SkyscraperCity Forum banner

SLOVENIJA | Kolesarske poti / Cycle trails

272484 Views 1164 Replies 121 Participants Last post by  Bohinj
Pozdravljeni.
No pa recimo kakšno še o kolesarskih poteh.

Sam sem pred nekaj leti kolesaril po primorskem, kjer sem naletel na Parenzano.
Kaj je to, si preberite klik,klik.


See less See more
2
1 - 20 of 1165 Posts
Lepo si tole narisal. Bodo pa sosedje veseli, kakšen zemljevid si uporabil...
Kolesa nič več na cesto

Kmalu nov kolesarski most čez Savo Dolinko.

Kolesarjem se na trasi do Mojstrane v Gozdu - Martuljku ne bo več treba vključevati v avtomobilski promet. Nov kolesarski most čez Savo Dolinko, le lučaj od avtomobilskega, bo dokončan v naslednjih dneh.

Ločeni od avtomobilov

"Z izgradnjo mostu bo kolesarski promet ločen od regionalne ceste na celotnem območju občine," pravi direktor kranjskogorske občinske uprave Rajko Puš. Ocenjuje, da na leto na območju občine kolesari 50 tisoč domačinov in tujcev.

Za polno funkcionalnost bo treba zgraditi še del kolesarske povezave od nove brvi do železničarskega doma. Vrednost gradnje mostu in ureditve struge je dobrih 350 tisoč evrov. Kranjska Gora že sodeluje pri pripravi dokumentacije in zagotavljanju zemljišč za zadnji odsek kolesarske steze od Mojstrane do Hrušice. "Predvidoma bo dokončana prihodnje leto," pravi Puš.


Vir-žurnal24
See less See more
Kolesarski most zgrajen, a bo vse poletje neuporaben
Črna točka kolesarske poti med Mojstrano in Trbižem ostaja v Gozdu - Martuljku pri prehodu čez Savo

Slovenija - ponedeljek, 18.06.2012 Tekst: Primož Knez
Gozd - Martuljek - Kolesarska pot po trasi nekdanje železnice od Mojstrane pa vse do Trbiža ali Belopeških jezer na italijanski strani je ena najbolj priljubljenih turističnih točk Zgornjesavske doline. Ker je namenjena izključno kolesarjem (uporabljajo jo še rolarji in sprehajalci), je izjemno varna in primerna tudi za družine z majhnimi otroki, zato jo ob lepih koncih tedna "obišče" tudi nekaj tisoč ljudi.

Že vrsto let pa je črna točka kolesarske poti most v Gozdu - Martuljku, ki si ga morajo kolesarji deliti z avtomobili in tovornjaki. Cesta je tu zelo prometna, dostop na most strm in nevaren, prehod pa ozek. Zato si kolesarji že dalj časa želijo posebne kolesarske brvi na mestu nekdanjega železniškega mostu le nekaj metrov stran od cestnega. Po dolgih letih je lepa in ravno dovolj široka kolesarska brv zgrajena. A vsaj še skoraj vse poletje ne bo namenjena kolesarju in je tudi fizično ograjena.

Neverjetno, ampak država (investitorica naložbe) ni pravočasno poskrbela za ureditev nekaj pičlih metrov dostopnih poti s kolesarske trase do novega mostu. Prejšnji teden se je komaj zaključil javni razpis za izvajalca del, ki naj bi ga izbrali v nekaj dneh. Če ne bo pritožb, bo gradnja trajala dva meseca. Zakaj je prišlo do take zamude, pojasnjujejo na Direkciji RS za ceste: "Gradnja brvi za kolesarje in pešce čez Savo Dolinko je končana. Za novozgrajeni objekt je treba pridobiti še uporabno dovoljenje, za polno funkcioniranje brvi pa je treba zgraditi še del kolesarske povezave od brvi do železničarskega doma. Javno naročilo za gradnjo tega dela kolesarske poti je bilo izvedeno takoj, ko so bili dani pogoji, to je, ko so bila pridobljena vsa potrebna zemljišča letos februarja in ko smo dobili soglasje vlade zaradi omejevanja izvrševanja proračuna za izvedbo postopka javnega naročila."

Gradnja brvi in ureditev struge ter poti do brvi sta vredni dobrih 350.000 evrov, 85 odstotkov upravičenih sredstev prispeva Evropska unija.
http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042536688

http://www.geopedia.si/#T105_x411250_y149365_s18_b2

:bash:
See less See more
Ima kdo namen iti kam kolesarit? Je tukaj kdo iz okolice Brežic?
He letos bom najbrž najprej počaku da vročina mine:D
Most za kolesarje v Gozd Martuljku je sedaj odprt.
Evropska sredstva za kolesarsko stezo med Solkanom in Plavami


Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, v vlogi Organa upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdalo odločbo o dodelitvi sredstev za izgradnjo 9,27 kilometra dolgega odseka dvosmerne kolesarske steze med Solkanom in Plavami. Omenjeni projekt, katerega skupna vrednost znaša 4,9 milijona evrov, je del Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013 in bo v višini 3,4 milijona evrov sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Odsek, ki bo predvidoma zgrajen do konca leta 2014, je del približno 34 kilometrov dolge kolesarske povezave med Mirnom, Vrtojbo, Novo Gorico in Kanalom. Novozgrajeni del med Solkanom in Plavami bo med drugim povezal tudi Športni park Solkan s Spodnjo Soško dolino, zato se na tem območju pričakuje povečanje kolesarskega prometa.

