andere de flexibiliteit in de zorg, de toegankelijkheid en de finale kwaliteitsbeleving. Voor onze medewerkers en artsen leidt dit onder ander toe een verbeterde accommodatie, organisatie en attractiviteit.’

Het ziekenhuis met 2.350 medewerkers, plus 220 artsen, telt ruim 811 erkende bedden en investeert tot 2018 nog dertig miljoen euro op infrastructureel vlak. ‘Op vlak van medische uitrusting blijven we wel tot de verhuis investeren’, aldus nog Van den Broucke.
Bron: nieuwsblad.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
NIEUW ZIEKENHUIS

Nog een artikel over het nieuwe ziekenhuis:
TEGEN 2027 NIEUW ZIEKENHUIS AAN RAND VAN DE STAD
AZ Nikolaas trekt weg uit stadskern

AZ Nikolaas begint aan een uitdoofscenario. Tegen 2027 wordt de campus in het centrum van de stad ingeruild voor een hypermodern ziekenhuis aan de westrand van Sint-Niklaas.
De samensmelting in 2007 van de twee Sint-Niklase ziekenhuizen Maria Middelares en het AZ Waasland – of de stadskliniek, zoals ze bij de bevolking bekendstond – vormde meteen ook het ontstaan van het AZ Nikolaas.


Daarin vormden de beide Sint-Niklase ziekenhuizen samen met Sint-Helena (Sint-Gillis-Waas), Sint-Anna (Beveren), De Pelikaan (Temse) en het Fabiolaziekenhuis (Hamme) één groot ziekenhuis met 811 bedden, 2.350 personeelsleden en 220 artsen. Vooral in Sint-Niklaas vergde de samensmelting grote infrastructuurwerken. Twee afzonderlijke ziekenhuizen in elkaar integreren terwijl er een belangrijke invalsweg – de Hospitaalstraat – in en uit de stad tussenligt, was geen sinecure. Sinds de samenvoeging werd altijd wel ergens gebouwd of verbouwd.

‘Maar een ziekenhuis moet op lange termijn denken’, zegt gedelegeerd bestuurder Koen Michiels. ‘Daarom hebben wij een grondige analyse gemaakt om een nieuw zorgstrategisch plan op te stellen. Uit die analyse trekken wij vandaag een aantal besluiten.’

‘Het vorige plan dateert al van 2007, net na de fusie’, verduidelijkt toekomstig algemeen directeur Stefan Van Den Brouck. ‘Sindsdien hebben we heel wat gerealiseerd op deze campus. De complexe gebouwenstructuur, het gebrek aan ruimte, de moeilijke bereikbaarheid en de beperkte parkeergelegenheid staan op termijn echter een verdere optimalisatie van de patiëntenzorg in de weg. Het verhaal op deze site loopt dus ten einde. We hebben gekozen voor een nieuwbouw.’

Een exacte locatie is er nog niet, maar het gebouw komt wellicht ten westen van Sint-Niklaas in de omgeving van de westelijke tangent, waar nu onder andere Syntra ligt.

Er zijn nog vier plaatsen in de running om het 100.000 vierkante meter grote ziekenhuis met een prijskaartje van 300 miljoen te bouwen.

Minder bedden

‘We geven onszelf nu een vijftal jaren de tijd om de nodige gronden te kopen’, zegt Prof. Dr. Herman Nys, voorzitter van AZ Nikolaas.

‘Daarna beginnen we met de plannen en de bouwaanvragen. Tegen 2022 kan de bouw dan starten en uiteindelijk gaat het nieuwe ziekenhuis open in 2027. Dat ziekenhuis zal dan minder bedden tellen dan nu als gevolg van de veranderde gezondheidszorg waarbij minder ligdagen nodig zijn.’

AZ Nikolaas blijft de komende jaren wel nog verder investeren in de huidige campus, want daar is een budget van 30 miljoen euro voor opzijgezet.
Bron: nieuwsblad.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Project "De Weverij"

Een project dat hier al eerder gepost is, gaat starten:
197 WOONEENHEDEN OP SITE VAN TISSAGES BRUGGEMAN
Fabrieksgebouwen maken plaats voor woonproject


De fabrieksgebouwen van Tissages Bruggeman in de Antwerpsesteenweg worden begin volgend jaar afgebroken. Er komt een nieuw woonproject in de plaats, met de toepasselijke naam Woonpark De Weverij.
Het Sint-Niklase stadsbestuur kreeg een aanvraag binnen voor de realisatie van een wooninbreidingsproject in het binnengebied tussen de Lamstraat, Antwerpsesteenweg, Lindenstraat en Hogenakkerstraat.


