SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
621 - 640 of 666 Posts

·
Moderator
Joined
·
17,049 Posts
U TOPLICAMA U BIZOVCU
120 milijuna kuna za najveći bazen u Hrvatskoj, novu zgradu lječilišta i preuređenje hotela!


Otvorenje bazena planirano je za početak kolovoza, nova zgrada lječilišta tijekom jeseni, a hotel do početka 2016.

BIZOVAC – Nezapamćeno visoke temperature ovoga ljeta u Slavoniji nisu bile prepreka za više od 100 građevinaca tvrtke Bramgrad iz Zagreba i njihovih slavonskih kooperanata koji trenutačno rade u Bizovcu na jednom od najvećih gradilišta u Slavoniji i Baranji, ali i Hrvatskoj. Na prostoru Bizovačkih toplica, naime, realizira se investicija vrijedna oko 120 milijuna kuna, a od čega su 100 milijuna samo nova ulaganja, a u sklopu koje se privodi kraju gradnja najvećeg bazena u Hrvatskoj, gradi se nova zgrada Lječilišta i obavljaju pripreme za predstojeću rekonstrukciju i opremanje hotela Termia!
Kako doznajemo od direktora Sunčanih toplica d.o.o. Ivice Bakovića, kupači s područja Slavonije i Baranje već početkom kolovoza moći će se rashladiti u novosagrađenom bazenu s valovima u Bizovačkim toplicama, koji će uvelike obogatiti postojeću ponudu toplica.

Umjetni valovi metar visoki
- Gradnja ovog bazena impresivne veličine, koji je sa svojih više od 2000 četvornih metara vodene površine najveći takav u Hrvatskoj, samo je prva od tri faze investicijskog ciklusa koji su iz Sunce koncerna d.d. najavili odmah nakon kupnje Bizovačkih toplica u lipnju 2014. godine. Bazen je vrijedan oko 10 milijuna kuna, u njega stane oko 1800 kubičnih metara vode. U svom najdubljem dijelu veličine 25 x 25 metara dubok je 1,80 metara i ima osam plivačkih staza, a prema drugom dijelu bazena postaje postupno sve plići i plići. Zasigurno će posebna atrakcija u njemu biti umjetni valovi koji će se proizvoditi s pomoću specijalnih generatora za pravljenje valova naručenih iz Škotske, čija je ugradnja upravo u tijeku, a koji će dosezati oko metar visine. Ti valovi u bazenu bit će atrakcija koja će zasigurno oduševiti posjetitelje, kao i činjenica da će se pitka voda u tom bazenu tijekom hladnijih dana grijati, te da će bazen, ovisno o vremenskim prilikama, zbog toga moći raditi sve do studenoga i primati nekoliko tisuća kupača dnevno - najavljuje direktor toplica Ivica Baković. Dodaje da će nagodinu uslijediti gradnja još nekoliko manjih bazena s vodenim atrakcijama.
Nakon otvorenja novog bazena planira se i uvođenje autobusnih linija kojima će se olakšati dolazak kupača u kompleks Bizovačkih toplica.
U novom lječilištu 60 soba

Usporedno s bazenom, u Bizovačkim se toplicama neposredno uz postojeću zgradu lječilišta gradi nova zgrada lječilišta sa 60 soba, vrijedna oko 40 milijuna kuna, koja će omogućiti gostima na terapiji potrebnu udobnost dok koriste blagodati bizovačke termalne vode za svoj oporavak. Novi objekt bit će kapaciteta 120 kreveta, s nekoliko apartmana i dvokrevetnim sobama.
U listopadu 2015. kreće rekonstrukcija i opremanje hotela Termia, u kojem će se nadograditi dodatnih 30 soba, tako da će kapacitet hotela umjesto sadašnjih 205 ležajeva, biti 215 ležajeva, kategorije 3+ zvjezdice.
Nakon više od četvrt stoljeća neulaganja prostor će se temeljito renovirati i preurediti u svrhu njegove bolje iskoristivosti, zajedno s namještajem i opremom u svim sobama. U taj golemi posao novi će vlasnik uložiti između 40 i 50 milijuna kuna, a cijeli posao planira se završiti do početka 2016. godine.

