SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
641 - 660 of 666 Posts

·
Moderator
Joined
·
29,337 Posts
Discussion Starter · #643 ·
ZAVRŠAVAJU RADOVI NA GRANICI
Već od 10. rujna normalizacija prometa prema Brčko Distriktu
GUNJA /ŽUPANJA – Do 10. rujna bit će završeni opsežni radovi na rekonstrukciji međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Gunja, kada će se režim prometovanja, koji je bio na snazi u protekla četiri mjeseca, vratiti u normalu. Tako je definirano potpisanim ugovorom s izvođačem radova - zajednicom ponuditelja Gradnja iz Osijeka i Cestorad iz Vinkovaca. Procjenjuje se da vrijednost radova, koji su u završnoj fazi, iznosi više od 20 milijuna kuna bez PDV-a. Riječ je o proširenju i nadogradnji graničnog prijelaza kako bi se zadovoljili uvjeti Schengena. Naime, jedna od pretpostavki za učinkovito i neometano obavljanje granične kontrole je i ispunjenje svih infrastrukturnih zahtjeva određenih Uredbom o standardima i uvjetima koje moraju ispunjavati granični prijelazi za sigurno i ekonomično obavljanje granične kontrole, ali i danim preporukama u Schengenskom katalogu koji se odnosi na nadzor vanjskih granica Hrvatske. Vlada RH donijela je Odluku o upravljanju državnom imovinom na graničnim prijelazima, kojom je Ministarstvu financija povjereno poduzimanje radnji u svezi s građenjem i rekonstrukcijom graničnih prijelaza i objekata na njima. Ministarstvo financija kao nositelj aktivnosti u svezi zadovoljavanja uvjeta prema navedenoj Uredbi postupa, između ostalih, i na uređenju graničnih prijelaza Gunja i Županja.
Na graničnom prijelazu Gunja povećan je broj prometnih traka, no pitanje je hoće li se, unatoč obavljenoj rekonstrukciji i proširenju, povećati protok prometa putnika i robe jer i dalje ostaje usko grlo na tom prijelazu, a to je stari i dotrajali most Gunja - Brčko. S obzirom na to da je most, a samim tim i granični prijelaz s brčanske strane u samom središtu grada i jako loše rješenje na neadekvatnoj lokaciji, jer se svako malo stvaraju prometni čepovi, njegovo izmještanje je nužno, na što se upozorava već godinama. Rješenje je trebala biti gradnja novog mosta na Savi između Gunje i Brčkog, no sve je ostalo samo na riječima. Sve se glasnije priča o tome da će se granični prijelaz Brčko, odnosno carinska i policijska kontrola Brčko Distrikta također izmjestiti na hrvatsku stranu kako bi se oslobodio most i doskočilo stvaranju prometnih gužvi. U Službi za informiranje Ministarstva financija poručuju da „priča o prelasku carine i policije Brčko Distrikta na novosagrađeni prijelaz Gunja ostaje samo priča i da nema govora o prelasku, odnosno GP Gunja nije projektiran za njihove službenike“. Također dodaju da most Gunja – Brčko za sada ostaje i rješavat će se dogovorno između dvaju država.

http://www.glas-slavonije.hr/278202/4/Vec-od-10-rujna-normalizacija-prometa-prema-Brcko-Distriktu
 

·
Masni&Sempi
Joined
·
2,012 Posts
Vidim da netko ima ekskluzivan ugovor za metalne ograde...ne znam kako drugacije bi pojasnio ovoliku ogradu na kucici?
 