Daar staan nu nog de gebouwen van de fabrieken Tissages Bruggeman, opgericht in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Menig Sint-Niklazenaar heeft er nog gewerkt tijdens de hoogdagen van de breigoed- en textielindustrie in de streek.

Begin volgend jaar wordt daar gestart met de sloop van de totaal vervallen fabrieksgebouwen.

Ze maken plaats voor een groot vernieuwend woonproject met 197 woningen en appartementen.

De totale site is 2,3 hectare groot. Hiervan zal 1,6 hectare groen en open ruimte blijven, waarvan meer dan 1 hectare als openbare ruimte.

‘Zoals bij elk inbreidingsproject is ook hier gekozen voor een duurzaam ecologisch woonproject met appartementen en huizen rondom een groen binnengebied met speeltuinen en open water om ook in de binnenstad de biodiversiteit te verhogen’, benadrukt schepen van Stadsvernieuwing Christel Geerts (SP.A).

‘We creëerden hier een mix van betaalbare koop- en huurwoningen met stadstuintjes en appartementen tot ruimere eengezinswoningen met privétuinen’, legt architect Frank Damman uit.

‘Rond het open park worden die ingebed in acht woonvolumes, die in vier fasen zullen worden gerealiseerd.’

Er komen 158 particuliere woningen en appartementen, twee volumes met sociale woonflats voor senioren en elf sociale koopwoningen, 197 in totaal.

‘Om de parkeerdruk in de omgeving niet te verhogen zijn er 267 parkeerplaatsen, zowel boven- als ondergronds’, beklemtoont de architect.

‘Er komen drie toegangen: in de Antwerpsesteenweg, de Lindenstraat en de Lamstraat. Fietsers kunnen het terrein volledig doorkruisen, maar doorgaand verkeer voor auto's is onmogelijk.’

De bouwaanvraag wordt nog deze week ingediend, zodat deze maand het vooronderzoek kan beginnen.

De eigenlijke start van de werken is gepland in het voorjaar van 2014. De eerste fase zou dan begin 2015 klaar kunnen zijn.
Bron: nieuwsblad.be
Bron afbeelding: architectura.be

Meer informatie: inarco.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Lobbenstad

Sint-Niklaas wil de eerste lobbenstad van Vlaanderen worden. Ze denken er ook aan om de Molenbeek in het centrum op bepaalde plaatsen terug open te maken.

STAD HEEFT AMBITIEUS TOEKOMSTPLAN MET MEER WATER EN GROEN IN STADSKERN
"Waterloop door centrum kan"


Het lobbenstadmodel: met in het rood woonprojecten geconcentreerd langs invalswegen, in het groen en geel de bestaande en toekomstige groene zones en in het blauw de waterlopen. De Molenbeek zou daarbij tot in het centrum kunnen reiken

Een waterloop door het Sint-Niklase stadscentrum is geen droom meer. De stad wil daarvoor het 'lobbenstadmodel' toepassen. Dat moet de basis vormen voor de toekomstige ontwikkeling van de stad, met méér groen en water in het centrum.

Net zoals de meeste Europese steden is Sint-Niklaas concentrisch gegroeid, met de Grote Markt als middelpunt. De 'lobbenstad' gaat uit van woonzones rond de invalswegen, met daartussen blauwgroene 'vingers' die de natuur tot in het hart van de stad brengt, in plaats van telkens alle beschikbare ruimte vol te bouwen. Een studiebureau heeft net een heel onderzoek afgerond, dat concludeert dat de structuur van Sint-Niklaas zich leent voor de ontwikkeling van die lobbenstad.


Fietssingel
Voor de groene lobben zijn vooral in het noorden kansen. Daarnaast kan er ook een 'fietssingel' komen, als verbinding tussen die lobben, met als doel om tot een autoluwe binnenstad te komen. Héél opvallend is het plan om zelfs een waterloop in de binnenstad in te richten. "Velen dromen daarvan, maar dat blijkt niet meer onbereikbaar", stelt schepen voor Ruimtelijke Ordening Christel Geerts (sp.a).

"In het noorden lopen de Grote Beek, Klapperbeek en Molenbeek. Zeker de Molenbeek biedt kansen. Die gaat nu ter hoogte van de Plezantstraat ondergronds, maar liep volgens historische kaarten tot aan het stadspark. De Dalstraat, Beekstraat en Kokkelbeek zijn geen toevallige straatnamen langs dat traject. Het is mogelijk om die waterloop opnieuw zichtbaar te maken in de stadskern. Dat is een droom die realiteit kan worden, in een stappenplan. Er staan immers nog ingrijpende werken op het programma, zoals de herinrichting van het Hendrik Heymanplein en talrijke rioolprojecten, waardoor die waterloop op bepaalde plaatsen bovengronds kan komen."


