SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
921 - 940 of 2373 Posts

·
LEVSKI SOFIA
Joined
·
9,165 Posts
Днес, мотайки се в центъра, случайно попаднах на това (асоциира ми на бутилка Джек Дениълс):Стана ми интересно и реших с помощта на гугъл ърт да проверя какво е имало доскоро на това място. Вижте каква къща се е изпарила на има-няма 50 метра от пресечката на ул.Солунска с бул.Витоша:

 

·
Registered
Joined
·
465 Posts
София,София...като растеш не помъдряваш ли малко поне...
 
  • Like
Reactions: playmannn

·
Registered
Joined
·
4,867 Posts
Макар, че не е нищо особено къщата е била стилна, но ако е била в крайно лошо състояние по-добре, че се я бутнали. Все пак никой не иска да се повтаря Алабин преди 8 години...
 

·
Registered
Joined
·
1,320 Posts
София,София...като растеш не помъдряваш ли малко поне...
То града си мъдрее, но реститутите и наследниците - не.

Можем само да се надяваме новопостроеното на мястото чудовище малко от малко да се вписва в средата. Малко е вероятно, но ... се надяваме.
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts


Софиянци предлагат лъвът от Паметника на Незнайния воин да си иде на мястото

Сподели

13.05.2014 Георги Милков

Вече 33 г. всеки чужд държавник, пристигнал на официално посещение в България, полага венец на Паметника на Незнайния воин в София. Тази церемония е основна част от държавния протокол. Към мемориала с вечния огън се числи и скулптура на легнал лъв, който е поставен встрани. Освен децата, които с радост се катерят по него, чуждите държавници рядко обръщат внимание на тази част от паметника, защото някак си остава изолирана.

А всъщност лъвът е единственото, което е оцеляло от стария оригинален паметник отпреди Втората световна война.
Александър и Лина Лукови от София предлагат тази историческа неправда да бъде коригирана, като статуята на лъва бъде положена върху паметника. Така както е било преди бомбардировките.

Имам снимка като малък на този паметник и добре си спомням как той изглеждаше, затова със съпругата ми решихме да подемем тази инициатива, казва 79-годишният софиянец.
През 2010 г. семейство Лукови изпращат писмо до тогавашния заместник-кмет на София Христо Ангеличин, в което описват идеята си. Двамата преди това прецизно са взели мерките на паметника и скулптурата на лъва, за да е ясно, че начинанието е напълно възможно от техническа гледна точка. С помощта на дъщерите си Гергана и Кремена те разполагат и с фотоколаж как би изглеждал Паметникът на Незнайния воин, ако лъвът беше отгоре. За всеки случай към писмото прилагат и историята на паметника, както и снимки от книгата на Георги Каназирски-Верин - “Пътеводител на
България” от 1936 г. Книгата е на немски език, но там на 45-а страница има фотография с паметника в оригиналния му вид.

Г-н Ангеличин много хареса идеята, но така и нищо не се получи, затова решихме да се обърнем към “24 часа”, казва Александър Луков.

Той допълва, че освен преместването на лъва там, където му е мястото, има още една нередност, която трябва да се отстрани.

Върху паметника има надпис:
БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ
ТЕ УМРЯХА,
ЕДНА БЕ ТИ ДОСТОЙНА
ЗАРАД ТЯХ
И ТЕ ЗА ТЕБ ДОСТОЙНИ,
МАЙКО, БЯХА!

Това е част от стихотворението на Иван Вазов “Новото гробище над Сливница”, но името на автора липсва.

Предлагаме отдолу то да се добави или да се постави автографът на Вазов, който е върху паметника му от другата страна на “Св. София”, за да се знае, че тези думи са негови, а не на някой незнаен поет”, казва Александър Луков.
На тази подробност той държи почти толкова, колкото и на самото поставяне на лъва отгоре, защото смята, че го дължи на паметта на Вера Вазова, с която го свързват 43 г. дружба.

Вера, която е дъщеря на ген. Георги Вазов и племенница на поета, даде копието от неговия подпис, което бе поставено на паметната му плоча, разказва Луков.
В. “24 часа” направи своя възстановка как би изглеждал паметникът, ако лъвът се постави върху каменния зид, и потърси за мнение Столична община (виж в карето) и Министерството на отбраната.

Оказа се, че в много български институции на неофициално ниво идеята на сем. Лукови не само се споделя, но и горещо се одобрява.
Всякакви идеи за корекции на този паметник би трябвало да се разгледат, защото не може да се покланяме на героите си в една дупка на фона на опушени стени, каквото представлява сега мемориалът, коментира високопоставен държавен служител. Според друг представител, който също пожела анонимно да сподели мението си, идеята на Александър Луков заслужава адмирации, защото лъвът е най-важната част от мемориала. Това, на което сега държавниците поставят венци, е просто един каменен зид (чиито фуги доскоро бяха запълнени със силикон), направен през 1981 г. по повод честванията за 1300-ата годишнина на България.

