SkyscraperCity banner

1481 - 1500 of 1502 Posts

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,481 ·
Slovenija v luksuzni reviji ZDA

V članku novinar Frank Vizard opiše Slovenijo kot eno najbolj trajnostno usmerjenih destinacij.

V lanskem letu je Slovenska turistična organizacija (STO) v sklopu skupinskega študijskega potovanja medijev iz ZDA po Sloveniji gostila novinarja Franka Vizarda. "Rezultat je članek v reviji Luxury Magazine, kjer Slovenijo opiše kot eno najbolj trajnostno usmerjenih destinacij, katere naravne danosti in krajina nudijo številne možnosti za raziskovanje," pojasnjujejo na STO.

V članku pokaže navdušenje nad našo prestolnico, nad njenim starim delom mesta, številnimi čudovitimi mostovi, posebej pohvali tudi razgled iz gradu.

Svojo pozornost nameni tudi Piranu in čudoviti Vipavski dolini, reki Kolpi in njenim možnostim za aktivnosti. Očarali so ga tudi slovenski lipicanci in čebele, natančneje apiterapija. Članek si lahko preberete, na straneh 110 in 111.

https://www.luxurycard.com/magazine/fullissue

Za zahtevnejše goste

Luxury Magazine je po navedbah STO revija, ki jo izdaja podjetje Luxury Card in je namenjena imetnikom kreditnih kartic Mastercard. Izhaja na vsake štiri mesece in nagovarja zahtevnejše kupce, ljudi, ki iščejo butičnost, dotik ekskluzivnosti in nenazadnje razkošnega življenjskega stila: od potovanj, doživetij, mode, notranjega oblikovanja, nepremičnin in tehnologije. Spletna stran beleži več kot 105,000 edinstvenih obiskovalcev mesečno. "Skladno s tem predstavlja odličen medij za komunikacijo naše ponudbe za zahtevnejše goste na trgu Združenih držav Amerike," dodajajo.https://www.zurnal24.si/popotnik/slovenija-v-luksuzni-reviji-zda-336159
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,482 ·
Slovenska zdravilišča med krompirjevimi počitnicami dobro zasedena

Slovenska zdravilišča bodo prihodnji teden, ko imajo šolarji in dijaki krompirjeve počitnice, dobro zasedena. Zmogljivosti v termah so zasedene med 75- in 100-odstotno, v teh dneh beležijo povečano povpraševanje po prostih sobah. Večina bo slovenskih gostov, med tujimi pa prednjačijo Avstrijci, Italijani, Hrvati, Nemci, Madžari, Hrvati in Rusi. (STA)

https://live.finance.si/8954252/Slo...pirjevimi-pocitnicami-dobro-zasedena?src=live
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,483 ·
Prihodi in prenočitve turistov, Slovenija, september 2019

V zadnjem poletnem mesecu skoraj 1,5 milijona turističnih prenočitev

Slovenijo je v septembru 2019 obiskalo več kot 600.000 turistov. Prenočitev v turističnih nastanitvenih obratih je bilo skoraj 1,5 milijona; 77 % teh so ustvarili tuji turisti. Število prihodov turistov je bilo za skoraj 4 % večje, število njihovih prenočitev pa za 3 % manjše kot v septembru 2018.

Več prihodov tako domačih kot tujih turistov

Prihodov domačih in tujih turistov je bilo v septembru 2019 več kot v septembru 2018: prihodov prvih za 2 %, prihodov drugih za 4 %. Prenočitev pa so oboji ustvarili manj kot v septembru 2018: domači turisti za 4 %, tuji turisti pa za 2 % manj .

Nemčija, Avstrija in Italija

Največ prenočitev med tujimi turisti so v septembru 2019 ustvarili turisti iz Nemčije (20 % ali več kot 229.000 prenočitev), Avstrije (9 %) in Italije (7 %). Glede na september 2018 se je najbolj povečalo število prenočitev nemških turistov (za 15 %).

Tudi v septembru 2019 največ prenočitev v gorskih občinah

V nastanitvenih obratih v gorskih občinah so v septembru 2019 zabeležili več kot 400.000 turističnih prenočitev (30 % vseh turističnih prenočitev), sledile so obmorske (22 %) in zdraviliške občine (17 %). Glede na september 2018 je bilo število prenočitev nekoliko večje le v obmorskih občinah (za 2 %).

Tuji turisti se najdlje zadržijo v občinah Ljubljana, Piran in Bled

Tuji turisti so tudi v septembru 2019 največkrat prenočili v občini Ljubljana, sledile so občine Piran, Bled, Bohinj in Kranjska Gora. Domači turisti so v omenjenem mesecu največkrat prenočili v občinah Piran, Izola in Ankaran.

Največ prenočitev v hotelih, vendar manj kot septembra 2018

Tudi v septembru 2019 so turisti ustvarili največ prenočitev v hotelih (več kot 680.000), vendar pa je bilo to število nekoliko nižje kot v septembru 2018. Po številu prenočitev so jim spet sledili zasebne sobe, apartmaji in hiše (v katerih je bilo sicer ustvarjenih za 4 % manj prenočitev kot septembra 2018) ter kampi (4 % več prenočitev kot septembra 2018).


https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/8481
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,484 ·
Veliki investicijski načrti Term Snovik

Načrtujejo postavitev bazenov s skupno površino 350 kvadratnih metrov. Najprej bo na vrsti večnamenski objekt.

