SkyscraperCity Forum banner

Skopje- a brand new ancient city

2219 Views 32 Replies 5 Participants Last post by  niskogradnja
U mjesecu oktobru boravio sam nekoliko dana u Centralnoj Makedoniji i napravio jedan izlet u Skopje. Grad je u usporedbi sa bh gradovima na mene djelovao oronuo i generalno na svakom cosku nesto bode u oci. Od kablova koji vise iz plafona na biletarnici zeljeznicke stanice, do smeca koje se istresa uz zeljeznicku prugu u predgradju. U ovom gradu nisam mogao dobiti ni kupiti mapu javnog prijevoza. Poznanici su mi savjetovali da svugdje idem taksijem, ali ja upravo nisam htio to, nego da iskusim puls grada kao obicni gradjanin, penzionier ili student. Gdje god bi nesto upitao kao sto propituju turisti ljudi su mi izgledali iznenadjeni, da ne kazem sumnjicavi. ' A sto hocete da slikate zgradu', ne ne mozete uci ovdje', neki su od odgovora koje sam dobijao, a najjaci mi je bio komentar konduktera u vozu: 'Brate, mnogo slikas!' Ljudi s kojima sam komunicirao su mi djelovali nekompetentni, najbolje sam se mogao ispricati sa drugim turistima koje sam sreo na izletu. Skopje mi se cini kao grad koji ne zeli bas da dolaze turisti. Dnevna karta za javni prijevoz ne postoji, nego sam morao kupiti neku magnetnu karticu koja je korisna ako zivite u skopju, ali za jedan dan se ne isplati jer kosta 5 eura, a na kraju sam svugdje isao pjeske jer nigdje nije izvjesen red voznje niti covjek moze znati gdje kojim busom treba da se ide.

Gradski oci u Skopju bi imali mnogo, mnogo posla da urade prije nego da grade one smijesne spomenike i gradjevine falsifikate.

See less See more
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 33 Posts
3
stari kameni most u Skopje je zaista lijepa gradjevina i on povezuje glavni gradski trg i carsiju na drugoj strani

zgrada iza mosta je jedna od novih 'starih' gradjevina u centru i to je arheoloski muzej Makedonije

See less See more
3

Pet eura za ulaz ne bi mi bilo mnogo, da uposlenica koja naplacuje ulaz nije izbacila dekolte, cackala po mobitelu i upadljivo zvakala zvakacu gumu.
See less See more
4
Zgrada vlade je isto nova i tamo je bio jedan ljubazan policajac koji je dozvolio i slikanje izvana i iznutra

See less See more
3
Plostad- glavni trg

malo podalje ovaj slavoluk

See less See more
3

Sobranje- parlament

See less See more
4

BO BO3, U VOZU

See less See more
3
Pogled sa tvrdjave- kale

See less See more
3

arena Filip Vtori

See less See more
4
I to bi bilo ono sto sam ja mogao vidjeti u toku jednog dana, a vidio sam i neke dijelove grada koji nisu bas na razglednicama Skopja i s njima cu zavriti ovu reportazu.

Naselje Cair

See less See more
I to bi bilo ono sto sam ja mogao vidjeti u toku jednog dana, a vidio sam i neke dijelove grada koji nisu bas na razglednicama Skopja i s njima cu zavriti ovu reportazu.

Naselje Cair
To je albansko geto, nalazi se veoma blizu centra grada. Nisi video mnogo, moja pretpostavka je da možda nisi bio dovoljno informisan za sve znamenitosti Skoplja (ne one "antiičke" nego one stvarno istorijske i vredne za videti).

Pozdrav iz Skoplja
  • Like
Reactions: 2
Prema meni su svi bili super-ljubazni, pogotovo kad su culi da sa iz Bosne, i super sam se osjecao u Skoplju :) I imaju super neki Concept Store/bar koji se zove Concept 37 :)

Jedini neljubazan, i koji me je bas oderao je taxista bio, ali od taxista bilo gdje i ne ocekujem preveliku ljubaznost, a i taxi im je prejeftin svakako tako da i s tim sto me "oderao" bi bilo otprilike koliko bih inace platio u Sarajevu normalnu cijenu taxija.
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 33 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.