Z uresničitvijo projekta bo omogočeno varnejše kolesarjenje, izboljšala se bo opremljenost kolesarskega omrežja v Sloveniji, obenem pa bo projekt prispeval tudi k zagotavljanju pogojev za nadaljnji razvoj turizma v regiji. Kolesarska povezava med Mirnom, Vrtojbo, Novo Gorico in Kanalom je namreč del daljinske kolesarske povezave med Novo Gorico in Predelom, v prihodnosti pa se bo navezala tudi na kolesarske povezave v Italiji in Avstriji. To bo še dodatno povečalo turistično privlačnost območja.
Vir-http://www.eu-skladi.si/za-medije/novice-in-sporocila-za-javnost/aktualne-novice-o-evropskih-skladih/evropska-sredstva-za-kolesarsko-stezo-med-solkanom-in-plavami#c1=News%20Item&c1=novica
See less See more
Prva kolesarska pot v občini

Tolminska občina naj bi dobila 300.000 evrov iz EU za urejanje več kritičnih odsekov na bodoči kolesarski poti iz Tolmina do Mosta na Soči. Najbolj kritičen je pri galeriji Ključ. Graditi naj bi jih začeli prihodnje leto. Ker je med turisti vse več kolesarjev, bi pridobil tudi turizem.


Na obeh straneh galerije Ključ bo treba tik nad jezerom zgraditi najmanj sto metrov kolesarske poti

TOLMIN > Končne odobritve še ni, toda skoraj zagotovo bo občina dobila okoli 300.000 evrov iz EU za prve posege na bodoči kolesarski poti med Tolminom in Mostom na Soči.

Kritičnih odsekov je kar nekaj

Najbolj kritičen odsek je pri galeriji Ključ, kjer za kolesarje ni prostora. Z denarjem EU bi za njihove potrebe uredili balkonček na galeriji in dostopa do galerije s tolminske in mostarske smeri. Ta med prepadno steno, cesto in jezero stisnjen odsek bo najbolj zahteven. Poleg tega bodo morali kolesarsko pot zgraditi v zalivu, kjer je valilnica Ribiške družine. Za kolesarje je neuporabna tudi strma steza pred vstopom in ob izstopu z brvi, ki na Sotočju preči Tolminko. Na ostali, približno pet kilometrov dolgi cesti, je makadamska pot ob jezeru že urejena. Ko bo denar odobren, bodo odseke projektirali, gradili pa prihodnje leto. Če bi dobili še denar za asfaltiranje in označbe, bi bila to prva urejena kolesarska pot v tolminski občini.

Z relativno malo truda bi jo lahko nadaljevali proti Dolenji Trebuši, saj so na tej relaciji stranske poti, po katerih številni že kolesarijo. Z Mosta na Soči se nadaljuje po levem bregu Idrijce mimo Slapa ob Idrijci vse do Trebuše in naprej proti Stopniku, kjer bi bilo treba del poti zgraditi na novo.

V tem času z denarjem EU urejajo kolesarsko pot med Robičem in Kobaridom, ki bo potekala pod Matajurjem. Ob prenovi mejnega prehoda so jo tam že začrtali.

Pridobil bi tudi turizem

Kot pravi direktor LTO Sotočje Janko Humar, število kolesarjev tudi med turisti skokovito narašča. Zato bi z urejenimi kolesarskimi potmi v turističnem pogledu veliko pridobili. Njihovo urejanje ne bi bilo pretirano zahtevno, saj je celotna Soška dolina prepredena z makadamskimi potmi, ki bi jih bilo treba za začetek vsaj ustrezno opremiti z usmerjevalnimi tablami.

Tudi med Kobaridom in Bovcem do Čezsoče pot že obstaja, le urediti bi jo bilo treba. Kritično je v Trenti, kjer poleg asfaltirane ceste druge, razen Soške poti ni. Poznavalci pravijo, da Soške učne poti, ki jo ureja triglavski narodni park, ni mogoče preurediti v kolesarsko
Vir-http://www.primorske.si/Primorska/Goriska/Prva-kolesarska-pot-v-obcini.aspx
See less See more
V Rutah alias Gozd Martuljku so v začetku septembra končno začeli graditi manjkajočih 200 m kolesarske steze do novega, letos odprtega, pa doslej nerabljenega kolesarskega mostu čez Savo. Rok za dokončanje je 50 dni.
(Gorenjski Glas)
A ni to zdaj že odprto? Nekje sem zasledil nekaj takega. To krožišče v Kopru se mi še vedno zdi neprimerno. Čeprav zdaj, ko je stvar malce bolj ''fizična'', dobi malce več pomena. Dobro bi bilo videti kakšen posnetek voženj skozi krožišče v daljšem časovnem intervalu.
1 - 20 of 1165 Posts
Top