Kopenhagen
Steden als Amsterdam, Keulen en Kopenhagen zijn volgens dat 'lobbenstadmodel' opgebouwd. Sint-Niklaas wil als eerste Vlaamse stad volgen. "Dit wordt een fundamentele keuze voor de volgende decennia. Als we onze kinderen iets kunnen doorgeven, is het dit wel. Want door meer groen en water in de stad te brengen, verbeter je ook het stadsklimaat enorm", zegt Geerts. De gemeenteraad buigt zich volgende week over dit 'lobbenstadmodel'. Als er groen licht volgt, gaat het stadsbestuur de toekomstige ontwikkeling van grote stadsdelen juridisch vastleggen. "Dan moeten we er ook écht voor gaan, met een heel duidelijke aanpak. Er wordt uiteraard niks afgebroken. Maar dat kan wel gevolgen hebben voor alles wat in de planning zit en wat nog volgt. Een aantal projecten zullen niet kunnen doorgaan, bijvoorbeeld de uitbreiding van de Clementwijk ten westen van de fietswegel, waar zo'n groene lob met een noordelijk stadsrandbos kan komen."

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
De scholen Sint-Carolus en de Broeders gaan bijbouwen.

WERKEN IN TECHNISCH INSTITUUT SINT-CAROLUS STARTEN IN JANUARI
Nieuwbouw vervangt containerklassen

Technisch Instituut Sint-Carolus krijgt een nieuwbouw die drie miljoen euro zal kosten. Aan de kant van de Veldstraat worden daarvoor vijf huizen afgebroken. De werken beginnen in januari 2015.
De school heeft haar officiële toegang langs de Lodewijk De Meesterstraat. Aan de achterzijde van de terreinen grenst de Veldstraat. Op de vrije ruimte tussen beide straatkanten zijn een speelplaats en een nieuw schoolgebouw gepland.


‘Onze school telt 2.200 leerlingen’, zegt directeur Marc Verhaeghe. ‘We hebben nu al elf containerklassen staan op de open ruimte achter de bestaande klassenvleugel. Die zullen met de tijd verdwijnen. In de Hospitaalstraat hebben we ook oude lesgebouwen. Door leerlingen te laten verhuizen van de Hospitaalstraat naar de nieuwbouw willen we de druk op die oude gebouwen verminderen.’

Het nieuwbouwproject omvat negentien klaslokalen, twee keukens, een polyvalente zaal en een bistro.
Bron: nieuwsblad.be

DRIE VESTIGINGEN BIEDEN RUIMTE AAN 2.700 LEERLINGEN EN 400 LERAARS
Broederschool Sint-Niklaas krijgt een nieuw gebouw

De Broederschool in Sint-Niklaas blijft groeien en barst uit z'n voegen. Daarom komt er een nieuwbouw voor de eerste graad, zodat de eerste twee jaren van de handelsschool en de humaniora samen in een gebouw kunnen.

De broederschool in Sint-Niklaas is een begrip. De congregatie van de Broeders Hiëronymieten werd in 1839 gesticht in Sint-Niklaas om voor een weeshuis te zorgen. In 1841 werd daar de eerste school opgericht: de kosteloze Sint-Hiëronymusschool. Sindsdien bleven de broeders investeren in onderwijs, en vandaag heeft de congregatie scholen in Sint-Niklaas, Lokeren en Stekene. Katty Moeykens is de algemeen directeur van alle broederscholen: ‘In totaal hebben wij meer dan 2.700 leerlingen en een 400-tal leraars, wat ons een van de grootste scholen in de regio maakt. Vooral in Sint-Niklaas zitten we al jaren krap, en daarom werd in 2001 de eerste aanvraag ingediend voor een nieuwbouw op de campus Kroonmolenstraat-Nieuwstraat. Bedoeling is om daar het eerste en tweede jaar secundair van de handelsschool en de humaniora in onder te brengen’, legt de directeur uit. ‘De huizen aan de Kroonmolenstraat waren al in eigen bezit of werden aangekocht, behalve café 't Kroontje dat al jaren leegstaat. Bedoeling is om in september 2015 de eerste steen te leggen voor een gebouw waarin 350 leerlingen onderdak zullen vinden’.

Het hele project kost ongeveer acht miljoen euro, maar daarvoor heeft de school wel een nieuwbouw met 24 klassen en een polyvalente zaal. ‘In de loop der jaren herschrijf je het masterplan van een school vele malen, want de noden zijn sinds de eerste plannen in 2001 ondertussen helemaal anders’, vertelt de directeur. ‘Maar wij zijn een school met inspraak en de leraars hebben steeds samen met de directie hun zeg gehad. Het zijn tenslotte de vakleraars zelf die het best zicht hebben over de inrichting van de school en weten waar er nood aan is.’

