SkyscraperCity banner

101 - 120 of 139 Posts

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Albert Heijn

De Albert Heijn komt blijkbaar in een baanwinkel tegenover het Shopping Center. Jammer, ik zag deze liever in de buurt van de Stationsstraat.

Binnenkort Albert Heijn tegenover Waasland Shopping Center?

De Nederlandse supermarktketen wil het niet bevestigen of ontkennen, maar er doen steeds meer hardnekkige geruchten de ronde dat de komst van Albert Heijn naar Sint-Niklaas nakende is. Naar verluidt zou Albert Heijn zijn oog laten vallen hebben op een leegstaand winkelpand in de Kapelstraat, recht tegenover het Waasland Shopping Center, waar tot voor kort schoenenzaak Muys was gevestigd. De succesvolle supermarktketen heeft intussen al vestigingen in Beveren en Lokeren en het is allerminst een geheim dat ze al langer naar een goeie locatie in Sint-Niklaas zoeken. "We bevestigen noch ontkennen iets over onze plannen in Sint-Niklaas", klinkt het bij Albert Heijn. Al dan niet toevallig, maar net nu gaat de Delhaize-supermarkt in het Waasland Shopping Center zwaar investeren. Delhaize gaat haar vestiging volledig inrichten volgens het allernieuwste winkelconcept, in een huiselijke sfeer, met zelfs een parketvloer, gericht op beleving. Van februari tot oktober zal Delhaize een enorme tent zetten aan de parking van het Waasland Shopping Center om die periode te overbruggen.
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
1,360 Posts
Een primarkt ! Dat heeft sintniklaas nodig ! Dan krijg je al het volk van antwerpen over de vloer en krijg je IMMENSE PASSAGE in het centrum !
 

·
Registered
Joined
·
939 Posts
Zoals ik al eerder zei, de dag dat PrimarK (met een K achteraan) naar Sint-Niklaas komt is het waarschijnlijk dezelfde soort keten als H&M die overal te vinden zijn. En ik dacht dat de stationstraat sterk gebeterd was sinds de vernieuwing ervan?
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
De leegstand in Sint-Niklaas daalt. De media focust zich liever op de leegstand die er nog is (wat geen nieuws meer is). Voor mij is het belangrijker in welke richting het evolueert.

LEEGSTAND (Evolutie 2013-2014)

Aantal leegstaande commerciële panden (leegstand): -12,3 % (199 panden)
%Leegstaande panden: -1,6 % (12,0 %)
WVO (leegstand) (s.s.)*: -16,7 % (22 375 m²)
%WVO (s.s.)*: -2,0 % (10,0 %)

(*) Detailhandel s.s. (sensu stricto) omvat winkels binnen de categorieën dagelijkse goederen, periodieke goederen, uitzonderlijke goederen en overige detailhandel. Niet-detailhandel (nl. horeca, cultuur, diensten, ontspanning en transport en brandstoffen) wordt hier niet bij gerekend. Winkelvloeroppervlakte (WVO) van deze niet-detailhandelspanden wordt niet opgemeten door Locatus. Om hiervan een leegstandsoppervlakte te berekenen wordt door Locatus volgende vuistregel gehanteerd: de leegstandsoppervlakte voor niet-detailhandel bedraagt één derde van de totale leegstandsoppervlakte, de leegstandsoppervlakte van detailhandel s.s. bedraagt twee derde van de totale leegstandsoppervlakte.
Bron: detailhandelvlaanderen.be
 

·
Registered
Joined
·
939 Posts
Sinds de heraanleg van de statiestraat is de leegstand heel erg teruggevallen. Ik denk dat de meeste panden terug gevuld zijn behalve die langs het stationsplein (waar de mediamarkt zou gekomen zijn) en in de Reinaertgallerij. Een goede evolutie die het imago van de stad alleen ten goede kan komen! Nu beveren mee op de kar krijgen en het waasland zijn winkelkernen zijn terug gevuld!
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
STAD TREKT 200.000 EURO UIT VOOR OMVORMEN STENEN VLAKTE
Grote Markt wordt groener


Zestig jaar geleden zag de Grote Markt er een pak groener uit. - Foto Vergauwen

De Grote Markt van Sint-Niklaas moet weer een groenere plek worden. De stad gaat de grote, stenen vlakte opfleuren met verplaatsbare bomen. Daarvoor is 200.000 euro uitgetrokken.

