SkyscraperCity banner

1 - 20 of 1502 Posts

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Julijske Alpe so adut zelene, aktivne in zdrave Slovenije

Slovenija je na turistični borzi v Londonu. Letos za turistično promocijo namenjenih 7,4 milijona evrov.

London – Slovenija ponuja turistom z vsega sveta zeleno, aktivno in zdravo deželo, glavni poudarek slovenske turistične ponudbe pa temelji na zanimivostih Julijskih Alp in aktivnih počitnicah. Tako lahko povzamemo slovensko izhodišče na 32. Svetovni turistični borzi WTM, ki se je danes začela v Londonu, kjer se strokovni javnosti predstavlja 5100 razstavljavcev iz 187 držav.

Turistična borza v Londonu je namenjena samo turističnim poslovnežem, predstavnikom držav in novinarjem. Pričakujejo, da se bo do četrtka borze udeležilo 46.000 strokovnjakov. Med 5000 razstavljavci je 17 slovenskih podjetij, ki jih zastopa več deset Slovencev. Osrednje teme borze so bogastvo naravnih virov, trajnostni turizem in nove tehnologije komuniciranja in trženja v turizmu.

Na jutrišnji slovenski tiskovni konferenci se bo predstavil glamping camping Bled (Sava Hoteli). Glavno besedo imajo predstavniki destinacije Julijske Alpe. Na 182 kvadratnih metrov veliki stojnici so postavili imitacijo Aljaževega stolpa, v katerem predvajajo video Sidharte »Sfinga«, zgodbo o štirih srčnih možeh. Na borzi predstavljajo program Slovenske hiše na Olimpijskih igrah. Slovenska stojnica je postavljena ob enem od vhodov, v bližini Švice, Avstrije, Nizozemske in Grčije. Vsi stroški slovenskega nastopa z vsemi dogodki znašajo 145.000 evrov, eno tretjino tega prispeva slovensko turistično gospodarstvo, dve tretjini pa STO.

Slovenska turistična organizacija pričakuje prihodnje leto dve- do štiriodstotno povečanje prihodov (in finančnih prilivov) tujih turistov. STO ima letos za vse svoje trženjske aktivnosti (oglaševanje, pospeševanje prodaje, sejem in borze, promocijo, raziskavo, razvoj turističnega informacijskega sistema...) na voljo 7,4 milijona evrov, prihodnje leto pa 7,89 milijona.

»Analize potencialnih tujih trgov kažejo, da imamo premalo rednih letalskih povezav z najpomembnejšimi turističnimi trgi, kot so Italija, Nemčija, Španija, Velika Britanija, Irska in Skandinavija. Zato bi morali pospešiti prihode s teh ključnih trgov,« je za Delo povedala Maja Pak, direktorica STO, in dodala: »Zato bo STO v kratkem objavila poziv zainteresiranim partnerjem, ki so pripravljeni pospeševati promocijo Slovenije kot letalskega turističnega cilja. Tuji organizatorji počitnic, udeleženci WTM, so zelo slabo sprejeli novico o odpravi letalske linije London–Ljubljana, zato se na STO intenzivno dogovarjamo o nadomestnih možnostih, denimo čarterskih poletih. Pogovori o tem že potekajo in predvidevamo skorajšnjo rešitev,« je dejala Maja Pak.

Janez Jager, vodja trženja Istrabenz Turizma, pa je opozoril, da imajo slovenski turistični kraji sicer kar nekaj letališč v bližini, nemalokrat pa so prevozi (transferji) z letališč do hotela dražji kot sami poleti.

Turizem kljubuje krizi

Slovenski turizem je v devetih mesecih ustvaril 2,58 milijona turističnih prihodov (7,6 odstotka več) in 7,68 milijona prenočitev (5,8 odstotka več kot v istem obdobju lani). Portoroški turizem pa je v desetih mesecih presegel številke, ki so jih dosegli leta 2010 v vsem letu. V portoroških hotelih so vse leto 2010 ustvarili 1,036 milijona prenočitev, letos v desetih mesecih 1,041 milijona prenočitev. V desetih mesecih je prenočitev za deset odstotkov več kot v istem obdobju lani. Samo med 29. oktobrom in 1. novembrom letos so zabeležili za 20 odstotkov več prenočitev.

http://www.delo.si/gospodarstvo/mak...-adut-zelene-aktivne-in-zdrave-slovenije.html
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #2 ·
In najboljša stojnica je ... slovenska!

Slovenci smo stavili na sodobno tehnologijo

Napredne QR-kode namesto kopice pisanih turističnih brošur so sodnike na Svetovni turistični borzi v Londonu prepričale, da je prav Sloveniji podelila priznanje za najboljši razstavni prostor na sejmu.

Stojnica slovenskega turizma za komuniciranje tržne znamke Slovenije I FEEL SLOVENIA in promocijo slovenske turistične ponudbe je na 32. svetovni turistični borzi v Londonu (WTM – World Travel Market) prejela nagrado v kategoriji »Best stand for doing business« - priznanje za najboljšo stojnico za izvedbo poslovnih srečanj.

