SkyscraperCity Forum banner

[Slavonski Brod] - Tvrđava Brod | Brod Fortress

354744 Views 1067 Replies 69 Participants Last post by  Klokan divizija
Dame (one malobrojne) i gospodo, predstavljam Vam Tvrđavu Brod, prvorazredni spomenik fortifikacijske arhitekture iz 18. stoljeća.

Dakle, prvo malo teorije...

U Brodu, jednom od važnih strateških i prometnih mjesta koje je kontroliralo granični prijelaz prema Turskoj i povezivalo glavne trgovačke putove, Austrija u vremenu 1715.-1780. gradi veliku Carsku i kraljevsku slavonsku pograničnu tvrđavu Brod na rijeci Savi, koja zajedno s utvrđenim slavonskim baroknim gradovima Osijekom i Starom Gradiškom pripada velikom obrambenom sustavu na granici prema Turskom carstvu kojeg je u prvoj polovici 18. stoljeća koncipirao princ Eugen Savojski.


Prisilnim rabotama gradili su je seljaci graničari, njih 634 dnevno i još davali 53 konjske zaprege na dan za prijevoz materijala. Tvrđava pravilnog zvjezdolikog oblika koji je diktirao ravničarski teren zidana je zemljanim nabojem, opekom, drvetom i djelomično kamenom a bila je predviđena za smještaj 4.000 vojnika, većinom pješaka i 150 topova. Prema jednoj procjeni izdržljivosti brodske tvrđave, u slučaju klasične opsade i potpuno ispunjenih kanala neprijatelju bi trebalo deset dana pripreme za napad i 46 dana za zauzimanje čitave tvrđave. Tvrđava Brod zauzimala je oko 33 ha. Kako vojne vlasti nisu dozvoljavale gradnju kuća od čvrstog materijala, jer je čitav grad bio unutar dometa tvrđavskih topova, Brod je kroz cijelo 18. i veći dio 19. stoljeća bio grad malih drvenih kućica pokrivenih šindrom ili daskama. U slučaju turskog napada grad se trebao porušiti da artiljerija ima slobodan brisani prostor oko tvrđave. Iako kao vojna utvrda na granici tvrđava gotovo nikad nije bila u prilici dokazati i potvrditi svoju borbenu moć, na prohujalo vrijeme svakodnevnog vojničkog života koji se u njoj odvijao podsjećaju brojni sačuvani fortifikacijski objekti. Tvrđava Brod građena je prema Vaubanovom sistemu. U osnovi je kvadratnog oblika, a sistem obrambenih jaraka daje joj zvjezdoliki tlocrt. Imala je tri obrambena pojasa: unutrašnji, vanjski i južni, a štitila su ju i dva pojasa grabišta, u koja se voda dovodila iz obližnjeg potoka.
Važno je napomenuti da se na mjestu današnje tvrđave, točnije, kojih 100 metara istočnije, nalazila utvrda Vukovac.
1 - 20 of 1068 Posts
Da bi još bolje razumjeli raspored obrambenih bedema unutar tvrđave, evo plana i dodatnog pojašnjenja:


Južna strana tvrđave posebno je ojačana utvrđenjem zvanim hornwerk jer u tlocrtu sliči na rogove (njem. horn - rog). Primarna zadaća hornwerka je topovima onemogućiti prijelaz Turaka preko Save, ali je unutar južnog obrambenog pojasa, do kraja 18. stoljeća sagrađeno više objekata poput zgrade zapovjednika tvrđave u kojoj je danas sjedište Osnovne glazbene škole Ivana Zajca, časničkog paviljona u kojem se danas smjestila gradska uprava, stana tvrđavskog kapelana (u kojemu je danas Turističko-informativni centar Turističke zajednice), zapovjednikove kuhinje, kolarnice i štale, dok su slobodni prostori korišteni za voćnjake, vrtove i parkove. Unutrašnji, središnji dio tvrđave, kvadratnog je oblika, a čine ga četiri bastiona povezana bedemima. Bastioni-peterokutna utvrđenja građena od zemljanih naboja, a s vanjske strane ozidana ciglom, organizirani su za posljednji otpor od neprijatelja i s njih se mogao nadzirati prostor ispred tvrđave, braniti vanjske bedeme i susjedni bastion. U svrhu obrane, na bastionima su, osim 46 cm visokih platformi za topove, bile smještene i po 4 stražarnice. Između svaka dva bastiona su kurtine - glavni bedemi. Zidani su ciglom a s gornje strane je zemljani nadsloj po kome vodi obrambeni put. U unutrašnjosti kurtina su prostori za smještaj ljudi i municije te radionice neophodne za funkcioniranje tvrđave a po sredini prolazi. U obnovljenoj kovačnici smještenoj u zapadnoj kurtini posjetitelje tvrđave danas dočekuje kostimirani kovač.

