SkyscraperCity Forum banner

[Skandynawia] Sztokholm-Helsinki-Tallin-Trójmiasto

45690 Views 133 Replies 17 Participants Last post by  Hyper
14
Witam,
oto moja kolejna fotorelacja z podróży, tym razem po Skandynawii. Trasa rozpoczęta standardowo jak zawsze w Szczecinie, wyjazd rano do Gdańska, tam spędziliśmy kilka godzin czekając na prom do Nynäshamn, dalej autem do Sztokholmu. Po dwudniowej wizycie prom do Helsinek, tam nocleg, dalej do Tallina i następnego dnia trasa w drugą stronę. Finisz zaplanowany był na 3. i 4. dzień The Tall Ships' Races 2009 w Gdyni.
Poglądowa mapa jak jechaliśmy:

No to zaczynamy:
1. Piękne nabrzeże w Gdańsku.

2. Widoki już na promie.

3.

4.

5. Widać Westerplatte.

6.

7.

8.

9. Zbliżenie na Westerplatte.

10. Na promie sporo miejsc, gdzie można usiąść i zjeść lub wypić, np. grill bar.

11.

12. Płyniemy. :)

13.

c.d.n.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 134 Posts
możesz podać jakieś koszty? szczególnie Helsinki, Tallin. Sam planuję popłynąć z samochodem z Gdyni do Helsinek, potem albo promem do Tallina i do kraju, albo poprzez Kaliningrad do Estonii, Łotwy i Litwy do Polski wrócić.
11
Odpowiem na pytanie jak wrócę do domu, tam mam wszystko rozpisane ile i za co wydaliśmy. Tymczasem porcja zdjęć.

14. Dopływamy do Nynäshamn.

15.

16. Wszędzie wyspy i wysepki.

17.

18.

19. To już nasz hostel w Sztokholmie. Z portu było ok. 60km do centrum miasta, do tego wszędzie wykopy, przekopy, remonty i budowy, co zaowocowało staniem w korku, GPS wariował, inne drogi pokazywał, aniżeli widzieliśmy przez szybę.

20.

21. To już środek - recepcja.

Poglądowo mapka centrum:

22. Ruszamy na zwiedzanie miasta.

23. Skarpa tuż obok.

c.d.n.
See less See more
10
24. Już na moście Centralbron, idziemy w stronę Gamla Stan.

25. Wszędzie woda, drzewa, wyspy i wysepki...

26.

27.

28.

29.

30. W tle Riddarholmskyrkan.

31.

32. Riddarholmskyrkan w pełnej krasie.

33.

c.d.n.
See less See more
  • Like
Prom do Nynäshamn fajna sprawa :)
Nadal na tej trasie pływa m/f Scandinavia Polferriesu? Kiedy ja nią płynąłem (ale to już ładnych kilka lat temu...), kawiarnie i grille były tylko jednym z elementów wyposażenia. Obok nich punkt obowiązkowy - sklepy wolnocłowe, oczywiście restauracje, a nawet kino. To wszystko (może prócz kina) to zresztą standard na bałtyckich promach.

A te skaliste wysepki przed Nynäshamn też zrobiły na mnie wielkie wrażenie. Choć archipelag Sztokholmu jest jeszcze bardziej niesamowity.

Na Alandach też się zatrzymałeś, czy to tylko postój w rejsie?
10
34. To plac Birger Jarls.

35. Jeszcze raz Riddarholmskyrkan.

36. To pałac Stenbockska.

37. Idziemy w kierunku Gamla Stan, stoimy na moście Riddarholm.

38.

39. Widok na Centralbron.

40. I w drugą stronę.

41. Statua Gustavo Erici.

42. Uliczka Starego Miasta (Gamla Stan).

43. Jesteśmy koło zamku Trzech Koron.

c.d.n.
See less See more
  • Like
10
44.

45. Dyscyplina musi być! :)

46. Ogród od strony Skeppsbron.

47. Czas coś zjeść. Najlepiej w jednej z wąskich uliczek. Może i drogo, ale wybornie!

48. Czas zwiedzać zamek. Kupiliśmy bilet "Combo", upoważniający nas do wejścia do 4. sal zwiedzania. Dodatkowo po okazaniu tego biletu mieliśmy zniżkę 50% na wejście do zbrojowni. Polecam!

49.

50.

51.

52.