WTM velja za največji in najpomembnejši dogodek v potovalni industriji na svetu, ki z leti pridobiva vse večji pomen, kar potrjuje tudi podatek, da je borza ob včerajšnjem odprtju naštela za 14 odstotkov več obiskovalcev kot prvi dan borze lani.

Nagrado je stojnici slovenskega turizma napovedovala že današnja objava na blogu ene izmed članic strokovne žirije, ki je slovensko stojnico izpostavila kot primer dobre prakse, ki obiskovalcem stojnice omogoča, da pridobijo elektronske brošure s pomočjo QR-kod, ki jih lahko prebereš s pametnim mobilnikom.

Britanci hočejo v naravo
Velika Britanija za slovenski turizem sicer predstavlja peti največji emitivni trg, število obiskovalcev s tega trga pa se je v preteklem letu povečalo za tri odstotke, rast pa se nadaljuje tudi v letošnjem letu. Turisti iz Velike Britanije v Sloveniji najpogosteje povprašujejo po možnostih preživljanja aktivnega oddiha v naravi, kot so pohodništvo, kolesarjenje, muharjenje, smučanje, golf in vodni športi.

http://www.wtmlondon.com/page.cfm/link=869/nocache=true

http://www.rtvslo.si/tureavanture/novice/in-najboljsa-stojnica-je-slovenska/270173
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #4 ·
V Piranu in Izoli se nadaljujejo ugodni turistični trendi

Tako v občini Piran kot v občini Izola se je v oktobru povečalo število nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani. V občini Piran, ki obsega tudi osrednjo turistično destinacijo Portorož, so s preteklim mesecem že presegli število nočitev, ki so jih zabeležili v vsem letu 2010.

PORTOROŽ, PIRAN, IZOLA, KOPER> Med 29. oktobrom in 1. novembrom so hoteli v piranski občini zabeležili 14.303 nočitve, kar je za 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prevladovali so tuji gostje (67 odstotkov), ki jih je bilo v primerjavi z lani za štiri odstotke več. Prenočitev domačih gostov pa je bilo za kar za 16 odstotkov več, so sporočili iz Turističnega združenja Portorož.

Oktobra so hotelski gostje v občini ustvarili 87.970 nočitev oziroma za dva odstotka več kot oktobra lani. Od tega je bilo 28 odstotkov domačih in 72 odstotkov tujih gostov.

Na letni ravni še vedno beležijo rast, presegli pa so tudi že 1.036.932 nočitev, ki so jih ustvarili v vsem lanskem letu. V desetih mesecih letošnjega leta so v hotelih občine Piran namreč zabeležili 1.041.113 nočitev, kar je za deset odstotkov več kot v istem obdobju lani.
V Izoli za sedem odstotkov več gostov

V izolski občini so v oktobru zabeležili sedemodstotno rast nočitev v primerjavi z lanskim letom, kar je naneslo 20.381 nočitev, porast pa je bil opazen pri tujih gostih. Ti so ustvarili 6110 nočitev oziroma za 71 odstotkov več kot oktobra 2010, so navedli v Turistično informacijskem centru Izola.

Tudi za november se kažejo dobri rezultati, in sicer je bilo opazno povečano število slovenskih gostov zaradi počitnic. Tako so v prvih sedmih dnevih novembra zabeležili šestodstotni porast nočitev v primerjavi z lanskim letom tj. 2942 nočitev.

Ob tem je treba upoštevati, da v to statistiko niso všteti podatki sobodajalcev, ki svojih zmogljivosti ne oddajajo prek turističnih agencij, ter podatki prenočitev gostov v marini v Izoli.
V Kopru več domačih gostov

V Mestni občini Koper je bila zasedenost hotelskih zmogljivosti v oktobru približno 30-odstotna, v času krompirjevih počitnic (od 29. oktobra do 6. novembra) pa se je zasedenost gibala okrog 40 odstotkov. Pri tem so prevladovali domači gostje (70 odstotkov), med tujimi pa so prevladovali Italijani, Nemci in Avstrijci, so zapisali v Turistični organizaciji Koper.

http://www.primorske.si/Primorska/Istra/V-Piranu-in-Izoli-se-nadaljujejo-ugodni-turisticni.aspx
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Terme Čatež v devetmesečju z višjim čistim dobičkom

Čatež ob Savi - Skupina Terme Čatež je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 3,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 38,2 odst. več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se znižali za 1,5 odstotka na 33,75 milijona evrov, je razvidno iz danes objavljenega poročila o devetmesečnem poslovanju Term Čatež.

Skupina Terme Čatež je beležila 6,5 milijona evrov dobička iz poslovanja oz. 11,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Gostje v nastanitvenih objektih Term Čatež so v devetmesečju ustvarili 572.243 prenočitev, kar je 1,7 odstotka več kot v lanskih prvih devetih mesecih. Pri tem so domači gostje ustvarili 309.839 prenočitev oz. tri odstotke manj kot v lanskem obdobju, tuji gosti pa so ustvarili 262.404 prenočitev oz. 7,8 odstotka več kot v lanskem obdobju.