Sint-Niklaas heeft dan wel de grootste markt van het land, het uitzicht staat al langer ter discussie. Sinds de heraanleg in 2005 is de kritiek nooit verstomd. Heel wat mensen ergeren zich aan de kale, desolate vlakte. Vooral het gebrek aan groen en aangename hoekjes om even te verpozen, is een groot punt van kritiek.

De jongste jaren borrelden al heel wat ideeën en plannen op. Zo werd er in 2011 even met het gedacht gespeeld om er een grote fontein aan te leggen, net als in de Franse zusterstad Colmar, maar dat bleek uiteindelijk te duur. Het vorige stadsbestuur liet in 2011 een plan uittekenen met grote zithoeken, extra beplanting en grote ledschermen. Maar ook dat idee werd weer afgevoerd.

Facebook

Begin dit jaar lanceerde schepen voor Stadsvernieuwing Christel Geerts (sp.a) via Facebook een oproep aan de Sint-Niklazenaren om te peilen naar hoe de inwoners hun Grote Markt zélf liefst zouden zien. Aan de hand van oude foto's gaven veel mensen hun idee over hun ideale plein. "We moeten meer gebruikmaken van oud beeldmateriaal om na te denken over de toekomst van de stad. Die foto's kunnen een leidraad zijn", klonk het toen.

Intussen zijn de geesten gerijpt en is de Grote Markt klaar voor effectieve ingrepen. "Het komende jaar zal er iets worden gedaan aan het uitzicht van de markt, dat staat vast. Het is geen makkelijke opdracht, maar de middelen zijn vrijgemaakt", stelt Geerts. "We willen al zolang de Grote Markt vergroenen. Financieel is dat niet evident, maar ook praktisch niet. De markt moet een evenementenplein blijven. Er stijgen het hele jaar door luchtballons op, er is de donderdagse markt, enzovoort. Je kunt er dus niet zomaar een reeks bomen bijzetten."

Bomen

Bovendien is het door de ondergrondse parking en het vele beton rond het plein quasi onmogelijk om bomen de nodige ruimte te geven om te wortelen. "Plantvakken aanleggen waar bomen kunnen groeien, is waanzinnig duur. Daarom is het meest ideale alternatief verplaatsbare bomen. Het blijkt mogelijk om bomen in grote plantbakken een plaats te geven op de Grote Markt. Bij evenementen zoals de Vredefeesten kunnen die dan met een vorklift even worden verplaatst."

Voor de hele vergroeningsoperatie van de Grote Markt heeft de stad 200.000 euro uitgetrokken, gespreid over 2015 en 2016.

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
PROJECT VAN 300 MILJOEN EURO MOET TEGEN 2027 KLAAR ZIJN
AZ Nikolaas verhuist naar westrand


Burgemeester Dehandschutter, Koen Michiels, Herman Nys, Stefan Van Den Brouck en Freddy Willockx voor de passerelle.

De nieuwbouw van het AZ Nikolaas komt ten westen van de stadskern, in de omgeving van de N41 en de Heimolenstraat. Het ziekenhuis wil nog dit jaar starten met de aankoop van de grond. De verhuis moet tegen 2027 rond zijn.


Het nieuwe ziekenhuis komt vlakbij de N41.

Het AZ Nikolaas loopt al een tijdje met plannen rond om de stadskern te verlaten en te verhuizen naar een nieuwbouwcampus. Gisteren werd de nieuwe locatie bekend gemaakt tijdens een gemeenteraadscommissie. De keuze is gevallen op een open gebied langsheen de N41, vlakbij de afrit Sint-Niklaas-West.

"We hebben verschillende locaties aan de westrand van de stad onderzocht", zegt gedelegeerd bestuurder Koen Michiels. "Uiteindelijk kozen we voor een terrein langs de N41 dat aan de westkant begrensd wordt door de Heimolenstraat, ten noorden door de ringgracht en aan de oostkant door de hoogspanningslijn die van de N41 richting Smisstraat loopt." Het voormalige militair domein Westakkers werd ook onderzocht, maar dit ligt slechts op 3 km van de ziekenhuiscampus Beveren en is alleen via de N70 te bereiken.

Alle betrokken eigenaars en pachters hebben een aanbod gekregen van het AZ Nikolaas. Het ziekenhuis wil alle grond nog dit jaar in bezit krijgen. Het gaat in totaal om 19 à 20 hectare. De betrokken landbouwers kunnen wel actief blijven tot aan de start van de bouwwerken. De landbouwgrond die verloren gaat, wordt gecompenseerd door het woongebied in de Clementwijk II om te zetten naar agrarisch gebied. De verkeersdrukte in die omgeving was sowieso al te groot.