V Termah Snovik so zagrizli v nov naložbeni ciklus, ki bo še popestril turistično ponudbo v tem delu kamniške občine. Avgusta so pridobili gradbeno dovoljenje, v prihodnjih dneh pa bodo začeli graditi prizidek. Z novim večnamenskim objektom bodo razširili gostinske prostore, v njem bodo lahko potekali razni izobraževalni programi, prostori pa bodo namenjeni tudi družabnim srečanjem.

Po besedah prokurista Term Snovik Ivana Hribarja so naložbo že dolgo načrtovali, saj njihove sedanje gostinske zmogljivosti zaradi večjega povpraševanja domačih in tujih turistov po domači kulinariki postajajo premajhne. Do poletja bo stavba z 240 kvadratnimi metri pokritih površin povsem nared in bo že lahko sprejela prve goste.

Okoli 480.000 evrov bodo namenili za gradnjo večnamenskega objekta.
Za naložbe so že pridobili zemljišča in zagotovili komunalno opremo.
Terme Snovik so vodilni turistični ponudnik na Kamniškem.

Nad njo bodo na območju, velikem 180 kvadratnih metrov, uredili še letno plažo za bazenske goste. Vrednost naložbe z opremo in zunanjo ureditvijo je ocenjena na 480.000 evrov.

Polovica jih prespi v Snoviku

Njihova termalna voda, po kateri so sicer znani med domačimi in tujimi obiskovalci, je znana kot naravno zdravilno sredstvo. Ta vsebuje kalcij in magnezij ter veliko drugih mineralov, kar dobro vpliva na kosti, kožo in prebavo. To so do zdaj že spoznali številni njihovi obiskovalci. Terme Snovik je lani obiskalo okoli 17.000 gostov, ki so ustvarili 49.966 nočitev, kar je polovica vseh nočitev v kamniški občini.

V letošnjih prvih devetih mesecih v termah beležijo 40.382 nočitev, kar je po podatkih statističnega urada dobrih 46 odstotkov vseh turističnih prenočitev na območju kamniške občine (87.582). Glede na leto 2007, ki velja za prvo leto delovanja term po dokončanju etapne gradnje, ko so zabeležili 26.685 nočitev, se je njihovo število do zdaj skoraj podvojilo. Lani so ustvarili 2,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Ti so v prvih devetih mesecih letos, v primerjavi z enakim obdobjem lani, višji za sedem odstotkov. Dobro poslovanje v minulih letih, ki je posledica povečanega obiska, vodstvo dobesedno sili v nove naložbe.

Olimpijski bazen – sanje ali resničnost

Hribar je povedal, da so že izvedli nove geodetske posnetke za vsebinske spremembe njihovega prostorskega načrta, ki obsega dobrih 23 hektarjev zemljišč. Zgraditi nameravajo pokriti olimpijski bazen, novi hotel, povečati želijo tudi športne površine in kamp. V prihodnjih treh letih nameravajo ob obstoječem bazenskem objektu zgraditi bazene, s katerimi bodo pridobili 350 kvadratnih metrov novih vodnih površin. Za smele načrte so že pridobili lastništvo zemljišč in zagotovili potrebno komunalno infrastrukturo.

Z novelacijo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za Terme Snovik bodo določili tudi prednostne naložbe: razširitev obstoječega bazenskega kompleksa ali gradnjo pokritega olimpijskega bazena. Za slednjega po Hribarjevih besedah potekajo intenzivne priprave, saj v državi primanjkuje tovrstne plavalne infrastrukture. Glavni razlog za gradnjo olimpijskega bazena pa tiči v dejstvu, da so v kamniški občini zelo razviti vodni športi. »Našo zgodbo želimo uresničiti skupaj s kamniškim plavalnim klubom. To je priložnost, da našim športnikom omogočimo idealne pogoje za treninge in tekme,« je povedal Hribar.

S pohvalami tudi Počivalškovo ministrstvo


a gospodarskem ministrstvu ocenjujejo, da so Terme Snovik vodilni turistični ponudnik na Kamniškem. S trajnostno usmerjenostjo, ki jo izkazujejo z znakom za okolje, EU marjetico, ki so ga pridobili kot prvi turistični ponudnik v Sloveniji, in s priznanjem CIPRE za okolju prijazne in energetsko učinkovite terme, ter s termalno vodo – naravno zdravilno vodo, so lahko gonilna sila zelenega turizma v tem delu države ter eden ključnih turističnih ponudnikov na območju osrednje Slovenije.