Unutar središnjeg dijela je kavalir - masivni, ciglom zidani jednokatni objekt u obliku potkove. U unutrašnjosti kavalira nalazilo se čak 108 velikih prostorija jednakih tlocrtnih dimenzija-kazamata, koje su služile za logističke potrebe vojske, dakle za smještaj vojnika, artiljerijske radionice, kolarnicu, bravarnicu, oružarnicu, spremište oružja, pekaru, spremište za namirnice, bolnicu, ljekarnu. U obnovljenom dijelu jugozapadnog dijela kavalira, na bruto površini od 1.800 četv. m danas se smjestila se jedinstvena Galerija Ružić s prvim stalnim postavom suvremene hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. U Galeriji se može razgledavati više od 400 umjetnina iz vrijedne zbirke hrvatskog kipara i slikara, Branka Ružića, rođenjem Brođanina (Slavonski Brod, 1919. - Zagreb 1997.), te njegovih suvremenika i prijatelja. U izložbenom salonu Galerije se, uz kostimirane lutke graničarskih vojnika u prirodnoj veličini, nalazi i maketa tvrđave koja u potpunosti dočarava vojnički život na granici Austro-ugarskog carstva u 18. i početkom 19. stoljeća. U centru tvrđavskog trga, sve do 1947. stajala je barokna tvrđavska crkva Sv. Ane, koju su s južne strane zatvarale dvije zgrade - Slavonska kasarna koja je obnovljena te je danas u njoj sjedište Klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića i kasarna štaba. Upravo na tvrđavskom trgu organizirane turističke grupe, prethodno najavljene u Turističkoj zajednici imaju prigodu nazočiti "living history" programima u kojima sudjeluju posebno angažirani pojedinci kostimirani u odore husara 12. Slavonske husarske regimente iz druge polovice 18. stoljeća, kao i drugi likovi iz tvrđavske prošlosti poput tvrđavskog zapovjednika i pisara, tvrđavskih stražara i zanatlija i dr.

Vanjski obrambeni pojas činili su revelini - trokutasta utvrđenja koja štite glavne bedeme i onemogućavaju neprijatelju pristup tvrđavi. Svi su od zemljanog naboja, s vanjske strane ozidani ciglom. Unutar bedema zapadnog i istočnog revelina su reduiti - peterokutna utvrđenja koja su služila kao priručna spremišta baruta i puškarnice. Brodska tvrđava je naglim razvojem opsadne tehnike izgubila već od sredine 19. stoljeća svoju obrambenu zadaću. Od tada se Brod na Savi počinje intenzivno razvijati, a stari drveni Brod nestaje. Devastacija tvrđave Brod nastavlja se tijekom 20. stoljeća. Pojedine objekte ruši sama vojska kao neupotrebljive, a prije napušteni i neodrživi objekti sami se urušavaju i propadaju. Nakon 1945. godine sve do Domovinskog rata devedesetih godina 20. stoljeća tvrđava služi za smještaj vojnika Jugoslavenske narodne armije. Danas tvrđava Brod, spomenik nulte kategorije i jedinstven i monumentalan primjer vojne fortifikacijske arhitekture 18. stoljeća u Slavoniji, pripada gradu Slavonskom Brodu koji je odlučno krenuo u njezinu revitalizaciju.
Dakle, oslobađanjem brodske vojarne, samim time i tvrđave, od strane JNA 16. rujna 1992. započinje novo, nadam se još bolje, vrijeme za tvrđavu, ali i brođane. Dogovorom između HV-a i Grada 1993. kompletna tvrđava je predana na upotrebu civilnim vlastima Slavonskog Broda. U početku je to izgledalo sablasno, pusto, zapušteno, prava anarhija. Prvi nagovještaj boljih dana zbio se kada je skupina entuziasta i zaljubljenika u tenis odlučila iskrčiti istočni dio tvrđava i tamo napraviti teniske terene. Tamo danas postoji 8 odlično uređenih teniskih terena, zemljanih, prostorije Tenis kluba Brod i ostali popratni sadržaji. U Brodu se, sada već tradicionalno, održava jedan od europskih turnira u tenisu za invalide.
Koju gonu kasnije, točnije 1996., brodski franjevci, predvođeni gvardijanom samostana, paterom Domagojem Šimunovićem, odlučili su u Brodu osnovati klasičnu gimnaziju. I tada je, kao i danas, osnovni problem bio prostor za nastavu. Tako je prve dvije godine nastava održavana u suterenu Gimnazije Matija Mesić. 1998. obnovljena je zgrada Slavonske vojarne, na središnjem, Oružnom, trgu u tvrđavi i gimnazija je uselila u istu. Bio je to veliki dan za grad Brod. Dobili smo novu gimnaziju, ali i prvi obnovljeni objekt u staroj tvrđavi. Otvorenju je prisustvovala i tadašnja ministrica prosvjete, daleko najbolja do sada, prof. Ljilja Vokić.
Dugo se zatim, točnije 5 godina, ništa nije radilo u tvrđavi. Istina, malo su snage SFOR-a, koje su bile pozicionirane u sjevernom dijelu tvrđave, kopali po kanalima, ali to su radili zbog svoje sigurnosti, u strahu od mina. 2003. Pokreće se obnova Oružnog trg, najvećeg trg u Hrvatskoj!! Svojom površinom od skoro 16000 kvadratnih metara stvarno zadivljuje. U središtu trga se nekada nalazila i kapela sv. Ane. Kažem nekada, jer srušena je u WW2. Danas je, na sreću, obnova kapelice pri kraju i uskoro bi ponovno mogli uživati u njenoj potpunoj ljepoti. Ali o njoj nešto kasnije.
i jedna sa GE-a


