SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 991 Posts

·
Moderator
Joined
·
42,977 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
[Sofia|София] Public services buildings | Сгради с обществени функции

Появи се предложение за създаване на такава тема, за да разграничим сградите с обществени функции, които е ремонтират или изграждат от останалите строежи.

В тази тема ще се публикуват проектите за Детски градини, Училища, Полицейски управления, Пожарни, Болници и Поликлиники, Старчески домове и подобни.

Целта е на едно място да се съберат Държавни, Общински, но и частни проекти за този вид обществени сгради.
 

·
Moderator
Joined
·
42,977 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Фандъкова открива нова детска градина в Бояна

Нова детска градина ще открие днес кметът на София Йорданка Фандъкова в Бояна.

Детската градина се намира в сграда – паметник на културата с изключителна архитектура и история. На същото място се е помещавало старото Боянско училище.

Новата детска градина ще бъде филиал на ДГ№112 „Детски свят“, ще носи името „Светлина“ и ще разполага с помещения за две градински групи. Инвестицията е за 1,2 млн. лева.

Сградата е реконструирана в детска градина по инициатива и настояване на жителите на Бояна, уточняват от Столична община. Тя бе ремонтирана за последно през 1980 г. Историята й започва от 18 век, когато земята е дарена от жители на село Бояна за изграждане на училище. Училището е разширявано два пъти. В годините назад сградата е била и пансион за сираци и място, на което са съхранявани стенописите от Боянската църква, докато тя е реставрирана.
https://offnews.bg/obshtestvo/fandakova-otkriva-nova-detska-gradina-v-boiana-675849.html
 

·
Registered
Joined
·
232 Posts
...огромни изоставени сгради-призраци на територията на Медицинска академия...
През изминалата седмица машини разрушаваха този призрак.


Обиколих оградата, но информационна табела нямаше. Всички снимки - в галерията:

> На терена на Александровска болница
 

·
Registered
Joined
·
2,546 Posts

·
Premium Member
Joined
·
23,062 Posts

·
Moderator
Joined
·
42,977 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Дали подобно на Люлинкста и тук се строи от бригата от 3ма чичковци на преклонна възраст и пак строителството ще отнеме 2 години?
 

·
Moderator
Joined
·
42,977 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Градят 4 нови училища и 12 детски градини

В София предстои да бъдат проектирани и построени поне 4 нови училища, съобщи пред БНТ кметът Йорданка Фандъкова. Тя е възложила на главния архитект да подбере проекти, търсят се и подходящи терени. Предстои да бъдат открити нови 4 детски градини - в кварталите Драгалевци, Младост, Люлин и Красно село. Както и да започне строителството на още осем в кварталите Витоша, Павлово, Княжево,
Красно село, Подуяне, Дружба и в новите квартали Кръстова вада, където вече се изгражда заведение, и Манастирски ливади“ , каза Фандъкова. 19 минути вече е писал по темата.
[...]
19'
 

·
Moderator
Joined
·
42,977 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Депутатите в стъклен купол в Партийния дом! Местят ги, но кога?

Залата – амфитеатрална, 12 реда с банки и ложи за първенците

200 000 лева без ДДС ще бъдат похарчени за инсталиране и конфигуриране на активно и пасивно мрежово оборудване на залата в сградата на парламента на пл. "Княз Александър I" № 1, бившият Партиен дом.

За целта е обявена обществена поръчка, а който я спечели, ще трябва да се справи със задачата до 15 ноември и да поеме гаранция от не по-малко от 60 месеца.

Новата пленарна зала за депутатите трябваше да е готова август. В момента се преустройва зала "Света София" в сградата, която ще приюти избраниците изцяло, а не както е в момента - само когато имат заседания на комисиите.

Ремонтът на бившия партиен дом започна на 31 октомври 2016 г. Бъдещата пленарна зала ще е амфитеатрално разположена. Депутатските банки ще са в 12 реда, като денивелацията между най-долния и най-горния ред ще е 1,70 метра.

Широчината на банките ще бъде около 90 см. Президиумът ще е долу, като там ще са местата за председателстващите, а под тях - тези за премиера и министрите.

Предвидени са и официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента, разположени симетрично от двете страни на президиума, ложи за официални гости, чуждестранни гости и представители на дипломатически корпус и журналисти. Депутатите ще заседават под стъклен купол.

В началото на юни 2016 г. Народното събрание обяви обществена поръчка за ремонт на бившия Партиен дом на стойност 24 000 000 лв., с ДДС. Двайсетина дни по-късно администрацията на парламента обяви обществена поръчка и за строителен надзор на стойност 280 000 лв. без ДДС.

Причина за ремонта бе и българското председателство на ЕС, като се очакваше именно в обновената зала "Света София" да протичат част от предвидените по време на председателството форуми.

Заради Brexit обаче българското председателство на ЕС бе изтеглено с половин година по-рано - от 1 януари 2018-а, така че залата ще е готова едва след това.

https://www.dnes.bg/politika/2018/0...ol-v-partiiniia-dom-mestiat-gi-no-koga.370750
 

·
Premium Member
Joined
·
23,062 Posts
Корпус 2 на МБАЛ „Света София”Да припомним:
Инвеститор: "Билдинг хоспиталс 2", дъщерно на "Билдинг хоспиталс" - главен инвеститор в създадената от докторското семейство Христо и Валентина Мазнейкови МБАЛ "Света София"
РЗП: 6715 кв.м (според НАГ - 18 962 кв.м)
Локация: Бул. "България" 104, кв. "Манастирски ливади", район "Витоша", един от най-динамично развиващите се жилищно-административни райони в столицата
Проектант: "Иво Петров - архитекти" ООД
Проектът: Корпус 2 на работещата от близо 12 години МБАЛ "Света София". Той ще е на осем етажа и включва седем операционни зали, кабинети на почти всички медицински специалности, хемодиализен център, хоспис, спешно отделение, център за клинични изпитания, център за комплексна грижа за онкологично болни пациенти. Целта е да се затвори цикълът на диагностика и лечение на пациентите в хода на тяхното заболяване.
Строителство: Началото е поставено през втората половина на 2017 г., а по план строежът трябва да бъде изпълнен до края на 2018 г. Още по време на строителството са съобразени изискванията на съвременните акредитационни системи за качество в областта на здравеопазването, каквато е например JCI.
Инвестиция: Над 20 млн. евро, осигурени и с помощта на кредит по програма на Европейски инвестиционен фонд

Автор: Капитал
https://www.capital.bg/multimedia/f...fotogaleriia_novite_golemi_proekti_na_sofiia/

на този калкан, какво ли може да изникне :hmm:


 

·
Registered
Joined
·
7,454 Posts
^^Не е мястото тук, ама все се чудя, как едни държавно-общински болници едвам кретат, а в същото време никнат огромни частни такива. Има нещо сбъркано в цялата ни здравна система, ама на мен ми е мъгла какъв е изхода и защо положението толкова зле и здравеопазването се влошава все повече.
 

·
Registered
Joined
·
6,953 Posts
Много хора вече имат допълнително здравно осигуряване. Срещу 50лв на месец качеството на услугата се променя значително.
 
1 - 20 of 991 Posts
Top