Openbaar vervoer

De bouw van het nieuwe ziekenhuis start normaal in 2022. Vijf jaar later, tegen 2027, moet het complex klaar zijn. Eerst moet de stad nog een masterplan opstellen en moet men ook het effect op de mobiliteit onderzoeken. Gezien de ligging vlakbij de N41 en de aansluiting hiervan op de E17 en N70 is de site wel optimaal bereikbaar. De hoofdontsluiting komt op de N41, maar er komt ook een tweede noodontsluiting. Verder moet ook het aanbod van openbaar vervoer aanzienlijk verbeterd worden.

Het AZ Nikolaas verwacht deze zomer de goedkeuring van de Vlaamse regering om te mogen verhuizen. "Ons toekomstplan is begin januari ontvankelijk verklaard", klinkt het optmistisch.

Het AZ Nikolaas telt 811 bedden, 2.350 personeelsleden en 220 dokters. Volgens een ruwe raming zal de nieuwe campus een slordige 300 miljoen euro kosten. Voor het AZ Nikolaas een verantwoorde uitgave. Sinds de fusie in 2007 bestaat het ziekenhuis uit twee campussen, in de Moerlandstraat en Lodewijk De Meesterstraat. Dat maakt het werk bijzonder moeilijk. De twee campussen zijn slechts verbonden door één passerelle boven de Hosptitaalstraat. "Op de huidige locatie is het onmogelijk om er één optimaal functionerend ziekenhuis van te maken", zegt algemeen directeur Stefan Van den Brouck. "Bezoekers en patiënten vinden bovendien moeilijk de weg in zo'n complexe gebouwenstructuur en we hebben ok de last van het drukke verkeer en de beperkte parkeergelegenheid", vult gedelegeerd bestuurder Koen Michiels aan. "Door te kiezen voor een nieuwbouw lossen we al deze problemen in één klap op."

KRISTOF PIETERS
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
TOENEMEND AANTAL MENSEN WIL IN HET STADSCENTRUM WONEN
Huizen ruimen steeds meer plaats voor flats


Dit pand aan de Grote Markt gaat eruit...

Op de Grote Markt van Sint-Niklaas wordt een woning gesloopt voor de bouw van een nieuw appartementsblok. De vraag naar kwalitatieve woningen in het stadscentrum blijft immers stijgen en de beschikbare ruimte is beperkt.


... en dit flatgebouw komt in de plaats.

Het was de jongste jaren al een opmerkelijke vaststelling in de stadsránd, waar projectontwikkelaars enkele grote, statige villa's opkochten om vervolgens af te breken en er iets nieuws in de plaats te zetten. Als de geschikte plaats niet meer bestaat voor een ambitieus nieuwbouwproject, dan moet je plaats máken.

In de Bellestraat bijvoorbeeld gingen enkele villa's tegen de grond om ruimte te maken voor luxe-appartementen. "Villa's met grote tuinen raken steeds moeilijker verkocht. Dus worden andere bestemmingen gezocht. En bouwgrond wordt zo schaars dat dit nog de enige optie is", klinkt het bij projectontwikkelaars.


Dirk Van Dorsselaer van Immocenter Van Goethem.

Concurrentie

Maar ook in het stadscentrum moeten bouwpromotoren steeds creatiever te werk gaan. Vooral nu de vraag naar woningen in het stadscentrum maar blijft stijgen. De concurrentie onderling is bovendien groot, zo blijkt uit recente cijfers van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Vandaag zijn er 9.379 vastgoedmakelaars in ons land, 1.000 meer dan tien jaar geleden.

"We moeten ons aanpassen als projectontwikkelaar. Vroeger had je de nodige grond om te bouwen. Nu is het echt zoeken, en vooral veel creatiever en inventiever te werk gaan", stelt Dirk Van Dorsselaer van Immocenter Van Goethem, dat op de Grote Markt vier appartementen met een duplex en een handelspand zet aan de luifel vlakbij de Collegestraat. Daarvoor wordt een heel pand afgebroken.

