SkyscraperCity Forum banner
1 - 12 of 12 Posts

·
Registered
Joined
·
1,422 Posts
Бих те питал кому е нужна? Но явно вие си искате некви високи сгради, за да се показваме на някой. Комплексите трудно се избиват.
В кой сектор работиш? Защото има сектор в София, на които в момента не стигат няколко хиляди бюра, а такива сгради точно това осигуряват.
 

·
Registered
Joined
·
1,422 Posts
Мдаа, то затова от миналата година насам земята около метростанция МЛ3 посока Дружба удря космически нива и продават 10дка за 3 милиона евро примерно :D Сега е моментът Гошка от Испания да дойде, да купи 150 апартамента и 2020 да ги продаде с 50% надценка :D
 

·
Registered
Joined
·
1,422 Posts
С 2000 места на метрото нищо не пречи наемателите(с подкрепа на собственика) да дават пари на служителите си - 50лв на месец и цял ден имаш паркинг ;) Може би това им е идеята, която е доста по-евтина от това да строиш 6-8 подземни нива. Не се знае дали и няма да построят една малка сграда само паркинг, както в БП.

Между другото много хора си мислят, че Елипса е паркинг сграда :D

Колкото до сектора - така наречения BPO - или аутсорсинг фирмите, които са десетки вече в София.
 

·
Registered
Joined
·
1,422 Posts
Това е несериозно. Да строиш подобна сграда и да разчиташ на паркинга на друга такава, която след 4-5 години може изобщо да я няма, е смешно, да не кажа трагично.
:D Разбира се, то в бизнес парковете по света като построят паркинг и след 2 години показно го затварят, нали? Всичките сгради в проекта са на 1 собственик, който няма изгода да затваря сгради ей така. Виж първо колко време и пари струват 10 подземни нива с паркинги и колко струва 10-етажна сграда с паркинги, но изцяло надземна и тогава става ясно, кое е първо по-евтино, второ по-бързо строящото се. А и чисто от гледна точка безопасност отделна сграда-паркинг е по-добрият вариант. Има достатъчно място в терена, не 1 , а още 5 сгради по 50 етажа могат да вдигнат.

А и има метро, трамвай( бъдеще време), метрото има 2000 паркоместа.
Затова се строят тия сгради до метрото, за да има добра комуникация с 50% от града, а и никой от Света Троица няма да се грабне с колата да прекоси целия град,най-малкото защото е по-скъпо и бавно отколкото с метрото. Ако е човек от Младост 2 - колата му е добрият избор.
 

·
Registered
Joined
·
1,422 Posts
Коментара ми беше насочен към това, че видиш ли щели да разчитат на паркинга на мЕтро. Което мЕтро може и да хлопне кепенците скоро време и на негово място да изникне друга висока офис сграда.
Естествено че да се построи отделен надземен паркинг на няколко нива си е добра идея.
Магазин Метро го оставете, имат си бариери, които само вечер след 8 са вдигнати. А и както казваш, след 10-15 години може и да го няма там.

Аз говоря за метрото ( влакчетата под земята ), което има паркинг за 2000 автомобила и е на смешна цена на месец за цял ден ползване 06:00-24:00. Всичко е до това работодателите и собственикът на сградата да измислят схемата и да отделят средствата.
 

·
Registered
Joined
·
1,422 Posts
Ее, нека не бързаме :D Метро правят много пари от този магазин, мисля, че е най-оборотният в България и няма да го дадат лесно и евтино. Те да построят вече планираното и да намерят наематели и купувачи, пък за Метро по-нататъка :D Пък и винаги е добре да има човек голям магазин да си напазарува на едро покрай празниците :D Ако разширят СОП МЛ4-Тракия , там ще може да се преместят някои от големите магазини по Цариградско/къщите от Горубляне и да се строи на тяхно място - разбира се с уговорката, че това зависи от икономическото развитие и най-важното - от наличната бройка персонал ;)
 

·
Registered
Joined
·
1,422 Posts
Не мисля, че подобен проект е реалистичен. Според мен малко сте прибързали с тази тема. Нито някой в България може да построи толкова висока сграда, нито има нужда от нея, особено пък както са я замислили в полето.
:lol::blahblah::blahblah::picard::stupid:
 

·
Registered
Joined
·
1,422 Posts
offtopic: Имам същия кран като този жълтия... ама от Лего :D

Иначе браво, че полицията наблюдава улицата, че иначе ще е мазало. И без това има паркинги наоколо, има къде да се паркира :)
 

·
Registered
Joined
·
1,422 Posts
2023... много далечна перспектива са избрали за близнаците, за съжаление...
Е, там жилища по 100 000 евро няма да има (тоест евтини), а не са много хората в момента в БГ, които могат да отделят 300-400к евро за апартамент от стотина квадрата, пък бил той и в небостъргач ;) Може би чакат и какво ще стане с Гаранти Коза, там концепцията е абсолютно същата.
 

·
Registered
Joined
·
1,422 Posts
Нормално е да има лек застой - все пак доста време мина и анализите се промениха. В момента сме в пик за още +-2.5 години, след това не се знае дали няма да е по-зле и от 2010г. По-добре да направят Скай, да го напълнят , и ако случайно има желаещи, Ийст ще го построят за 1.5 години с малко напъване, малка сграда е. За съжаление в момента цените и на труд, и на материали се вдигат и на голям проект това може да даде и 10 милиона отклонение. А и жилищните кули не са на особена почит в България - сега има Милениум и Диамант 1 и 2, ще правят Гаранти и Гаритидж, после в Лозенец пак жилищна и на практика пазарът ще се е пренаситил за 30 години напред. А и всички останали проекти са на по-добри места, съответно жилище до Кепитъл форт в нищото няма да го продадеш за добра цена. Докато не построят булеварда и поне още 10 жилищни сгради в района, с тях и прилежащите останали обекти, се съмнявам да правят жилищни кули на края на града, в средата на нищото. Аз ще се радвам да си купя на 30-ти етаж на цена като за обикновен блок, ама едва ли на инвеститорите това им е мечтата :D
 
1 - 12 of 12 Posts
Top