·
Moderator
Joined
·
29,337 Posts
Discussion Starter · #649 ·
PRED ŽUPANJSKOM SLADORANOM INVESTICIJA OD 12 MILIJUNA EURA
Kreće gradnja pročistača otpadnih voda


ŽUPANJA – Nakon završetka kampanje prerade šećerne repe, koja će završiti u studenome i biti jedna od najkraćih, županjska Sladorana kreće u gradnju vodne građevine - uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Sva dokumentacija i građevinska dozvola su riješene i sve je spremno za početak gradnje.
- Investicija je oko 12 milijuna eura, realizacija će ići u dvije faze, šest po šest, a prva kreće odmah nakon kampanje - kaže Željko Zadro, član Uprave Sladorane i predsjednik Uprave Vira tvornice šećera Virovitica, najveće hrvatske šećerane u čijem je vlasništvu i županjska Sladorana. Sredstva za realizaciju ove vrijedne i za tvornicu značajne investicije, koja je preduvjet za njezin daljnji rad jer zbrinjavanje otpadnih voda zakonska je obveza koju svi proizvođači u Hrvatskoj moraju početi primjenjivati, osigurat će se preko HBOR-a.
- Razgovori su u tijeku, u pitanju je veliki infrastrukturalni projekt i mislim da tu neće biti problema. Izgradnja bi trebala završiti u roku od godinu dana - kaže Zadro. Pročistač će omogućiti da Sladorana samostalno pročisti svoje otpadne vode do razine kakvoće pogodne za ispuštanje u prirodni recipijent, odnosno rijeku Savu. Prema ugovoru potpisanom između RH i Europske unije, hrvatska industrija koja iz proizvodnog procesa emitira štetne emisije obvezna je uskladiti svoje poslovanje s odredbama IPPC direktive, odnosno Uredbe o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša. Odnosno, dužna je uskladiti svoje poslovanje s najvišim ekološkim standardima o pitanju svih oblika emisija. S obzirom na tehnološke karakteristike proizvodnog procesa, šećeranama se najviši zahtjevi postavljaju u dijelu vezanom uz otpadne vode.
U Sladorani se obavljaju posljednje pripreme za početak izgradnje milijunske investicije. Predsjednik Uprave Sladorane Dražen Robić obratio se krajem kolovoza Gradu Županji sa zamolbom za skidanje statusa općeg dobra s katastarske čestice 3719, koja je zapravo nerazvrstana cesta i nalazi se u krugu tvornice.
- Na toj lokaciji predviđena je gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Sladorane. Za potrebe daljnjeg postupka realizacije toga projekta molimo Grad za skidanjem svojstva općeg dobra s navedene čestice i mogućnost prijenosa vlasništva na Sladoranu d.o.o. Županja, stoji u pojašnjenju. Gradsko vijeće udovoljilo je zamolbi jer je utvrđeno da je trajno prestala potreba korištenja za tom nerazvrstanom cestom unutar tvorničkog kruga, koja više nema svojstvo javnog dobra u općoj uporabi. Kada se postupak provede u gruntovnici i izvrši brisanje toga statusa u zemljišnim knjigama, čestica će postati vlasništvo Grada Županje. A tada će je Sladorana moći kupiti i njome raspolagati.

http://www.glas-slavonije.hr/281314/4/Krece-gradnja-procistaca-otpadnih-voda
 

·
Moderator
Joined
·
29,337 Posts
Discussion Starter · #650 ·
Lipik - rekonstrukcija Doma hrvatskih veteranahttp://www.compas.com.hr/clanak/1/1427/dizalica-u-centru-lipika.html

^^

U siječnju završetak dogradnje Doma hrvatskih veterana

U prisustvu ministra branitelja Predraga Matića 15. rujna otvoreni su radovi izgradnje druge faze Doma hrvatskih veterana u Lipiku vrijednosti 20,2 milijuna kuna čiji se završetak očekuje za četiri mjeseca od kad je tvrtka HM-Patria kao izabrani izvođač započela radove na rekonstrukciji i dogradnji objekta.