"We merken dat steeds meer mensen op een kwalitatieve manier in het stadscentrum willen wonen. Dat heeft te maken met de tijdsbesteding. Waar een ruim huis met een grote tuin vroeger een gegeerde eigendom was, blijkt dat nu voor velen soms een last. Mensen hebben niet meer de tijd om die grote tuin te onderhouden. En in plaats van in hun vrije tijd te genieten van de tuin, gaan mensen op reis. Daarom is het aantrekkelijker om iets moois in de stad te kopen."

Op een toplocatie als de Grote Markt mag het natuurlijk iets specialer zijn. "Zo veel opportuniteiten zijn er niet op de Grote Markt. Als je de kans krijgt om in een topligging te investeren, is het normaal dat de afwerking ook top is. De terrassen worden in een koperlegering afgewerkt, met ledverlichting. We kunnen er achttien meter diep bouwen, wat veel mogelijkheden geeft. En om de link met het verleden te leggen, wordt het gebouw residentie 'Prins Cardinael' genoemd. Dat was een herberg die hier rond 1800 heeft gestaan. Ik heb samen met het stadsarchief het nodige opzoekwerk gedaan en vijf boeken over de geschiedenis van de Grote Markt gelezen. Dat aspect vind ik óók belangrijk."

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
STUDIEBUREAU MOET TEGEN DE ZOMER TOEKOMSTVISIE KLAAR HEBBEN
10 miljoen voor nieuw Heymanplein


Het Hendrik Heymanplein: vandaag een stadsplein met weinig beleving.

Na de Grote Markt en het Stationsplein buigt het stadsbestuur van Sint-Niklaas zich nu over een forse opwaardering van het Hendrik Heymanplein, het derde grote stadsplein in het centrum. Tegen de zomer moet een studiebureau een toekomstvisie op tafel leggen. Richtprijs: 10 miljoen euro.

Al enkele jaren wil het stadsbestuur werk maken van een grootschalige herinrichting van het Hendrik Heymanplein. De plannen kwamen in een stroomversnelling toen de Vlaamse overheid een subsidie van 60.000 euro toekende aan de stad voor de opmaak van een masterplan voor de herinrichting van het plein.

Grote parking

Vandaag is het Heymanplein een weinig aantrekkelijke plek. Het is eigenlijk niet veel meer dan een grote parking, met weinig groen. Het plein moet nu samen met de nabijgelegen Castrowijk en het Castrohof een aantrekkelijk stadsdeel worden. "Het studiebureau heeft intussen al heel wat werk verricht. Het heeft al informatie ingewonnen en gesprekken gehad met bewoners, handelaars, mensen die er parkeren en bezoekers van de bibliotheek. Tegen de zomer worden enkele toekomstige scenario's uitgewerkt", schetst schepen voor Stadsvernieuwing Christel Geerts (sp.a).

Dat de herinrichting van het Heymanplein niet evident is, komt door de vele functies die het heeft. Het fungeert als centrumparking en uitwijkmogelijkheid voor de wekelijkse markt bij evenementen op de Grote Markt. De supermarkt en de bib zijn er gevestigd, terwijl bewoners er ook graag wat meer groen willen. "Voor een ander stadsdeel kan je geen tientallen varianten bedenken, voor het Heymanplein wél. Hét doel is alleszins om een mooie ruimte in de binnenstad te creëren", aldus Geerts.

Dat de stad er 10 miljoen euro aan wil besteden, is besproken met de financieel beheerder van de stad. "Dit project zal voor de volgende legislatuur zijn. Er komt veel bij kijken, wat de concrete realisatie de eerstvolgende jaren onmogelijk maakt. Daarom wilden we weten wat we de volgende bestuursperiode kunnen uitgeven. We werken geen fantastisch plan uit dat de volgende bestuursploeg niet kan waarmaken."

Er wordt niet alleen nagedacht over een ondergrondse parking, maar ook over het feit of er nog wel een toekomst is voor de supermarkt en de bib op het Heymanplein. De supermarkt staat op stadsgrond en het opstalrecht loopt af in 2019. "Ook de toekomst van de bib is een vraagteken. Er zijn kleine oplapwerken gebeurd aan het gebouw, maar waar willen we er op middellange termijn mee naartoe?"

Tegen de zomer krijgen de buurtbewoners en handelaars drie of vier toekomstscenario's voorgeschoteld. "Zo kunnen we met de hele buurt over een visie discussiëren. Als we voor de zomer dat inspraaktraject kunnen waarmaken, moeten we eind dit jaar met een heus masterplan voor het Heymanplein kunnen landen."

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Een ingrijpend plan waardoor Sint-Niklaas niet meer de autostad zal blijven die het nu is.