Всъщност Александър и Лина Лукови може би имат и моралното право да поставят на дискусия подобна идея, защото те са сред онези родолюбиви българи, които навремето бяха сред частните дарители на фонд “13 века България”. Александър Луков, който е запален колекционер и както сам се нарича - “пазител на стара София”, още пази плик, на който е изписана датата 14 декември 1981 г. и сумата 168 лв. Това е дарението, което сем. Лукови направили на фонда.
И до днес те са от хората, които не са спрели и за момент да мислят за това какво от българското културно и духовно наследство ще остане за бъдещите поколения. Но възможно ли е едно обикновено българско семейство да промени държавен мемориал? Това е история с продължение.

Общината подкрепя
инициативата

Столичната община подкрепя инициативата за възстановяване на оригиналния вид на Паметника на Незнайния войн. Това заяви пред “24 часа” зам.-кметът по култура и образование на София д-р Тодор Чобанов.
“Знаем за идеята. Водещата роля обаче трябва да е на Министерството на отбраната, което е собственик на паметника. Готови сме да съдействаме на министерството, включително и финансово”, обясни д-р Чобанов.
Той напомни, че паметникът е бил разрушен при бомбардировките над София през Втората световна война и след това не е възстановен в оригиналния му вид. Въпреки че е военен паметник, монументът се стопанисва от общината, като за него се грижат служители от Музея за история на София.

Военното министерство
чака проект за одобрение

До този момент подобен проект не е постъпвал в Министерството на отбраната. Не разполагаме и с информация подобна идея да се разглежда и в Областна комисия “Военни паметници” в София. Това се казва в становище на МО. От военното ведомство се ангажираха да предоставят становище по въпроса, ако съответните процедури са изпълнени своевременно. Ремонтни, консервационни, реставрационни и други дейности върху военни паметници, както и изграждането на нови паметници се извършват съгласно чл. 13 ал.ал. 2 от Закона за военните паметници, посочиха от МО. Нужно е обаче да бъде информиран министърът на отбраната, а за обекти със статут на културни ценности това става по реда на Закона за културното наследство.
 

·
Registered
Joined
·
5,316 Posts
Трябва да видим първоначалния паметник. На това място точно такъв паметник не е имало, а този лъв е копие на лъвовете пред съдебната палата (или обратното).
 

·
Registered
Joined
·
8,028 Posts
Лъвовете пред съдебната палата са прави ...... а лъвът на Незнайният воин е в тревата.може би се бъркаш с пазарджишкия лъв:

 

·
Registered
Joined
·
8,028 Posts
... лек офтопик, с други лъвове

Русе

ШипкаИ естествено пак в София :)Не знам доколко е известно, но първоначалният замисъл е бил и лъвът на Шипка да е отгоре на паметника, и е зиглеждало доста добре, докато е било на макет.
Обаче когато са издигнали паметника и е дошло време да слагат статуята, съобразили, че паметникът е на върха и се гледа отдолу, тоест лъвът няма да се вижда...
 

·
Registered
Joined
·
5,316 Posts
Действително не са същите - объркал съм се.

Благодаря за снимката :) И ние да научим нещо ново! Интересно къде ли "народната република" е била натирила лъва преди да го върне. Вижда се, че е покрай някакво шосе. Или има копие все пак?
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Оригиналният е. Има каменно копие при НДК и май историческия музей.

http://www.sofiahistorymuseum.bg/обща-информация

Още инфо: http://nauka.bg/a/паметник-на-незнайния-воин-в-софия

Едит: всъщност гипсовият лъв в НДК бил оригинална творба, също на Николов, реставрирана, а разбрах, че бронзовият дълго време е седял на река Искър, Цариградско шосе.

А според коментарите, горната снимка била на бившия бул. Толбухин, сега Васил Левски, снимано от Ректората.

Аз лично не съм запознат с историята на митарстването му, само предавам сведения.
 

·
Registered
Joined
·
8,028 Posts
Интересно къде ли "народната република" е била натирила лъва преди да го върне.
Днес един достолепен ротарианец гледайки снимката каза "бул. Левски", но аз не мога да си спомня къде е бил - в края на краищата 81ва съм бил в доста нелюбознателна възраст.

П.П. Вог, стига си подменя поста ... станах разноглед да си поправям моя :)
 

·
Registered User
Joined
·
1,149 Posts
А като стана въпрос за лъвове, този който е бил част от паметника на шести полк и натиска щит с картата на целокупна България, който сега е сложен на входа на НВИМ никога няма да се върне на мястото си.
http://www.militarymuseum.bg/Pages/Exposures/Outside/imag/pana/4bul.htm
 
921 - 940 of 2373 Posts
Status
Not open for further replies.
Top