SkyscraperCity Forum banner

[Sofia|София] Сгради с обществени функции

236303 Views 1197 Replies 130 Participants Last post by  krakula
[Sofia|София] Public services buildings | Сгради с обществени функции

Появи се предложение за създаване на такава тема, за да разграничим сградите с обществени функции, които е ремонтират или изграждат от останалите строежи.

В тази тема ще се публикуват проектите за Детски градини, Училища, Полицейски управления, Пожарни, Болници и Поликлиники, Старчески домове и подобни.

Целта е на едно място да се съберат Държавни, Общински, но и частни проекти за този вид обществени сгради.
 • Like
Reactions: 4
1 - 20 of 1198 Posts
Фандъкова открива нова детска градина в Бояна

Нова детска градина ще открие днес кметът на София Йорданка Фандъкова в Бояна.

Детската градина се намира в сграда – паметник на културата с изключителна архитектура и история. На същото място се е помещавало старото Боянско училище.

Новата детска градина ще бъде филиал на ДГ№112 „Детски свят“, ще носи името „Светлина“ и ще разполага с помещения за две градински групи. Инвестицията е за 1,2 млн. лева.

Сградата е реконструирана в детска градина по инициатива и настояване на жителите на Бояна, уточняват от Столична община. Тя бе ремонтирана за последно през 1980 г. Историята й започва от 18 век, когато земята е дарена от жители на село Бояна за изграждане на училище. Училището е разширявано два пъти. В годините назад сградата е била и пансион за сираци и място, на което са съхранявани стенописите от Боянската църква, докато тя е реставрирана.
https://offnews.bg/obshtestvo/fandakova-otkriva-nova-detska-gradina-v-boiana-675849.html
 • Like
Reactions: 4
Поликлиниката, която трябваше да бъде в Люлин-6, май няма да я бъде.
Има нов възложител:

преди:


сега:

ДЕКОРSee less See more
8
 • Like
Reactions: 5
...огромни изоставени сгради-призраци на територията на Медицинска академия...
През изминалата седмица машини разрушаваха този призрак.


Обиколих оградата, но информационна табела нямаше. Всички снимки - в галерията:

> На терена на Александровска болница
See less See more
5
 • Like
Reactions: 5
Детска градина кв.''Кръстова вада''

инфоОтсреща се строи Амая Резиденс
See less See more
7
 • Like
Reactions: 5
Обиколих оградата, но информационна табела нямаше. Всички снимки - в галерията:

> На терена на Александровска болница

За спомен - поглед отвътре:
https://www.google.bg/maps/@42.6841...i-0-ya277.36548-ro0-fo100!7i4000!8i2000?hl=bg
 • Like
Reactions: 3
Новата детска градина в Младост 4 до БПС

See less See more
5
 • Like
Reactions: 5
Изоставения от дълги години строеж на ул.Любляна, ще бъде клиника. Забелязах активност по сградата, а в НАГ има издадена виза за проектиране:
https://www.sofia-agk.com/FileBrows...al/VIZI/2018/SAG18-GR00-65-(1)-02.03.2018.jpg
See less See more
2
 • Like
Reactions: 5
Министерство на отбрана - 2

See less See more
 • Like
Reactions: 3
06 РС ПБЗН

Новата пожарна в Ов.Купел:

единствено оградата е построена, за момента


See less See more
8
 • Like
Reactions: 5
Дали подобно на Люлинкста и тук се строи от бригата от 3ма чичковци на преклонна възраст и пак строителството ще отнеме 2 години?
 • Like
Reactions: 1
Точно от този строител е напълно възможно да е така.
Новия корпус на НХА:

въпреки, че имаха пароструйка, видимо се разнасяше кал
See less See more
7
 • Like
Reactions: 5
Градят 4 нови училища и 12 детски градини

В София предстои да бъдат проектирани и построени поне 4 нови училища, съобщи пред БНТ кметът Йорданка Фандъкова. Тя е възложила на главния архитект да подбере проекти, търсят се и подходящи терени. Предстои да бъдат открити нови 4 детски градини - в кварталите Драгалевци, Младост, Люлин и Красно село. Както и да започне строителството на още осем в кварталите Витоша, Павлово, Княжево,
Красно село, Подуяне, Дружба и в новите квартали Кръстова вада, където вече се изгражда заведение, и Манастирски ливади“ , каза Фандъкова. 19 минути вече е писал по темата.
[...]
19'
 • Like
Reactions: 5
Депутатите в стъклен купол в Партийния дом! Местят ги, но кога?