PLANNEN VOOR TOEKOMSTIGE VERKEERSCIRCULATIE KRIJGEN VORM
Stad werkt aan autoluwe markt


In het rood de omgekeerde rijrichting van Hofstraat naar Houtbriel. In het geel twee busbanen langs één kant van de Grote Markt. In het groen een autoluwe zone.

Als de ring rond Sint-Niklaas volgend jaar af is, volgen er drastische ingrepen voor het verkeer in de binnenstad. Sluitstuk van het nieuwe circulatieplan wordt de autoluwe Grote Markt. Die plannen zijn nu volop in voorbereiding.

Het stadsbestuur plant de komende jaren drastische ingrepen voor het verkeer in en rond Sint-Niklaas. In het zopas goedgekeurde mobiliteitsplan is het nieuwe circulatieplan een van de meest opvallende onderdelen. Na het afwerken van de ring, de werken aan de N70 die nu aan de gang zijn en de herinrichting van het kruispunt Driekoningen volgend jaar, wil de stad naar een lussenconcept met wijkcirculatie.

Wijken

Dat wil zeggen dat het stadscentrum wordt opgedeeld in wijken, die elk door één invalsweg te bereiken zijn. Doel is dat je niet meer van de ene wijk naar de andere kan met de auto, maar dat je telkens terug naar de ring moet. Het sluitstuk vormt het autoluw maken van de Grote Markt. De praktische voorbereidingen daarvoor zijn intussen van start gegaan. "Zodra het kruispunt Driekoningen is heringericht, moeten we naar een autoluw stadscentrum gaan", kondigde schepen voor Duurzaamheid Wout De Meester (Groen) al aan bij de voorstelling van het klimaatplan.

Intussen ligt er al een scenario voor de toekomstige Grote Markt op tafel. Daarbij worden de busbanen op de Parklaan in beide rijrichtingen doorgetrokken over de Grote Markt langs de kant van de cafés. Dat zou de horeca daar de mogelijkheid geven om ruimere terrassen te zetten. Aan de andere kant van de Grote Markt zou de rijrichting dan weer omgekeerd worden, zodat het autoverkeer van de Plezantstraat en de Hofstraat richting Houtbriel zou moeten. Aan de kant van het vroegere Postgebouw zou een verkeersluwe zone komen. Samen met het omkeren van de rijrichting in de Dalstraat én allicht ook in de Kalkstraat zou er een heel nieuwe verkeerscirculatie komen in de directe nabijheid van de Grote Markt. Dat moet ook gebeuren in combinatie met nieuwe stadsrandparkings aan SVK en het Waasland Shopping Center, mét een sneller busvervoer.

Schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA) stelt dat er sowieso ingrepen nodig zijn op de Grote Markt. "Vandaag is de Grote Markt een grote rotonde, waarop de belangrijkste invalswegen samenkomen. Als de stadsring voltooid is, kunnen we verdere ingrepen plannen. Dit is één van de mogelijke pistes. Maar het is nog te vroeg om te stellen dat dit hét plan is. We moeten eerst in elk stadsdeel de verkeerscirculatie onder de loep nemen. Anderzijds zijn er ook geen honderd verschillende scenario's voor de Grote Markt", aldus Hanssens.

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
In het midden van de autoluwe zone ligt de inrit van de ondergrondse parking :).
De inrit ligt aan het begin van de autoluwe zone :) Ik vermoed dat de mensen die de parking uitrijden dan op dezelfde strook zullen rijden als de bussen.

Laat ons hopen dat ze van de vrijgekomen ruimte gebruik maken om de markt wat te vergroenen.
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
BEVOLKING KAN VANDAAG MENING GEVEN OVER VIER MOGELIJKE SCENARIO'S
Hoe moet Heymanplein eruit gaan zien?


De bib is ondergebracht in een woontoren midden op het plein, de supermarkt aan de rand. Het park is 16.500 vierkante meter groot en de ondergrondse parking telt 104 plaatsen.

Veel groen, een ondergrondse parking en plaats voor de bibliotheek en een stadssupermarkt: met die elementen ging een studiebureau aan het puzzelen voor de herinrichting van het Hendrik Heymanplein. Het resulteerde in vier scenario's. Vandaag kunnen de Sint-Niklazenaren daarover hun zegje doen.


De bibliotheek ligt aan de rand van het plein links en de supermarkt aan de rand rechts. Het park is 15.500 vierkante meter groot en de ondergrondse parking telt 120 plaatsen.

