SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 277 Posts

·
Bulgaria
Joined
·
10,610 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Подготвя се конкурс за проектант и строител на стадион "Славия"
Инвеститорът IFS сключи договор с футболния клуб за право на проектиране
22/04/2014

Стадионът ще бъде по подобие на Майнц в Германия

Конкурс за проектант и строител на новия стадион на "Славия" ще бъде обявен от инвеститора в обекта - немския инвестиционен фонд IFS. Стадионът ще бъде по подобие на стадион "Майнц" в Германия, изграден от същия инвестиционнен фонд, но ще бъде адаптиран за българския терен. Според българските закони адаптацията може да направи проектант с регистрация за правоспособност в нашата Камара на архитектите, а чужди архитекти биха могли да са консултанти по проекта.
Очаква се строителството да започне още тази година, тъй като индикативният срок за завършване на проекта е 30 юни 2016 г.
На стадиона ще бъдат играни освен клубните мачове на "Славия" и мачове на националния отбор. В момента се подготвя апликация за кандидатстване в УЕФА за провеждане на домакински мачове.
С изграждането на съоръжението инвеститорите очакват да въведат успешен модел на управление на спортните съоръжения, който да носи реални приходи от екслоатацията. Основното перо за печалба ще са ВИП ложи, които ще бъдат отдавани под наем сезонно на спонсори например, приходи от бизнес местата (1250 на брой), реклами, билети, кетъринг, организиране на различни събития.
По предварителни изчисления необходимата сума за реализация на проекта е 40 млн. евро.
Освен с изграждането на модерното съоръжение IFS се ангажира и с управлението му в следващите 25 г. Фондът е специализиран в изграждането и управлението на стадиони – в Германия IFS е инвестирал в строителството и експлоатацията на 59 стадиона за първите три германски футболни лиги.
За да покрият изискванията на ФИФА и УЕФА и на стадиона да могат да се провеждат и мачове на националния ни отбор, спортното съоръжение трябва да разполага минимум с 30 000 места. Проектът предвижда 22 000 седящи и ВИП зона с близо 2000 места, към които при провеждане на по-големи турнири в четирите края на стадиона ще се прибавят още 6000 места. Ще бъде обособена мултифункционална сцена, на която ще могат да се провеждат и други събития – концерти, конференции и т.н. Ще има магазини и заведения, които да осигуряват допълнителни удобства на зрителите.
Ако бъде привлечен още един футболен отбор, който да ползва съоръжението, планът предвижда да се провеждат по 22 футболни мача на всеки от отборите и 5 мача на националния отбор годишно. За концерти са предвидени поне 3 дни в годината, а за мултифункционално ползване на основната сцена - поне 80 събития. От IFS уточниха, че броят на събитията би могъл да е значително по-голям и посочиха за сравнение, че в Германия подобен стадион реализира между 200 и 1000 събития годишно.
Инвеститорът ползва като основа готов проект, който е реализиран в Майнц, Германия, но той ще бъде адаптиран към българските условия от проектант, избран с конкурс. Проектът ще бъде подготвен за сертифициране като инвестиционен проект клас А от Българската агенция за инвестиции.
"В реализацията на проекта ще бъдат ангажирани най-големите международни компании с опит в строителството на стадиони по света, но също така ще участват и български компании в изпълнението на определени компоненти по всички части на проекта", уточни Ива Георгиева, която представлява IFS в България.
Плановете за следващите години предвиждат компанията да реализира и други спортни обекти у нас.
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2281207

Пълен списък на стадионите-кандидати за Евро2020:
http://stadiumdb.com/news/2014/04/eu...dding_stadiums
 

·
Registered
Joined
·
362 Posts
В заглавието пише,че стадиона ще е за 32 000,а пък долу в описанието пише,че ще е за 30 000!!! Нали минимумът за кандидатстване за евро 2020 е 33 000? Дайте малко инфо,че нещо не се получават верни сметките ;)
 

·
Bulgaria
Joined
·
10,610 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
За съжаление, не мога да редактирам заглавието. 30К трябва да е вярното според статията. Освен това част от заглавието е изядено от системата - трябва да пише Pro накрая.