53.

c.d.n.
See less See more
  • Like
Nadal na tej trasie pływa m/f Scandinavia Polferriesu?
Tak, w jedną stronę Scandinavia (tak jak piszesz, sklepy, restauracje, bary, kino. Kajuta na pokładzie 2. to totalna porażka, lepiej dopłacić i mieć coś wyżej. W nocy zamykali śluzy i odcinali dostęp do toalet. Jak mi się zachciało, to musiałem biec po schodach na pokład 6. :) Ogólnie jednak całkiem przyjemnie było. Tańce na parkiecie, piwko, driny...), w drugą stronę Baltivia (kajuta fajna, duża, ale piwo 0,33L za 7 PLN to przegięcie, śniadanie za 26 PLN :) lol: ), wszędzie ochrona, najpierw płacisz, a dopiero wtedy wchodzisz na śniadanie - głupota. Jak dla mnie hit wyjazdu: sklep czynny TYLKO od 9:30 do 11:00, a my wieczorem licząc, że na promie będzie sklep, nic nie kupiliśmy i musieliśmy się "stołować" w pobliskim barze za horrendalne ceny).

Na Alandach też się zatrzymałeś, czy to tylko postój w rejsie?
Płynęliśmy prosto z Gdańska do Nynäshamn, dalej autem do Sztokholmu, nie mieliśmy żadnych innych przystanków na trasie. :)
10
54. Przed oraz na dziedzińcu zamku Trzech Koron.

55.

56.

57. Zamek z daleka.

58. Po drugiej stronie Grand Hotel.

59. Jeszcze raz ogród i dziwna figurka.

60. Kolejny strażnik.

61. Tu już jesteśmy koło zbrojowni.

62. Fontanna koło ogrodów.

63. Ostatni rzut oka do wewnątrz zamku i lecimy z powrotem do Gamla Stan.

c.d.n.
See less See more
  • Like
10
64. Ponownie Gamla Stan.

65. Strażnik. :)

66. Widok z mostu Strömbron.

67.

68. Grand Hotel.

69. "Mam talent". :)

70. Szybki rzut oka na Kungliga Operan - później tu wrócimy.

71. Okolice Baggensgatan (o ile się nie mylę).

72. Widok jeszcze raz ze Skeppsbron.

73.

c.d.n.
See less See more
Płynęliśmy prosto z Gdańska do Nynäshamn, dalej autem do Sztokholmu, nie mieliśmy żadnych innych przystanków na trasie. :)
Ale Alandy to pomiędzy Sztokholmem a Helsinkami ;)
Na mapie masz zaznaczone, że zawijaliście do Mariehamn (głównego miasta Alandów), ale promy między Sztokholmem i Helsinkami często mają tam krótkie postoje, stąd moje pytanie.
W ogóle dziwna ta mapa. Duńczycy Bornholm porzucili? :)

PS. Na czym byliście w Operze?
10
74. Tu już w okolicy Humlegarden.

75.

76. Co przypomina to coś? Kogo nie zapytam, to dostaję coraz to ciekawsze odpowiedzi. ;)

77. Synagoga tuż obok.

78.

79. Skromne oczko wodne w centrum miasta.

80. Mega wielki znak poziomy dla rowerów. :)

81. To już bodajże Sergels Torg z pomnikiem... nazwaliśmy go Stoczniowców. :D

82.

83.

c.d.n.
See less See more
10
84. Uliczki zakupowe, obok Herkulesgatan.

85. I tak jak obiecałem, wróciliśmy pod Kungliga Operan.

86. Pomnik Gustawa Adolfa.

87. Udajemy się w kierunku Sveriges Riksdag.

88.

89. Riksbron.

90.

91. Dużym łukiem wracamy pomału w kierunku hostelu.

92. Rzut oka z Centralbron.

93.

c.d.n.
See less See more
Ale Alandy to pomiędzy Sztokholmem a Helsinkami ;)
Na mapie masz zaznaczone, że zawijaliście do Mariehamn (głównego miasta Alandów), ale promy między Sztokholmem i Helsinkami często mają tam krótkie postoje, stąd moje pytanie.
Prom Sztokholm-Helsinki płynie z przystankiem w Mariehamn po prostu. Gdzieś przed północą tam się zatrzymaliśmy, krótki postój i dalej w rejs.

W ogóle dziwna ta mapa. Duńczycy Bornholm porzucili? :)
Google Maps. :) Starałem się pokazać trasę ogólnie, ale pokuszę się jeszcze o fragmenty miast, co by wiedzieć, o jakie rejony w ogóle chodzi.