Na de Grote Markt en het Stationsplein wil het stadsbestuur nu het Hendrik Heymanplein stevig onder handen nemen. Een studiebureau is net klaar met een denkoefening over de toekomst van het tweede grootste stadsplein, waarin ook het Castrohof wordt opgenomen.


De bib en de supermarkt liggen allebei aan de rand van het plein rechts. Het park is in dit scenario 16.000 vierkante meter groot en in de ondergrondse parking kunnen 62 wagens.

Parking

Vandaag is het Heymanplein niet veel meer dan een grote parking. "Als we iets willen veranderen, moeten we dat nú doen. Het recht van opstal voor supermarktketen Carrefour loopt af in 2019 (Carrefour gebruikt het gebouw, dat op stadsgrond staat, red.). Als we het verlengen, is er opnieuw voor een lange periode geen ingreep mogelijk. Ook over de toekomst van de bibliotheek kunnen we nu een beslissing nemen. En bovendien is er de vaststelling dat het Heymanplein vandaag de allure van een stadsplein mist", schetsen schepen voor Stadsvernieuwing Christel Geerts (sp.a) en stadsplanoloog Bart Van Lokeren.

Uit een eerste bevraging van het studiebureau bij bewoners en bezoekers kwam al naar boven dat vergroening en het creëren van een échte pleinfunctie bovenaan het verlanglijstje staan, maar dat ook de bibliotheek en de stadssupermarkt er moeten blijven. Met die elementen zijn vier scenario's uitgewerkt. Dat gaat telkens uit van één groot, groen plein met een ondergrondse parking. De plaats en de invulling van de bib en de supermarkt verschillen. De bib kan centraal in een woontoren of aan de rand van het plein. De supermarkt staat in elk scenario aan de rand en is in één ervan zelfs niet aanwezig. Het stuk straat tussen Heymanplein en Hoveniersstraat verdwijnt. "We hebben zowel financieel, technisch als op het vlak van mobiliteit alles getoetst en de scenario's zijn haalbaar", stelt Geerts.

Alle Sint-Niklazenaren kunnen vanmorgen in een tent voor de bibliotheek hun zegje doen over de plannen. "We leggen deze vier scenario's voor om de inwoners te laten meedenken. Het kán zijn dat er uiteindelijk nog een vijfde scenario uit voortvloeit. We willen de bevolking nu eerst de kans geven om zich hierover uit te spreken en pas daarna zal de politieke discussie volgen. Anders zouden mensen misschien niet meer onbevangen over de plannen kunnen oordelen."

Het inspraakmoment aan de bibliotheek vindt vandaag plaats tussen 9.30 en 12.30 uur.


De bib vind je hier rechts aan de rand van het plein en er is geen plek voor een supermarkt. Het park is 15.500 vierkante meter groot en de ondergrondse parking telt 41 plaatsen.

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
raar dat sintniklaas als stad 0,000% hoogbouw heeft of heeft klaarstaan
Scenario 1 heeft wel hoogbouw op maat van de locatie. We mogen ook niet voorbij gaan aan de goede punten van de plannen. Bij alle scenario's wordt er een park gecreëerd van ongeveer 16.000 vierkante meter vlakbij de Grote Markt. Er worden pleinwanden gecreëerd, ondergrondse parking, nieuwe bib, supermarkt, de auto wordt teruggedrongen...

Naast Waasland Shopping Center staat anders wel een rijtje Amelinckxblokken. Voor de rest is er in Sint-Niklaas ook gewoon nog vrij veel ruimte beschikbaar, waardoor er niet veel noodzaak bestaat om in de hoogte te ontwikkelen.
Inderdaad met 5 torens scoort Sint-Niklaas zeker niet slecht in verhouding tot vergelijkbare steden. Al zijn er effectief nog geen concrete nieuwe plannen. Het is ook correct dat er in Sint-Niklaas nog veel ruimte in het centrum beschikbaar is. Het is geen middeleeuwse stad en door het verdwijnen van de textielindustrie komt er nu veel ruimte vrij voor stadsinbreiding en vergroening.
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
De stad gaat bekijken met wat er met de buurt van het ziekenhuis moet gebeuren. Het stadspark zou gevoelig kunnen uitbreiden, er zouden woningen komen, de school Sint-Carolus zou uitbreiden en ook de ondergrondse parking blijft behouden... Het is nog de vraag wat er met de hoge school Odisee gaat gebeuren. Persoonlijk hoop ik dat deze achter het station komt. Dit kan voor extra leerlingen zorgen door de betere bereikbaarheid en het is goed voor de winkels en horeca in de buurt.Bronnen: nieuwsblad.be
christelgeerts.be