Относно кандидатурата за Евро2020 във втория линк пише, че по изключение може да бъдат допуснати 2 стадиона под 50К капацитет. Ето още инфо от сайта на УЕФА

The required minimum net stadiums capacities should be:

• 70,000 for semi-finals/final;
• 60,000 for quarter-finals;
• 50,000 for round of 16 and group matches; and
• Up to two exceptions would be allowed for stadiums of a net minimum capacity of 30,000 seats, limited to group matches and a round of 16 match.
http://www.uefa.org/about-uefa/executive-committee/news/newsid=1913839.html

В крайна сметка обаче темата е за стадиона, който може да стане и без да спечелим домакинство на мачове. Те ще са бонус.
 

·
levski forever
Joined
·
12,731 Posts
Гого, капацитетът е почти толкова, колкото си го посочил в заглавието, защото изискването е за минимум 30 хил. седящи места, но със зоните за сигурност трябва да са 33 хил., така че няма драма :)

Оттук нататък чакаме проект и рендери :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
1,159 Posts
Този проект е мъртво роден и няма да се реализира. При 10 отбора в А група Славия няма да издържи повече от 1-2 сезона. Какъв е смисъла да наливаш пари в стадион за Б група, където няма да ходят и по 300 души и 3-4 мача в годината за националите??!! Да не коментираме контролите на националния, където дори в центъра се събират под 1000 души. Просто не виждам никакъв смисъл.
 

·
levski forever
Joined
·
12,731 Posts
Този проект е мъртво роден и няма да се реализира.
Трябва да се научим да гледаме на нещата по-позитивно и оптимистично! Стига с това черногледство! Засега намеренията на немците изглеждат сериозни и няма причини да сме песимисти.
 

·
Moderator
Joined
·
7,210 Posts
Стойността на новия стадион в София падна до 32 млн. евро

Инвестицията в изграждането на новия стадион на мястото на настоящия "Славия" ще е 32 милиона евро, заяви представителят на IFS Ива Георгиева за вестник "Строителство Градът". Германската компания е инвеститор в проекта, който трябва да завърши с изграждането на стадион за до 33 хиляди зрители в столичния квартал "Овча купел". Този стадион е част от кандидатурата на България за домакинство на мачове от европейското първенство през 2020 г. В предишни свои изявления Георгиева споменаваше за инвестиции от около 40 милиона евро. Инвестицията е изцяло частна, а футболен клуб "Славия" предоставя земята за 25 години. "Общата стойност на инвестицията е 32 милиона евро, като за изпълнението на всяка част има изработен и утвърден бизнес план и модел за управление и комерсиализация", заяви тя в интервю за вестника. Ива Георгиева повдига въпроса и за смисъла от изграждането на нов национален стадион от държавата, какъвто от известно време лансира спортният министър Мариана Георгиева. "Ще има стадион, който ще бъде всичко друго, но не и функционален, "тежащ" като данъци и поддръжка на неговия собственик. Къде е приносът за спорта при такъв сценарий", пита тя. Ива Георгиева каза, че ще трябва да бъдат изградени нови тренировъчни зали за волейбол и баскетбол, тъй като настоящата зала под основната трибуна на стадиона ще бъде разрушена с целия стадион.
 

·
levski forever
Joined
·
12,731 Posts
Ива Георгиева, представител за България на IFS

Инвестицията в стадиона на мястото на "Славия" е 32 млн. евро
За изпълнението на всяка част от плана има бизнес план и модел за управление и комерсиализация
Какъв ще бъде новият спортен комплекс за 32 млн. евро на мястото на столичния стадион "Славия"? Той ще бъде представен от Ива Георгиева, представител на германската компания инвеститор IFS, на 27 май по време на URBAN AND BUILDING INNOVATION FORUM - Градът и сградите 2014, Sofia Event Center в Парадайз мол.
За информация: www.ub.innovationforum.bg>

