SkyscraperCity Forum banner
1501 - 1506 of 1506 Posts

·
Registered
Joined
·
7,857 Posts
Discussion Starter · #1,502 ·
Slovenija s trajnostno in atraktivno ponudbo snubi Nemce

Uživala naj bi ugled ene izmed najbolj zaupanja vrednih destinacij

Dejavne počitnice v neokrnjeni naravi in gastronomska doživetja so bila rdeča nit slovenske ponudbe na virtualni mednarodni turistični borzi ITB Berlin Now. To naj bi privlačilo predvsem nemške turiste, ki imajo vedno večja pričakovanja glede kakovosti.


Predstavitev slovenskega turizma na letošnji virtualni mednarodni turistični borzi ITB Berlin Now, ki se sicer po pomenu in velikosti uvršča v sam vrh mednarodnih turističnih borz in kjer letos v virtualni obliki sodeluje 3513 podjetij in organizacij iz 120 držav, v ospredje postavlja Slovenijo kot trajnostno deželo edinstvenih naravnih danosti, ki omogočajo petzvezdična, atraktivna in varna doživetja. "Slovenija v zadnjih letih razvija trajnostno in butično ponudbo edinstvenih doživetij, kar je dobro izhodišče za vnovični zagon turizma po pandemiji," je navedla Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO), in dodala, da je slovenski turizem na to pripravljen.

Aktivne počitnice v neokrnjeni naravi in gastronomska doživetja so bila rdeča nit slovenske ponudbe, ki so jo predstavili direktorica STO-ja Maja Pak, direktorica predstavništva STO-ja v Nemčiji Rebeka Kumer Bizjak ter direktor Skupnosti Julijskih Alp Klemen Langus. V okviru slovenskega virtualnega razstavnega prostora se predstavlja 33 slovenskih turističnih ponudnikov, destinacij in produktnih združenj, posebej pa je poudarjena gastronomija. Slovenija, zelena država v osrčju Evrope, ki naj bi uživala ugled ene najbolj trajnostnih in zaupanja vrednih destinacij, se letos namreč ponaša z nazivom evropska gastronomska regija. Tako je na novinarski konferenci sodeloval tudi kuharski mojster Gregor Vračko iz Hiše Denk, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico in Michelinovim priznanjem za trajnost. Udeležence dogodka je popeljal skozi doživetja slovenske gastronomije s pripravo jedi za predvelikonočni čas.


Nemci nameravajo potovati predvsem z avtomobilom

STO na nemškem trgu med drugim izvaja tudi spletne seminarje in druge spletne predstavitve, pripravljene pa so tudi številne privlačne tržne in promocijske dejavnosti. S temi bo, ko bodo potovanja spet mogoča, k obisku Slovenije spodbujala predvsem prebivalce dežel Baden Württemberg, Bavarske in Saške, pa tudi Berlina.
Izsledki raziskav namreč kažejo, da želi več kot 70 odstotkov prebivalcev Nemčije v letu 2021 v pokoronskem času potovati, do 70 odstotkov z avtomobilom. Po podatkih Evropske potovalne komisije pa naj bi vse več Nemcev kot motiv potovanja navajalo naravo in dejavnosti na prostem. Med prebivalci Nemčije je v porastu tudi ozaveščenost glede trajnosti, vse večja so tudi pričakovanja glede kakovostnih in drugačnih potovanj. 

·
Registered
Joined
·
393 Posts
V poskusu oživljanja Koble so znova zagnali eno izmed vlečnic:

PS, kako je zdaj po novem z vidnostjo člankov na Financah? Včasih so bile "agencijske novičke" (live.*) vidne brez omejitev, meda pa po novem ni več tako??? Jaz kot brezplačno registriran to novičko sicer vidim b.p.
 

·
Registered
Joined
·
1,028 Posts
Smučišče 2864 v Bohinju od vlade dobilo koncesijo za dve krožni kabinski žičnici
Podelitev koncesije za dve krožni kabinski žičnici na smučišču 2864 v Bohinju na območju nekdanjega smučišča Kobla je za investitorje vesela novica. Ko bodo prejeli še okoljevarstveno soglasje, bodo lahko zaprosili za gradbeno dovoljenje za gradnjo žičnic.