«Projekt je važan najprije radi hrvatskih branitelja stradalnika Domovinskog rata, zatim zbog Lipika, grada heroja koji je jako stradao u Domovinskom ratu.», rekao je prigodno ministar Predrag Matić, a kao treću i ne manje bitnu činjenicu naveo da se u ovom projektu nije politiziralo s braniteljskom populacijom jer su se ideje na razini Grada iz jedne političke opcije realizirale u suradnji sa suprotnom političkom opcijom u Ministarstvu.
«Ovdje ćemo dovoditi ljude iz cijele Europe i cijeloga svijeta da vide što smo učinili za hrvatske branitelje i ovo će biti ogledni primjer koji ćemo za četiri do pet godina napraviti i u Sinju, u Šibeniku, u Petrinji i u Daruvaru, naravno i u nekim drugim gradovima.», rekao je ministar Matić.
«Melem na sve ratne rane došao je ovaj projekt koji je osmišljen u Gradu Lipiku na Dan oslobođenja u prisutnosti zamjenice ministra Vesne Nađ.», rekao je gradonačelnik Vinko Kasana koji je uz zahvalu ministru što je prepoznao ovaj projekt zahvalio i saborskom zastupniku Zdravku Ronku i Krešimiru Paveliću koji su posredovali i pomogli u njegovoj realizaciji. «Došli smo na početak kraja fizičke izgradnje.», zaključio je gradonačelnik Kasana i opisao širi kontekst ove investicije koja se događa u Lipiku kad se na zapadu naselja gradi bioplinsko postrojenje, a u proljeće na godinu očekuje nas gradnja hotela, obnova Kursalona i Wandelbahna nakon čega u Lipiku ništa neće biti isto kao prije.
«Ovo što ćemo ovdje imati je jedan izuzetno uspješan spoj kako prirodnih blagodati koje nam je Bog dao, tako i tradicije i izvrsnosti koje imamo u Lipiku.», rekao je saborski zastupnik Zdravko Ronko i dodaje kako jedva čeka da projekt zaživi jer će «on biti na korist hrvatskih branitelja, Lipika i na ponos svih nas koji smo pomogli da se ovo realizira».
Iz kuta jednog običnog promatrača, stanovnika Lipika naizgled se dugo čekalo na ponovni početak radova nakon što je 7. prosinca prošle godine svečano otvorena prva faza Doma hrvatskih veterana u Lipiku. Ipak, za sanaciju postojeće i izgradnju novih zgrada trebalo se suočiti s dosta izazova među kojima je trebalo izmijeniti DPU «Centar» , izraditi projektnu dokumentaciju te riješiti novonastalu situaciju u kojoj su prepoznate plitke podzemne vode, ishoditi građevinsku dozvolu i provesti postupke javnog natječaja. Svi ti izazovi riješili su se uspješno i žurno kako je prilikom uvodnog predstavljanja projekta rekao privremeni ravnatelj Doma hrvatskih veterana Zvonimir Kalčik zahvalivši se pri tom Gradu Lipiku, Požeško-slavonske županiji te Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.
Dom hrvatskih veterana u Lipiku kad se završi imat će 50 smještajnih jedinica, sobe prilagođene za 100-postotne hrvatske ratne vojne invalide I. skupine, prostorije za odmor i rekreaciju, restoran i dvorane raznih namjena, a zamišljen je kao smještajno-rehabilitacijska ustanova u kojoj će hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, ali i civilne žrtve rata boraviti trajno ili privremeno ovisno o zdravstvenom stanju i socio-ekonomskoj situaciji. Svima njima će kroz individualni pristup biti omugućena potpunija društvena uključenost, usvajanje novih znanja i vještina te jačanje osobnih potencijala.

http://www.compas.com.hr/clanak/10/1319/zavretak-dogradnje-veteranskog-doma-u-sijenju.html
 

·
Registered
Joined
·
212 Posts
Općina Jakšić - Niskonaponska mreža i javna rasvjeta

Treštanovci
HEP ODS Elektra Požega izvršili su radove na demontaži i zamjeni postojeće stare, dotrajale, niskonaponske mreže sa starih krovnih stalaka i starih drvenih stupova u naselju Treštanovci. Na taj način su omogućili instaliranje i postavljanje novih rasvjetnih tijela na nove betonske stupove.

