SkyscraperCity Forum banner
1 - 17 of 25 Posts

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
Много ми харесват Техномаркет и Метро. Дано останат завинаги там. Големи магазини с удобен достъп от метрото.

Тук отдавна се говори как ще се бутнат, пък и двата магазина са доста оборотни и посещявани. Може пък един ден да бутнат някой от небостъргачите и да направят още един магазин, знае ли човек.
Според мен там има нужда от Кауфланд. Джъмбото долу не е на удобно място, няма да е лошо да съборят Кепитала и да го преместят там. Също така трябва един пазар да опънат на мястото на аутлета. :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
То този аутлет наистина е за събаряне, жив човек няма в него.Да не говорим, че и цените вътре не са като за аутлет....а и доколкото знам не му е много чиста работата и на него, държи го един еврейн дето яко данъци укрива.
Ти остави жив човек, ми то и умрял няма даже.
 

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
Кои сгради в София имат хеликоперни площадки?
Ако говорим за такава на покрива на високи сгради, в момента се сещам само за две, Грами в Младост и Милениума. Някой да ме допълни, ако изпускам някоя. Имаше и няколко проекта за нови сгради с такава. Иначе за Скай Форта не съм чувал никога нищо за хеликоптерна площадка. Ама за кво му е? Ще му развали дизайна.
 

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
завърши изграждането на пилотите за укрепване на изкопа / остават тези в южната част / анкерират се пилоте и се излива обединителнат греда на пилотите . експериментално беше направен 33м пилот . пилотите под високото тяло се очаква да се изграждат през януари след достигане котата на фундиране
А експерименталният после какво ще го правите? Ще участва ли в крайната конструкция на сградата по някакъв начин?
 

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
Абе тия от capital-a как не протестират, че ще им изчезне гледката :D
Трябва една подписка да си организират работещите там с 2000 подписа и после да обясняват наляво надясно, че сградата е против обществения интерес.
 

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
Аз мисля че за там трябва веднага да се помисли за по-големи улици около сградите. Нямам предвид цариградско или Сахаров, а улиците вътре в комлекса. С тези двулентови улички, които са сега не виждам как ще стане, като се построят всички сгради.
В градовете по-големите улици не решават проблема с трафика, а само предизвикват повече трафик. По света и най-вече в Европа има много подобни и по-големи ситита, които имат не-поголеми двулентови улички вътре в самия комплекс. Има даже ситита, които са далеч по-гъсто застроени, с по-големи и повече сгради, и същите малки улички вътре.

Да не говорим пък за Лондонсото сити, което е набито в центъра на града между още по-малки улички и редом до старите сгради (все едно в София да построят сити в карето между Патриарха, Левски и Нансен). Въпреки това в Лондонското сити няма задръствания. За сметка на това има 10-тина метростанции и 4 ЖП гари. :D
 

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
Хубава статия за София като цяло. Може би за никого няма да е изненада, че асансьорите и в Sky Fort ще са Schindler (новината е от 31.08)

https://www.schindler.com/com/internet/en/media/behind-the-scenes/customer-projects/sky-fort-sofia.html
Тоест белото по ръбовете нема да е еталбонд, а некъф специален джам? Верно ли?
 

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
С риск да досадя на някого, ама като се има предвид сеизмичността на София, подобни високи сгради над 50-на метра са си скъпа авантюра, която наистина трябва да си заслужава повишената цена на строителство (ако наистина са проектирани да останат без съществени щети след трус от 9-та степен по МСК). Не съм противник на небостъргачите, напротив.
Далеч по-сеизмично активни градове от София има с далеч по-високи сгради. ;)
 

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
Колеги ето малко инфо за Empire State Building:
Construction startedMarch 17, 1930
CompletedApril 11, 1931


Тоест са построили небостъргач на 102 етажа за 1 година и 1 месец през 1930 година което ми се вижда нереално бързо....Ние тука 2020 строим 5 години двойно по-ниска сграда!Не искам да хейтвам просто искам някой да обясни как с тогавашните технологии това е било възможно :)
На практика грубият строеж е приключен за половин година. Както отбеляза колегата, това е изцяло стоманена конструкция с нитове, по която са работили хиляди работници на смени без никакви мерки за безопасност. Буквално единият работник нагрява нитовете на ниво етаж, седейки свободно на гредата, хвърля го към другия, който го улавя с метална кофа, вкарва го в дупката и го зачуква. Всичко това става върху греда широка 30 сантиметра на височина 400 метра без никакво обезопасяване - жунглиране с горещи нитове по греда и висша акробатика. Поради тежката икономическа обстановка и безработица в щатите по онова време, отдолу всеки ден седят стотици хора, които се надяват някой работник да падне отгоре, за да могат да ги вземат на работа на негово място. Въпреки всичко това, падналите работници са изключително малко. Надявам се описах ситуацията тогава достатъчно добре, че да си я представите и да разберете, защо при нормални условия такива извратено рекордни срокове са непостижими.
 

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
Куршумът в лондонското сити по мяза на фалос от наш'та.
Норман Фостър принципно си има култ към фалосите. Дори, ако си спомняш, проектът му, с който участва на конкурса за правителственото сити в София на мястото на сегашния Техпарк, и с който, ако не ме бърка паметта, спечели второ място, включваше голямо стъклено дилдо в средата.

 

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
Пфф, най-готиното нещо за мен, което се случва в Беге форума, откакто се счупи крана е да гледам как се поставят арматурите отново, но точно в момента сякаш се облачи в София, дано не ги полее някой кратък потоп и да спират работа. Диаграмата на Nightsky е правена с пейнт сякаш, като му гледам другите диаграми е добър, а той е стар илюстратор, но тук е бързал доста. Кепитъла не съм сигурен дали и тя е правена сега, но бива. Преди писах, че ще бъде добре ако някой направи, ето сега има пък пак недоволни ще излезе, че има, но не е така, който и да се е свързал с него, адмирации. Аз мислех преди да пиша на един поляк, който е много добър, но от мислех, до направих, разлика голяма. Обаче малкия кран последните часове се сцепва от работа. Дано някой не слънчаса, че по стар наш обичай, като гледам каски нямат. Поне шапки се мяркат. :D Идните дни ще са горещи, а и те все пак са по-близо до слънцето на тая височина. :)Това е много "мъдро" заключение. :censored:Като изключим комините, повечето ги има, но липсват някои от новите:
Който иска да види по-голям скрийна да цъкне на миниатюрата отдолу.

View attachment 1675117

View attachment 1675117
Повече от половината височини са грешни. Някой е преписвал глупостите от Уикипедия.
 

·
Registered
Joined
·
2,556 Posts
Ми Лондон има няколко клъстера, след като установиха, че само на Канари уорф няма да стане :)
А пък в самия Канари уорф през последните години се строят основно жилищни небостъргачи именно с идеята, да се компенсира дисбаланса, който създава офисния клъстър (а именно огромен пътникопоток в определени пикови часове, изискващ много стабилно транспортно обслужване и транспортна инфраструктура, и много слаб пътникопоток в извън пиковите часове, правещ изградената скъпа транспотна и др. инфраструктура нерентабилна).

Но говорейки за нашия Кепитал сити, тук имаме предвидени едва 3 големи офисни сгради и 2 големи жилищни, та не би следвало да е чак такава драма.
 
1 - 17 of 25 Posts
Top