Toplo more
Cijeli projekt investicija u Bizovačke toplice, koji je na društvenim mrežama već oduševio javnost te unio toliko potrebnu injekciju optimizma, realizira se na površini od 31.521,25 četvornih metara, a u konačnici će rezultirati, u sljedećih godinu do dvije, udvostručavanjem broja radnika sa sadašnjih 60 na 120 zaposlenih, gdje će se prilikom zapošljavanja prednost dati radnicima s područja općine Bizovac i Valpovštine koji udovoljavaju traženim uvjetima.
U cijeloj priči svakako je važna i informacija da su početkom prošlog mjeseca stigli i rezultati balneološke analize te mišljenje o mogućnosti upotrebe terme Bizovačke toplice s Odjela za vode i balneoklimatologiju Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, koja potvrđuje da je riječ o “kvalitetnoj vodi visoke temperature i mineralizacije koja se približava mineralizaciji morske vode, pa se opravdano može govoriti da se kupači kupaju u toplom moru, a voda Bizovačkih toplica potiče na hiperaktivnost i podiže vitalnost organizma”.

Autokamp s tridesetak kućica
Ako se činjenici da Bizovac ima vodu koja se može koristiti i u medicinsko-rehabilitacijske i u rekreacijsko-turističke svrhe doda podatak da je u bližoj budućnosti u planu izgradnja i autokampa s 30-ak kućica uz cestu Bizovac - Brođanci, koji će biti jedan od prvih u ovom dijelu Slavonije, više je nego jasno da je ulaganje Sunce koncerna na čelu s Jakom Andabakom u Bizovcu priča koja ima sve predispozicije da napokon probudi i pokrene predugo zapostavljanu hrvatsku regiju.
http://www.glas-slavonije.hr/275946...-novu-zgradu-ljecilista-i-preuredjenje-hotela
 

·
Moderator
Joined
·
29,332 Posts
Discussion Starter · #623 ·
NOVO NALIČJE STAROJ VALPOVAČKOJ LJEPOTICI
Počela obnova suda u Valpovu
VALPOVO – Valpovčani su se ovih dana ugodno iznenadili jer je počela temeljita rekonstrukcija Općinskog suda u Valpovu. S obzirom na to da je riječ o objektu koji godinama nije obnavljan, jasno je da će završetkom obnove sud napokon dobiti uvjete rada kakve zaslužuje, a grad obnovljeni objekt koji će pridonijeti ljepšem izgledu.
Iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) koja je nadležna za provedbu ovog projekata koji se financira u sklopu I komponente programa IPA i Prijelaznog instrumenta, doznajemo da se Projekt „Potpora racionalizaciji mreže sudova“ financira u okviru I komponente programa IPA za programsku godinu 2011. Riječ je o projektu s najvećim iznosom unutar navedene programske godine u sklopu kojeg je potpisano 14 različitih ugovora vrijednih 8,1 milijuna eura. Cilj je projekta poboljšanje radnih uvjeta mreže sudova (preuređenje i obnova sedam objekata sudova u Osijeku Sisku, Valpovu, Benkovcu i Ivanić Gradu, u kojima su smještena dva županijska i pet općinskih sudova), dva ureda općinskih državnih odvjetnika i jedan prekršajni sud, a Projekt se provodi kroz ugovore o radovima i ugovore o uslugama nadzora radova.
Korisnik projekta je Ministarstvo pravosuđa, a Ugovor o izvedbi radova na rekonstrukciji Općinskog suda Valpovo potpisan je s tvrtkom Zuber d.o.o. iz Višnjevca 23. travnja 2015 godine. Ukupni iznos ugovora je 832.825,12 eura, a EU ga financira sa 707.901,35 eura (85 posto). Radovi su počeli 8. lipnja, a rok završetka je devet mjeseci.
- Kako bi se pravosudnim tijelima osigurali primjereni uvjeti rada, postojeći prostor će se adaptirati. Prilagodit će se ulaz u zgradu (postavljanje vertikalne podizno-sklopive platforme na sjevernom pročelju zgrade) osobama s invaliditetom. U ulaznom prostoru ugradit će se i druga vertikalno-podizna platforma koja povezuje sve etaže, kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup svakom prostoru u zgradi. Istaknuti ulazni prostor u prizemlju će zbog toga biti nadograđen i kroz kat. Adaptacijom postojećeg prostora, uz novi funkcionalni raspored, predviđa se zamjena svih trošnih dijelova kao što su stolarske i bravarske stavke te nužna zamjena podnih i stropnih obloga kao i svi radovi koji će se pojaviti kao posljedica uvođenja novih instalacija. Izvest će se adaptacija postojećih sanitarnih čvorova i dogradnja dodatnih sanitarnih čvorova jer su postojeće prostorije u lošem stanju i lošeg rasporeda te ih treba kompletno renovirati, a također dodati i sanitarije za osobe s invaliditetom. U svrhu toplinske zaštite zgrade predviđena je sanacija svih pročelja i zamjena vanjske stolarije u cijelosti te djelomična zamjena unutarnje stolarije, uređenje dvorišta te svi ostali građevinsko-obrtnički radovi nužni za potpunu funkcionalnost prostora, pojašnjeno je u priopćenju iz SAFU-a koje je potpisala glasnogovornica Tatjana Mikas.
Isto tako, 4. svibnja 2015. godine potpisan je i ugovor o provedbi stručnog nadzora nad izvođenjem radova s tvrtkom Respect-ing d.o.o. iz Osijeka, a ukupna vrijednost ovog ugovora je 59.900 eura (EU udio financiranja je 50.915 eura).