Do obnove, na jugo-istočnom kvadratu bila su dva betonska igrališta koja je koristila JNA, a kasnije i Klasična gimnazija za sate tjelesnog. Obnovom trga, igralište je nestalo, uređeno je ovako kako se vidi na slikama, a novo igralište je napravljeno na zapadnom dijelu tvrđave.
2004. je bila godina koje je donjela pravi građevinski bum u tvrđavi. Skoro u isto vrijeme počeli su se obnavljati Zapovjednikov stan, Časnički paviljon i zapadni dio kavalira. U Zapovjednikov stan je, po obnovi, uselila Glazbena škola. Inače, to je bio Dom JNA gdje su mali brođani polagali pionirsku zakletvu bravaru iz Kumrovca.
Časnički paviljon, najljepša građevina unutar zidova tvrđave, danas je dom gradskim ocima. I stvarno im zavidim...
Zapadni dio kavalira danas je dom prvog, nažalost mislim i jedinog, hrvatskog muzeja moderne umjetnosti. 15. lipnja 2004. otvorena je Galerija Branka Ružića i prijatelja. Branko Ružić je, za one koji su izbjegavali likovni u gimnaziji, jedan od najvećih hrvatskih kipara. Sve svoje radove, zajedno sa radovima koje je dobio od svojih prijatelja umjetnika je nakom smrti ostavio svom rodnom gradu i na tome sam mu jako zahvalan. Sjećam se toga dana jako dobro. Ujutro je tvrđava još bila zarasla u travi, a onda se slatila sva moguća mehanizacija iz Komunalca i sve uredila za nekoliko sati. Na otvorenju su bili ministar Biškupić, biskup Svrakić, Tadijanović, tadašnje vodstvo grada, i mnogi znani i neznani. Obnova kavalira je koštala oko 12 milijuna kn. Najveće je probleme, a to mi je i logično za to područje uz Savu, zadavala vlaga. A sve to danas izgleda prelijepo. Uostalom, uvjerite se sami...


Zadnji obnovljeni objekt je Kapelanov stan. Nalazi se između Časničkog paviljona i Slavonski vojarne. Nekada je tamo stanovao svećenik koji je služio u kapeli sv. Ane, a danas je tamo sjedište Turističke zajednice grada i, privremeno, Muzej tamburice. Uz obnovu po starom izgledu, nadodan je još jedan dio, uz suglasnost konzervatora.


Stipson je nedavno na brodskoj UC dretvi stavio puno slika unutrašnjosti ovog objekta, pa možete i tamo pogledati...
Plan obnove brodske tvrđave napravio je Studio Kaminski iz Zagreba. No, nije to i jedini plan. Postoji i plan dvojca Uzelac-Lončarić koji je u Berlinu 2001. dobio nagradu kao najbolji plan za obnovu takvog objekta, na razini Europe.
Ovo je plan Studia Kaminski:


A ovo je plan ovog dvojca:


Ovako su oni zamislili da bi bastioni izgledali, poprečno:
Mata bravo za ovu dretvu ! Ja baš nemam puno vremena pa ti mogu dati dobrih materijala za ovu dretvu,a imam i puno boljih slika.Dogovorimo se još za kavu u Brodu.
Kako vrijeme odmiče, tako se nastavljaju i radovi na obnovi drugih objekata u sklopu tvrđave. Najdalje je odmakla kapela sv. Ane o kojoj je P.C. Dollabell pokrenuo posebnu dretvu, na čemu mu još jednom zahvaljujem u ime svih brođana. Dakle, na http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=594476 možete doznati jako puno o ovom biseru. Autor je poznati bečki arhitekt Johann Lucas von Hildebrandt. Proguglajte malo to ime, sve će vam biti jasno... U toj kapeli su služili franjevci, koji imaju samostan u Brodu skoro 400 godina i uvelike su utjecali na život brođana. Kapela je srušena 1945. Neki kažu da je partija naredila, neki kažu da je jednostavno smetala JNA koja je bila pozicionirana u tvrđavi, svatko ima svoju neku priču. Na kraju krajeva, to nije ni bitno. Bitno je da se krenulo u obnovu i da se posao polako, ali sigurno, privodi kraju.
Ovako je to nekada izgledalo, a tako će izgledati i kad se završi:


Pred početak radova:


Stanje od prije nekoliko dana::cheers:
Prije nekoliko dana gradsko poglavarstvo je odobrilo zahtjev da se u prostoru Male barutane otvori, bolje reći preseli, Muzej tamburice. On se, kako je već rečeno, trenutno nalazi u prostoru Kapelanovog stana. No, taj instrument zaslužuje veće prostore i uskoro bi ga trebao i dobiti. Mala barutana se nalazi između kavalira i bastiona sv. Elizabete. Danas je taj prostor pod krovom, oštećenja postoje, ali mislim da za obnovu ne bi trebalo izdvajati prevelika sredstva, a svakako bi još uljepšao prostor tvrđave, da ne govorim o značaju još jednog muzeja u gradu. Evo, pogledajte sami:
Nedavno je i raspisan natječaj za izgradnju hotela visoke kategorije u sklopu tvrđave, a na temeljima Stožerne vojarne, zgrade blizanca Slavonskoj vojarni. Te dvije vojarne su sa kavalirom zatvarale Oružni trg. Po naputcima konzervatora, izvana bi hotel morao izgledati identično Slavonskoj vojarni, interijer bi se mogao urediti po želji investitora.

Iskopani su temelji, čekaju se investitori:


Predivna slika cijelog središnjeg prostora:


Ovako bi sve trebalo izgledati na kraju. Nije baš nešta, ali to je MS Paint...
sta ce se useliti u gotovu gradjevinu?
Na koju građevinu ili dio tvrđave misliš ?
Na koju građevinu ili dio tvrđave misliš ?
ja mislim na cjeli kompleks
a teško je sada reći. zna se da unutra sigurno useljavaju hotel, muzej tamburice, spominjali su i nekakvu konjušnicu, a poseban je projekt ulica starih zanata, njega ću sutra predstaviti. mislim da će u budućnosti u sklopu tvrđave svoje mjesto naći i brodsko veleučilište, za koje se nadam da će prerasti u sveučilište, sa svime onime što ide uz to. dalje, očekujem tu i ugostiteljske sadržaje, neke kulturne ustanove... prostora, čak i volje, ima, ali novac je veliki problem. proračun grada broda za 2009. je samo 238 milijuna kn, a zagrebov je čak 32 puta veći!!!!!!! a ta cifra ne dopušta neko veće ulaganje u obnovu tvrđave. opet s druge strane ministarstvo dijeli sitniš...
Projekt Tvrđava Brod (Razvoj kulturnog turizma i Centar obrtničkih trgovina) predlaže grad Slavonski Brod. Očekivano trajanje projekta iznosi 16 mjeseci, a predviđeni su ukupni troškovi u iznosu od 13.140.000,00 kn (1.800.000,00 eura). Projektom se namjerava urediti, adaptirati i aktivirati istočni bedem povijesne tvrđave Brod, kako bi se napravila ulica umjetničkih, tradicijskih i suvremenih zanata te trgovačka ulica za zabavu i šoping. Uređenje će se izvršiti na način da se poštuju i održe svi aspekti originalne konstrukcije i ujedno prostor opskrbi svom neophodnom komunalnom infrastrukturom. Kao početni radovi predviđeni su:

Izgradnja Ulice starih zanata i povezanih trgovina i objekata
Izgradnja pješačkog mosta koji povezuje grad s tvrđavom
Postavljanje osvjetljenja tvrđave
Restauracija građevine u jugoistočnom kvadrantu
Centar obrtništva kao dio kontinuiranog procesa restauracije i revitalizacije tvrđave kako bi se stvorila privlačna i raznovrsna turistička destinacija

Danas u toj Ulici starih zanata postoji samo kovačnica obitelji Žambok. Nalazi se u kazamatu iza Galerije Ružić:


slike nisu baš nešto, ali važna je namjera...:cheers:
Fasciniraju me te srednjevjekovne fortifikacije. Brodska tvrđava je definitivno jedan biser. :eek:kay:
Fasciniraju me te srednjevjekovne fortifikacije. Brodska tvrđava je definitivno jedan biser. :eek:kay:
istina... samo što brodska tvrđava nije srednjovjekovna... 18. stoljeće je novo doba. srednji vijek završava u 15. stoljeću-kolumbo, gutenberg, humanizam i ostalo....
1 - 20 of 1068 Posts
Top