Skyscraper City Forum banner
301 - 317 of 317 Posts

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,875 Posts
^^ За съжаление дървото на първата снимка, известно като Стария бряст, вече умира, което е лоша новина за всички родени в града, защото то има силна сантиментална стойност и си е най-любим символ на Сливен. Вероятно предстои да бъде отсечено освен ако не измислят някакво чудо, за да го спасят. Мисълта, че някой ден ще се прибера, и няма да видя Стария бряст на мястото му, ме ужасява. Виждам и снимка от Карандила, ако е ходено дотам с лифта, се получава приятна разходка. В градоустроената част на местността има изкуствено езеро, с фурна и зона за отдих. Знам, че текат ремонти, така че следващата година очаквам да бъде една от приятните новости за града :)
 

·
mediocre
Joined
·
4,285 Posts
Определено му личеше, че сегашното му състояние не е породено от есента. Може ли наистина да се стори нещо, за да бъде спасено или поне съхранено още няколко години? Ако ли не, то след време там ще е подходящо да има някакъв паметник, увековечаващ Стария бряст.
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,875 Posts
Ужким се погрижиха да запазят "генетичен материал" от дървото под формата на фиданки без да обяснят къде смятат да ги засадят. Мястото ще бъде пусто без него и Сливен никога няма да бъде като преди. Всяко нещо си има начало и край де.
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,875 Posts
Всъщност защо пък да не се пусна още няколко снимки:

Старата часовникова кула

Старата часовникова кула се намира в центъра на Сливен до 5-то СОУ "П. Яворов". Строена е в началото на ХІХ век. Кулата на часовника е служила и за пожарникарска наблюдателница. През 1936 г. силна буря разрушава горната дървена част. Възстановена е преди 16 г. по стар образец.http://infotourism.sliven.bg/
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,875 Posts
Площад "Хаджи Димитър"

Централен градски площад, оформен в начлото на XX век. Тук се провеждат многобройни тържествени мероприятия. На площада е издигнат паметник на Хаджи Димитър и други сливенски деятели на Българското Възраждане.

http://infotourism.sliven.bg/
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,875 Posts
Къщата на Теодора Хаджидимитрова

Къщата е построена от търговеца Димо Райнов около 1880 г., след големия пожар, опустошил центъра на гр. Сливен по време на Освободителната война. Има уникална архитектура, с покрив от асиметрична кобилица, единствена по рода си в нашите земи.

Поради това, че вече е "Изгряла Свободата", характерната за сливенските къщи таванска дърворезба, изобразяваша слънце, за първи път вече е изнесена отвън, на фасадата на сградата.

Дълги години в нея живее една от наследниците на собственика, Теодора Хаджидимитрова - известна сливенска художничка и обществена деятелка.

http://infotourism.sliven.bg/
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,875 Posts
^^ Има някаква долчинка и като мине над нея лифтът изглежда малко страшничко, иначе на моменти дори ти се струва, че можеш да скочиш от седалката без да се нараниш :)
 
301 - 317 of 317 Posts
Top