SkyscraperCity Forum banner

[Sofia|София] Construction, Projects & Updates [2018]

398342 Views 1778 Replies 155 Participants Last post by  sofco
С пожелание за по-красиви и качествени проекти!

А за вас една по-успешна година. Бъдете здрави!
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 234 Posts
Пожелавам ви една здрава, успешна, мирна и богата нова година!
Дано горните проекти да са по-лошото от предлаганите в новата година!
Дано София стане градът, който искаме да бъде, а не градът, в който ни натрапват да живеем!
Дано новата година бъде по-добра от отиващата си и по-лоша от следващата я!
:dance:
Сградата на Общинския културен институт "Красно село" е разположена в южната част на София край един от централните столични булеварди сред живописно парково пространство и удобна комуникационна инфраструктура. Тя е на два етажа, с обща застроена площ от 1000 кв.м. Въведена е в експлоатация през 1989 година. Институтът е домакин на най-разнообразни сценични и организационни прояви, фестивали, срещи, семинари и др.[/QUOTE][/QUOTE]
http://gradat.bg/news/2018/01/02/31..._rekonstrukciiata_na_kulturen/&rubrname=news/
Инвестираха 4,5 млн. лв. в реконструкцията на културен дом "Красно село"Приключи реконструкцията на Общинския културен институт "Красно село" в София. Обновяването на сградата на културната институция продължи две години и струва на Столичната община 4,5 милиона лева. Изпълнението на проекта е възложено на фирма "Инос – 1".

Извършено е цялостно конструктивно укрепване на сградата и обновяване на фасадата й. Подменени са ВиК и електро инсталациите, ремонтирани са настилките и дограмите, изградена е достъпна среда за хора с увреждания.

Реконструирани са камерните зали, ритуалната зала за бракосъчетания и театрталната сцена. Красивата старинна дърворезба, която покрива стените в някои от залите, също е реставрирана в оригиналния си вид.Срокът за изпълнение на ремонтните дейности бе 14 месеца, като проектът бе реализиран на три етапа. Първата фаза включваше цялостно конструктивно укрепване на югоизточната част на сградата, както и съпътстващи строителни и ремонтно-възстановителни дейности за изграждане и възстановяване на инсталации.

По време на втория етап бе извършено конструктивно укрепване на северозападната част на културния дом, а третата фаза приключи с изпълнението на енергийно-ефективни мерки по фасадите и покрива на сградата.

"Още когато е строена през 70-те години на XX век, не е извършено сеизмично укрепрване на сградата. Тя имаше пропадания на много места. И затова бе много важно да направим цялостна реконструкция на културния дом", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира ремонта.

В обновената сграда ще продължат да репетират ансамбълът "Софийски солисти", Струнният квартет "Димов" и Детско-юношеската театрална школата на Театър "Сириус".След като не могат да я спасят толквоа години, то по-добре час по-скоро да я махнат и най-накрая тази грозна гледка да се махне от пейзажа на булеварда. От повече от 20 години седят тия развалини и чакаме нещо да се случи. Е, доживях да видя. Може да не е най-доборото решение, но е по-добро от видяното през последните 2 десетилетия.
^^
Но това май е вътрешна разработка на Амфион, не мисля, че има на дневен ред идея за модернизация на сградата включваща промяна на екстериора.
Малко ми е трудно да се ориентирам, но в същност новите огради не заместват ли плътните стари огради или е изцяло нов апрцел? Доколкото си спомням парцелът, който предполага заграждане е североизточния терен (малък ъглов терен на калкан). Не вярвам да говорим за ново строителство, а по-скоро за довършителни работи около строежа.
  • Like
Reactions: troppper
И все пак се надяваме на чудо и да се осъществи проектът Света София, което ще е най-близкото, което може да получим до подобни атракции.
На 6 декември правителството даде съгласието си Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да продаде чрез търг с тайно наддаване недвижим имот в столичния район „Изгрев“. Теренът с площ 20 дка е част от бившата гара „Пионер“ и не се ползва от НКЖИ. Правителственото решение ще позволи извършването на разпоредителна сделка, която да донесе допълнителни приходи за компанията, съобщиха от "Дондуков" 2.

Бившата гара "Пионер" е един от най-апетитните имоти в София, намира се в непосредствена близост до Ловния парк и Борисовата градина. Той е разположен на ул. "Никола Габровски", като до него е и плувният комплекс "Диана". През юли, когато бе представен първият подробен устройствен план за Борисовата градина, стана ясно, че на мястото на старата гара Пионер ще се градят подземни паркинги и спортен комплекс.[/QUOTE]
[/QUOTE]
https://offnews.bg/obshtestvo/gara-...nka-na-20-dka-do-borisovata-e-500-672825.html
Гара Пионер на търг, данъчната оценка на 20 дка до Борисовата е 500 000 леваУправителният съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е взел решение за продажбата на гара Пионер, защото управлението на имота е свързано с големи разходи, които са непосилни за компанията.