Največ Italijanov in Hrvatov

Največji delež pri tujih prenočitvah predstavljajo prenočitve italijanskih in hrvaških gostov. Delež tujcev v skupnih prenočitvah znaša 45 odst., v prenočitvah v hotelih (brez kampa) pa 51,8 odst. Povprečna zasedenost hotelskih postelj je bila 55,3-odstotna.

Obisk v termalnih in ostalih bazenih je bil na ravni lanskega prvega devetmesečja; letos so zabeležili 773.561, lani pa 773.747 kopalcev.

Matična družbe Terme Čatež je v devetmesečju ustvarila 3,2 milijona evrov čistega dobička, kar je 11,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal 5,4 milijona evrov oz. 4,6 odstotka več kot v lanskem obdobju, poslovni prihodki pa so se zvišali za 4,1 odstotka na 27,1 milijona evrov.

http://www.dolenjskilist.si/2011/11...atez_v_devetmesecju_z_visjim_cistim_dobickom/
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Slovenski turizem se predstavlja v New Yorku

V New Yorku bo potekala delavnica, namenjeno 80 ameriškim organizatorjem potovanj, turističnim agencijam in medijem.

New York - V prvem delu dogodka bo potekala delavnica, na kateri se bodo ameriškim partnerjem predstavila slovenska podjetja in organizacije s področja turizma. Med njimi so Turizem Ljubljana, turistična odbora Bleda ter Tolmina in Kobarida, letalski prevoznik Adria Airways, Steklarna Rogaška in Zdravilišče Rogaška, Europcar Slovenija, Unique Slovenia - Atelje unikatnih potovanj, Hotel Zlatorog Turizem ter Kompas, poroča STA.

V drugem delu pa bo potekala predstavitev določenih slovenskih turističnih krajev in produktov. Obiskovalci se bodo lahko seznanili z dolino reke Soče, Bledom, zdraviliščem Rogaška ter Steklarno Rogaška, poskusili pa tudi slovenska vina, mineralno vodo in za posladek še kremne rezine. Ob koncu dneva bodo tudi predstavitev nosilnih partnerjev projekta, glasbeni nastop Anje Bukovec in slovenska večerja.

Ameriški trg sicer za slovenski turizem predstavlja najpomembnejši prekomorski trg. Nekaj čez 40.000 Američanov je lansko leto vključilo Slovenijo v svoje evropske počitnice, ustvarili pa so 96.648 prenočitev. STO pričakuje, da se bo letos število turistov iz ZDA in njihovih prenočitev približalo rekordnim vrednostim iz leta 2007. Po uradnih podatkih državnega statističnega urada je sicer v letos v prvih osmih mesecih Slovenijo obiskalo 15 odstotkov več Američanov.

Turisti iz ZDA sicer pri izbiri turistične destinacije poseben poudarek dajejo bogati zgodovini, kulturi, raznoliki pokrajini, mestom, gastronomiji, gostoljubnosti in varnosti, še piše STA.

http://www.delo.si/gospodarstvo/makromonitor/slovenski-turizem-se-predstavlja-v-new-yorku.html
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Kitajce zanima goriški turizem

Na Goriškem je danes na povabilo Medpodjetniškega izobraževalnega centra na Tehniškem šolskem centru Nova Gorica 16-članska gospodarska delegacija iz kitajskega Šanghaja. Želijo si spoznati Goriško in navezati poslovne stike, zanimajo pa jih predvsem investicije v turizem in trgovinska menjava.

NOVA GORICA> Za sodelovanje s kitajskimi gospodarstveniki se zanima 13 goriških podjetij, od prehrambene, lesne, kovinarske in drugih industrij. Šanghajska podjetja so tokrat prvič v Sloveniji, zato si želijo predvsem spoznati tukajšnje gospodarske možnosti in priložnosti za različne naložbe.

Kot je na novinarski konferenci pred začetkom poslovne konference poudaril novogoriški župan Matej Arčon, bodo kitajskim gospodarstvenikom predstavili predvsem možnost v skupna vlaganja v nov igralniško-zabaviščni center, ki ga načrtuje Hit in naložbe na Lokvah, Euroinvest pa bo podrobneje predstavil tudi možnosti vlaganja v kaninsko smučišče in bovški turizem. Med zanimivejšimi investicijami na tem območju sta tudi projekt term Brda ter zgradnja velike garažne hiše sredi Nove Gorice.
Kitajci morajo najprej spoznati Slovenijo

Po besedah podpredsednika kitajskega združenja za turizem in trgovino Lianga Jina morajo najprej spoznati Slovenijo in gospodarske razmere v državi ter navezati nove stike, šele nato bodo lahko spregovorili o priložnostih, ki jih vidijo v Sloveniji. Večina naše države ne pozna, zato bodo slovenske gospodarstvenike povabili tudi v Šanghaj.

Tehniški šolski center Nova Gorica je sodelovanje vzpostavil že pred nekaj leti z namenom sodelovanja na področju izobraževanja. Po pojasnilih ravnatelja šolskega centra Egona Pipana so bili že večkrat v Šanghaju, prihodnjo pomlad pa bo prišlo do prve izmenjave profesorjev in študentov.

