SkyscraperCity Forum banner

Sistemi Arsimor | Educational System, Schools and Universities

67312 Views 197 Replies 42 Participants Last post by  kuad
I have come up with the idea of posting images,articles and everything related to education and development in Kosovo and Albania.
1 - 20 of 198 Posts
interesting topic :)
seems to be doing well
^^
Yes, this was started in the photography section, reason why it had no attention... Once a few contributions have been made, it should set off nicely.
Rreth arsimit të përbashkuarNjë popull, një histori, një kulturë, një gjuhë, por të shpërndarë në pesë shtete. Ideja për unifikimin e sistemit arsimor në mbarë hapësirat ku jetojnë shqiptarët është riaktualizuar sërish. Për herë të parë, kjo edhe mund të bëhet realitet. Për këtë ekziston vullnet edhe në Prishtinë, edhe në Tiranë.

Nga Artan Behrami më 30.08.2009 në ora 8:24
Shumë shpejt personazhi i famshëm i Abetares, Petriti, pulat do t’i ushqejë gjithkund ku flitet shqip– Shqipëri, Kosovë, Mal të Zi, Maqedoni dhe në Medvegjë dhe Bujanovc. Ideja e unifikimit të sistemit arsimor, e filluar në vitet ’90, është riaktualizuar pas 20 viteve. Ëndrra për të pasur një Abetare, një histori dhe një kulturë të përbashkët në hapësirat shqiptare mund të bëhet shumë shpejt realitet. Në të beson ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Enver Hoxhaj.

Por, jo vetëm ai. Një vullnet i tillë ekziston edhe në Tiranë. Debati për këtë pritet të fillojë menjëherë pasi të konsolidohet qeveria e re në Shqipëri. Ndërsa, akademiku Mehmet Kraja thotë se kjo nismë është paksa e vonuar, por e vlerëson si të domosdoshme. Ndërsa, eksperti i arsimit, Dukagjin Pupovci thotë se është pak e besueshme se sistemi arsimor mund të unifikohet në të gjitha trojet shqiptare, ngase këto troje ndodhen në pesë shtete të ndryshme që kanë specifikat e veta.

Unifikimi i programeve dhe teksteve shkollore


“Kemi nevojë urgjente si popull që t’i integrojmë dy segmente të rëndësishme të jetës shoqërore dhe kombëtare, kjo është kultura dhe arsimi”, vlerëson Kraja. Sipas tij, nuk është normale që një popull kaq i vogël siç janë shqiptarët, pavarësisht që jetojnë në hapësira të ndryshme politikisht të ndara, që të kenë sisteme kaq të ndryshme të arsimit.

Kraja shton se unifikimi i programeve dhe teksteve shkollore nuk ka të bëjë fare me politikën, por me përftimin e dijes nga gjeneratat e reja.
“Ne duhet të krijojmë një sistem unik të arsimit. Në rrethana të tilla, do të kemi tekste më cilësore, kjo mundëson qarkullimin e njerëzve, studimet nga një universitet tjetër...”, thekson ai. Pikërisht ky është ndikimi që shpreson ministri i Arsimit, Enver Hoxhaj, të ketë pas unifikimit të një pjese të sistemit arsimor. Cilësia do të rritet ndjeshëm, pas unifikimit, për këtë ministri Hoxhaj është i bindur. Sipas tij, Kosova është shumë e interesuar që debati për unifikimin e sistemit arsimor në mbarë trojet shqiptare të fillojë sa më parë.

“Jemi shumë të interesuar që të ketë një debat të mirëfilltë sa i përket unifikimit të planprogrameve në lëndë të caktuara, qoftë lëndë që i referohen identitetit, qoftë lëndë të fushave të tjera”, thotë ai. Hoxhaj shton se shumë shpejt, ekspertë nga Kosova, Shqipëria dhe vise të tjera shqiptare do të ulen për debatuar lidhur me formën që duhet të ketë ky unifikim.

Ndërsa, Pupovci vlerëson se me gjithë faktin se ka dallime në mes të sistemeve arsimore të pesë shteteve ballkanike, ku mësohet në shqip, mundësia e bashkëpunimit ekziston. ”Planprogramet në disa lëndë mund të përfarohen deri në masën kur krijohet mundësia e shfrytëzimit të teksteve mësimore dhe doracakëve të përbashkët. Pastaj, nuk duhet harruar përmbajtjet elektronike në gjuhën shqipe që janë më se të pakta dhe që do të mund të zhvilloheshin ashtu që të mund të përdoren në mbarë hapësirën shqiptare”, thekson ai.