http://www.glas-slavonije.hr/275950/4/Pocela-obnova-suda-u-Valpovu
 

·
Moderator
Joined
·
17,049 Posts
I Čepin dobio novu LED rasvjetu

Ukoliko ste se vozili kroz Čepin posljednjih dana u večernjim satima, mogli ste primijetiti nešto novo: na nekoliko glavnih ulica u mjestu izvršena je zamjena žarulja i postavljena je LED rasvjeta.

Radi se o projektu vrijednom milijun kuna gdje je Općina Čepin (250.000 kn), uz sufinanciranje Ministarstva gospodarstva (200.000 kn) i Fonda za zaštitu okoliša (550.000 kn) skupila dovoljno financijskih sredstava za prelazak na ekološki prihvatljivu i energetski učinkovitu LED rasvjetu.Novčana sredstva pokrila su zamjenu žarulja u ulici Kralja Tomislava, Kralja Zvonimira te Osječkoj ulici. Načelnik općine Dražen Tonkovac izjavio je kako je ovo jedan od rijetkih projekata naše županije koji je sufinanciran iz dva natječaja, te je dodao:

„Ono što omogućuje prelazak na ovaj oblik rasvjete jest ušteda u potrošnji. Žarulje troše trećinu energije te se u noćnim satima prebacuju u štedni režim. Godišnja ušteda energije biti će oko 300.000 kuna. Navedena sredstva iskoristit ćemo za ulaganje u izgradnju javne rasvjete na drugim područjima“.

Inače, kako smo već pisali, nedavno je i općina Antunovac ušla u projekt rekonstrukcije javne rasvjete u naseljima Antunovac i Ivanovac, također u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=58007#ixzz3hm93Et00
 

·
Moderator
Joined
·
17,049 Posts
Odlično da je netko prepoznao potencijal bizovca. Jer tamo sezona kupanja može trajati kroz cijelu godinu.
 

·
Moderator
Joined
·
29,332 Posts
Discussion Starter · #629 ·
Prepoznao se taj potencijal još davnih dana, da nije ne bi nikad sagradili toliki kompleks :D

Žalosno da gotovo sve ljude koji trebaju ići na neke rehabilitacije u toplice šalju u sve druge toplice, osim Bizovačkih koje su najbliže.
 

·
Moderator
Joined
·
29,332 Posts
Discussion Starter · #634 ·
Gorjani

Rekonstrukcija zgrade mlina u kulturno-turistički centarU Gorjanima je u tijeku rekonstrukcija zgrade starog mlina u kulturno-turistički centar.