Veselja ob novici o podeljeni koncesiji za žičnici na smučišču 2864 v Bohinju včeraj Franc Alain Furlani, direktor in lastnik družbe Furlani, ki je tudi ena od solastnic družbe 2864 Bohinj, ni skrival. »Koncesija je eden glavnih korakov pri pridobivanju gradbenega dovoljenja in možnosti nadaljevanja projekta, ki smo si ga zadali. V tej zimi smo pokazali, da lahko z določenimi vlaganji obudimo nekdanje smučišče Kobla oziroma nadaljujemo načrte za smučišče 2864,« je navdušeno povedal.
Koncesija za 40 let
Vlada je namreč na zadnji seji izdala odločbo, s katero je gospodarski družbi 2864 Bohinj podelila koncesijo za gradnjo krožnih kabinskih žičnic med Bohinjsko Bistrico, Ravnami in Sedlom pod Malim Vrhom ter Slatnikom. Kot so po seji vlade zapisali na ministrstvu za infrastrukturo, je družba predložila vse potrebne dokumente, za koncesijo pa izpolnjuje tudi druge pogoje: »Ima veljavno registracijo za opravljanje dejavnosti, poravnane vse davke, prispevke in druge obvezne dajatve, ni v postopku prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije in je finančno sposobna.« Vlada je družbi koncesijo podelila za 40 let.

Ne le koncesija, eden poglavitnih elementov vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja je tudi okoljevarstveno soglasje, opozarja Furlani. »Tega naj bi v kratkem izdalo ministrstvo za okolje in prostor. Zadeve so v zaključni fazi,« zatrjuje. Po njegovih informacijah so soglasja naravovarstvenih organizacij, potrebna za izdajo okoljevarstvenega soglasja, že pridobljena, medtem ko pogovori z nekaj posamezniki iz lokalnega okolja, kot pravi, še potekajo.

Že Kozji hrbet je velika pridobitev za Bohinj
Sicer pa Furlani opisuje, da gre pri koncesiji za drugi korak pri oživljanju nekdanjega smučišča Kobla. Prvi korak je bil ponovni zagon žičnice in odprtje smučišča Kozji hrbet v Bohinjski Bistrici, ki je naletel na neverjeten odziv tako domačinov kot obiskovalcev. »Gre za manjše, lahko dostopno družinsko smučišče, s katerim ne delamo konkurence nobenemu od večjih smučišč v okolici. Obiskanost ob koncu tedna pa je bila včasih tako množična, da je smučišče delovalo že skorajda na robu zmogljivosti,« opisuje Furlani.

V drugem koraku, na katerega se nanaša koncesija, nameravajo zgraditi dve krožni kabinski žičnici, ki bosta pokrili območje nekdanjih treh sedežnic na Kobli. »To pomeni, da s prvo žičnico začnemo v dolini in z drugo pridemo do vrha nekdanje sedežnice Kobla 3,« pojasnjuje. Šele po tem bodo razmislili o povezovanju s smučiščem Soriška planina, pravi, kar je sicer vseboval prvotni načrt smučišča 2864. Oživljanja smučišča pa so veseli tudi ponudniki nastanitev in drugi turistični delavci v Bohinju. Poudarjajo, da gre za pomembno dopolnitev turistične ponudbe, ki krepi tamkajšnjo zimsko turistično sezono.

Brez javnega razpisa
Na ministrstvu za infrastrukturo so v sporočilu za javnost po zadnji seji vlade pojasnili, da so koncesijo podelili brez javnega razpisa, saj to dovoljuje zakon o žičniških napravah za prevoz oseb. »Brez objave javnega razpisa se podeli koncesija za gradnjo žičniške naprave, ki je prometno povezana z že obstoječo žičniško napravo ali napravami, ali v primeru, da bodo uporabniki te žičniške naprave uporabljali smučišče oziroma druge rekreacijske površine oziroma objekte, ki jih je uredil koncesionar že obstoječih žičniških naprav,« so zapisali na ministrstvu in dodali, da je podeljena koncesija prometno povezana z že obstoječo žičniško napravo, vlečnico Kozji hrbet.
 
1501 - 1506 of 1506 Posts
Top