Er hangen blijkbaar verschillende plannen aan elkaar vast :)
- Odisee wachtte op wat er met AZ Nikolaas zou gebeuren (is nu eindelijk duidelijkheid over)
- Het masterplan achter het station moet wachten op wat er met Odisee gaat gebeuren
- De ziekenhuisbuurt wacht op wat er met Odisee gaat gebeuren

Er komen alleszins veel grote projecten aan voor Sint-Niklaas de komende jaren:
- Nieuw ziekenhuis AZ Nikolaas (300 miljoen €)
- Oostelijke Tangent (64 miljoen €)
- Masterplan Heymanplein
- Masterplan Stationsomgeving Noord
- Masterplan Westakkers
- Omgeving huidig ziekenhuis
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
NIEUWBOUW VAN 4 MILJOEN EURO ZAL 'STADSWINKEL' ONDERBRENGEN

Stadhuis krijgt nieuwe vleugel


Het stadhuis krijgt een nieuwe vleugel aan de rechterkant. De huizenrij aan de Parkstraat rechts wordt afgebroken. De woningen staan leeg en zijn eigendom van de stad.

Het stadhuis krijgt er aan de kant van de Parkstraat een hele nieuwe vleugel bij. In de nieuwe vleugel komt er onder meer een 'stadswinkel' waar inwoners met al hun vragen terechtkunnen, en een nieuwe locatie voor het stadsarchief. Voor het project wordt maar liefst 4 miljoen euro uitgetrokken. Nog dit voorjaar wordt een architect aangesteld. De bouw begint volgend jaar.


Een identiteitskaart afhalen aan de loketten van de dienst bevolking zal binnen twee jaar gebeuren in een 'stadswinkel'.

Er beweegt wat bij de stadsdiensten in Sint-Niklaas. Niet alleen zijn alle welzijnsdiensten van de stad en OCMW recent verhuisd naar het nieuwe Welzijnshuis op de Gerda-site, maar momenteel is ook de renovatie bezig van de stadswerkplaatsen in het Industriepark-Noord. Daar worden de technische diensten van stad en OCMW samen ondergebracht. En nu komt ook de uitbreiding van het stadhuis zelf in een stroomversnelling. De hele huizenrij in de Parkstraat naast het stadhuis is eigendom van de stad en staat intussen leeg. De laatste stadsdiensten die er gehuisvest waren, hebben ook hun intrek genomen in het Welzijnshuis. De weg ligt dus helemaal vrij voor de uitbreiding van het stadhuis aan die kant. Bedoeling is dat die hele huizenrij wordt afgebroken om plaats te maken voor een gloednieuwe vleugel van het stadhuis. Daarvoor is er 4 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 1,5 miljoen voor een 'stadswinkel' en 2,5 miljoen euro voor een nieuw stadsarchief. "Nog dit voorjaar gaan we een architect voor de plannen aanstellen. De sloop van die hele rij panden zit daarbij, samen met de bouw van een 'stadswinkel' en een nieuwe locatie voor het stadsarchief. We hebben een hele wensenlijst klaar. Het is straks aan de architect om uit te maken wat er kan gebeuren en of alles perfect binnen het budget van 4 miljoen euro past", stelt schepen voor Stadsgebouwen Peter Buysrogge (N-VA).

Snelbalies

Heel opvallend is het plan voor die nieuwe 'stadswinkel'. Dat wordt één centrale plaats waar inwoners, verenigingen en bedrijven met al hun vragen terecht kunnen. "We willen afstappen van de huidige situatie waarbij iedereen in het stadhuis op zoek moet gaan naar een van de zestig loketten en diensten. We gaan naar één front office, waar mensen dus op één plaats via een aantal snelbalies alle info verkrijgen en alle diensten raadplegen. Heel wat personeelsleden zijn nu bezig met het onthaal van klanten. Als we de stadswinkel hebben, zullen veel meer medewerkers zich kunnen concentreren op hun inhoudelijk werk. Dat is veel efficiënter", stelt Buysrogge.