Kot je dejala direktorica območne gospodarske zbornice za Severno Primorsko Mirjam Božič, imajo štiri severnoprimorska podjetja svoje proizvodne enote na Kitajskem - Hidria, Kolektor, Iskra Avtoelektrika in Tekstilna tovarna Okroglica.
Vse več izvoza na Kitajsko

Močno se po njenih besedah povečuje blagovna menjava med Slovenijo in Kitajsko; po pričakovanjih naj bi konec leta uvoz beležil sedemodstotno rast, izvoz na Kitajsko pa naj bi se v primerjavi z letom 2010 okrepil za odstotek.

Trgovinska pokritost pri poslovanju primorskih s kitajskimi podjetji je skoraj 50-odstotna, je dejala Božičeva in dodala, da naj bi Slovenija na Kitajsko izvozila za dobrih 88 milijonov evrov (Goriška 15,2 milijona evrov), uvozila pa za 484 milijonov evrov blaga (Primorska pa 32,2 milijona evrov).

http://www.primorske.si/Primorska/Goriska/Kitajce-zanima-goriski-turizem.aspx
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Kako bi v Izoli podaljšali turistično sezono?

Izolski gostinski in turistični delavci so včeraj z županom Igorjem Kolencem razpravljali o tem, kako bi v Izolo pritegnili goste tudi v turistično manj zanimivih mesecih.

IZOLA> Na srečanju, ki se ga je udeležilo približno 40 predstavnikov izolskih hotelov, gostiln, restavracij, turističnih agencij in drugih ponudnikov turističnih storitev, je župan Igor Kolenc ocenil letošnjo poletno turistično sezono kot uspešno, njegovim ocenam pa so se pridružili tudi turistični delavci, saj je bilo v Izoli 5 odstotkov več nočitev v primerjavi z letom 2010, prišlo pa je predvsem več tujih gostov.
Goste bi pritegnile kakovostne prireditve

Kolenc je opozoril, da bi lahko različni ponudniki še bolje sodelovali pri ustvarjanju nove ponudbe. Kot uspešno v občini ocenjujejo predvsem organizacijo različnih prireditev v sodelovanju s še ostalima obalnima občinama.

Direktor izolskega turističnega združenja Danilo Markočič je včeraj izpostavil kratkoročne cilje združenja: koledar prireditev za leto 2012 (ta je že pripravljen in usklajen s sosednjima občinama), nov promocijski katalog Izole v petih jezikih, razvoj ideje o kartici gosta (predvsem za dnevne goste) in razvoj ponudbe kakovostnih lokalnih produktov v iniciativi “Kilometer 0”.
Župan pričakuje pobude

Kot srednjeročne cilje je Markočič navedel kakovostnejše prireditve za dvig ravni ponudbe, nove programe za podaljšanje sezone, spremembo strukture gostov (70 odstotkov gostov porabi do 20 evrov na dan), dvig kakovosti ponudbe (skrb za izobraževanje kadrov in razvoj inovativnosti), ohranjanje trenda rasti nočitev, vložek v nove investicije in izgradnjo pozitivnega imidža Izole kot turistične destinacije.

Kolenc od gostinskih in turističnih delavcev in drugih pričakuje predloge za izboljšanje kakovosti gostinske in turistične ponudbe v občini in predvsem podaljšanje turistične sezone v sicer turistično manj zanimive mesece.

http://www.primorske.si/Primorska/Istra/Kako-bi-v-Izoli-podaljsali-turisticno-sezono-.aspx
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Letos v Kopru 110.000 potnikov z ladij

Letos bodo v Kopru zabeležili 78 dotikov potniških ladij za križarjenje s skupaj več kot 110.000 potniki. Župan Boris Popovič je zadovoljen, da so bili pri načrtovanju tovrstnega turizma izredno uspešni kljub temu, da podpore s strani države ni bilo veliko.


KOPER> V petek se je na koprskem potniškem terminalu privezala potniška ladja za križarjenja Crystal serenity ladjarja Cristal Cruises, s katero je v Koper priplulo 700 potnikov in približno toliko članov posadke. Tokratni obisk je bil prvi, a po zagotovilih kapitana Glenna Edvardsena zagotovo ne zadnji. Ladja, ki so jo zgradili leta 2003, sodi v višji cenovni razred šestih zvezdic, povprečna cena 12-dnevnega križarjenja je 3500 evrov na osebo. Crystal Serenity je predzadnja ladja v Kopru v letošnjem letu. NR

http://www.primorske.si/Primorska/Istra/Letos-v-Kopru-110-000-potnikov-z-ladij.aspx
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
38,203 Posts
Najstarija vinova loza na svetu, prkos koji traje četiri veka
Rada Tamindžić | 21. 11. 2011. | Foto: R. T.

Stručnjaci za vinsku genetiku iz Francuske i Slovenije su izmerili i utvrdili - Stara trta, narodni spomenik Maribora, najstarija je vinova loza na svetu. Zavredela je da još 2004. bude upisana u Ginisovu knjigu rekorda, iako su procene o njenoj starosti od 380 do 450 godina. Malo li je? A starije nema.


U Ginisovoj knjizi od 2004: Uroš Grbić ispred Stare trte

Zanimljivo je da ova starica i dalje rađa. Godišnje daje pedesetak kilograma grožđa, što je dovoljno za 20 litara belog vina. Zbog svoje prošlosti i istrajnosti 2007. dobila i svoj Muzej, a nakon berbe, svakog poslednjeg vikenda u septembru, u Mariboru se svetkuje Festival Stare trte.