Vrijednost izvedenih radova na rekonstrukciji niskonaponske mreže, koju su financirali HEP ODS Elektra Požega je oko 400.000 kuna, a vrijednost nove javne rasvjete je oko 95.000 kuna.


Rajsavac
Općina Jakšić izgradila je novu javnu rasvjetu u naselju Rajavac u vrijednosti 130.000 kuna.

HEP ODS Elektra Požega izvršili su radove na demontaži i zamjeni postojeće stare niskonaponske mreže u naselju Rajsavac. Elektra Požega postavila je nove betonske stupove i instalirala novu kvalitetnu niskonaponsku mrežu. Rekonstrukcijom niskonaponske mreže i postavljanjem novih betonskih stupova stvorene su pretpostavke za izgradnju i postavljanje novih rasvjetnih tijela za javnu rasvjetu.
Vrijednost izvedenih radova na rekonstrukciji niskonaponske mreže financiranu od HEP ODS Elektra Požega iznosi oko 550.000 kuna.

 

·
Registered
Joined
·
212 Posts
Grad Pakrac uređivat će središnji trg

Prezentacija idejnog rješenja i javna rasprava sa zainteresiranima za uređenje Trga bana Josipa Jelačića u Pakracu održat će se u srijedu, 28. listopada u 18 sati u kuriji Janković. Rješenje će predstaviti autorice Ivanka Mlinović i Tatjana Đuranec koje će ideju predstaviti putem ilustracija, nacrta i fotografija.

Realizacija projekta prolazit će kroz faze, a početak je moguć još ove godine jer je u planu sadnja zelenila na trgu. Uređivat će se i infrastruktura pa će radovi na nadzemnom dijelu ovisiti i o onima koji će raditi ispod trga.

Nadzemni dio radova značit će i uređenje pješačkih površina, ali i nešto izmijenjeni raspored parkirališnih mjesta.

http://www.034portal.hr/clanak.php?...ji-trg--poziva-sve-na-predstavljanje-rjesenja

 

·
Registered
Joined
·
212 Posts
Proširenja Ulice hrvatske policije iz Domovinskog rata u Pakracu

Radnici pakračke Nadcestarije odnosno poduzeća PZC d.o.o. Slavonski Brod započeli su jutros 27. listopada radove proširenja Ulice hrvatske policije iz Domovinskog rata u Pakracu koja je do završetka radova zatvorena za sav promet.

-Investicijom je predviđeno proširenje ove ulice na širinu od šest metara s izradom odvodnje oborinskih voda s prometnice, rekla nam je voditeljica Odsjeka za graditeljstvo i komunalne djelatnosti Grada Pakraca Marija Čar i dodala kako je planirani rok za završetak radova 90 dana, a ako vremenske prilike budu povoljne moguć je završetak i prije isteka roka. Investitor proširenja ulice u dužini 360 metara od kružnog toka kod bolnice prema raskrižju s Ulicom Andrije Hebranga je Grad Pakrac, a vrijednost investicije iznosi oko 800 tisuća kuna.

http://www.compas.com.hr/clanak/1/1...zbog-radova-prosirenja-sljedecih-90-dana.html
 

·
Registered
Joined
·
212 Posts
Grad Kutjevo: asfalt u Mitrovcu

Oko milijun kuna vrijednost je rafova na cesti u Mitrovcu koja bi, u dužini od 900 metara trebala biti asfaltirana za dva do tri dana.

- U drugoj fazi radova ova će cesta biti spojena s glavnom cestom Požega-Kutjevo. Vjerujem da će biti zadovoljni ne samo oni koji koriste ovu cestu za dolazak u svoje kuće i vinograde, nego i lovci koji odavde prolaze do svojih strelišta - rekao je župan Alojz Tomašević.

