SkyscraperCity Forum banner

[Sofia|София] Construction, Projects & Updates [2018]

405651 Views 1778 Replies 155 Participants Last post by  sofco
С пожелание за по-красиви и качествени проекти!

А за вас една по-успешна година. Бъдете здрави!
 • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
81 - 100 of 1779 Posts
ул.Казбек, зад БеСо
галерия и цени, тук---->
See less See more
9
 • Like
Reactions: 5
и отсреща пак на Казбек от собствениците на БеСо:

„Modern Living Apartments”Това бяха една малка част от строежите в квартала. По мои сметки има още толкова строежи.
See less See more
9
 • Like
Reactions: 5
За финал по различния строеж. А именно болницата:See less See more
10
 • Like
Reactions: 5
След западните ливади, да видим и малко от източните :)


Галерия Витошамострите от тухличките


See less See more
9
 • Like
Reactions: 5
^^
Е нали по проект трябва да има и някакво озеленяване. Има ли дърво, има :lol: значи задачата е решена. Никъде не е казано, че трябва да е живо :grass:

ето една телефонна сн, нямаше начин да не го снимам това дърво :)
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Малко реклама, за историята на Артекс, и др.:

Артекс - вашият нов дом има само едно име


АРТЕКС първо построява своя офис и жилищната сграда над него през 1993 г.
"Артекс инженеринг" АД е изцяло българска строително-инвестиционна компания, която от 1993 г. проектира и реализира жилищни и административни сгради, частни домове, хотели; изгражда храмове, реконструира паметници на културата. С вяра в архитектурата, която насища града с живот и създава пространства за щастието на човека, "Артекс" строи за София и нейните хора.

ИСТОРИЯ И ФИЛОСОФИЯ

АРТЕКС първо построява своя офис и жилищната сграда над него през 1993 г. Там, на ул. “Неофит Рилски” в София, е адресът на компанията и до днес. “Нас винаги могат да ни намерят, а това е първото условие за траен и пълноценен диалог с клиентите, без който не можем. Преди толкова години си дадохме обещание, че нашата мисия е винаги да сме тук с цялата си отговорност и при всякакви обстоятелства. Изпълнихме обещанието си съвсем буквално, оставайки в същия офис. Но е приятно всеки ден да се уверяваме, че от самото начало сме строили така както трябва - по най-високите стандарти, предлагайки безкомпромисно качество. Още по-приятно е да посрещаме млади клиенти, които си спомнят как са идвали тук като деца с родителите си”, казва арх. Мирянова, изпълнителен директор на компанията.

Стилът АРТЕКС става разпознаваем и във втората сграда на компанията (на ул. “Мила родина”, 1997 г.): класически чисти линии на силуета, дискретен лукс на каменната фасада, детайли по проект, специално осветление. С рядко срещана тогава грижа са проектирани и изпълнени фоайето, стълбищните площадки, като тогава клиентите не плащат поддръжка на идеалните части. В АРТЕКС сега си спомнят с усмивка защо печалбата от първите сгради е малка. Още оттогава обаче формулират принципа на всепроникващото качество: всеки квадратен сантиметър да носи класата на цялото. Няма и нищо маловажно: ключовете за осветлението, дизайнът на звънеца или на пощенските кутии са елементи от цялостна,
премислена естетика. В сграда на АРТЕКС не може да има “непредставителна” част - този принцип е от водещите в дейността на компанията.

Заради нарасналото доверие към АРТЕКС през втората половина на 90-те компанията финансира проектите си чрез продажби на зелено при възмездяване на собствениците на терени с жилища. Първата сграда на ул. „Неофит Рилски“ е реализирана благодарение на личен заем от 20 000 долара от приятели американци. Арх. Пламен Мирянов, основателят, чиято творческа енергия, бизнес стратегия и етични принципи са в основата на АРТЕКС, отстоява постулатите на плавното и стабилно, устойчиво развитие. Компанията реализира по една сграда на една-две години.