Dok hodamo kroz Muzej Stare trte sa kustosom Urošem Grbićem, priča nam kako je do osamdesetih godina na mestu današnje kuće, koja je zapravo deo gradske zidine oko Drave, bio samo oštećeni deo grada takozvanog niskog socijalnog nivoa i - ništa više.

- Ni na staru lozu niko nije obraćao pažnju - sama je rasla, niko nije primećivao da ona nešto znači i vredi. Tek kasnije je, uz finansijsku podršku iz EU, sve obnovljeno. Tad je i utvrđeno da je čak i najstarija na svetu. A imala je veoma burnu istoriju, ali je preživela sve ratove i više velikih požara, od kojih su neki Maribor bezmalo uništili do temelja. U 18. veku filoksera je pomorila većinu loza u Evropi, ali ne i mariborsku trtu, kojoj Drava daje pogodnu mikroklimu objašnajva naš domaćin.


U Muzeju stare trte su i artefakti koji svedoče o vinogradarskoj tradiciji Maribora, koji se smatra centrom slovenačkog vinarstva: fotografije, čaše, boce... I jedna interesantna soba. Posvećena je vinskim kraljicama i vitezovima vina.


- Svake godine biramo vinsku kraljicu Slovenije, a svake druge - kraljicu Maribora. Sadašnja kraljica radi u najvećem podrumu u Mariboru, koji je bio najveći podrum i u bivšoj Jugoslaviji, a priča se i da je četvrti po veličini u Evropi. Zaprema 20.000 kvadrata, kao dva fudbalska igrališta, a kapacitet oko 5,5 miliona litara vina - kaže Grbić.


Stara trta - najstarija vinova loza na svetu


Vino mariborske starice samo za degustaciju i poklon

Kraljica treba da je iz porodice koja je povezana sa vinarstvom i da ide u školu gde se uči o vinu, treba da zna dva svetska jezika, mora da ima dozvolu za vožnju, da bude lepa i - ne sme da ima više od 25 godina.Uroš Grbić tvrdi da Slovenija ulazi među pet procenata najboljih vinorodnih područja na svetu i priznaje da se Slovenci time veoma ponose.

- Imamo tri vinska regiona, a mi smo u regionu Podravlje, gde je oko 90 odsto belih sorti. Na Posavskom i Primorskom regionu su uglavnom crvena i crna vina. Na visokim brežuljcima oko Maribora najviše ima rizlinga, muškata, traminca, sovinjona, šipona... Sorta stare trte je modra kalčina, jedna od osnovnih sorti poznatog vina cviček. Ovo muzejsko vino sa niskim procentom alkohola nije za prodaju, služi samo kao protokolarni dar grada Maribora.
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Na Kopah bo smučarje pričakala nova štirisedežnica
"To je zelo velika pridobitev za Kope in celo Koroško"

Na koroškem delu Pohorja, na Kopah, ne bo več zastojev pri vstopu na smučišča, saj bodo smučarji to sezono lahko uporabljali novo štirisedežnico Pungart.

Dosedanja vlečnica s krožniki je bila ozko grlo pri vstopu na smučišča na Kopah, zato je pridobitev, vredna 4,5 milijona evrov, zelo pomembna za turistični razvoj Zahodnega Pohorja. To pa je letos tudi edina nova žičniška naprava v Sloveniji.

Prepeljali bodo več smučarjev, proga je daljša
Nova sedežnica bo lahko prepeljala do 2.400 smučarjev na uro, med spodnjo in zgornjo postajo je okoli 200 metrov višinske razlike. Proga bo tako po novem nekoliko daljša, zdaj bo dolga okoli 1.000 metrov. Naprava naj bi bila za smučarje pripravljena sredi decembra.

Na Pungartu tako trenutno potekajo zaključna dela. Sedežnica je speljana severno od zdajšnje vlečnice, ki jo prav tako delno obnavljajo in jo bodo pustili postavljeno za takrat, ko sedežnica zaradi vetra ne bo smela obratovati, pojasnjuje tehnični vodja GTC Kope Jaka Debevc.

Upajo, da bo sezona boljša kot lani
GTC Kope je tudi investitor projekta, 30 odstotkov sredstev pa so pridobili iz evropskih virov in od države. "To je zelo velika pridobitev za Kope in celo Koroško," poudarja direktor GTC Kope Srečko Jesenšek. Lanska sezona na Kopah je bila namreč med slabšimi, saj so našteli okoli 60.000 smučarjev.

Upajo, da bodo s sedežnico privabili več obiskovalcev, je pa po Jesenškovih besedah slaba točka pomanjkanje prenočitvenih zmogljivosti. Zainteresiranim vlagateljem v gorsko-turistično središče Kope namreč na bankah ne uspe pridobiti sredstev za izvedbo naložb.