Sipas tij, metodat e mësimdhënies janë një fushë tjetër ku mund të zhvillohet bashkëpunimi, ashtu që të hartohen programe unike për trajnimin e mësimdhënësve dhe materiale trajnimi.
http://www.gazetaexpress.com/index.php/artikujt/lexo/14275/C4/C15/
See less See more
@ Admin:

Ato diskutimet rreth gjuhes shqipe ne temen "ALBANIA: Rrugë dhe Autostrada - Roads and Highways" do ishte mire ti zhvendosnit knej.
Qenka bere goxha ndertese..thnx for sharing.
indeed...you're welcome :)
Austria is the main partner for the new University of Prizren
Tuesday, 02 March 2010The Republic of Kosovo minister of Education, Enver Hoxhaj and the Ambassador of Austria in Kosovo, Walter-Maria Stojan, agreed in Pristina that Austria will be the main partner for the founding of the University of Prizren in Kosovo.

Ministri Hoxhaj stated that the Republic of Austria will support the establishment of the University of Prizrenit through providing of consultancy, selection of professors, compiling of the University development plan, drafting interim statute, and identifying higher education institutions in Austria which will cooperate in the educational curricula for this university.


Austrian Ambassador Walter-Maria Stojan expressed readiness of Austria to create the framework for this university.

Minister Hoxhaj is confident that the University of Prizren will open its doors in October of this year and will offer students the possibility of studies in 15 new areas.

Kosovo Government has so far allocated a budget of €3 million for the initial work and preparations to open the University, while the Municipality of Prizren has provided a location for its construction.
See less See more
Shqipëria dhe Kosova, në 2012 me Abetare të njëjtë


TIRANE- Shqipëria dhe Kosova më në fund duket se do të kenë një abetare të njëjtë.

Kjo falë projektit të Ministrisë së Arsimit të vendit tonë, e cila në bashkëpunim me autoritetet kosovare të arsimit do bëjë të mundur aplikimin e një programi, që njehson tekstet që përdoren në nivelin e shkollave fillore të të dy vendeve.

“Janë ngritur grupet e përbashkëta të punës, të cilat së shpejti fillojnë punën për unifikimin e programeve mësimore dhe të teksteve shkollore. Hapi i parë do të jetë realizimi i Abetares së përbashkët brenda vitit 2012”, - thekoi Ministri i Arsimit Myqerem Tafaj.

Si fillim, ekpertët do të nisin punën e tyre me përpilimin e një Abetareje të njëjtë, ndërkohë që gradualisht parashikohet se një proces i tillë të ndodhë edhe me tektet e tjera bazë.

Sipas Ministrisë së Arsimit projekti i një Abetareje të përbashkët që do të përdoret në të gjitha trevat shqipfolëse është shumë afër realizmit.

Institucionet Arsimore në Tiranë, Prishtinë e Shkup kanë një marrëveshje kooperimi që do të shtrihet dhe për tekstet e lëndëve të tjera nga sistemi shkollor fillor.

Sipas Ministrisë së Arsimit, bashkëpunimi Shqipëri - Kosovë do të shoqërohet dhe me liberalizimin e pranimeve, që do të bëhen në universitetet publike, pasi nga viti i ri akademik pranimi i tyre do të jetë pa limit.
(e.m/BalkanWeb)

http://www.balkanweb.com/kryesore/1/shqiperia-dhe-kosova-ne-2012-me-abetare-te-njejte-70333.html
See less See more
Peja emërohet qendër Universitare

Kryetari i Komunës së Pejës, Ministri i Arsimit,Rektori i Universitetit të Prishtinës në pranin e strukturave udhëheqëse të FSHAB,profesorëve,intelektualëve të shumtë dhe të studentëve e shpallën Pejën qendër Universitare duke e emëruar Universitetin e Pejës me emrin Haxhi Zeka.

Kryetari i Komunës së Pejës, Ministri i Arsimit,Rektori i Universitetit të Prishtinës në pranin e strukturave udhëheqëse të FSHAB,profesorëve,intelektualëve të shumtë dhe të studentëve e shpallën Pejën qendër Universitare duke e emëruar Universitetin e Pejës me emrin Haxhi Zeka.

Nga 3 tetori i këtij viti, Peja është qytetit universitar, duke u radhitur si qendrër Universitare në Kosovë,ditë kjo që do të jetë e shënuar ne kalendarin e historisë për Pejën,për rajonin dhe për Kosovën. Të hapësh një shkollë do të thotë të mbyllësh një burg, por të hapësh një Universitet me siguri se është shumë më tepër për një shoqëri dhe për një vend”, është shprehur prof. dr. Ramë Buja, ministër i Arsimit.