- Ono što smo obećali građanima kad smo od njih tražili povjerenje za upravljanje gradom, sada i ostvarujemo. To su ceste, kanalizacije i nogostupi. Nažalost, od lipnja poreznom politikom države od lipnja nemamo svoje prihode, no imamo svoje prijatelje u Županiji i županu i vjerujem da će za dva tjedna doći Vlada koja će razumijevanja za ove krajeve i Slavoniju gdje ljudima moramo pružiti osnovne uvjete za život. - dodao je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.


Radove financira Županijska uprava za ceste na temelju godišnjeg plana.

- Riječ je o prometnici s malo zahtjevnijim tehničkim karakteristikama. S obje su strane odvodni kanali zbog erozije i uzdužnog pada tla. Širina asfalta je četiri metra, a debljina šest centimetara. Na javnom je natječaju kao najpovoljniji ponuditelj izabrana tvrtka Niskogradnja Jurčak - pojasnio je ravnatelj ŽUC-a Mijo Jozak.

Ovime završavaju radovi cestogradnje pred zimsku sezonu. Trenutačno se još radi u Gradcu gdje se ugibalište za autobuse, na kojem je već bilo prometnih nesreća, izmiješta s ceste.

http://www.034portal.hr/clanak.php?...spojena--s-glavnom-prometnicom-pozega-kutjevo
 

·
Moderator
Joined
·
29,337 Posts
Discussion Starter · #658 ·
GRADE SPORTSKO-REKREACIJSKI CENTAR
Babogređanima i hotel s 3 zvjezdice
BABINA GREDA – Općina Babina Greda izradila je projekt sportsko-rekreacijskog centra koji namjerava sagraditi na lokaciji stadiona NK Šokadija. Ambiciozna investicija, vrijedna oko osam milijuna kuna, predviđa brojne sadržaje kakvima se ne mogu pohvaliti ni brojni gradovi, a kamoli općine. Riječ je o atletskoj stazi punih dimenzija, dva teniska terena, stijeni za penjanje, unutarnjoj i vanjskoj teretani, turskoj i finskoj sauni, unutrašnjim terenima za badminton i swatch te velikom vanjskom igralištu od umjetne trave – punih dimenzija i montažnoj tribini sa oko 150 mjesta za sjedenje. U sklopu sportsko-rekreacijskog centra, doznajemo od načelnika Josipa Krnića, predviđena je gradnja restorana i hotela s 36 ležaja.
- Babina Greda smještena je uz vrlo prometnu i frekventnu autocestu A3, Zagreb- Lipovac, odnosno međunarodni granični prijelaz Bajakovo, pa su potrebe za smještajnim kapacitetima velike. Zato i planiramo gradnju hotela s tri zvjezdice koji će se dobro vidjeti s autoceste i za koji će, vjerujemo, biti velikog zanimanja putnika koji njome prometuju. A nedostatak prenoćišta svih ovih godina do izražaja posebno dolazi u vrijeme održavanja naših manifestacija – Konja bijelaca, Stanarskih susreta, Bećarfesta, jer prema našim gostima ne možemo nastupiti ozbiljno. Nismo u stanju za jedan autobus ljudi osigurati smještaj, što nam je velik nedostatak i što nam je tjeralo brojne goste - kaže Krnić.
Babogredci projekt namjeravaju kandidirati na Mjeru 7 iz Programa ruralnog razvoja - „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, gdje su prihvatljiva ulaganja u naseljima s najviše 5000 stanovnika. Krnić očekuje da će, kako je i najavljeno, resorno ministarstvo natječaj raspisati 15. studenoga.

http://www.glas-slavonije.hr/283845/4/Babogredjanima-i-hotel-s-3-zvjezdice
 

·
Registered
Joined
·
212 Posts
Općina Jakšić - Vodoistražni radovi

TREŠTANOVCI – S ciljem pronalaženja dodatnih količina vode za vodoopskrbu Požeštine Tekija d.o.o. i Hrvatske vode tijekom 2014. i 2015. godine provode opsežne vodo istražne radove na više lokacije. Istražni radovi se provode na više lokacija i to na širem području Striježevice, Tisovca, na području Papuka i širem području između naselja Alaginci – Alilovci – Ramanovci – Treštanovci.