Novi prostori v Ribnici na Pohorju
Glede prenočišč tako bolje kot na Kopah kaže v Ribnici na Pohorju, kjer smučišča prav tako upravlja GTC Kope. Tam sta ob dveh obstoječih novih apartmajskih objektih zunanja investitorja - podjetji Komunaprojekt in Požarni sistemi - letos zgradila še dva apartmajska objekta. Skupno je v Ribnici na voljo okoli 400 postelj.

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/na-kopah-bo-smucarje-pricakala-nova-stirisedeznica/271023
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Megla namesto v Benetke križarke pripeljala v Trst

Potnike so med Benetkami in Trstom pripeljali z avtobusi. Štiri križarke so bile v Trstu atrakcija za radovedneže.

Koper - Zaradi izredno hude megle, ki je ovirala plovbo v Benetkah, so morale v soboto popoldan in v nedeljo zjutraj v tržaškem potniškem pristanišču pristati štiri velike potniške križarke, ki so pripeljale (in odpeljale) kakih 16.000 potnikov. Ena od teh bi pristala v Kopru, če bi Koper imel potniški terminal.

Jesenska megla povzroča v Evropi hude preglavice v prometu. V soboto sta v Trstu pristali Costa Victoria in MSC Magnifica, danes pa sta nenadejano prišli še Queen Victoria in Costa Favolosa. Vse so bile namenjene v Benetke. Potnike so zato morali prepeljati iz Trsta v Benetke z 80 avtobusi.

Nove potnike, ki so se vkrcali na ladje, so prepeljali tudi iz Benetk v Trst. Ker je avtobusov v Italiji zmanjkalo, so si morali 20 avtobusov sposoditi v Sloveniji. Italijanom so na pomoč priskočili tudi nekateri slovenski turistični delavci. V tržaškem pristanišču je bila v soboto popoldan in zvečer ter v nedeljo pravi prometni kaos, saj je moralo namesto Benetk nepričakovano prevzeti vlogo mesta, v katerem pride do zamenjave potnikov (home port). Poleg 80 avtobusov, ki so se gnetli ob tržaški Pomorski postaji, je hkrati prispelo tudi veliko tovornjakov, ki oskrbujejo ladje.

Prišlo je tudi veliko radovednežev, ki celo v Trstu ne vidijo pogosto toliko velikih ladij hkrati ob njihovem potniškem terminalu. Izračunali so, da so v svoji dolgoletni zgodovini minuli konec tedna potolkli rekord glede na prisotnost zmogljivosti potniških ladij. Tržaško potniško pristanišče premore zgradbo potniškega terminala v velikosti 4000 kvadratnih metrov.

Livio Ungaro, direktor Trieste Terminal Paseggeri, nam je povedal, da so to zahtevno logistično turistično operacijo uspešno izpeljali predvsem po zaslugi dobre infrastrukture. Do maja prihodnje leto bodo ob obstoječi terminalski zgradbi zgradili še dodatnih 3000 kvadratnih metrov prostora, za kar je državno podjetje Pristaniška uprava investirala 10 milijonov evrov. Hkrati se pripravljajo na podaljšanje 250 metrov dolgega pomola za dodatnih 150 metrov, za kar prav tako čakajo potrditev in sredstva iz Rima.

Leta 2015 pričakujejo v Trstu 180.000 potnikov s križark, kar naj bi jim prineslo 500 delovnih mest in 30 milijonov evrov prihodkov v letu dni.

V Kopru kar malce z zavidanjem gledajo na to, kako zlahka uspeva dograjevanje potniškega terminala pri najbližjih sosedih. V edinem večjem slovenskem pristanišču so imeli načrte za novo stavbo potniškega terminala pripravljene že pred štirimi leti. Tik pred prejšnjimi volitvami je bil potniški terminal tudi ena od predvolilnih tem. Takoj po volitvah pa so se projekti potniškega terminala znašli med inkriminiranimi zgrešenimi naložbami prejšnje uprave. Tako vlada kot uprava Luke Koper so potniški terminal v Kopru postavili na stranski tir.

Do premika je prišlo šele letos v začetku leta, ko je Luka Koper za 1,6 milijona evrov poglobila morsko dno ob potniškem pomolu. Te dni zaključujejo še zadnja dela, ki so povezana s tem. V Luki Koper nam je Sebastjan Šik odgovoril, da promet s potniških ladij ni prioriteta in zato tudi ne načrtujejo potniškega termianla v bližnji prihodnosti.

Koprski župan Boris Popovič je danes dejal, da so projekt ves čas ustavljali tako na vladni ravni, v Luki Koper pa naj bil po njegovih besedah proti uresničitvi projekta član uprave Tomaž M. Jamnik. »Denar pri tem projektu sploh ni problem. Če nam Luka Koper omogoči, lahko v prihodnjem letu zagotovimo investitorje v terminal,« je dejal koprski župan, ki je za ta projekt dobil več ponudb.

