SkyscraperCity Forum banner

[Sofia|София] Construction, Projects & Updates [2018]

404967 Views 1778 Replies 155 Participants Last post by  sofco
С пожелание за по-красиви и качествени проекти!

А за вас една по-успешна година. Бъдете здрави!
 • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 1779 Posts
Жалко че никой не се е престрашил да проектира небостъргач с басейн като този в Сингапур:

Щеше да му отива на Милениума, примерно. Представяте ли си хем да плуваш хем да съзерцаваш НДК и бул.България от високо.
Снимките са на един от символите на Сингапур - Марина бей сандс, където най евтините стаи започват от няколко стотачки в долари. Сингапур е една от най - богатите и посещавани градове-държави в света и такива неща в този град са напълно естествени, но ние все още не сме си надвили над масрафа за да се строят такива сгради в София. Просто няма пазар за такова нещо.
Ако е възможно този имот трябва да се прехвърли на СО и ако не за друго, поне заради цената си може да се заменя за други "горещи" терени в кварталите. Веднага ми идва наум парк Таралежите в Дружба 2, където всичките собственици могат да се обезщетят с такъв терен и да остане още толкова от него. Изобщо не трябва да се продава, защото София страда от дивашко извършената реституция. Ама това надали ще се случи, защото: 1) В общината и държавата се управлява от идиоти и 2) Алчността надделява в този град. Резултата от всичко е повсеместна мизерия накъдето и да се погледне. Днес ми се наложи да пообиколя града и направо ми се сви душата като гледам на какво прилича всичко, като чувството се засилва особено след по - продължителен престой в извън страната - кал, мръсотия, море от паркирани по безобразен начин мръсни автомобили, хаотично строителство, много запустели сгради, дупки, трафик като в мегаполис и това без да обръщам внимание на състоянието на сградния фонд...
See less See more
 • Like
Reactions: 4
Сондаж до ул. Обиколна в близост до изхода на тунела към МС "Цариградско Шосе". Предполагаем бъдещ строеж...
Ето и свинщината, която оставиха след себе си. Трябва ли за всяко нещо да се подава сигнал, защото никой не го е.е за средата... даже не си направиха труда да си приберат платната с които подпираха да не затънат камионите (виждат се на снимката от дясно).
See less See more
 • Like
Reactions: 5
^^
Мамка му и прасе го купи преди няколко години за 20 млн., с депозит от още 20 млн, които бяха гаранция за довършването на сградата или разрушаването и разчистването на терена в рамките на една година. Махането на дограмата и някакви други козметики бяха признати, за 50% разрушаване на сградата и така държавата прибра 10 млн от депозита. Това по информация от медиите.
 • Like
Reactions: 2
С предстоящо пускане на метростанции в приемлива близост районът тепърва ще стане апетитен. Освен това, както вече казах парцелът на балканкар е най-голямото единично парче земя в София. Просто няма начин там да не се мисли нещо голямо, но просто още не му е дошло времето да го ознаем.
Там е идеално за няколко високи сгради от смесен тип - жилищни, офиси, хотели.
Като става, дума за Авигея в Дружба, днес гледах разпределенията и ми направи впечатление, че всички жилищни единици до 10 етаж са ателиета - двустайни, тристайни, с различни изложения, със складови помещения, но все ателиета. След десетия етаж всичко вече става апартаменти. Това с каква цел е? До колкото ми е известно за всяко ателие трябва да има осигурено поне едно паркомясто. За апартаментите беше 1.1 паркоместа. Ако греша нека някой да ме поправи.
 • Like
Reactions: 1
Това си има и едно логично обяснение. Едно от изискванията за ателие е то да има само северно изложение. Естествено е цялата северна фасада на сградата да ти е с малки помещения, които да са ателиета. Това позволява да си максимизираш печалбата от това иначе нежелано изложение. Всички останали е нормално да са апартаменти, защото те са с по-висока цена и с по-голям % печалба. От икономическа гледна точка е напълно логично. А тъй като ателиетата са малки на площ могат да са много на брой за същото количество етажна плоча. За един етаж можеш да имаш (примерно) 3 тристайни партамента и 4 ателиета за една и съща площ.
В Авигеа, ателиетата са с минимум една спалня. Има с по две и с три и с всякакви изложения. Първите десет етажа са все ателиета. За това питах каква може да е причината, но явно никой не знае...
Един въпрос за Авигея в Дружба - има ли подземни нива и съответно подземни паркоместа? Нещо не мога да открия на сайта им.
Ще имат едно подземно ниво, а другoтo ще e над земята. От тази сграда очаквах поне две подземни нива, но с всяко ниво надолу разходите стават по големи, а цените на паркоместата падат. В района само Цариградски комплекс изградиха две подземни нива, на всички други им се вижда твърде скъпо и времеемко.
 • Like
Reactions: 1
Така и така сме на зелена вълна, забелязвам доста сериозно разчистване на бившата петролна база в Дружба 2 тук. Режат се дървета и храсти, като все още не се вижда разчистване на съществуващи сгради. Не успях да намеря нищо за този терен - нито виза, още по малко разрешително за строеж. Преди време се беше появила информация за публична продажба, но до къде е стигнало не знам. Тук за повече инфо относно продажбата.
 • Like
Reactions: 2
Едно време този парцел се говореше че ще има висока сграда:
По информация собственика на парцела София билдинг къмпани от преди 10-12 на въпросното място трбябваше да построят мол. Плановете се промениха и за това разшириха Цариградски комплекс с тези сгради, като това е последния етап.