Vlotte overstap

Hoewel de eigenlijke start van de werken nog even op zich laat wachten, werden in de afgelopen vakantie de eerste voorbereidingen al getroffen. ‘De Basisschool is gewisseld met de Humaniora, zodat de overstap naar de nieuwbouw later vlot kan verlopen. Tijdens de werken blijft de school volledig functioneren’, benadrukt Directeur Moeykens. ‘Alleen voor de fietsenstalling zullen we een voorlopige oplossing moeten vinden, maar we zien dan wel hoe we dat oplossen’.

94130348
Bron: nieuwsblad.be
Bron video: www.handel.broeders.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Nieuwe moskee Heistraat

GEEN OPROEP TOT GEBED VANOP MINARET
Nieuwe moskee heeft hoge koepel en toren

De Al Houda Moskee van de Marokkaanse gemeenschap in de Heistraat wordt gesloopt. Op dezelfde plaats komt een oosters uitziend gebouw met een hoge koepel en minaret.

De moskee is oud en veel te krap en er is te weinig parkeerplaats. Daarom heeft de vzw Marokkaans Cultureel en Islamitisch Centrum een bouwaanvraag ingediend om op diezelfde plaats een nieuwe moskee op te trekken. Zodra de vergunning op zak is, wil men het oude gebedshuis slopen.

De Antwerpse architect Fouad El Idrissi maakte een mooi ontwerp van een gebouw met een koepel van 11,50 meter hoog en een toren van 12,80 meter.

Wie de plannen wil inzien, kan nog tot 4 maart terecht in de dienst ruimtelijke ordening in het stadhuis.
Bron: nieuwsblad.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
44 assistentiewoningen Heistraat

UNIEK WOONPROJECT OP DE HOEK HEISTRAAT - KUILDAMSTRAAT
44 assistentiewoningen voorzien van alle luxeIn de Heistraat worden 44 assistentiewoningen gepland voor senioren. Midden in het groen komen op de hoek met de Kuildamstraat twee wooneenheden met daarin aangepaste woningen, maar ook met een fitnesszaal en verwarmd zwembad.

Op de hoek van de Kuildamstraat en de Heistraat staat nog een oude landhuis met een mooi parkje er rond. Het oude landhuis wordt binnenkort gesloopt en op die plaats komt een nieuw woonproject met 44 assistentiewoningen. In een assistentiewoning wonen senioren zelfstandig maar kunnen zij beroep doen op tal van ‘a` la carte’ diensten. Een dergelijke woning combineert de vrijheid en zelfstandigheid van een eigen woning met hulpverlening wanneer nodig. De woning zelf is aangepast aan de noden van de oudere bewoners: geen trappen, een centraal oproepsysteem en een aantal ingrepen zorgen voor een maximale zelfstandigheid. In het complex is een fitnesszaal, wellness, verwarmd binnenzwembad, bibliotheek, polyvalente ruimtes, een restaurant en een bar. Het hele gebouw is daarbovenop volledig beveiligd.

‘Door de vergrijzende bevolking zijn steeds meer senioren op zoek naar een assistentiewoning en daarom staan deze bovenaan de lijst van meest gezochte woningen,’ zegt projectontwikkelaar Filip Ruban van Eco-Airline uit Belsele. ‘Onze bouwprojecten worden enkel gerealiseerd op toplocaties met voldoende winkels in de buurt. Bij ieder project wordt er een ruime tuin ingericht met een petanquebaan. De wandelpaden vormen een kronkelend geheel en er zijn verschillende rustplaatsen. Verder zijn het mini-speeltuintje en de mini-boerderij een extra stimulans voor de kleinkinderen om met nog meer enthousiasme hun grootouders te komen bezoeken.’

Gemeenteraadslid Patrik Gorrebeek (CD&V) is enthousiast over het project maar heeft een aantal vragen in naam van de buurt: ‘Aan de kant van de Heistraat staat er een mooi kapelletje in het groen. Voorbijgangers en mensen uit de buurt steken er regelmatig een kaarsje aan. Ik hoop dat het kapelletje behouden blijft omdat het omringd is door groen en behoort tot het buurtpatrimonium’.

‘Uiteraard is dit een meerwaarde voor de buurt en ook voor de toekomstige bewoners,’ reageert Filip Ruban. ‘Wij willen de buurt niet bruskeren maar willen opgaan in de harmonie van die buurt, Daarom blijft het kapelletje zeker staan. Verder hebben wij geen kapvergunning aangevraagd zodat alle bomen die er nu zijn behouden blijven.’