Na području između naselja Alaginci – Alilovci – Ramanovci – Treštanovci provedena su geofizicka istraživanja i istražna bušenja, na kojoj je izvedno pet istražnih bušotina. Rezultati iz ovih faza istraživanja pokazuju izuzetnu perspektivnost ovog područja za izgradnju budućeg vodocrplišta. Blizina vodoopskrbnih cjevovoda i centralni položaj u odnosu na potrošače ovu lokaciju čini još perspektivnijom.

-Na ovom području tvrtka Tekija izvodi istražne radove vrijedne 850 tisuća kuna. To je projekt koji se ne tiče samo grada Požege već i područja općina Kaptola i Jakšića. S obzirom da su ovi cjevovodi u blizini nadamo se da na ovom području možemo u budućnosti imati sigurno crpilište vodom za opskrbu stanovništva što je veoma bitno. Znamo kolika je danas uloga vodoopskrbe a bitno je da Požeština u onim sušnim mjesecima ne ostaje bez vode. Radove financiraju, u iznosu od 80%, Hrvatske vode a preostalih 20% tvrtka Tekija – rekao je gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

Ako crpilište na tom području bude u punoj funkciji opskrbljivat će vodom cijelu Požeštinu, kako okolne općine, Kaptol i Jakšić tako i područje prema Pleternici, ali i Brestovcu.

-Razvojem novih crpilišta na novim područjima osiguravamo pouzanost vodoopskrbnog sustava opskrbe potrošača s vodom širenjem na druga područja. Znamo svi skupa da su veća crpilišta sklona zagađenjima a ovakvim načinom s novim crpilištima možemo dobiti kvalitetnu i pitku vodu. Ovo su radovi koji se rade dugoročno, rade se možda sporije zbog čega su i skuplji – rekao je Ante Kolić direktor Tekije d.o.o.

Istražni radovi doprinose pronalasku kvalitetne vode čime se pronalaze i mjesta na kojima ima dovoljnih količina vode. U Požeštini za sada ima dovoljno pitke vode ali se zbog budućnosti gleda korak unaprijed kako bi opskrba bila sigurnija za buduće generacije.

-Osvrtom na unazad desetak godina možemo samo reći da općina Jakšić i nije imala vodoopskrbu, koristili su se bunari za koje smo i znali da su zagađeni. I ova vodoopskrba je uz odvodnju koja je pokrivena na ovom području biti od izuzetne važnosti. Prije smo imali samo jedan smjer dostave vode, sada ih imamo četiri – rekao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Za potvrdu rezultata prethodnih istraživanja izvest ce se dva (2) probno-eksploatacijska zdenca i provesti će se njihovo ispitivanje s ciljem utvrđivanja hidrogeoloških značajki vodonosnika, maksimalne izdašnosti zdenaca u sušnom razdoblju i kakvoća podzemne vode buduceg vodocrpilišta. Na temelju ispitivanja u sušnom razdoblju utvrditi će se mogućnosti zahvaćanja dodatnih količina podzemne vode zadovoljavajuće kakvoće.

-Radosni smo što se rade ovi vodo istražni radovi, a koliko se već može vidjeti pokazuju se izvjesne količine vode. Svakako je uz vodovodnu mrežu osigurati i dovoljne količine vode. Mi smo u prijašnjim godinama imali problema s opskrbom vode, ali se kontinuiranim radom Tekije taj problem riješio – naglasio je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Predviđena dubina probno-eksploatacijskih zdenaca na lokaciji Alaginci – Alilovci – Ramanovci – Treštanovci je 35 i 38 metara. Uz planiranu vrijednost radova u iznosu od 855 tisuća kuna ukupna vrijednost planiranih
vodoistražnih radova u 2015. godini za cijelo podrucje Požeštine je 2,8 milijuna kuna.