»Uspeh, ki ga dosegajo Terme Snovik, je plod jasno začrtane vizije, uspešnega sodelovanja in predanega dela,« so prepričani na ministrstvu, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. Prav to ministrstvo je v obdobju 2004–2006 sofinanciralo gradnjo apartmajskega naselja v višini 1,8 milijona evrov.


https://www.delo.si/lokalno/ljubljana-in-okolica/veliki-investicijski-nacrti-term-snovik-246070.html
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,485 ·
To je novi vlakec v Postojnski jami #foto #video

Avtorji: Gregor Pavšič, VIDEO: Planet TV, Kaja Flisar

V Postojnski jami so po 43 letih prenovili vlakec za obiskovalce jame. Vlakec je tehnološko naprednejši, ohranja pa svojo tradicionalno podobo.


V Postojni imajo tako šest novih lokomotiv, ki po jami vlečejo 15 vagonov. En vlak lahko prevaža do 116 gostov z najvišjo hitrostjo 10 kilometrov na uro.

Z enim polnjenjem baterije do 30 voženj

Novi vlaki so tišji in zato bistveno manj bremenijo jamsko okolje in živali. V starih vlakih so morali vozniki tire posipati, da bi izboljšali trenje pri vožnji, z izboljšavami pa so se tega pri novih vlakih znebili in tako ni več nepotrebnega onesnaževanja jame s peskom in posledično s prahom. Baterije v novih vlakih imajo skoraj dvakrat večjo kapaciteto, zato z enim polnjenjem zdaj zagotavljajo tudi do 30 voženj.

Novost so tudi varovala, ki gostom med vožnjo preprečujejo vstajanje in zaprti tip lokomotiv.

Prvi železniški tir postavili pred 147 leti

Med prvimi obiskovalci Postojnske jame je bil leta 1868 tudi Thomas Cook, začetnik turističnega potovanja.

Štiri leta pozneje so v jami položili prve tire. Tako so 16. junija leta 1872 v Postojnski jami odprli prvo železnico na svetu v kapniški jami. Jamski vodniki so takrat po tirih potiskali dva vozička, imenovana featon. Repliko tega danes še hranijo v Postojni. Pozneje so pri pogonu prešli na bencinske lokomotive, pozneje na baterijske oziroma električne.


https://siol.net/avtomoto/novice/to-je-novi-vlakec-v-postojnski-jami-foto-511792
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,486 ·
Septembra turisit opravili manj nočitev


Turistični nastanitveni obrati so v septembru zabeležili skoraj 623 tisoč prihodov turistov in skoraj 1,5 milijona njihovih prenočitev. Prihodov je bilo za 3 odstotke več, prenočitev pa za 4 odstotke manj kot v septembru 2018. 77 odstotkov vseh turističnih prenočitev so tudi v tem mesecu ustvarili tuji turisti, so sporočili državni statistiki.

Največ turističnih prenočitev so opravili turisti iz: Nemčije (20 odstotkov ali skoraj 227 tisoč prenočitev), Avstrije (9 odstotkov), Italije (7 odstotkov), Združenega kraljestva (5 odstotkov) in Češke (4 odstotkov).

Glede na lanski september se je najizraziteje povečalo število prenočitev turistov iz Nemčije (za 13 odstotkov), sledili so turisti iz Češke (za 5 odstotkov).


https://live.finance.si/8955273/Septembra-turisit-opravili-manj-nocitev?src=live
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,487 ·
Hoteli, ki bodo v samem središču prestopnice

Na dobrih 100 metrih štirje novi hoteli v Ljubljani?

Avtor: Marko Rabuza
https://postimages.org/

V mestnem središču bodo lahko turisti kmalu izbirali še med več hoteli. Po napovedih bi lahko na območju 100 kvadratnih metrov vrata odprli štirje novi hoteli.

Turizem v Ljubljani v zadnjih letih doživlja rast, kar je spremenilo stanovanjsko strukturo v središču. Vse več lastnikov raje kot za daljše obdobje stanovanja oddaja v kratkotrajen najem, kot ga omogoča Airbnb. Spreminjajo se tudi načrti tistih, ki imajo v lasti večstanovanjske hiše v najožjem središču. Tudi oni bi namesto prenovljenih stanovanj vanje raje privabljali turiste.

Po napovedih in že pričetku nekaterih obnov, bi lahko v prihodnjem letu ali dve turisti svoj oddih v Ljubljani rezervirali tudi v štirih stavbah ob Ljubljanici, ki so med seboj oddaljene slabih 100 metrov.

Na Mestnem trgu prvi gostje že za velikonočne praznike?

Na Mestnem trgu 15 pričakujejo, da bodo hotel z 39 sobami odprli do velikonočnih praznikov prihodnje leto. Vhod v hotel oziroma stavbo je mogoč tudi z druge strani, s Cankarjevega nabrežja ob Ljubljanici, saj sta stavbi združeni, v njej pa bo od 70 do 75 postelj.

"Pravkar se izvaja groba montaža opreme. Če bomo pridni, moramo odpreti pred velikonočnimi prazniki," je dejala Lidija Malerič Kamnikar iz AB arhitekturnega biroja, ki je projektant.

Vmesni lastnik lepo zaslužil

Hotel bo imel na notranjem atriju dvigalo in stopnišče, ponašal pa naj bi se s štirimi zvezdicami.

"Bilo je kar precej dela. Objekt je bilo treba statično sanirati, izvajali so arheološke raziskave, ob tem pa je bila klet zasuta z gradbenim oziroma odpadnim materialom," dodaja Malerič Kamnikarjeva.