Залата – амфитеатрална, 12 реда с банки и ложи за първенците

200 000 лева без ДДС ще бъдат похарчени за инсталиране и конфигуриране на активно и пасивно мрежово оборудване на залата в сградата на парламента на пл. "Княз Александър I" № 1, бившият Партиен дом.

За целта е обявена обществена поръчка, а който я спечели, ще трябва да се справи със задачата до 15 ноември и да поеме гаранция от не по-малко от 60 месеца.

Новата пленарна зала за депутатите трябваше да е готова август. В момента се преустройва зала "Света София" в сградата, която ще приюти избраниците изцяло, а не както е в момента - само когато имат заседания на комисиите.

Ремонтът на бившия партиен дом започна на 31 октомври 2016 г. Бъдещата пленарна зала ще е амфитеатрално разположена. Депутатските банки ще са в 12 реда, като денивелацията между най-долния и най-горния ред ще е 1,70 метра.

Широчината на банките ще бъде около 90 см. Президиумът ще е долу, като там ще са местата за председателстващите, а под тях - тези за премиера и министрите.

Предвидени са и официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента, разположени симетрично от двете страни на президиума, ложи за официални гости, чуждестранни гости и представители на дипломатически корпус и журналисти. Депутатите ще заседават под стъклен купол.

В началото на юни 2016 г. Народното събрание обяви обществена поръчка за ремонт на бившия Партиен дом на стойност 24 000 000 лв., с ДДС. Двайсетина дни по-късно администрацията на парламента обяви обществена поръчка и за строителен надзор на стойност 280 000 лв. без ДДС.

Причина за ремонта бе и българското председателство на ЕС, като се очакваше именно в обновената зала "Света София" да протичат част от предвидените по време на председателството форуми.

Заради Brexit обаче българското председателство на ЕС бе изтеглено с половин година по-рано - от 1 януари 2018-а, така че залата ще е готова едва след това.

https://www.dnes.bg/politika/2018/0...ol-v-partiiniia-dom-mestiat-gi-no-koga.370750
 • Like
Reactions: 5
Заведението до басейн ''Диана'':

See less See more
9
 • Like
Reactions: 5
Корпус 2 на МБАЛ „Света София”Да припомним:
Инвеститор: "Билдинг хоспиталс 2", дъщерно на "Билдинг хоспиталс" - главен инвеститор в създадената от докторското семейство Христо и Валентина Мазнейкови МБАЛ "Света София"
РЗП: 6715 кв.м (според НАГ - 18 962 кв.м)
Локация: Бул. "България" 104, кв. "Манастирски ливади", район "Витоша", един от най-динамично развиващите се жилищно-административни райони в столицата
Проектант: "Иво Петров - архитекти" ООД
Проектът: Корпус 2 на работещата от близо 12 години МБАЛ "Света София". Той ще е на осем етажа и включва седем операционни зали, кабинети на почти всички медицински специалности, хемодиализен център, хоспис, спешно отделение, център за клинични изпитания, център за комплексна грижа за онкологично болни пациенти. Целта е да се затвори цикълът на диагностика и лечение на пациентите в хода на тяхното заболяване.
Строителство: Началото е поставено през втората половина на 2017 г., а по план строежът трябва да бъде изпълнен до края на 2018 г. Още по време на строителството са съобразени изискванията на съвременните акредитационни системи за качество в областта на здравеопазването, каквато е например JCI.
Инвестиция: Над 20 млн. евро, осигурени и с помощта на кредит по програма на Европейски инвестиционен фонд

Автор: Капитал
https://www.capital.bg/multimedia/f...fotogaleriia_novite_golemi_proekti_na_sofiia/

на този калкан, какво ли може да изникне :hmm:


See less See more
11
 • Like
Reactions: 5
^^Не е мястото тук, ама все се чудя, как едни държавно-общински болници едвам кретат, а в същото време никнат огромни частни такива. Има нещо сбъркано в цялата ни здравна система, ама на мен ми е мъгла какъв е изхода и защо положението толкова зле и здравеопазването се влошава все повече.
Много хора вече имат допълнително здравно осигуряване. Срещу 50лв на месец качеството на услугата се променя значително.
1 - 20 of 1198 Posts
Top