Start in 2016

Uit de voorlopige schattingen blijkt dat het budget van 1,5 miljoen euro voor die stadswinkel wel iets te laag is ingeschat. Daar moeten nog knopen worden doorgehakt. Maar bedoeling is wel om nog dit jaar alle plannen klaar te hebben. De start van de bouw van de nieuwe vleugel zou dan in 2016 kunnen volgen, om tegen 2017 helemaal klaar te zijn. "We staan voor een gigantische verandering. Het gaat niet alleen om bakstenen, maar ook om de totale omslag van de hele interne werking." Op vlak van ICT is die nieuwe richting alvast ingezet, met een investering van 500.000 euro in 'informatica-infrastructuur' om klaar te zijn voor de hele operatie van de stadswinkel.

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Een mooi voorbeeld project in de kerk van de Broederschool.

BESCHERMD GEBOUW KRIJGT FUTURISTISCHE INVULLING

Leerlingen gaan les volgen in kerk


Een blik op de toekomstige kerk, met de box waarin les gegeven zal worden.

De beschermde kerk van de Broederschool in Sint-Niklaas gaat er binnenkort heel anders uitzien. Langs de binnenkant, althans. Er komt een gigantische box in te staan, waar leerlingen les in kunnen volgen en waar allerlei evenementen in kunnen plaatsvinden.


Een simulatie van de box, die in de kerk wordt gezet.

In juli wordt een groot deel van de art-deco-site van de Broederschool in de Nieuwstraat definitief beschermd als monument. De Stichting Hiëronymus, eigenaar van de schoolgebouwen, was daar niet onverdeeld gelukkig mee en diende zelfs een reeks bezwaren in. Een geklasseerd monument kan dan wel op subsidies rekenen bij restauratie en herstellingen, maar dat duurt lang, kent een lange administratieve weg en vraagt ook meer eigen geld. "We hebben onze gebouwen altijd als een goede huisvader onderhouden. Om dit patrimonium voor de toekomst te bewaren, hoefde die bescherming niet. Tot op vandaag weten we zelfs niet wie het initiatief voor de bescherming nam", aldus directrice Marina De Vuyst.

De Stichting Hiëronymus gaat nu zelfs een stapje verder. "We willen ons historisch patrimonium niet alleen meer onderhouden, maar zo mogelijk ook op een vooruitstrevende manier heruitvinden. De herbestemming van onze schoolkerk wordt een allereerste voorbeeld."


De stille werkruimte, net onder de kerkgewelven.

Concerten

In de kerk wordt een box gebouwd van elf meter hoog, zestien meter lang en bijna zes meter breed, als een aparte, afgesloten ruimte ín de kerk. Die staat op veertien palen, om de kerkvloer maximaal te vrijwaren. De box telt drie verdiepingen met vier lokalen en bovenaan, net onder de kerkgewelven, een stille werkruimte. "Hiermee kunnen in de schoolkerk niet alleen lessen of seminaries plaatsvinden, maar ook expo's, lezingen, concerten tot een kleine eucharistieviering. We willen een trendsetter zijn in de manier waarop waardevol erfgoed voor de toekomst een zinvolle invulling kan krijgen."

Het gaat om een ontwerp van het bureau MT Architecten uit Nieuwkerken. "Het is een droom die uitkomt", zegt ook broeder-overste Robert, één van de nog elf overgebleven broeders van de congregatie Broeders Hiëronymieten. Met middelen van die congregatie wordt dit mogelijk. "Met een maximaal budget van een miljoen euro."

Het wordt arbeidsintensief, want de oude kerkvloer moet tegel voor tegel uitgebroken worden. Ze worden genummerd bewaard. Daarna komt er vloerverwarming en moeten de tegels identiek worden teruggeplaatst.

Tegen juli zouden de werken in de kerk al moeten starten. "We staan onder tijdsdruk. Tegen het voorjaar van 2016 moet alles klaar zijn, omdat dan de huizenrij langs de Kroonmolenstraat wordt afgebroken voor de bouw van onze nieuwe schoolvleugel. Dan komen vier van de negen klassen zonder schoolgebouw te zitten, waardoor ze tijdelijk in de kerk moeten worden opgevangen. De bouwaanvraag is binnen. Het Agentschap Onroerend Erfgoed is principieel akkoord. De erfgoedelementen blijven maximaal zichtbaar, dat was de voorwaarde", aldus De Vuyst.

JORIS VERGAUWEN
Bron: hln.be

126233383

Bron: www.handel.broeders.be
 
101 - 120 of 139 Posts
Top