Zgradu je gradio nijemac Ivan Schreiber 1939. ili 1940. g. kako bi bila u funkciji mlina, ali zbog II. svjetskog rata, Ivan Schreiber napušta Gorjane pa zgrada nikada nije profunkcionirala kao mlin, ali je naziv zadržala do danas. Kraće vrijeme koristila se kao skladište, a nakon toga dugi niz godina je zapuštena i prazna.

Inicijativom KUD-a „Gorjanac“ i Općine Gorjani pokrenut je projekt obnove mlina kako bi dobio novu funkciju i kako bi u njemu svoj novi prostor pronašle ljelje kao UNESCO-ovo kuturno dobro koji je nominiran na razne fondove, a 2015. g. krenula je njegova rekonstrukcija, nakon što je Ministarstvo turizma odobrilo prva sredstva za njegovu obnovu.

Osim Ministarstva turizma u sufinanciranje projekta uključili su se Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Osječko-baranjska županija i Općina Gorjani.

Tokom 2015. g. planiraju se dvije faze radova, od kojih prva obuhvaća vanjsko uređenje postojećeg objekta i završno uređenje prizemlja, dok druga obuhvaća dvorišnu nadogradnju, završno uređenje dograđenog prostora i prvog kata.

http://www.gorjani.hr/index.php/vij...ija-zgrade-mlina-u-kulturno-turisticki-centar

:cheers:
 

·
Moderator
Joined
·
29,332 Posts
Discussion Starter · #635 ·
Gorjani

Obnova župne crkve
Obnova unutrašnjosti župne crkve sv. Jakova apostola započela je 2014. g., do sada je uklonjen postojeći i rekonstruiran novi strop glavne lađe crkve, postavljene zatege kroz zidove kako bi se spriječilo daljnje pucanje crkve te je uređen kat sakristije.

Osim same zgrade već ranije krenulo se s obnovom crkvenog inventara pa je 2011. g. krenula obnova orgulja koje će do kraja godine biti završene, do kraja godine također će biti obnovljena glavna oltarna slika sv. Jakova apostola, obnovljene su postaje križnoga puta, a započelo se i s obnovom klupa.

U sljedećim fazama planira se uređenje dijela krovišta, uklanjanje stare žbuke sa zidova i ponovno žbukanje.

Svi radovi odvijaju se uz sufinanciranje Ministarstva kulture, Osječko-baranjske županije, Općine Gorjani i donacijama župljana te domaćih i stranih organizacija.

Do sada izvedeni radovi na obnovi unutrašnjosti iznose više od 1.200.000,00 kn, a još oko 1.000.000,00 kn je potrebno kako bi se dovršila kompletna unutrašnjost crkve zajedno s oltarnim slikama i oslicima zidova.

http://www.gorjani.hr/index.php/vijesti/item/32-obnova-zupne-crkve
 

·
Moderator
Joined
·
17,049 Posts
Bio u bizovcu, novi bazen je zanimljiv, dobar za izležavanje a i valovi su okej. Oko 1m. No drastično fali hlaada, postavljene su betonske kocke koje su vrele, mogli su posaditi koje drvo u tom dijelu do bazena. Unutra sve isto, vidi se da je dotrajalo i da treba renovirati pod hitno, nadam se da će se i to ubrzo srediti. Sve u svemu potencijala ima, ali treba dodatnog sadržaja ( vanjski bazeni).
 

·
Registered
Joined
·
4,080 Posts
Bio u bizovcu, novi bazen je zanimljiv, dobar za izležavanje a i valovi su okej. Oko 1m. No drastično fali hlaada, postavljene su betonske kocke koje su vrele, mogli su posaditi koje drvo u tom dijelu do bazena. Unutra sve isto, vidi se da je dotrajalo i da treba renovirati pod hitno, nadam se da će se i to ubrzo srediti. Sve u svemu potencijala ima, ali treba dodatnog sadržaja ( vanjski bazeni).
e da su se posadila nakakva drveca kad su se toplice gradile sad bi to bilo milina. lijepi parkici bi bili a ovako kao da je pustinja oko toplica. gosti nemaju gdje prosetat po ljetu. lipik i daruvar tu imaju daleko vise ponudit
 
621 - 640 of 666 Posts
Status
Not open for further replies.
Top