Momenteel loopt het openbaar onderzoek en tot 3 maart kunnen de plannen ingekeken worden op het stadhuis.
Bron: nieuwsblad.be
Bron afbeeldingen: livingin.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
De Ster verhuist naar provincie

De Ster verhuist naar provincieDe provincie neemt recreatiedomein De Ster vanaf 1 januari 2015 in handen. Het domein, met uitzondering van de atletiekpiste, wordt in erfpacht gegeven voor een periode van 69 jaar. De stad zal zo jaarlijks 700.000 euro besparen.
De plannen hingen al een tijd in de lucht, maar nu is de knoop definitief doorgehakt. De provincie Oost- Vlaanderen neemt vanaf 1 januari de exploitatie- en investeringskosten van recreatiedomein De Ster op zich. Op die manier kan de stad jaarlijks zo'n 600.000 tot 700.000 euro besparen.

Voor de provincie is de overname een normale zaak. "We zien dit als een van onze kerntaken, aangezien De Ster een bovenlokale dimensie heeft", zegt gedeputeerde Peter Hertog (sp.a). "Op topdagen komt tachtig procent van de bezoekers van buiten het Waasland, voornamelijk uit Brussel, Antwerpen en Wallonië."

Voorwaarde voor de overeenkomst was een blijvende en intensieve dialoog tussen stad en provincie. Het personeel van De Ster heeft voorlopig niets te vrezen. Alle negentien personeelsleden die vast in dienst zijn, behouden hun job, met inbegrip van huidig loon en anciënniteitsregeling. De contracten van onbepaalde duur worden zeker tot 2015 verlengd en daarna geëvalueerd. Het wisselende personeelsbestand van jobstudenten en seizoensarbeiders zal in de toekomst gewoon voor de provincie en niet langer voor de stad werken.
Bron: gva.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
PROVINCIE GEEFT NIEUWE TOEKOMST AAN VERLATEN MILITAIR DOMEIN

Waasland krijgt eigen Silicon ValleyBijna drie jaar na de sluiting van het militaire domein Kwartier Westakkers is er een toekomstplan klaar voor de 56 hectare grote site aan de N70, pal op de grens van Sint-Niklaas en Beveren. Er is onder meer ruimte voor innovatieve bedrijven, recreatie, sport en flink wat groen.

Sinds eind 2011 heerst er absolute stilte op Kwartier Westakkers. Wat decennialang een druk bezocht militair domein was, is sinds drie jaar een desolate plek. Nadat de laatste militairen op 30 december 2011 - na een laatste toast met een fles Chablis - de deuren achter zich dichttrokken, is er áchter de schermen wel heel wat beweging geweest.


In het zuidelijke deel is ruimte voor innovatieve bedrijven en in het noorden voor sport en recreatie. De bossen blijven.

Experiment
De Vlaamse overheid gaf de provincie de opdracht om de herbestemming van het enorme domein in goede banen te leiden, in samenwerking met de stad, de provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM) en Interwaas. En dat mondt nu uit in een masterplan. Daarin zijn in totaal drie grote delen afgebakend.

Op het zuidelijke deel van de site, rond de bestaande grote militaire loodsen, is dertien hectare voor innovatieve, creatieve bedrijven. "Als een plek voor experiment en onderzoek in een groene omgeving. Zie het als de 'Silicon Valley' van het Waasland", aldus gedeputeerde Peter Hertog (sp.a).

In het noordelijk deel komen sport, recreatie en verblijf aan bod. "Zowat 5,5 hectare kan gaan naar sporten als bijvoorbeeld klimmen, hockey, skate en BMX. Daarnaast is er ook 2 hectare voor jeugd- en groepsaccommodaties, als een indoor speeltuin, een evenementenhal en paintball. En we hebben ook een groot open terrein voor sportevenementen, op het vroegere paradeplein. Een jeugdverblijfplaats met een kampeerterrein is er ook mogelijk."

De beboste oppervlakte wordt volledig behouden als derde grote deel. Bedoeling is dat de hele site wandel- en fietspaden krijgt en een logische aansluiting vormt bij recreatiedomein De Ster.

De provincie ziet de ontwikkeling van Westakkers groot en kadert het zelfs in een 'Wase Archipel'. "Dit domein ligt tussen de E17, de N70 en de spoorlijn Gent-Antwerpen. Het gebied dat onder meer ook het stadsbos Puivoet, het Waasland Shopping Center, De Ster, Hof ter Saksen, de Meerminnen en park Cortewalle in Beveren omvat, moeten we als één geheel zien, als de Wase Archipel. Die identiteit kun je als geheel promoten. Westakkers vormt met haar 56 hectare de grootst vacante site binnen die Archipel. Door die omvang zijn er zo vele opportuniteiten die elders niet meer mogelijk zijn", aldus Barbara Smitz van Ruimtelijke Planning Oost-Vlaanderen.

