SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 198 Posts

·
road builder
Joined
·
7,367 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Sisak, grad na mjestu panonske metropole
:cheers:

Sisak je grad koji naslijeđuje drugu po veličini antičku metropolu na tlu današnje Hrvatske, metropolu Panonie Savie Sisciu.
Grad su na ključnom strateškom mjestu na ušću Kupe u Savu osnovali Kelti-Skordisci i dali mu ime Segestica, a da je već kao keltski opidum imao ključnu ulogu glavnog opiduma gornje keltske Posavine svjedoče epizode rimskih osvajanja grada.

Kao prava povijesna metropola Savije (kasnorimske pokrajine koju gotovo u njenim točnim antičkim granicama naslijeđuje srednjovjekovna Slavonija) Sisak je najvažniji grad starije urbane povijesti kontinentalnog dijela Hrvatske i samo mu po zanimljivosti i značaju donekle mogu parirati gradovi Podunavlja, Osijek i Vinkovci.

I u ranom srednjem vijeku grad je zadržao svoj metropolski položaj, crkvenog središta s biskupijom vezanom za Splitsku nadbiskupiju i upravnog središta Slavonije koje je na povijesnu pozornicu iznijela epizoda s knezom Ljudevitom Posavskim.

Mađarskim osvajanjem Slavonije i zatim osnutkom biskupije u Zagrebu, krajem 11.st., urbana jezgra Slavonije prenosi se iz povijesnog (i prirodno-geografskog) središta u rubno smješteni Zagreb.

Taj prijenos centralnog urbaniteta iz Siska u Zagreb jedna je od središnjih i po posljedicama najdalekosežnijih činjenica urbane i opće povijesti Hrvatske.

Današnji Sisak u svojoj razmjerno velikoj urbanoj jezgri predstavlja jedinstveni primjer neoklasicistički planiranog novog grada ranog 19.stoljeća, nastalog točno u granicama rimske Siscije (čije su ruševine i ostaci trostrukih zidina i opkopa bili dobro vidljivi u doba planiranja grada).

 

·
road builder
Joined
·
7,367 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Ostavši u 11 stoljeću bez osnovnih agensa koji su osobito od 13. st ponovo pokretali rađanje gradova, Sisak je kao posjed zagrebačkog Kaptola dočekao da se u 15.st. nađe na samoj granici s Osmanskim carstvom. Tada su sve prednosti njegovog iznimno pogodnog strateškog obrambenog položaja došle do izražaja gradnjom vrlo originalne renesansne trokutaste tvrđave. :cheers:


f.darklilith
 

·
Banned
Joined
·
5,021 Posts
Da malo oživimo fotografijama thread o Sisku, gradu koji će uskoro ponovno postati biskupsko sjedište i tako nastaviti slavnu tradiciju drevne Sisciae.

Nadajmo se da će primjer Crkve slijediti i Država i tako vratiti sjaj ovom nepravedno zapostavljenom gradu na ušću Kupe u Savu.

Stari grad


7802, ptičica

:cheers:
 
1 - 20 of 198 Posts
Top