PS. Na czym byliście w Operze?
Nie byliśmy w środku, tylko z zewnątrz.
10
94. Odpoczynek po wielu kilometrach spaceru po mieście, podziwiamy widoki z rufy hostelu. :)

95.

96.

97.

98. Kolega czaił się na ten balon (w sumie latały 3), aby zdjęcie było z wieżami. :)

99. Ponownie jego dzieło.

100.

101.

102. Widoki, piękne widoki...

103. Balon mało co, a wyrżnąłby w tę wieżę.

c.d.n.
See less See more
13
104. Zachód słońca.

105. Budowy. :)

106.

107.

108. Później poszliśmy na skarpę, którą pokazywałem na jednym z pierwszych zdjęć. Widoki były przednie!

109.

110.

111.

112.

113.

114.

115.

116. Nasz samochód grzecznie zaparkowany. :)

Ciemno zrobiło się bardzo późno, w zasadzie długi czas panował taki półmrok. Na zdjęciach ciężko to zauważyć, ale na niektórych widać, że niby już ciemno, ale jeszcze było jasno.

c.d.n.
See less See more
Nie byliśmy w środku, tylko z zewnątrz.
To macie czego żałować - wnętrza są naprawdę imponujące. Z drugiej strony ceny też są imponujące ;)

Wielki znak dla rowerów to obszar przed skrzyżowaniem, na który nie mogą wjeżdżać samochody (jeśli jest czerwone światło). Dzięki temu rowerzyści mają pierwszeństwo przed samochodami, jest to też wielkie ułatwienie dla rowerzystów skręcających w lewo. W Amsterdamie widziałem identyczne rozwiązanie.

Z kolei obelisk na Sergels torg, o ile wiem, nie wyraża niczego konkretnego. Jego nazwa to Kristallvertikalaccent ("pionowy kryształowy akcent" :)). Stał się prawdziwym symbolem Sztokholmu, a Sergels torg jednym z najbardziej rozpoznawalnych miejsc tego miasta. Choć wcale nie najpiękniejszym, delikatnie mówiąc.
Które miasto/państwo Ci się najbardziej podobało?
To macie czego żałować - wnętrza są naprawdę imponujące. Z drugiej strony ceny też są imponujące ;)
:) Nasza przewodniczka (czytaj: moja narzeczona) nie przewidziała tej atrakcji w programie, a że trzymała mapę i wytyczała trasę... ;)

Z kolei obelisk na Sergels torg, o ile wiem, nie wyraża niczego konkretnego. Jego nazwa to Kristallvertikalaccent ("pionowy kryształowy akcent" :)). Stał się prawdziwym symbolem Sztokholmu, a Sergels torg jednym z najbardziej rozpoznawalnych miejsc tego miasta. Choć wcale nie najpiękniejszym, delikatnie mówiąc.
To fakt, najpiękniejsze to to nie jest, ale dobrze wiedzieć, że zrobiliśmy sobie zdjęcia przy jednym z najbardziej rozpoznawalnych miejsc w Sztokholmie. :)

Które miasto/państwo Ci się najbardziej podobało?
Hmm, Sztokholm jest przepiękny, ogrom wysepek poraża, jest bardzo czysto, wszędzie schludnie i wywarło na nas ogromne wrażenie. Jednakże wpłynęliśmy do Helsinek i czuć było morskość miasta, posiłek rybny (+ owoce morza) przy samym porcie - bezcenne. Miliony mew, alk i innego ptactwa, wzniesienia i doliny, wszędzie mariny, piękne łodzie (ech, gdyby Szczecin chociaż w połowie tak się prezentował... ;) ), natomiast Tallin to mój klimat - małe, średniowieczne Stare Miasto, mury miasta, wszędzie średniowieczne domy, rewelacja. Reszta już średnio. Ale na pewno też świetnie. Nie umiem powiedzieć, gdzie mi się najbardziej podobało, ex equo na pierwszym miejscu dałbym jednak Sztokholm i Helsinki, a na trzecim Tallin. Wszystko zależy, pod jakim kontekstem oceniać miasto. Jeśli morskość, no to naturalnie Helsinki, jeśli zieleń i przestrzeń miejska, to Sztokholm, a jeśli klimat starego miasta i gościnność - to wtedy Tallin.
See less See more
Photobucket to był zły pomysł :eek:hno:
A tak się napaliłem na tę fotorelacje. :bash:
1 - 20 of 134 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.