SkyscraperCity banner

1 - 20 of 8777 Posts

·
Registered
Joined
·
2,672 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
www.slo-zeleznice.si

Thread za novice o Slovenskih železnicah.

In tu je že prva

Tričetrt novega tira bo v predorih

Leta 2010 naj bi se pričel uresničevati več kot desetletje star načrt gradnje t. i. drugega tira do Kopra



S količenjem trase nove proge od Kopra do Divače se je iz kabinetov in po letu 2005 sprejetem državnem lokacijskem načrtu tudi v naravo prenesel projekt gradnje drugega oziroma novega tira železniške proge od Kopra do Divače. Ob omenjenem načrtovalci izdelujejo tudi dopolnitev DLN za dvotirnost proge, objavljen pa je tudi javni razpis za pridobitev izvajalca geološko geomehanskih raziskav, s katerimi naj bi začeli aprila letos in končali julija 2009.

Kot je zapisal Dušan Grča v Delu, naj bi nova proga – stala naj bi nekaj manj kot milijardo evrov, denar zanjo pa naj bi dobili iz proračuna RS, kohezijskih skladov EU in iz zasebnih virov – imela najvišji vzpon 17 promilov, dopuščala pa bo hitrost do 160 km/h.
Od postaje Divača poteka nova železniška proga vzporedno z obstoječim tirom po površju do Lokve, nakar preide v prvi predor, dolg 6.845 m. V zgornjem delu doline Glinščice spet pride na površje in nato v drugi, 6310 metrov dolg predor. Iz tega predora se trasa nadaljuje po viaduktu in v dolgem loku zaobide Gabrovico. Na tem odseku se nova železniška proga križa z bodočo avtocesto pod črnokalskim viaduktom.
V nadaljevanju poteka trasa skoraj v celoti v predorih po JZ robu Osapske doline in se v dolgem loku okoli Tinjana ponovno obrne proti jugu. Z zadnjim, 640 m dolgim viaduktom se približa državni meji z Italijo in preide v zadnji, 3745m dolg predor. Trasa poteka v zaledju Zgornjih in Spodnjih Škofij, v zaledju Dekanov, za obstoječo magistralno cesto, pa pride na plano, se približa obstoječemu tiru in poteka do cepišča Bivje.

Skupna dolžina predorov bo dobrih 20 km, kar pomeni, da bo kar 75 odstotkov proge v predorih, nekaj manj kot 4 odstotke (dober kilometer) pa na viaduktih.

Vir: http://www.gradimo.com/novice/10074
 

·
Moderator
Joined
·
11,986 Posts
za približno 30 km železnice od divače do kopra miljardo evrov??
Drago, kaj hočemo. Pomisli raje, koliko več denarja bo še šlo za železnice, če jih hočemo spedenati na evropski način. Bo tale milijarda videti precej majhna čez recimo 20 let.
 

·
Monkey business
Joined
·
3,539 Posts
Samo so pa železnice investicija za v prihodnost.. Mene samo zanima, a bo to po novem potem najdaljši predor v Sloveniji?
 

·
Registered
Joined
·
734 Posts
Kdaj spet z vlakom od Ljubljane do Kočevja in nazaj?
Prvo fazo naj bi končali do sredine 2009, stala bo 44 milijonov evrov – Pozneje bo mogoče vpeljati potniški promet – Denarja za nadaljnjo obnovo še ni
Simona Fajfar, Sre 27.02.2008, 06:00
[Kdaj spet z vlakom od Ljubljane do Kočevja in nazaj?]
Kočevska železniška postaja | foto: Simona Fajfar/Delo
Orodja

Ljubljana, Kočevje – Letos poleti naj bi začeli posodabljati železniško progo Grosuplje–Kočevje na odseku od Grosuplja do Ortneka. Kdaj bo obnovljena celotna proga, na kateri je bil postopoma, med letoma 1967 in 1971, ukinjen potniški promet, na Slovenskih železnicah ne vedo povedati: »Denar za začetek del je zagotovljen, nadaljnja posodobitev pa bo odvisna od pritekanja denarja.«

Čeprav je Janez Božič septembra 2006, ko je bil še minister za promet, v okviru vladnega obiska osrednjeslovenske regije na srečanju z župani občin širšega kočevsko-ribniškega območja zagotovil, da bo odsek železniške proge Grosuplje–Ortnek obnovljen do decembra 2007, celotna proga pa naj bi bila končana do konca leta 2009, na Slovenskih železnicah sedaj zagotavljajo, da poteka uresničevanje tega projekta brez zamud. Po njihovem terminskem planu naj bi prvo fazo posodobitve proge, to je od Grosuplja do državnih blagovnih rezerv tekočih goriv v Ortneku, končali do sredine prihodnjega leta. Zdaj poteka zaključna faza revizije projektne dokumentacije, ki ji bosta sledila razpis in izbira izvajalcev.

Železniška povezava Grosuplje–Kočevje, ki so jo zgradili leta 1893 za potrebe rudnika in gozdarske dejavnosti, je povsem dotrajana: »Tir je na celotnem odseku grajen iz zelo starega materiala, ki danes ni več standarden, rezervnega materiala pa ni več mogoče dobiti,« pravijo na Slovenskih železnicah. Sedaj na tej progi vsak dan vozi en tovorni vlak in po potrebi še eden, vendar morajo večino proge prevoziti z nizkimi hitrostmi, 50, 40 in celo 20 kilometrov na uro.

Več v tiskani izdaji Dela.
 

·
Peace sells...
Joined
·
786 Posts
Na žalost je še dosti drugih prog v katastrofalnem stanju. Npr:

Ajdovščina - Nova Gorica čas vožnje 0:40h razdalja 26km povprečna hitrost 39kmh:eek:hno:

Jesenice - Nova Gorica čas vožnje 1:50h razdalja 89km povprečna hitrost 48.5kmh:eek:hno:

Sežana - Nova Gorica čas vožnje 0:52h razdalja 40km povprečna hitrost 46kmh:eek:hno:

Podatke sem pobral z strani od slovenskih železnic, za čas poti sem vzel najhitrejši vlak. S povprečnimi hitrostmi v rangu 40-50kmh so naše železnice res ena katastrofa. Ni čudno, da se ljudje ne vozijo z vlakom, ki je le malo hitrejši od kolesa.
 
1 - 20 of 8777 Posts
Top