Lastnik in investitor stavbe je podjetje The Hotel LJ Andreja Kremljaka, ta je stavbo kupil od Srečka Mrvarja, sicer najbolj znanega kot lastnika verige knjigarne Felix. Omenjeni jo je pred tem leta 2016 odkupil od Mestne občine Ljubljane, po tem, ko jo je skoraj osem let neuspešno prodajal in z njo v letu in pol lepo zaslužil. Od občine jo je kupil za 1,365 milijona evrov, nato pa jo je, kot smo na Siol.net poročali aprila, prodal za nekaj več kot dva milijona evrov.

Kremljak sicer skupaj z Darkom Velikonjo in Blažem Muhičem obvladuje Casino Fortuna.

Po več letih propadanja le obnova

Nekaj deset metrov stran, na drugi strani Ljubljanice, že nekaj časa traja obnova stavbe, ki je več let kazila podobo mesta. Zunanjost in notranjost stavbe na Čevljarski 1 oziroma Jurčičevem trgu 1 sta bili že močno načeti, v njej pa je do konca leta 2017 delovala le še gostilna Zlata Ladjica.

Lastnik stavbe je podjetje Mestni pristan, ki končanje prenove več kot 350 let stare stavbe napoveduje v prihodnjem letu. Koliko sob in postelj bo v novem hotelu, ne želi razkriti.

Kot je dejala direktorica podjetja Andreja Cirman, je obnova stavbe statično in izvedbeno kompleksna, ob tem pa je stavba tudi pod varstvom kulturne dediščine (od leta 1986). V pritličju stavbe bo še naprej gostinska dejavnost

Tudi pravnuka ustanovitelja Pivovarne Union se poigravata z idejo o hotelu

Do konca leta naj bi začeli prenovo stavbe Pod trančo 2, nasproti Zlate Ladjice, kjer je v pritličju zlatarna. Večinska lastnika sta Jorg in Hubert Kosler, sicer pravnuka začetnika Pivovarne Union. Stavba je sicer v boljšem stanju kot njena soseda na drugi strani Ljubljanice, lastniki pa se še niso dogovorili, kako bi se lotili obnove oziroma kaj naj bi se po prenovi dogajalo v njeni notranjosti. Po nekaterih podatkih bi lahko uredili stanovanja, apartmajska stanovanja za oddajanje ali pa hotel.

Po picah še hotelske sobe?

Nov hotel napovedujejo tudi v stavbi nad znano ljubljansko picerijo Ljubljanski dvor. Ideja je resnejše temelje dobila po majski potrditvi spremembe prostorskega načrta, po kateri lahko investitor Ivan Kapetanović, sicer tudi lastnik picerije, prazna stanovanja preuredi v hotel. Po poročanju Dnevnika naj bi bilo v njem 24 sob.https://siol.net/posel-danes/novice/na-dobrih-100-metrih-stirje-novi-hoteli-v-ljubljani-512509
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,488 ·
Slovenija ob Japonski in Antarktiki med tremi najbolj 'vročimi destinacijami'


Japonska, Antarktika in Slovenija. To so po mnenju ameriškega novičarskega portala Business Insider tri 'najbolj vroče' turistične destinacije za leto 2020. Med 20 najbolj priporočenih popotovalnih doživetij za prihodnje leto so našo državo uvrstili tudi pri reviji Condé Nast Traveler. In kaj tujci v "neodkritem turističnem dragulju Evrope" ocenjujejo kot vredno ogleda?


"Pozabite Italijo in Bali," svoj bralce uvodoma nagovorijo na ameriškem novičarskem portalu Business Insider. Navajajo Alberta Herrero iz enega največjih globalnih ponudnikov luksuznih potovanj Virtuoso, ki je prepričan, da so vroče destinacije leta 2020 Slovenija, Japonska in Antarktika.

'Slovenija je sveža, drugačna, pa vendar še vedno v Evropi'

Če bo Japonska privlačna zaradi poletnih olimpijskih iger v Tokiu in če Antarktika v turističnem in avanturističnem smislu predstavlja nekaj novega, potem Slovenija "leti pod radarjem" in predstavlja alternativo najbolj obljudenim evropskim turističnim točkam, pišejo.

Čeprav Slovenija še ni dopustniška izbira običajnih gospodinjstev, bi to morala postati, je prepričan Herrera. "Je sveža, je drugačna, pa vendar še vedno v Evropi," pravi in izpostavlja bližino priljubljenih destinacij, kot so denimo Benetke.

Slovenija, umeščena med Avstrijo, Madžarsko, Italijo in Hrvaško je znana po gorah, smučarskih središčih in slikovitih turkiznih ledeniških jezerih, za povrh vsega pa vam ne bo "oskubila denarnice", še pišejo in dodajajo, da jo je med destinacije, vredne obiska v 2020, uvrstil tudi Lonely Planet.

'Če ne bi Slovenija imela tako bleščečih sosedov, bi bila že davno prečesana'

ed 20 destinacij, ki jih priporočajo za obisk, so Slovenijo uvrstili tudi pri reviji Condé Nast Traveler.