Ky tempull i dijes akademike që po e shpallim ne sot, ka prejardhje nga Fakulteti i Shkencave të Aplikuar të Biznesit me traditë 50- vjeçare, i cili është kategorizuar në nivelin më të lartë të arsimit dhe dijes shkencore. Unë dua të falënderoi veteranët e arsimit, akademikët dhe qeveritarët, të cilët realizuan ëndrrën e Dukagjinit për një universitet të tij, merita i takon edhe Rektorit të UP dr.Mujë Rugova dhe unë shfrytëzoj rastin ti falënderoj të gjithë dhe të ju uroj shpalljen e Universitetit të Pejës me emrin e patriotit të kohës Haxhi Zeka tha ne fjalën e rastit Ali Berisha kryetar i Pejës.

Ideja ka dalë pas luftës e këndej, duke u përsëritur nëpër zgjedhje lokale dhe si iniciativë me përkrahjen e të gjithëve sot po bëhet realitet. Kjo është ditë historike që nuk i takon vetëm Pejës, por tërë rajonit, përfshirë edhe trevat shqiptare të Malit të Zi”, është shprehu rektori i UP dr.Mujë Rugova.

Në këtë Universitet në themelim tani veprojnë dy fakultete: Fakulteti i Biznesit dhe Fakulteti Juridik me rreth 4 mijë studentë. Më pas do të vijojnë procedurat edhe për hapjen e drejtimeve të reja sipas nevojave karakteristike të Pejës , të cilat do të startojnë në vitin e ardhshëm akademik.

http://kk.rks-gov.net/peje/News/Advertisement/Peja-emerohet-qender-Universitare.aspx
See less See more
Abetare e njëjtë për Shqipërinë e Kosovën


Tiranë, 23 tetor - Nxënësit e klasave të para në Shqipëri e Kosovë do ta mësojnë gjuhën shqipe me të njëjtën abetare. Vitin e ardhshëm shkollor, në të dyja shtetet do të qarkullojnë tekste të përbashkëta. Pak muaj pas nënshkrimit të marrëveshjes mes dy ministrave të arsimit, do të hapet konkursi për tekstin më të mirë. Gjithçka e bëjnë me dije specialistët e MASH-it në Tiranë. Sipas tyre, në nëntor nis konkursi mes shtëpive botuese. “Autorët e teksteve do të jenë të përbashkët, edhe shtëpitë botuese gjithashtu. Ky do të jetë libri i parë në marrëveshjen që do të pasohet me libra të tjerë. Këtë libër patjetër do ta fusim në muajin shtator të vitit 2012, aq më tepër që kombinon edhe me 100-vjetorin e lindjes së shtetit shqiptar në të dyja vendet”, kanë sqaruar specialistët e Ministrisë së Arsimit. Sipas tyre, i vetmi kriter në përzgjedhjen e shtëpisë botuese do të jetë që subjekti të jetë shqiptaro-kosovar, shkruan gazeta Panorama.

Pas marrëveshjes së nënshkruar mes dy ministrive të arsimit, është ngritur një grup pune që po punon për unifikimin e programeve mësimore mes dy vendeve. Sipas marrëveshjes, ky proces nis me abetaren dhe do të vazhdojë më tej me të gjitha tekstet shkollore”. Unifikimi i teksteve është një proces i natyrshëm që zbatohet me lehtësi, pasi edhe vetë strukturimi edukativ publik në të dyja shtetet ka ngjashmëri. Atëherë një standardizim sipas modelit evropian do të ndihmonte të gjithë ata nxënës dhe prindër të tyre që lëvizin nga Shqipëria në Kosovë, ose anasjelltas”, thonë specialistët.

Në Shqipëri, krahas kësaj abetareje, sipas reformës së altertekstit, do të ketë në qarkullim edhe abetare të autorëve të tjerë, ndërkohë që në Kosovë kjo do të jetë e vetmja abetare për fëmijët e klasave të para. Çmimi i tekstit të abetares do të vendoset në bazë të rregullores së përcaktuar nga MASH. Përveç abetares, pritet që vitin që vjen të operohet njësoj edhe për 2 tekste të tjera të arsimit fillor. “Grupi i punës po merret me studimin e teksteve në të dyja vendet. Gjasat janë të shumta që dy tekstet e tjera të unifikuara të jenë gjuha shqipe dhe leximi letrar, por nuk është vendosur ende asgjë”, thonë specialistët.

Projekti për hartimin e një teksti abetareje të përbashkët që të përdoret në të gjitha trevat shqipfolëse, do të vijojë të zgjerohet vit pas viti. Këtë kanë premtuar krerët e arsimit për secilin nga shtetet.
http://koha.net/?page=1,13,74188
^^
:master:
Abetare e njëjtë për Shqipërinë e Kosovën
http://koha.net/?page=1,13,74188
Ne kohen e sotme, kur ne Kosove gjuha standarde vihet ne pyetje, nder te tjera nga menyra se si u aprovua, besoj se do jete problematike realizimi i ketij projekti.
Ata qe vene ne pyetje standarten nuk jane ne pushtet po koqe si ti qe llapin ne internetz.
1 - 20 of 198 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top