 • Like
Reactions: 3
На доста сгради почнаха да предвиждат места за климатиците, което е много добре. Наистина това трябва да залегне в наредбите, защото в момента всеки си слага там където му е кеф. Могат да се видят кабели и тръби пуснати по най - прекия път. Обикновено в стандартния монтаж, са включени три метра тръби, и всеки допълнителен метър е 30 лв, което не е някаква болка за умиране, но си знаем манталитета. По най - представителната ни улица Витошка, фасадите са отчайващи с висящите климатици. Добре че през лятото има повече листа, че погледа не стига толкова на високо.
See less See more
Да си кажа и аз за ЕПК-то. В 90% от сградите положението е пълен леш. Течове и мухъл, мръсни входове, шуробаджанащина (всеки си прави каквото си пожелае, загражда си каквото му е кеф от общите части и т.н.). Най-големия недостатък всички го знаем - 100 апартамента във вход, пълни с неразбрани съседи. Околните пространства на блока са кални терени превърнати в паркинг.
Иначе да, получаваш по-голяма квадратура за цената, която плащаш. Ама аз не мога да се примиря, че всеки ден ще се прибирам в такава кочина.
Много точно си описал ЕПК-тата. За съжаление това е реалността, а самите сгради са измислени добре, с просторни общи части, някои имат централна вентилация с широки асансьори, жилищата също са с добро разпределение. Има един недостатък, и той е че повечето апартаменти са с много външни стени заради общите части, които се намират в средата на сградата, а апартаментите в периферията. Енергийната ефективност може да се подобри много ако се санира сградата.
200-те бона. С 7 кв. по-малко, същото жилище на същата цена в Брюксел, без да се броят общинските/държавните намаления от цената и лихвеният процент по кредитите, макар и косвенно (ако има нужда от такъв). Без да се има предвид и стандарта, качеството, без да се има и предвид бъдещето (най-малкото демографията). Да, абсолютно безумно е.
Може ли линк към офертата за това жилище?
В Брюксел средната цена на кв.м извън центъра е почти три пъти по висока от тази в София и наеми в почти същото съотношение.
 • Like
Reactions: 1
ИванТ;148555031 said:
Ако регионът изглеждаше така, надали би се радвал на мощния инвеститорски и потребителски интерес и покачващите се цени на имотите.
Тогава съвсем спокойно метрото може да се отчете като грешка, да пишем поредните милиарди на пясъка и да засипем всички метростанции с чакъл. Така би трябвало да се решат проблемите на Младост, както и на кварталите по линиите му.
Населението на София не расте чак толкова, че да е оправдано всичкото това ново строителство. Много жилища се купуват с цел инвестиция, защото на повечето хора финансовата култура стига до две неща - депозит в банка и инвестиция в имот. Общините не могат да се справят с базовата инфраструктура в рамките на града, а какво остава за изграждане на нова. В града има толкова много запустели промишлени сгради, терени и цели райони с разнебитени постройки в самия център, на чието място могат да се построят много, ама много нови жилищни и бизнес сгради, без да се пипне и метър междублоково пространство или парк. В крайна сметка, като не може да се осигури достатъчно инфраструктура, какво лошо има сградите да растат на височина? Ако панелните сгради и ЕПК-тата имат добра поддръжка, могат да задоволят изискванията на много хора, а и цените им ще бъдат доста по добри и търсенето на ново строителство би било по малко. В тези сгради разпределенията са много по добри отколкото в повечето нови сгради. Ако се погледне прагматично, ще се види че града може да се развива нормално в сегашните си граници. Демографията изобщо не е добра, за да позволи бъдещо разширение. Твърдения от рода, че в София имало 2 млн, а в работен ден ставали 3 е абсолютна глупост.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Паркинга вдясно е с месечен абонамент 100лв. и няма свободни места. Собственика на парцела беше споменал, че има план да вдига етажен паркинг там, което ако се осъществи ще е сигурно първата частна инвестиция в такова съоръжение.
 • Like
Reactions: 5
^^
A не бе... от една страна Обиколна, от друга метрото. Няма празно и честито на тези купили имот на толкова "комуникативно, същевременно тихо място в близост до спирки на градския транспорт, детски градини и училища".
 • Like
Reactions: 4
Тази сграда е Резиденция Лозенец само тук във форума и по картинките на продавача. Никой, нито я знае като такава резиденция, нито някога ще я разбере особено след като си получи адреса. Тези гръмки имена са само за придаване на важност, което носи един вид престиж и някое и друго евро в повече на кв.м. По мое мнение това са глупости на търкалета. Впрочем на такъв кич много хора се кефят, защото като цяло българите не сме свикнали да разглеждаме средата като едно цяло, ами като отделни единици. Тази фасада в някой друг град на Каспийско море можеше да изглежда впечатляващо, но в София изглежда нелепо.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Баш - на всяка жилищна сграда с повече от 10кв.м. зеленина му казват затворен комплекс вече :D
По скоро чрез фразата "затворен комплекс" се пропагандира схемата за поддръжка на сградата и косене на тревата в парцела за около 0.7-1 лв на кв.м.
 • Like
Reactions: 1
Тази сграда до парк хотел Москва е изчезнала, а целия терен е разчистен и ограден. Не можах да снимам в движение.
https://www.google.bg/maps/@42.6738398,23.3502227,93a,35y,226.15h,25.42t/data=!3m1!1e3
 • Like
Reactions: 4
1 - 20 of 1779 Posts
Status
Not open for further replies.
Top