Г-жо Георгиева, може ли най-напред да представим развитието на инвестиционния проект за спортен комплекс на мястото на стадион "Славия"?
- Проектът за изграждане на нов национален стадион в София предвижда изграждане на модерно спортно съоръжение, което ще бъде управлявано и комерсиализирано от IFS в продължение на 25 години. Стадионът ще отговаря на най-високите стандарти за качество и ще покрива всички изисквания на УЕФА. Целта и философията на екипа ни е с изграждането на новия стадион да бъдат поставени основите за възраждането нивото на футбола в страната, като първата стъпка е построяването и правилното управление на спортното съоръжение. Опитът на IFS в Германия и по света показва, че новите стадиони многократно увеличават посещаемостта на футболните срещи, като броят на жените дори се увеличава с около 4%.
Освен изключително високите стандарти за качество на новия стадион друг важен фактор е сигурността на стадиона, което също е предвидено в нашия проект. Заедно с инвестицията в модерен стадион чрез управлението му немалка част от приходите ще бъдат разпределяни към ПФК "Славия" и националния отбор на България, както и ще бъде подпомагана детско-юношеската школа на ПФК "Славия", в която тренират над 600 деца. Проектът предвижда да бъдат създадени условия за подрастващите да тренират и да бъдат мотивирани чрез спорта.
Изборът новият футболен стадион да бъде построен на мястото на съществуващия стадион в кв. "Овча купел" беше продиктуван от факта, че това е единственият отбор без задължения и с абсолютно чиста собственост, още повече че ръководството на ПФК "Славия" е изключително диалогично и можем да разчитаме на тяхната подкрепа, както и те на нашата.

Какви обекти ще включва комплексът и чия собственост ще бъде? Това пример за публично-частно партньорство ли е? Кой от партньорите какво осигурява?
- Проектът за изграждане на нов футболен стадион е 100% частна инвестиция. Земята е осигурена от ПФК "Славия" за период от 25 години. След изтичането на този срок стадионът остава собственост на клуба. В този смисъл това не е класическата форма на публично–частно партньорство, освен ако не се вземе предвид фактът, че Столична община също е съсобственик на земята в кв."Овча купел".
Предвид обществената важност на проекта, както и кандидатурата на София за домакинство на Евро 2020, от Столична община се очаква да осигури и изгради необходимата инфраструктура, водеща до стадиона. В този аспект разчитаме на публично партньорство.
Като концепция проектът предвижда изграждане на нов футболен стадион, административна сграда, отделна част за детско-юношеската школа, както и помещения за ПФК "Славия" и място за тренировки на клуба и децата. На новия стадион ще се провеждат само официални срещи.
При изпълнението на проекта ще бъдат разрушени съществуващите зали за волейбол и баскетбол на клуба, поради което се предвижда да бъдат изградени нови тренировъчни зали на място, посочено от ръководството на "Славия".
Към стадиона ще бъде изграден магазин за фен артикули и музей на "Славия" и националния отбор, развлекателна част – детски кът за децата, бирарии, заведения и т.н. Всяко свободно място ще бъде озеленено. Идеята е по всяко време стадионът да бъде отворен и достъпен за хората, където те да могат да прекарват свободното си време.

Каква е стойността на инвестицията и как се разпределя тя по обекти и във времето?
- Общата стойност на инвестицията е 32 млн. евро, като за изпълнението на всяка част има изработен и утвърден бизнес план и модел за управление и комерсиализация.

С какви допълнителни дейности се осигурява възвращаемостта на инвестицията?
- Подходът на IFS е холистичен. На база дългогодишния опит на компанията екипът вярва, че управлението и точното планиране предшестват проектирането и строителството на едно спортно съоръжение. В този смисъл първата задача на IFS бе да оцени риска на инвестицията, да определи всички етапи, съпътстващи реализацията на проекта, както и да предвиди периода, необходим за нейното управление след изграждане на стадиона. При този подход размерът на инвестицията е точно определен и не предполага непредвиденото й увеличаване във времето, което неминуемо се отразява върху възвращаемостта й.
Повечето хора си представят, че ще се разчита единствено на провеждане на футболни мачове и на няколко концерта през годината. Вече имаме изработена индикативна програма след 2016 г. за провеждане на съпътстващи мероприятия. Да, стадионът ще разчита на провеждане на футболни срещи и концерти (в момента водим преговори на международно ниво за провеждането на такива в София). Същевременно съоръжението ще разполага с конферентни зали, ресторанти (различна категория за различните нива на достъп в стадиона). Ще бъде създадена медия на стадиона, която ще отразява всички събития, които се провеждат на него.
Освен това новият стадион ще разполага с 22 бизнес ложи и 1250 бизнес места. Всяка ложа ще има индивидуален дизайн по избор на нейния собственик. Продажбата на ложите и бизнес местата ще се извършва на сезонен принцип.
Съгласно договорите за пълни маркетинг права, които получихме от ПФК "Славия" и националния отбор, ние ще създадем т.нар. търговски продукт от марката "Славия" и националния отбор - нещо, което във всички футболни клубове в България, за съжаление, липсва. Това прави и привличането на спонсори трудно, дори понякога невъзможно. Този нов продукт ще има стойност. Когато имаш марка, в конкретния случай спортна марка, но нямаш продукт, не можеш да бъдеш конкурентен на пазара единствено с нея.