Sezono potniških ladij bodo letos v Kopru zaključili šele 8. decembra. Koper je letos obiskalo 110.000 potnikov in še več kot 30.000 članov posadk. Prihodnje leto bodo beležili padec obiska (na 70.000), toda za leto 2013 bodo spet postavljali rekorde.

http://www.delo.si/novice/slovenija/megla-namesto-v-benetke-krizarke-pripeljala-v-trst.html
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Namesto Rusov pred vrati Term Maribor neznani britanski sklad

Ljubljana - Prodaja Term Maribor skrivnostnemu ruskemu investitorju, ki se je skrival za malo mariborsko družbo Platanus, je dokončno padla v vodo. Potem ko sta NFD Holding in Sava že sredi minulega meseca prekinila ekskluzivne pogovore z ruskimi investitorji, sta konec minulega tedna z neznano finančno korporacijo in slovenskim podjetnikom Bojanom Držajem podpisala nezavezujočo ponudbo za prodajo njunega 87-odstotnega deleža Term Maribor.

O novem snubcu za nakup Term Maribor predsednik uprave NFD Holdinga Stanislav Valant včeraj še ni želel govoriti, po naših informacijah pa naj bi šlo za britanski sklad tveganega kapitala, ki se je že pred časom zanimal za nakup mariborske turistične družbe. Po nekaterih informacijah naj bi se tudi za britanskim skladom skrivali investitorji iz vzhodne Evrope, vendar nam teh informacij včeraj ni uspelo preveriti. Po besedah Držaja naj bi sicer šlo za "izjemno uveljavljeno globalno finančno institucijo, ki je specializirana tudi za turistične naložbe" in ki ima v Sloveniji še velike načrte.

Za Terme Maribor naj bi britanski sklad po naših informacijah ponudil dobrih 30 milijonov evrov, vendar pa bo njihova končna ponudba (če bodo zavezujočo ponudbo sploh oddali) odvisna tudi od izsledkov skrbnega pregleda poslovanja, ki naj bi bil končan čez mesec dni. Ali bo do prodaje tokrat prišlo, ni mogoče napovedati. Kot smo razkrili v Dnevniku, so namreč ruski investitorji, ki jih je zastopal odvetnik Matjaž Kirbiš, podpisali zavezujočo pogodbo in nakazali tudi okoli 1,7 milijona evrov za resnost ponudbe, vendar nato do končne prodaje Term Maribor zaradi neznanih razlogov ni prišlo. mp

http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042489510
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Rimske terme v prisilno poravnavo

Prva dama Rimskih term Alenka Iskra je vložila predlog za začetek postopka prisilne poravnave. Družba je zaradi visoke kapitalske investicije, ki temelji na trenutno nevzdržni finančni konstrukciji, insolventna, zadnja dokapitalizacija pa ni uspela.

Alenka Iskra, ki je predsednica uprave od konca oktobra, je v predlogu za začetek postopka prisilne poravnave, ki ga je vložila na okrožno sodišče v Celju in je objavljen na spletni strani Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), zapisala, da družbo obremenjujejo nepravilnosti iz procesa dokončanja projekta revitalizacije term, zamik dokončanja investicije ter preveč optimistično načrtovani denarni tokovi.

Vse to je vodilo v pomanjkanje likvidnostnih sredstev za poravnavo tekočih poslovnih in finančnih obveznosti družbe. Delničarji Rimskih term so se v začetku septembra na predlog še prejšnje uprave, ki jo je vodila Marjana Novak, strinjali z dokapitalizacijo, s katero naj bi zagotovili nujno potreben obratni kapital za poslovanje družbe do konca leta 2012. Vendar povečanje kapitala za dogovorjenih 2,5 milijona evrov ni uspelo in zdajšnja uprava ocenjuje, da vnovičen sklic skupščine ne bi bil smiseln, saj družbeniki niso pripravljeni zagotoviti novih denarnih vložkov zunaj postopka prisilne poravnave.

S poročilom o ukrepih finančnega prestrukturiranja podjetja, v katerem Iskra predlaga postopek prisilne poravnave, se je sredi novembra strinjal tudi nadzorni svet term. V termah, kjer so po 20 letih zaprtja prve goste sprejeli marca letos, je 54 zaposlenih. Po takratnih podatkih naj bi družba že imela okoli 100.000 evrov tekoče izgube.

http://24ur.com/novice/gospodarstvo/rimske-terme-v-prisilno-poravnavo.html
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Nemci prodajajo znanje slovenskemu turizmu

Med slovenskimi hotelirji so nemška mala in srednja podjetja iskala kupce sistemov zelenih rešitev.

Ljubljana – Na simpoziju o uporabi obnovljivih virov energije v turistični infrastrukturi so nemška mala in srednja podjetja iskala partnerje, ki bi jim omogočili prodor na slovenski trg, in svoje izdelke ponujala slovenskim turističnim delavcem. Anže Voh Boštic

Jörg Thielicke, direktor podjetja Thüsolar GmbH, je svoje sončne kolektorje na stavbe nameščal že v Rimu, Moskvi in Vladikavkazu. V Sloveniji še ni posloval, zato je bil zanj simpozij prva priložnost za predstavitev njegovih storitev slovenskemu trgu. Thielicke verjame v uspeh – če mu je svoje izdelke uspelo izvoziti v Rusijo, kjer je zaradi obilice zemeljskega plina sončna energija na stranskem tiru, mu bo uspelo tudi pri nas.