To, da je Slovenija, dežela alpskih travnikov, rdečih hiš in bleščeče jadranske obale, še vedno neodkrit turistični biser stare celine, bi lahko bil eden večjih čudežev sodobnega evropskega popotništva. "A priznajmo si: če ne bi imela Slovenija tako bleščečih sosedov, Hrvaške s svojimi lokacijami serije Game of Thrones, in severovzhodne Italije z, res je, Benetkami, bi bila že davno prečesana čez in čez," pišejo pri reviji.

Tako pa ima Slovenija za tiste, ki jih odvračajo trume turistov, marsikaj za ponuditi. Omenjajo 186-kilometrsko Pohodniško pot Julijske Alpe, Triglavski narodni park pod Unescovo zaščito, za ljubitelje vina pa tudi 52 različnih sort grozdja in lendavsko vinsko cesto. Ne pozabijo niti na "eno najbolj zelenih evropskih mest", Ljubljanski grad, na svetovno priznano restavracijo Ane Roš Hišo Franko ter na dolino Soče.

Tudi t. i. 'city break' potovanja so v Sloveniji vse bolj priljubljena. "Pot do Slovenije pa je lažja, kot bi si mislili: skočite na vlak ali ujemite let v Ljubljano, preko novih povezav Lufthanse, LOT-a, Swiss Internationala ali Brussels Airlines. Ali pa se pripeljite z avtom iz bližnjih tujih mest Zagreba, Benetk ali Dunaja," zaključujejo.

20 priporočenih destinacij Condé Nast Traveler: Armenija, brazilska zvezna država Bahia, bocvanske solne kotanje, kanadska Arktika, Kanarski otoki, danska prestolnica Koebnhavn, karibska državica Dominika, prestižni Dubaj, argentinska gora El Chaltén, južnoameriška država Gvajana, francoski Metz, južnokorejski Mokpo, ameriški Nashville, japonski otok Okinava, Ruanda, Slovenija, južna obala Šrilanke, jugovzhodna Avstralija, jugozahod Michigana in maroški Tangier.


https://www.24ur.com/novice/gospoda...-med-tremi-najbolj-vrocimi-destinacijami.html
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,489 ·
V Ljubljani v prvi polovici decembra manj turistov kot v istem času lani

V Ljubljani v prvih desetih mesecih letošnjega leta zaznavajo rast turističnega obiska. Obiskovalci so v tem času ustvarili 1,96 milijona prenočitev, kar je 4,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani, kažejo začasni podatki statističnega urada.

V prvi polovici decembra pa se kaže upad. Podatki ljubljanskega turistično-informacijskega centra, ki zajemajo 20 ljubljanskih hotelov in dva hostla, kažejo na 4,9-odstotni upad prenočitev turistov v prestolnici. Zasedenost sob med 1. in 15. decembrom je bila 67,4-odstotna, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije. (STA)

https://live.finance.si/8956335/V-L...-manj-turistov-kot-v-istem-casu-lani?src=live
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,490 ·
Slovenska zdravilišča med božično-novoletnimi prazniki zelo dobro zasedena

Slovenska zdravilišča bodo med božično-novoletnimi prazniki zelo dobro zasedena. Podatki kažejo, da bodo ponekod zmogljivosti povsem zapolnjene, veliko bo tujih gostov. Povpraševanje je še vedno zelo intenzivno, zato rezervacije prihajajo v zadnjem hipu, so za STA povzeli v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

https://live.finance.si/8956332/Slo...letnimi-prazniki-zelo-dobro-zasedena?src=live
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,491 ·
Here are the 12 best countries to retire in


Slovenia

Average local salary: $45,000

Melania Trump’s homeland is gorgeous and cheap. According to U.S. News and World Report, a couple that retires to Bled, Slovenia, will have a monthly budget of around $1,255. Surrounded by Triglav National Park, there are thermal pools, campsites and biodiverse forests nearby.


https://nypost.com/2019/12/28/here-are-the-12-best-countries-to-retire-in/
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,492 ·
Bodo v Brdih zgradili terme za 50 milijonov evrov? #video

V vili Vipolže so danes podpisali pismo o nameri investiranja v projekt term Brda. Pod idejno zasnovo projekta, ki ga v Občini Brda načrtujejo že dve desetletji, je podpisan arhitekt Alessio Prinčič. Vanj želi investirati italijanski sklad, ki je v ta namen že ustanovil podjetje v Novi Gorici. Graditi naj bi začeli v bližnji prihodnosti.Projekt Spa resort term Brda so začeli načrtovati pred 18 leti, vendar so si prvotni investitorji zaradi dolgega procesa spreminjanja namembnosti zemljišč iz kmetijskih v gradbeno parcelo premislili. Občina Brda je nato iskala nove investitorje in jih po dolgih letih našla v italijanskih partnerjih, piše STA.