Това се казва в отговор на НКЖИ до общинския съветник Стефан Марков. От държавното предприятие допълват, че поради липса на финансови средства не могат да осигурят поддръжката на имота, както и неговата охрана.

Припомняме, че общинският съветник в края на миналата година попита НКЖИ за мотивите на държавното предприятие да продаде имота на гара Пионер, както и дали са водени разговори със Столичната община за предоставяне на терена за изграждане на пространства за отдих и спорт, каквито са плановете на общината, съгласно проекта за план на Борисова градина. Според Стефан Марков мястото, на което се намира гарата, е в един от най-хубавите квартали на София в близост до Борисовата градина, където трябва да е ясно какво ще се случи, и че то ще е в обществена полза. Такива биха били зоните за отдих и спорт, от които да се възползват не само жители на квартала, а на цяла София.

От отговора на държавната компания се разбира, че никой от НКЖИ не е разговарял със Столична община, която да прецени кое е най-целесъобразното решение за имота на гара Пионер.

В отговора на държавната компания се посочва, че данъчната оценка на гарата надхвърля 500 000 лева. От НКЖИ уточниха, че след решението на Министерския съвет гарата ще се продаде след търг с тайно наддаване.

От НКЖИ информираха още, че в момента имотът може да се ползва само за жп гара или спирка, но той не се ползва по предназначение.

Марков допълва, че към момента гара Пионер се използва за продажба на строителни материали и мястото на подобни дейности не е в Борисовата градина, както и че тази зона може да бъде планирана за спортни и детски площадки. Освен това бъдещият собственик на имота, след изготвен ПУП и решение на Главния архитект на Столична община, може да промени предназначението на имота.

"Мястото е важно и най-правилно е да бъде прехвърлено на Столична община, която да прецени какво ще е полезно да се случи там.“, добави Стефан Марков.
Ако като новата пожарна в Люлин се изгражда от 3ма човека ще отнеме около 2 години. Поне толкова им отне в Люлин :lol:
И докато тя се строеше в съседство построиха 2 6 етажни блокчета :D
После да не чувам оплаквания от бавното строителство на естакадата за летището :lol: Тук говорим за двуетажна сграда :D
  • Like
Reactions: the dogi
ЗА СГРАДАТА:

Изключително добра локация – в близост до Северен парк, училища, детски градини, църква, големи търговски обекти, метростанция "Бели Дунав", добра връзка със Северна дъга и отлична инфраструктура;

Оптимален баланс между екстериор и функционалност на сградата;

Творчески оформени зелени площи, алеи и осветление, прецизно имплементирани към цялостната идея на проекта;

Средна цена на жилищата - 800 евро/кв.м;

Средна цена на търговските площи - 950-1000 евро/кв.м.[/QUOTE]

[/QUOTE]
http://gradat.bg/news/2018/01/12/3111731_idea_home_napravi_purva_kopka_na_vtorata_faza_ot_home/
IDEA HOME направи първа копка на втората фаза от Home Residence Sofia


Управителят на IDEA HOME Ивайло Митев разбива шампанско на церемонията за първа копка.

На 12 януари 2018 г. бе сложено началото на строителната дейност на втория етап от жилищна сграда Home Residence Sofia (жк "Връбница I", бул. Ломско шосе). Първа копка направи Ивайло Митев, управител на компанията инвеститор IDEA HOME.

По стара българска традиция церемонията се състоя под звуците на гайди, тъпани и народни танци.

Събитието събра дългогодишни партньори, клиенти и приятели на IDEA HOME.Сградата се изгражда върху парцел с площ 5,14 дка, с отлично местоположение - на 200 м от метростанция "Бели Дунав" и на 200 м от супермаркет Billa. Външният облик е модерен с едри, чисти форми, характеризиращи ясно композиция от обеми, облицовани с HPL ламели, изпъкнали от равнината на фасадата.

Сградата ще има има 9 надземни и 1 подземен етаж. Във всеки от двата входа са предвидени по 56 апартамента, 8 търговски обекта, 6 двойни гаража и 12 двойни паркоместа."Точно преди година направихме първа копка на вход А на Home Residence Sofia и вече може да се похвалим, че тази част от сградата е изградена на груб строеж. Днес продължаваме започнатото и даваме начало на вход Б, като обещаваме същото качество на материали и изпълнение, за да превърнем тази сграда в най-красивата и функционална в района", сподели Ивайло Митев по време на първата копка.

http://www.economic.bg/bg/news/9/izgrazhdat-nov-luksozen-kompleks-v-polite-na-vitosha-snimki.html

Аз лично съм умопотресен от кичЪт изобразен на горните рендъри!
Изграждат нов луксозен комплекс в полите на Витоша

Vitosha Bella се намира на ул. "Бистришко шосе" в район Малинова долинаЗапочва строежът на нов луксозен комплекс в полите на Витоша, който ще предлага тих и комфортен живот в близост до градската среда с панорамна гледка и лесен достъп до лифта.Комплексът Vitosha Bella се намира в район Малинова долина, на ул. "Бистришко шосе", в непосредствена близост до Околовръстен път, Sofia Ring Mall и магазин ИКЕА.