Kanttekening
Eén niet onbelangrijke kanttekening: intussen is domein Westakkers nog steeds eigendom van Defensie. Bij een eerste schatting twee jaar geleden kwam nog de kostprijs van 20 miljoen euro naar boven. Fel overdreven, klonk het toen. "We hebben vandaag een masterplan, een wensdroom zeg maar. Nu moeten we verder gaan en een financieel haalbaarheidsplan opmaken. Het zal tijd vergen om investeerders en exploitanten te vinden. Maar dat moet lukken. En dan zouden we over drie à vier jaar moeten kunnen beginnen met de realisatie", aldus gedeputeerde Geert Versnick (Open Vld).

Het Sint-Niklase schepencollege gaf maandag al groen licht voor dit masterplan.

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Nieuw mobiliteitsplan

Het nieuw mobiliteitsplan van de stad is voorgesteld. Het doorgaand verkeer wordt op termijn naar de ring verband door een knip op de Grote Markt. Het is de bedoeling om met een lussenplan te werken zodat je per lus een wijk kan bereiken. Om dan met de auto naar een andere wijk te gaan zal je de ring moeten gebruiken. De ring moet wel eerst afgewerkt worden voor dit plan kan worden uitgevoerd .

Ze willen zich ook verder op de kaart zetten als fietsstad met 2 fietssingels rond de stad en de reeds bestaande of geplande hoofdfietsroutes naar de stad. Ik ben alvast enthousiast. :)

ZEVEN STADSWIJKEN ALLEMAAL MAAR LANGS ÉÉN INVALSWEG MEER TE BEREIKEN

Nieuw mobiliteitsplan bant auto

Met een nieuw mobiliteitsplan wil het stadsbestuur de verkeerssituatie in Sint-Niklaas ingrijpend aanpakken. Duidelijke snelheidszones, vaste routes voor het vrachtverkeer en een éénvormig parkeerbeleid zijn mogelijk op korte termijn. Het doel op lange termijn is een autoluw stadscentrum met nog slechts verkeerscirculatie per stadswijk.


De toekomstvisie: een autoluw stadscentrum. De zeven stadswijken zijn geïsoleerd van elkaar voor het autoverkeer en kunnen alleen via de stadsring en één bepaalde invalsweg worden bereikt.

Het huidige mobiliteitsplan dateert al van 2001 en is compleet achterhaald. Schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA), mobiliteitsambtenaar Jurgen Goeminne en Johan Cooreman van de verkeerspolitie zijn klaar met hun huiswerk en stellen de komende weken maar liefst zeventien keer het ontwerp van het nieuwe mobiliteitsplan voor aan alle mogelijke betrokkenen. Ook voor de bevolking zijn er inspraakmomenten. Het plan is ambitieus en ingrijpend. "We moeten anders gaan nadenken over mobiliteit. Met dit plan hebben we een visie om de verkeersveiligheid te verhogen en de leefkwaliteit te verbeteren", aldus Hanssens.


Schepen Carl Hanssens (N-VA), mobiliteitsambtenaar Jurgen Goeminne en Johan Cooreman plannen dat het parkeren ondergronds goedkoper wordt dan bovengronds.

Circulatie per wijk

"Dit is een stappenplan om op termijn een autoluw stadscentrum te creëren. We willen naar een lussenconcept met wijkcirculatie. Dat wil zeggen dat het stadscentrum wordt opgedeeld in zeven stadswijken, die elk door één invalsweg te bereiken zijn. Doel is dat je niet meer van de ene stadswijk naar de andere kan met de auto, maar dat je telkens terug naar de ring rond de stad moet. De stadswijken worden geïsoleerd van elkaar voor het autoverkeer, door éénrichtingsverkeer, doodlopende straten, enz. Dat is een toekomstvisie, met uiteraard enkele randvoorwaarden."

Pas als de N70 en het kruispunt Driekoningen zijn heringericht en als de oostelijke ringweg er (tegen 2020?) ligt, wordt dit mogelijk. Het beperken van de stedelijke autoverplaatsingen kan ook alleen maar als er aan de E17, de N41 en de N16 bijkomende randparkings komen en de alternatieven van openbaar vervoer worden uitgebreid. Voor fietsers is het de bedoeling om een kleine fietssingel rond de stad aan te leggen en een grote fietsring rond alle deelgemeenten.