Briški župan Franc Mužič je povedal, da je občina poskrbela za spremembo namembnosti nepremičnine, ki se bo razprostirala na okrog šestih hektarih zemljišč. Trenutno je nepremičnina še vedno v lasti dve zasebnih lastnikov, s katerima ima občina sklenjen dogovor o prodaji. To je tudi ena izmed zavez občine v danes podpisanem pismu o nameri investiranja z italijanskim investicijskim skladom Private Value Capital Management s sedežem v Novi Gorici.

"Gre za projekt širšega regijskega in čezmejnega pomena, ki bo poleg prepoznavnosti širši regiji doprinesel gospodarski elan in številne nove zaposlitve," je še povedal Mužič.

Investicija je vredna okoli 50 milijonov evrov

Idejna zasnova po zamisli arhitekta Aleša Prinčiča predvideva umestitev term med Medano in Fojano, tako da bi obiskovalcem in stanovalcem načrtovanega turističnega kompleksa na enem izmed številnih briških gričkov ponujala razglede na vse strani.

Kompleks, kot si ga je zamislil arhitekt, želi uporabiti elemente briške pokrajine, kot so terase, z uporabo materialov, kot je opeka, pa se približuje briški tradiciji. Posebnost idejnega projekta je 45-metrski jekleno-steklen razgledni stolp, s katerega se bo videlo daleč naokoli, po besedah briškega župana celo do beneškega Trga svetega Marka.

V turističnem kompleksu naj bi poleg zdraviliških storitev ponujali tudi sprostitvene dejavnosti in preventivne medicinske storitve. Hotelski del naj bi imel okrog 170 dvoposteljnih sob, nekaj naj bi bilo apartmajev, ki jih bodo ponudili zasebnim vlagateljem, ter del kot varovana stanovanja za starostnike. Poleg bazenov bodo ponujali možnosti kongresnega turizma, manjših trgovinic ali tržnice ter s tem priložnosti tudi za prodajo domačih pridelkov in izdelkov.

Mužič je napovedal še, da bodo denar za komunalno opremljenost zemljišča vložili v obnovo ceste Medana-Fojana, ob kateri bodo stale terme. Upravitelj italijanskega investicijskega sklada Andrea Accattino in odgovorni koordinator projekta Spa Resort Terme Brda Giuseppe Forlanelli sta v imenu skupine predstavila vizijo sklada in potencialov turističnega kompleksa. Ob tem sta nakazala tudi interes za vlaganje v projekte tudi v širši zahodno-slovenski regiji, še poroča STA.


https://siol.net/posel-danes/novice/brici-vendarle-korak-blize-izgradnji-term-video-516094
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,493 ·
Komu je znani mesar prodal hotel v središču Rogaške Slatine?


Družba Hotel Slatina, ki upravlja istoimenski hotel z več kot 60 posteljami v Rogaški Slatini, ima novega lastnika.Konec lanskega leta ga je po uradno še neznani ceni kupilo podjetje Timax Holding s sedežem na Slovaškem. Ta je v zadnjih letih zaradi davčnih in drugih razlogov postala priljubljeno zatočišče podjetnikov iz Slovenije in širše regije.

Kdo je dejanski kupec hotela, iz javnih virov ni razvidno. Uradna lastnika podjetja Timax Holdinga sta dva:

- Ivan Križanec, lastnik tovarne Wenker - Križanec, ki se ukvarja z montažo industrijskih strojev in naprav. Njeni proizvodni prostori se nahajajo v naselju Ivanec blizu Varaždina, nekaj deset kilometrov od Rogaške Slatine.

- Milan Tadič, ki ima začasno prebivališče v Bratislavi, na Slovaškem pa obvladuje več drugih podjetij.

Kakšne načrte imata s hotelom v Rogaški Slatini, ki na letni ravni ustvari več kot milijon evrov prihodkov in zaposluje okoli 20 ljudi, ni znano. Po naših informacijah pa sta kupila tudi velik del nepremičnin, ki jih upravlja hotel.

Na isti lokaciji, v okviru prizidka hotela, deluje tudi zdravilišče Medical center Rogaška, ki je namenjeno predvsem rehabilitaciji bolnikov obolelih na prebavnem sistemu in tistim z metabolnimi obolenji.

Dolga leta v lasti rogaškega podjetnika

Do zdaj je bil Hotel Slatina vrsto let v lasti lokalnega podjetnika Franca Žeraka, ki je leta 2017 prejel tudi plaketo občine za dolgoletno uspešno delo na področju turizma v Rogaški Slatini.

V javnosti je bolj znan kot prvi mož Mesnin Žerak, ene večjih mesarij v državi. Njeno poslovanje se v zadnjem obdobju poslabšuje. Bolje gre njegovemu nečaku Marku Žeraku, ki se prav tako ukvarja z mesarstvom, leta 2015 pa je prevzel Tovarno mesnih izdelkov Košaki.

Na Franca Žeraka smo se včeraj obrnili z naslednjimi vprašanji:

1) Zakaj ste se odločili za prodajo hotela in ali še kakorkoli ostajate vključeni v njegovo lastništvo oziroma poslovanje?

2) Kdo je novi lastnik Hotela Slatina in koliko je plačal zanj?

3) Kdo konkretno je v ozadju slovaškega podjetja Timax Holding oziroma s kom ste se pogovarjali o prodaji?