Как се осигурява на един спортен обект многофункционалност - какво допълнително трябва да бъде изградено?
- Под многофункционалност се има предвид създаване на абсолютна синергия между всички компоненти на проекта, гарантираща възвращаемост на инвестицията за оптимален период от време. Тя е възможно да бъде постигната, ако се планира правилно и не се допуска предвидената инвестиция да се превръща в разтегливо понятие. Има се предвид също в конкретния случай да се генерират приходи от футболното съоръжение и да се инвестират отново в спорта – именно целта, заради която ще бъде построен новият стадион.
Какъв би бил смисълът от построяването му, ако на него бъдат провеждани по 5 мача в годината, или стадион, като компенсация за чието построяване да се появят нови търговски центрове, на които да се разчита за възвръщане на направената инвестиция? И в същото време ще има стадион, който ще бъде всичко друго, но не и функционален, "тежащ" като данъци и поддръжка на неговия собственик. Къде е приносът за спорта при такъв сценарий? Това е пример контрапункт на това, което IFS се стреми да постигне в София.

Какви са основните изводи от практиката на IFS по света - кое прави един такъв обект атрактивен, успешно функциониращ и печеливш?
- Изводите от работата IFS по света са се превърнали в утвърдени модели и практики, създадени чрез опита. Един от последните големи проекти на компанията е изграждането на спортен клъстер в Абу Даби. Бих искала да отбележа, че над 90% от стадионите в Германия са планирани, построени и управлявани също от екипа на компанията. Най-емблематичният пример е управлението на "Алианц арена", на който съжителстват два от големите немски футболни отбори. Фактът, че от построяването на стадиона до днес няма нито един прекратен договор за реклама, е показателен за приходите, които стадионът генерира както за клубовете, така и за рекламодателите. Ложите и бизнес местата са почти пожизнено продадени. Това са само малка част от фактите, показващи, че когато един проект се управлява правилно, добрите резултати са неизбежни.
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2302826
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Бих искала да отбележа, че над 90% от стадионите в Германия са планирани, построени и управлявани също от екипа на компанията.
Уха, явно наистина си разбират от работата.
 

·
levski forever
Joined
·
12,731 Posts
Мдаа, компанията е сериозна и има огромен опит. Аз затова съм оптимистично настроен относно реализацията на проекта. Вече друг въпрос е дали нещо в държавата ни няма да ги откаже, което ще е много жалко.

Ето какво си имат вече Ференцварош. Последното творение на компанията. Моделът на реализация е почти еднакъв с този за стадион Славия. На него също ще играят за определен период от време националите на Унгария. Най-впечатляващото е, че го изградиха точно за 13 месеца.

Който иска да разгледа темичката, ето я:
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1589759

 

·
Registered
Joined
·
1,159 Posts
Трябва да се научим да гледаме на нещата по-позитивно и оптимистично! Стига с това черногледство! Засега намеренията на немците изглеждат сериозни и няма причини да сме песимисти.
Не съм песимист, нито черноглед, просто ако имам свободни 32 милиона евро не бих ги инвестирал в този проект, защото не виждам как и кога ще ги избия. Съмнявам се че немската фирма ги има свободни, така че със заем отиваме на 50 млн евро, за break-even са нужни 2 млн евро годишно печалба при 25 годишно ползване както се споменава (приход-разход > 2 000 000 евро годишно??!!). Успех на проекта.
 

·
United in diversity
Joined
·
1,197 Posts
Не съм песимист, нито черноглед, просто ако имам свободни 32 милиона евро не бих ги инвестирал в този проект, защото не виждам как и кога ще ги избия. Съмнявам се че немската фирма ги има свободни, така че със заем отиваме на 50 млн евро, за break-even са нужни 2 млн евро годишно печалба при 25 годишно ползване както се споменава (приход-разход > 2 000 000 евро годишно??!!). Успех на проекта.
Иди се удави в Дунав, трол жалък .
 