Simpozij je Slovensko-nemška gospodarska zbornica priredila v okviru programa nemškega ministrstva za gospodarstvo, ki malim in srednjim podjetjem omogoča prodor na tuje trge. Zaradi vedno večje konkurence na področju obnovljive energije se takšni simpoziji osredotočajo na tržne niše. Današnji je bil tako namenjen nemškim podjetjem, katerih izdelki pripomorejo k boljši izrabi toplote v turistični infrastrukturi.

Karl Božič, zastopnik podjetja Wolf iz Mainburga, ki se ukvarja z proizvodnjo ogrevalnih in prezračevalnih sistemov, poudarja, da je politična volja ključ do razvoja sektorja obnovljivih virov energije. V Nemčiji je pred desetletjem razvoj sektorja sprožila stranka Zeleni, ki je bila takrat v vladi. Meni, da bi strožji zakoni pri energijski varčnosti spodbudili razvoj tehnologije. »V nasprotnem primeru vas bo tuja konkurenca povozila,« opozarja.

Da brez pomoči države zasebnemu sektorju tudi slovenskim podjetjem ne bo uspel preboj na tuje trge, meni Dirk Kalusa, ki kot svetovalec nemškemu ministrstvu za gospodarstvo sodeluje pri pospeševanju izvoza. Ker je razvoj obnovljivih virov energije drag, podjetja sama ne morejo pokriti njegovih stroškov. Obenem se razvoju upirajo močne družbe, ki se ukvarjajo s proizvodnjo energije iz konvencionalnih virov. Vlada Boruta Pahorja ga je razočarala, saj je bil prepričan, da bo bolj zeleno usmerjena.

http://www.delo.si/gospodarstvo/makromonitor/nemci-prodajajo-znanje-slovenskemu-turizmu.html
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Rimske terme v primeru stečaja vredne le 12,5 milijona evrov

Ljubljana - Če bi zdravilišče Rimske terme pristalo v stečaju, bi s prodajo vsega kompleksa iztržili največ 12,5 milijona evrov, s čimer ne bi dosegli niti tretjine zneska, ki so ga v zadnjih letih porabili za njegovo gradnjo. Toliko so sodeč po cenitvah vredni trije hoteli, konferenčni center in preostali objekti, ki so od leta 2006 zrasli v Rimskih toplicah.

http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042489823

Če grejo Rimske Toplice v stečaj potem se jih hoče nekdo polastiti.
 

·
Registered
Joined
·
8,508 Posts
Ja, banke... in zdej ko imajo naše banke pod svojim okriljem cel kup največjih firm bi jih Virant kompletno prodajal tujcem, niti 25%+1 neb obdržal :lol:
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Terme Maribor s še vedno boljšimi rezultati kot lani

Nedavno prenovljeni nadzorni svet Term Maribor, ki ga vodi Miran Kraševec, se je na današnji seji seznanil s poslovanjem družbe v prvih desetih mesecih in ugotovil, da družba še vedno posluje z dobičkom

V primerjavi s preteklim letom družba še vedno beleži rast prihodkov tako v turistični kot trgovinski dejavnosti. Uprava družbe je nadzornike seznanila tudi z izvedenimi projekti, projekti v teku in načrtovanimi projekti za prihodnji dve leti.

NS potrdil tudi izvedbo skrbnega pregleda potencialnega kupca

Prav tako se je nadzorni svet Term Maribor seznanil z zahtevo in potrdil izvedbo skrbnega pregleda družbe potencialnega kupca, ki naj bi ga v četrtek začeli slovenski podjetnik Bojan Držaj in družba Venture Investments & Yield Management LLP iz Londona.

V prvih desetih mesecih letos Terme Maribor v turistični dejavnosti beležijo pet odstotkov več nočitev in štiri odstotke več prihodkov kot lani v istem obdobju. V trgovinski dejavnosti je zabeležena 25-odstotna rast prihodkov glede na lansko primerljivo obdobje.

Jeseni izvedli več projektov

V jesenskih mesecih so po načrtih izvedli kar nekaj projektov. Tako je zaključena prenova Travel shop trgovine na Tratah, zaključena so dela prenove dotrajane streha na hotelu Uni in v zaključni fazi je priprava prostora za novo trgovinico v Gosposki ulici, ki bo vrata odprla v prihodnjem tednu. V teh dneh tečejo priprave za izvedbo prenove sob v stolpiču hotela Piramida, ki bo zaključena do konca leta.

Rezultati boljši od lanskih

"Družba v desetmesečnem obdobju tega leta ustvarja pozitivne rezultate, ki so še vedno boljši od lanskih. V zadnjih mesecih napore vlagamo v izvedbo začrtanih projektov, ki izboljšujejo našo ponudbo, kar je nujno za zagotavljanje rasti prihodkov. Večinski lastnik še vedno vodi postopke prodaje družbe, zato se bo v naslednjih dneh pri nas že drugič v tem letu začel skrbni pregled poslovanja, vendar bomo ob tem še naprej peljali vse začrtane poslovne aktivnosti in zastavljene projekte," je po seji povedal predsednik uprave Term Maribor Zoran Bošković.

http://www.finance.si/331318/Terme-Maribor-s-še-vedno-boljšimi-rezultati-kot-lani
 
1 - 20 of 1502 Posts
Top