Очаква се комплексът да бъде готов до две години. Той ще разполага с 6 двуетажни къщи, всяка от които с площ от около 250 кв. м. с прилежащ двор. Предвижда се на първия етаж да бъдат обособени помещения за трапезария с кухненски бокс, хол, камина, мокро помещение и санитарен възел, офис кът, камериерска стая и входно преддверие.Вторият етаж ще разполага с две спални, детска стая, дрешник, 2 санитарни възела и тераса.Vitosha Bella ще бъде с френски панорамни прозорци, които създават чувство за простор и свобода и правят помещенията светли и приветливи. Архитектурата е своебразна и интериорният проект е създаден в крак с най-модерните тенденции.На територията на комплекса ще има и зона за отдих с тематично създадено езерце и японска градина. За по-голямо удобство на живущите, ще бъдат изградени закрити гаражи с автомивка и изводи за електромобили.Повече информация за комплекса можете да видите ТУК
Пътят е по въжената линия и нагоре :lol:
Няколко пъти са публикувани проекти, но дали са още актуални е трудно да се каже, защото бяха обвързани с предишния собственик и на Телерик и на Прогрес.
  • Like
Reactions: the dogi
http://citybuild.bg/news/korpus-sveta-sofiia-golemite/36236
КОРПУС 2 НА МБАЛ „СВЕТА СОФИЯ” Е СРЕД ГОЛЕМИТЕ ПРОЕКТИ В СТОЛИЦАТА

Планът за изпълнение е краят на годината.

Корпус 2 на МБАЛ „Света София" е естествено продължение на работещата близо 12 години болница. Инвеститор в проекта в кв. Манастирски ливади на бул. "България" 104 е "Билдинг Хоспиталс 2" АД, дъщерно акционерно дружество на "Билдинг хоспиталс" АД, главен инвеститор на МБАЛ „Света София" /на снимката/.Екипът, реализиращ проекта, е: д-р Христо Мазнейков, доц. Валентина Мазнейкова и д-р Явор Дренски. Архитект е "Иво Петров - Архитекти" ООД. Началото на строителството е поставено през втората половина на 2017 г.

Корпусът е с площ 6 715 кв. м. Изграждат се 8 етажа, които включват: 7 операционни зали; почти всички медицински специалности (без инвазивна кардиология и кардиохирургия, за които дейности МБАЛ е в тясно сътрудничество с водещи клиники в София); хемодиализен център с 30 поста; хоспис - 70 легла; спешно отделение.В Корпус 2 ще има Център за клинични изпитвания, който ще даде възможност на пациентите да се лекуват с последните постижения в сектора, както и ще повиши квалификацията на лекарите и възможността за тяхното академично израстване.

Ще бъде изграден и Център за комплексна грижа за онкологично болни пациенти. Целта е да се затвори цикъла на диагностика и лечение на пациентите в хода на тяхното заболяване. Прилагането на холистичен подход подобрява значимо резултата от лечението, като указваната психологическата помощ за пациентите и техните близки ще е от водещи в областта професионалисти. Започнати са разговори с клиники в Австрия, Германия и Франция за съвместна работа по отношение на прецизната диагностика на онкоболните пациенти, терапията и последващата преценка на резултатите от нея.

Ще се оформи функционален Център за персонализирана медицина не само в областта на онкозаболяванията, но и за прилагане на индивидуален подход за други подходящи пациенти (с ендокринни, чернодробни заболявания и други). Предвижда се международни екипи да консултират лечението на пациентите в МБАЛ "Света София", да подпомогнат процеса на внедряване на таргетна терапия и други съвременните методи за лечение. Центърът ще прилага и алтернативни методи за диагностика и терапия, които се налагат като лечение. Предвид многото центрове за лъчелечение, МБАЛ "Св. София" не планира да разкрива такъв, а ще работи в сътрудничество с центрове в София.

В Корпуса ще има и Център за ресоциализация на пациенти след ампутация на крайници, който ще бъде създаден в тясно сътрудничество с Министреството на труда и социалната политика. Комплексната грижа за пациентите ще включва физикална терапия, изработване на протези, ресоциализация, обучение, работа с пациентите и техните близки.