Snelheidszones

"We willen consequent en duidelijk drie snelheidszones invoeren: 30, 50 en 70 per uur. De snelheidsregimes zijn nu vaak onduidelijk of onbestaand, onder meer in landelijke straten, waar soms hard gereden wordt. Denk maar aan de Cadzandstraat, Hondsneststraat of Weimanstraat in Sinaai. Daarom komen er grote, afgebakende zones 50. In de bebouwde kom blijft het 50, in woonstraten en in wijken 30 per uur. Alleen op enkele grotere, verkeersdragende wegen geldt nog zone 70."

Vrachtverkeer

Voor vrachtwagens komen er vaste hoofdroutes om hun bestemming te bereiken. In grote delen van Sint-Niklaas en de deelgemeenten komt er daarom een verbod op vrachtverkeer van meer dan 3,5 ton. "Doel is te vermijden dat vrachtwagens door de stad hun weg zoeken."

Ondergronds parkeren

"Vandaag zijn er zes verschillende tarieven in verschillende parkeerzones. We willen naar één grote parkeerzone, waarbij we langparkeerders naar de grote centrumparkings sturen. Parkeren op straat in het centrum wordt duurder dan ondergronds of in de randparkings parkeren. En we willen ook private parkings zoveel mogelijk activeren voor buurtbewoners."


Conclusie

"De verkeerssituatie is vandaag te chaotisch en onleesbaar. Waar mogen vrachtwagens rijden? Geldt hier 50 of 70 per uur? Dat moet duidelijker. Dit is ook geen verhaal van de auto uit het centrum halen, maar wel van auto's beter te leiden. De Singel, de N41: die zijn onderbenut, terwijl de auto's in het centrum in lange files staan. Kortom, met een uitgesproken mobiliteitsvisie willen we naar een verkeersveiligere en meer leefbare stad."

Alle informatie: www.sint-niklaas.be/mobiliteitsplan.

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be


Bron: tvoost.be

Powerpoint presentatie: http://www.sint-niklaas.be/sites/default/files/p1.0050_definitieve_presentatie_mobiliteitsplan.pdf
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
PROVINCIE GAAT SAMEN MET SINT-NIKLAAS EN BEVEREN WILDGROEI TEGEN
Nieuw plan weert winkels langs N70

Met een provinciaal plan komt er duidelijkheid waar handelszaken zich nog mogen vestigen langs de N70 in het Waasland, maar vooral waar ze moeten wegblijven.

De wildgroei aan baanwinkels langs de N70 stoppen, dat is waar Sint-Niklaas en Beveren aan werken samen met de provincie. Een provinciaal ruimtelijk plan moet alles veranderen. "Winkeliers die een goeie advocaat onder de arm nemen, geraken wel langs de N70. Anderen danweer niet. Het nieuwe plan schept duidelijkheid", zegt schepen Christel Geerts.

De gewestweg N70 is een populaire plek voor handelszaken. Vandaag zijn er langs die Wase verkeersader van Beveren tot Lokeren heel wat baanwinkels gevestigd. En dagelijks krijgen de Wase gemeenten aanvragen binnen om nieuwe handelszaken op te starten. In Sint-Niklaas en Beveren willen ze echter die wildgroei aan banden leggen. De winkels langs de N70 veroorzaken immers grote concurrentie voor de handelskernen in de stadscentra. Unizo en andere middenstandsorganisaties pleiten al langer voor een strengere aanpak. En die komt er nu ook met een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan. Dat zal bepalen waar in de toekomst nog handelszaken kunnen komen langs de gewestweg, en waar níet.

"We willen vooral duidelijkheid", stelt schepen voor Ruimtelijke Ordening Christel Geerts (sp.a). "De N70 is nu een lappendeken van allerlei verschillende reglementeringen. Al vijftien jaar proberen we om de kleinhandel daar weg te houden. Maar dat is niet altijd evident. Als stad weigeren we vaak aanvragen, maar dan worden die in verdere procedures bij de hogere overheid wél toegekend. Mensen die een goeie advocaat onder de arm nemen of connecties hebben, halen wél hun slag thuis. Anderen dan weer niet. Dat is geen goeie manier van werken. Met zo'n plan zal het héél duidelijk worden. We zijn al lang vragende partij voor zo'n provinciaal plan, om te bepalen waar in de toekomst nog uitbreidingsmogelijkheden zijn." De baanwinkels langs de N70 hebben een grote aantrekkingskracht op het winkelend publiek. "We hebben met het Waasland Shopping Center al een winkelcentrum aan de N70. We willen geen tweede winkelcentrum langs de gewestweg, maar in de realiteit is dat al een feit. Al die winkels samen vormen nu al een tweede shopping center."