·
Registered
Joined
·
457 Posts
Според мен пък в София няма и един стадион, който да е съвременен и да предлага всичко необходимо.

На практика ако този стадион се построи за под 2г. той няма да има никаква конкуренция, както в София така и в страната. Всичко е въпрос на това да не се спъват инвеститорите - при над 50 построени и управлявани(по важното според мен) стадиони мисля, че има голям шанс проекта да е успешен.

Само ще спомена, че преди 10г на моловете се гледаше като на абсурдни и скъпи проекти без шанс за възвращаемост.

А и е крайно време футбола в БГ да стане бизнес, а не схема за пране на пари както е сега.
 

·
Registered
Joined
·
7,891 Posts
Това левскарите и цесекарите сте като комунистите, най-великите и най-можещите и най, най, ама нещо напоследък само рИвете. Те хората са си го сметнали, а да загубят, ние като слависти, софиянци, българи само ще спечелим. "Грандовете" само се дъните, едните взривят и нищо, на другите няма кой акциите да купи и т.н. Ай сиктир бе!
 

·
Registered
Joined
·
9,951 Posts
Не, славистите сте като комунистите - на изчезване, но прекалено бавно!

Аз също искам да се случи проекта. Но това не ми пречи да си анализирам. За сляпо вярване - повече от един Лупи не се полага.
 

·
Registered
Joined
·
406 Posts
Грандове в българския футбол вече няма. Едните не могат да си спасят отбора чрез изкупуване на акции, другите не могат да съберат 40 000 за юбилей, а още има някои с митовете за фенове милиони. Не, че не си намериха оправдания и едните(не вярват на Томов), и другите(слаб сезон). Всеки един голям отбор в България, ако има съдбата на Славия(18 години без никакъв успех) ще има идентична посещаемост. Единственият вариант е чрез новия стадион на мачовете ни да започват да идват повече хора от близките квартали, а голяма част от славистите, които не стъпват на стадиона заради WC да се завърнат.
Да славистите наистина вече сме малко, но всички видяхме, че с успехи се набират фенове в България, а не чрез традиция и история - пример Лудогорец. Обещанието на немската фирма да развива търговската марка "Славия" няма да дойде без поставянето на някакви цели пред клуба. Но нека първо започне строителството, после живот и здраве да се завърши и тогава може да си пишем за възвращаемост и т.н.
 

·
Registered
Joined
·
406 Posts
"Ботев" какви успехи има последните 15 години ?
Ботев е голям заради феновете си, а не заради успехите си. Това естествено е супер положително и може да предизвиква само поздравления. Пловдив и Стара Загора е
са единствените големи градове, в които феновете на ЦСКА и Левски са ограничена бройка. Там има силна концетрация на местен патриотизъм, което води до подкрепянето на градските отбори - в Пловдив на Локо и Ботев, в Стара Загора на Берое. Във всички други - Варна, Бургас, Русе, Плевен има стабилни фен-организации на двата отбора и множество симпатизанти(подкрепят ЦСКА и Левски, но не активно). Въпреки, че по време на управлението на Христолов Ботев нямаха посещаемост, която да е близо до сегашната. България вече не е спортна страна вече, да не говорим за футболна. Щом футболните стадиони се пълнят само при големи европейски успехи и само ако националите имат шанс за класиране за какво спорим?
Не знам какво лошо виждате в това Славия да има нов стадион? Не знам дали е завист, защото ако е така е жалко. Инвестицията е частна, тоест това по никакъв начин не ви ощетява финансово. В София ще има модерен стадион, който ще приляга на една европейска столица. Това е и единствения шанс отбор като Славия да продължи да съществува. Не се ли построи стадиона, няма да влязат свежи пари в отбора и вегетативното състояние, в което се намира ще деградира в закриване на клуба. Ако в това виждате нещо радостно, жалко за вас.

п.с: Не само липсата на успехи са в основата на депопуляризирането на Славия. Обвързването на клуба със СИК, превръщането му в отбор, който винаги е готов да подарява точки на съперниците си, просташкото и дебилно управление на WC имат също голяма вина. Славия от една спортно-културна институция се е превърнала в селско-махленска организация, чието уважение е останало дълбоко в историята и.
 
1 - 20 of 277 Posts
Status
Not open for further replies.
Top