http://pozega.eu/radovi-na-istrazivanju-vodocrpilista-znacajni-za-cijelu-pozestinu/
 

·
Moderator
Joined
·
29,337 Posts
Discussion Starter · #660 ·
INVESTICIJA U BABINOJ GREDI
Za novu općinsku zgradu 1,9 milijuna kn
BABINA GREDA – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proteklog je tjedna donio odluku o neposrednom sudjelovanju u sufinanciranju projekta održive gradnje „Izgradnja zgrade Općine Babina Greda“. Zahtjev za financijsku potporu Babogredci su podnijeli početkom rujna. Ukupna vrijednost investicije je 4,6 milijuna kuna, od čega za Fond prihvatljivi troškovi, koji se tiču zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, iznose 2,6 milijuna kuna. Od toga su iznosa odobrena sredstva pomoći u visini od 71,26 posto, odnosno 1,9 milijuna kuna. Osnovne tehničke karakteristike projekta prihvatljive Fondu, stoji u obrazloženju odluke, su: konstrukcijski dijelovi stropa i vanjskih zidova niske toplinske provodljivosti, što daje optimalne mjere toplinske zaštite, a stolarija je s prekinutim toplinskim mostom i ugrađenim IZO staklima, čime se postiže znatno manji utrošak energije za pokrivanje energetskih potreba objekta u odnosu na standardnu gradnju.
Preostala sredstva za gradnju nove zgrade osigurat će Općina Babina Greda iz svoga proračuna, a novac je, doznajemo od načelnika Josipa Krnića, već osiguran, zahvaljujući bioelektrani u poduzetničkoj zoni.
– Dobili smo uplatu u iznosu od 1,6 milijuna kuna od Uni Viridasa za prvu ratu za zemljište - kaže Krnić.

Nova Upravna zgrada, veličine oko 280 četvornih metara, bit će sagrađena na lokaciji bivše mljekare u središtu sela. Uz uredske prostorije imat će i dva poslovna prostora koja će Općina moći iznajmiti mladim poduzetnicima za start-up tvrtke, i izići im ususret da mogu lakše funkcionirati. A u dogledno vrijeme Babogredci namjeravaju osnovati i agenciju za razvoj. Rok završetka investicije je kraj 2016. godine. Za 15-ak dana, najavljuje Krnić, Općina kreće u postupak javne nabave i raspisivanja natječaja. Dodaje da će od 2018. godine sve zgrade javne namjene koje se budu gradile u Hrvatskoj morati zadovoljavati najmanje A razred energetske učinkovitosti.
– Naša nova Upravna zgrada Općine bit će A+ energetskog razreda, takozvana pasivna kuća, prva javna zgrada takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a vjerujem i šire. To je bio pilot-projekt koji smo radili. Imat će fotonaponske panele na zelenom krovištu, dizalice topline, izolaciju, najmanji utrošak grijanja, proizvodit će struju sama za sebe, a višak će isporučivati u energetski sustav. Kroz određen broj godina ona bi sama sebe trebala isplatiti - zaključuje Krnić.

STARA ZGRADA - MUZEJ
Sadašnja zgrada Općine sagrađena je još 1800. godine i pod zaštitom je. “Za troškove struje i plina godišnje izdvajamo 80-ak tisuća kuna, što znači da ćemo u deset godina uštedjeti 800 tisuća kuna samo za grijanje. Za staru zgradu izradit ćemo projekt i kandidirati ga na natječaj Ministarstva kulture. Namjeravamo je pretvoriti u Općinski zavičajni muzej gdje će biti izložena djela lokalnih slikara, ali i rukotvorine, narodne nošnje… i time na neki način zaokružiti priču bogate kulturne ponude u našemu selu”, kaže Krnić.

http://www.glas-slavonije.hr/284777/4/Za-novu-opcinsku-zgradu-19-milijuna-kn
 
641 - 660 of 666 Posts
Status
Not open for further replies.
Top