Toch goedgekeurd

Ook in Beveren voert het bestuur diezelfde strijd. Recent weigerde het gemeentebestuur de komst van een kledingzaak aan de N70 op basis van het gemeentelijk structuurplan. De zaak eindigde zelfs voor de raad van state, maar tevergeefs. Met een provinciaal ruimtelijk plan moeten zo'n zaken tot het verleden behoren. "Grotere winkels als meubelzaken zijn geen concurrentie voor handelszaken in het stadscentrum. Maar andere zaken horen gewoonweg in het centrum thuis", stelt schepen voor Economie Carl Hanssens (N-VA).

Ook Unizo denkt er zo over. "Veel winkels vestigen zich nu langs de N70, terwijl ze eigenlijk perfect de winkels in het centrum kunnen versterken. Momenteel bevindt zich slechts een derde van alle winkels nog in de handelscentra en zit de rest daarbuiten. Met dit plan kan daar verandering in worden gebracht."

Joris Vergauwen
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
OCMW pompt 21 miljoen euro in nieuw rusthuis Gerdapark


Onderaan het nieuwe rusthuis, bovenaan het Welzijnshuis, met daartussen een publiek toegankelijk park.

Het OCMW van Sint-Niklaas heeft de bouw van een groot, nieuw woonzorgcentrum op de Gerda-site in gang gezet. Het complex kost 21 miljoen euro en komt naast het nieuwe Welzijnshuis. Dat opent al op 12 november, al is het er momenteel nog één grote modderpoel.


De hoofdtoegang naar het Welzijnshuis, dat al binnen 12 dagen opent.

In het 'Gerdapark' start in januari de bouw van een nieuw woonzorgcentrum van het OCMW. Deze week heeft het OCMW die opdracht toegewezen aan het architectenbureau dat ook De Spoele in de Lodewijk De Meesterstraat ontworpen heeft. Opnieuw wordt het een gigantisch complex, met drie grote bouwblokken met telkens een rond binnenplein, net als in De Spoele. Er zullen 120 bewoners een nieuwe thuis vinden. Kostprijs? 21 miljoen euro. Het is intussen het derde van vijf nieuwe woonzorgcentra die het OCMW in Sint-Niklaas en de deelgemeenten neerpoot. Eerder werd het oude rusthuis Albert-Elisabeth al vervangen door De Spoele, wat 22 miljoen euro kostte, en opende het OCMW woonzorgcentrum Het Lindehof in Belsele, ter vervanging van de rusthuizen van Sinaai en Belsele. Dat was goed voor 16 miljoen euro. Het nieuwe rusthuis in het Gerdapark moet tegen 2016 dan weer een oplossing zijn voor het verouderde Ter Wilgen in de Hospitaalstraat. De komende jaren komen daar nog twee nieuwe woonzorgcentra bij. In Nieuwkerken wordt het verouderde Populierenhof vervangen en daarna volgt nog De Plataan in Sint-Niklaas. Samen met het nieuwe Welzijnshuis van 11,7 miljoen euro zal het OCMW er tegen 2020 een gigantische vernieuwingsoperatie van in totaal zo'n 120 miljoen euro op hebben zitten.


Het nieuwe woonzorgcentrum wordt een gigantisch complex, met drie bouwblokken met telkens een rond binnenplein.

Welzijnshuis

Intussen gonst het van de bouwactiviteiten op de vroegere voetbalterreinen van FC Gerda aan de Abingdonstraat. Op 12 november opent daar al het nieuwe Welzijnshuis, waar alle sociale diensten van de stad en het OCMW gehuisvest worden. Volgende week moeten zo'n 170 personeelsleden van een groot aantal diensten hun bureaus van het stadhuis of het administratief centrum van het OCMW naar het Welzijnshuis verhuizen. In dat Welzijnshuis zullen de Sint-Niklazenaren met al hun vragen over onder meer sociale zaken, huisvesting en financiële hulpverlening terecht kunnen. Een race tegen de klok evenwel, want momenteel is het er nog één grote modderboel. "Het ziet eruit alsof er nog heel veel werk is, maar we garanderen dat het mogelijk is om op 12 november te openen. Het personeel zal niet met laarzen naar het werk moeten komen", aldus OCMW-voorzitter Mike Nachtegael (sp.a) en -secretaris Tjeu Van Diesen. (JVS)


OCMW-voorzitter Mike Nachtegael (sp.a) en -secretaris Tjeu Van Diesen op de plaats waar het nieuwe woonzorgcentrum komt, met in de achtergrond het Welzijnshuis
Bron: hln.be
 
81 - 100 of 139 Posts
Top