Njegova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Rusi, Azerbajdžanci ...

Franc Žerak se je že pred časom začel umikati iz zdraviliško-hotelskega kompleksa v središču Rogaške Slatine. Leta 2012 je ruskima državljanoma Victorju Nazarovu in Sergeiu Bidnyiju prodal polovico Hotela Slatina, za kar naj bi mu plačala okoli milijon evrov. Za prodajo se je takrat odločil zaradi likvidnostnih težav, saj jim banka ni želela podaljšati premostitvenega posojila.

Vlagatelji iz držav nekdanje Sovjetske zveze, med katerimi so podjetja in fizične osebe iz Rusije, Azerbajdžana in Nemčije, so pozneje začeli postopoma prevzemati posamezne dele kompleksa in drugih nepremičnin v okolici.

Po nekaterih podatkih je sicer polovica slatinskih hotelov v rokah Rusov, ki v Rogaški Slatini opravijo tudi največ prenočitev in v povprečju v zdraviliškem kraju ostanejo več kot 10 dni.

Hotel Aleksander s petimi zvezdicami je kupila družba SWI-Medica zdravnika Nikolaja Vorobjeva, ki je lastnik več klinik v Rusiji, Švici in Srbiji. V lasti ruskega tobačnega mogotca Sergeja Kacijeva so trije znani hoteli - Grand hotel Rogaška, Hotel Strossmayer in Hotel Styria. Ruski vlagatelji v Rogaški Slatini načrtujejo tudi večja vlaganja v nove turistične zmogljivosti.


https://siol.net/posel-danes/novice...rodal-hotel-v-srediscu-rogaske-slatine-516340
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,494 ·
Zaradi Luke Dončića "Teksas čuti Slovenijo"

Dončić ena najbolj vročih blagovnih znam v ZDA

Luka Dončić je z izjemnimi predstavami na parketu postal ambasador Slovenije, slovenskega turizma in gospodarstva. Eden najboljših košarkarjev na svetu je povod za sodelovanje Slovenije in njegovega kluba Dallas Mavericks.


Zvezdnik Dallasa je trenutno ena najbolj vročih blagovnih znamk v ZDA in tako se je Sloveniji odprla velika priložnost. V sklopu sodelovanja med uporabniki blagovne znamke I Feel Slovenia in Lukovega moštva, ki je dalo predlog za sodelovanje, bo znamka izpostavljena na skupaj 20 tekmah v letu 2020. Na desetih že v tej sezoni in na desetih jeseni. Prva, na kateri bodo oglasni panoji I Feel Slovenia po dvorani American Airlines Center, kjer domujejo Mavsi, bo že v torek, 21. januarja, ko v Dallas prihajajo Los Angeles Clippersi. Vrhunec bo v četrtek, 12. marca, ko se bodo Dončić in soigralci pomerili z Denverjem, katerega dres nosi Vlatko Čančar. Takrat bo v Dallasu večer I Feel Slovenia.

"Vrednost partnerstva ne presega 100.000 evrov, kar je izjemno ugodna ponudba, ki nam jo je Dallas predstavil. V Dallasu so zelo kooperativni. Vedo, kaj jim Luka prenaša. V klubu smo vsi deležni posebne pozornosti in upamo, da se bo partnerstvo še nadgradilo v prihodnje, da ne bo le v letu 2020, kot je od zdaj dogovorjeno," je povedal Tomaž Ambrožič, direktor Sport Media Focus, ki vodi projekt. Po njegovih besedah se Američani zavedajo tržnega potenciala, ki ga zaradi Dončićeve priljubljenosti predstavlja Slovenija.

Ob tem bodo potekale tudi dodatne dejavnosti za promocijo Slovenije, glavna bo poslovna konferenca Texas Feels Slovenia (Teksas čuti Slovenijo, op. a.), ki bo dan po tekmi z Denverjem. Namen konference je predstaviti Slovenijo potencialnim vlagateljem. Na konferenci se bo predstavilo tudi nekaj slovenskih podjetij. V partnerstvu za še večjo prepoznavnost znamke I Feel Slovenia sodelujejo še Urad vlade za komuniciranje, Slovenska turistična organizacija, Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije ter Turizem Ljubljana.

Kot pravi Ambrožič, ima Slovenija v Teksasu zaradi Luke izjemno izhodišče za promocijo: "Osnova v Teksasu že obstaja, s temi dejavnostmi pa se prepoznavnost lahko poveča z namenom, da bo v Slovenijo prišlo več ljudi iz Teksasa in da v gospodarsko močnem okolju Slovenija najde nove gospodarske partnerje." Teksas je sicer po BDP-ju deseto največje gospodarstvo na svetu.

"Partnerstvo s tako prepoznavnim klubom pomeni izjemno priložnost za predstavitev Slovenije. Luka je zelo prepoznaven na ameriškem trgu. Ljudje želijo informacije o njem in njegovi državi. Mi bomo pri tem pomagali. Na desetih domačih tekmah bomo oglaševali Slovenijo, na poslovni konferenci pa jo bomo predstavili medijem in poslovnim partnerjem," je dejala direktorica STO-ja Maja Pak in pristavila, da v zadnjih treh letih stalno raste odstotek ameriških turistov v Sloveniji. Velik potencial partnerstva so prepoznali tudi v domačem mestu Luke, Turizem Ljubljana namreč vse več sredstev namenja sodelovanju z ZDA.