"Билдинг Хоспиталс 2" е акционерно дружество, в което участват предимно лекари. Инвестицията от над 20 млн. евро е осигурена и с помощта на кредит по програма на Европейски Инвестиционен Фонд.
Нещо покривното покритие ме съмнява. Изглежда ми доста криво и вероятно подлежащо на течове. Може да бъркам, но визията е притеснителна.
http://vestnikstroitel.bg/news/175559_napraviha-prva-kopka-na-vitosha-rezidenshl-park/
Направиха първа копка на „Витоша резиденшъл парк”

Изпълнител на проекта е „БИАД-С” ЕООДПървата копка на жилищния комплекс „Витоша резиденшъл парк” в София беше направена на втори февруари 2018 г. На събитието присъстваха множество гости. По традиция бе извършен водосвет. Разгърнатата площ на обекта е 15 хил. кв. м. Изпълнител на проекта е „БИАД-С” ЕООД.

Повече по темата четете в следващия брой на в. „Строител“.
Как да не те кефят тия стърчащи архитектирни приумици. те създават такъв колотир и разчупване на средата...
  • Like
Reactions: Lozenec and krakula
Те си мислят, че след като така или иначе ще има строеж не трябва да правят нищо повече и могат да зарежат всичко и да се махнат. Пука им на тях за среда, която скоро няма да я има така или иначе.
  • Like
Reactions: Shlosera
https://money.bg/auto/tri-dni-na-otvorenite-vrati-za-pochitatelite-na-bmw-i-mini.html
Три дни на отворените врати за почитателите на BMW и MINIHaй-нoвoтo дилъpcтвo нa ВМW и МІNІ в Бългapия - M Kap Coфия, opгaнизиpa 3 дни нa oтвopeнитe вpaти, в ĸoитo щe пocpeщнe пoчитaтeли нa aвтoмoбили oт пpeмиyм ceгмeнтa, фeнoвe нa виcoĸитe cĸopocти, ĸoмфopтa и yдoбcтвoтo.

Инициaтивaтa ce пpoвeждa oт 9 дo 11 фeвpyapи вĸлючитeлнo, ĸoгaтo дилъpcтвoтo щe paбoти c yдължeнo paбoтнo вpeмe - в пeтъĸ oт 9:00 дo 20:00 чaca, a в cъбoтa и нeдeля oт 10:00 дo 18:00 чaca.

Гocтитe щe мoгaт дa ce нacлaдят нa cпeциaлни нaгpaди и пpедлoжeния oт M Kap Coфия. Πъpвитe пeтдeceт пoceтитeли щe пoлyчaт вayчep зa 10% oтcтъпĸa зa peзepвни чacти, aĸcecoapи & Lіfеѕtуlе oт гaмaтa ВМW и МІNІ, ĸaĸтo и бeзплaтeн 360-гpaдycoв тexничecĸи пpeглeд. B дoпълнeниe eĸипът нa дилъpcтвoтo щe бъдe нa paзпoлoжeниe дa opгaнизиpa пpoбнo шoфиpaнe нa aвтoмoбил пo избop нa ĸлиeнтa.

M Kap Coфия e нaй-нoвoтo дилъpcтвo нa ВМW и МІNІ в Бългapия, ĸoeтo oфициaлнo oтвopи вpaти в ĸpaя нa минaлaтa гoдинa нa eднo oт нaй-oживeнитe мecтa в Coфия - нa бyл. "Чepни вpъx" №53.

Дилъpcтвoтo e paзпoлoжeнo нa плoщ oт 11 000 ĸв. мeтpa и пpeдлaгa пълнa гaмa ycлyги - пpoдaжби нa нoви и yпoтpeбявaни aвтoмoбили, cepвиз, тeнeĸeджийни и бoяджийни peмoнти и финaнcoви ycлyги, oтгoвapящи нa вcичĸи cтaндapти нa пpoизвoдитeля зa пocлeднитe мoдeли ВМW, ВМW М, ВМW і и МІNІ. B M Kap Coфия мoжe дa бъдe нaмepeнa и пълнaтa гaмa ВМW и МІNІ aĸcecoapи & Lіfеѕtуle, oтгoвapящи нa нaй-виcoĸитe изиcĸвaния и вĸycoвe.

Πoдpoбнocти мoжe дa oтĸpиeтe нa yeбcaйтa нa дилъpcтвoтo.
Да. Рацата, пък и някои други качваха снимки от разрушаването и от последващите работи по основата на новата сграда, за която аз лично за първи път виждам проект и не се наемам да кажа дали е тя.
В момента разрушена ли е някогашната сграда?
1 - 20 of 234 Posts
Status
Not open for further replies.
Top