Ena izmed dogovorjenih promocijskih potez bo oglas v uradni publikaciji All Star tekme Lige NBA, ki bo februarja v Chicagu. Oglas bo na isti strani kot Dončić. Sklenjen je tudi dogovor z znamko LD77 za sodelovanje pri promociji Slovenije. Tako bo Luka na družbenih omrežjih delil fotografije, posnetke in podatke o Sloveniji ter s tem še potrdil status ambasadorja Slovenija, njenega turizma in zdaj tudi gospodarstva.


https://www.rtvslo.si/zivljenjski-s...adi-luke-doncica-teksas-cuti-slovenijo/511789
 

·
Registered
Joined
·
7,856 Posts
Discussion Starter · #1,495 ·
Blejski grad uvrščen med najlepše gradove v Evropi, vstopnina letos višja

Upajo, da bodo z višjo vstopnino malce omejili gnečo

Tik pred koncem lanskega leta je prestižna popotniška revija Condé Nast Traveler Blejski grad skupaj s predjamskim uvrstila med 24 najlepših gradov Evrope, zaradi česar se bo obisk najverjetneje povečal. Tudi zato so na Bledu povišali cene vstopnic.

Prestižna popotniška revija Condé Nast Traveler je na prestižni seznam gradova Bled in Predjama uvrstila ob bok številnim slovitim turističnim znamenitostim, kot so Katarinina palača v St. Peterburgu, "pravljični" grad Neuschwanstein v Nemčiji, ki je bil navdih za Disneyjevo upodobitev Trnuljčičinega domovanja, grad družine Hohenzollern v Bavarskih Alpah, pa Schönbrunn (nekdanja dunajska poletna rezidenca Habsburžanov), Kylemore Abbey na Irskem in grad Eilean Donan na Škotskem, grad Bran v Romuniji, ki je bil navdih za Drakulo, grad Miramar pri Trstu itd.

"Veliko je razlogov, zakaj je Blejsko jezero eno najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v Sloveniji," so predstavitev začeli pri reviji Condé Nast in dodali, da je eden od teh razlogov tudi grad, ki se dviga nad samim jezerom. "Po gozdni poti se vzpni do gradu in si od blizu oglej njegove stolpe in obzidje iz 11. stoletja, nato pa se ozri nazaj dol in nagrajen boš z enim najlepših razgledov na jezero, kar jih je mogoče najti," so poetično zapisali.

Zaradi te in številnih drugih podobnih pohval na Bledu domnevajo, da se bo število obiskovalcev (lani jih je grad obiskalo več kot 583.000) letos še povečalo. Tudi zato (ali pa kljub temu) so se odločili, da zvišajo vstopnico za ogled gradu na 13 evrov. Direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik je v pogovoru z novinarko Radia Slovenija Romano Erjavec tako pojasnil: "Računamo, da bo zaradi teh podražitev tudi določen odstotek manj obiskovalcev, kar nas bo razbremenilo velikega števila obiskovalcev ob določenih datumih, saj je včasih presegalo zmogljivost, kar je predstavljalo problem."

Povišanje cene vstopnice se jim zdi primerno, saj imajo primerljivi gradovi podobne cene: "Predjamski grad je lani posloval z vstopnico 13,80, podobne vstopnine so tudi za grad Landskron (Vajškra) nad Beljakom itd., tako da smo mi samo dohiteli konkurenco. "

Upajo, da drugih ukrepov za omejevanje obiska ne bodo potrebovali, za to naj bi bil tudi lani urejen park ob vznožju gradu, kjer bi obiskovalci lahko počakali na vstop.

Lani so z vstopninami zaslužili dobrih 5 milijonov evrov, a kot poudarja Završnik, ves denar vračajo v naložbe. Letošnje leto bo sicer minilo brez večjih posegov, čakajo pa jih pomembne priprave na razpis in gradnjo dvigala ter projektov za ureditev grajske pristave in muzeja arheologije v naslednjih dveh letih.


https://www.rtvslo.si/tureavanture/...gradove-v-evropi-vstopnina-letos-visja/511901
 

·
Registered
Joined
·
226 Posts
V Avstriji in Nemčiji imajo zaradi verskega praznika (telovo oz. sv. rešnje telo) podaljšan vikend, prvi po omilitvi prehajanja meja. In evo ga, prvi naval na našo obalo. Najbž je tudi to razlog, da naši turistični boni veljajo šele od naslednjega vikenda.

 

·
Registered
Joined
·
1,377 Posts

Lepo, da smo se tudi na ta zemljevid dali.
 

·
Registered
Joined
·
3,283 Posts
Hudo, kar veliko zvezdic.

JB in kar nekaj Ljubljanskih restavracij mora biti zelo salty.

Vsec mi je da so ocitno obiskovali restavracije po celi Sloveniji.
 
1481 - 1500 of 1502 Posts
Top