На границата на двата века компанията излиза на пазара на офис сгради със своя проект на ул. “Искър” 8, впечатляващ с иновативните си решения, а сградата в кв. “Иван Вазов”, внушителна със своите 6000 кв.м и прецизна в изпълнението си до сантиметър, демонстрира размаха и разгръщащия се потенциал на АРТЕКС. Все пак не описват тази реализация с “удар”, макар тя да е в активния бизнес речник тогава. Тук не обичат тази дума. “Ударът може само да разрушава, казва арх. Мирянов, освен това създава впечатление, че цялата работа е в улавяне на някакъв миг, в някакво осребряване на възможност. А цялостната работа, базирана на устойчивост, градяща доверие, е дълъг процес, свързан с много усилия на много хора, стъпили на принципа на почтеността и човекознанието.”

Тази бизнес философия се оказва печелившата и когато след 2007/8 година немалко строителни фирми отпадат от сектора. АРТЕКС минава кризата така, както и периодите преди и след нея: с работа, със същия екип, отново влагайки качествени и доказани материали и технологии. Бюджетът не е бил съкращаван и нито един артикул, твърдят от компанията, не е бил заместен с по-евтин. Повишаването на качеството и на разходите е най-доброто противодействие на съмненията и страховете. Печалбата от офисната сграда на ул. “Тинтява”, продадена на фонд “Доверие” през 2010 г., позволява нови амбициозни планове. Продукцията на компанията се удвоява през 2015 г. след особено успешната предходна година. Оттогава АРТЕКС насочва интереса си и към високото строителство (с ДИАМАНТ, ДИАМАНТ 2 и ЗЛАТЕН ВЕК), като го преосмисля в плана на иновативността, лукса и потребностите на разрастващата се София - динамична и модерна.

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ заема категорични позиции в най-високия сегмент на пазара за недвижими имоти, а признанието идва и под формата на награди, сред които се открояват “Сграда на годината” (за хотел КРИСТЪЛ ПАЛАС - 2004 г., за жилищните сгради СЕКВОЯ - 2007 г., АРТГРИЙН - 2012 г., СТЕЛА БОЯНА - 2015 г., ЛАТИНКА СЕДЕМ 2016 г.), “Най-добра строителна фирма” (2005 г.) на Българската строителна камара, първо място в категория “Строителство и недвижими имоти” в конкурса “Най-зелените компании на България - 2010 и 2017” на b2b Media Group, “Бизнес дама на годината 2008” за арх. Весела Мирянова, “Фасада на годината” на “Баумит България” (двукратно през 2011 г.), “Компания на годината 2016” в категория “Грижа за обществото” и в категория “Строителство и архитектура” от Годишните награди на списание и клуб “Business Lady”, признанието и наградите на банка Гутман (Австрия) за най-добра семейна компания за 2017 г. за Централна и Източна Европа.Брандът АРТЕКС се утвърждава като синоним на дискретен лукс, европейско достолепие, световни стандарти в жилищното строителство. От една страна, самото разбиране за лукс постепенно загърбва пищността и се насочва към елегантността на чистите, семпли форми, към скритите качества на отличното строителство. От друга страна, компанията не спира да прилага формулата “Домът да се “опише” около обитателя, а сградата да се впише в града - възможно най-добре”. Преди първата линия в чертежа трябва да се появи човекът, да се осмислят неговите потребности, да се проследи неговият ритъм. После пространствата трябва да се адаптират към него; не обратното, обясняват тук. Първо е човекът, после е фасадата и неговият комфорт няма да бъде цената на това тя да е ефектна. “Човекът винаги е искал от дома си простор, светлина, удобства, а от строителя - сигурен градеж. В този смисъл новите технологии са напълно съвместими с етиката на старите майстори”, казва арх. Мирянов. “Ние намираме днешния начин да отговорим на вечните потребности на хората, но той не ни е достатъчен, когато гледаме към утрешния - как да предоставим бъдещите изисквания на клиентите си”.

Амбицията на компанията е да доближи параметрите на енергийната ефективност до тези на т.нар. пасивна къща. “Вслушваме се в клиентите си, продължава той, те стават все по-опитни, все
по-взискателни и това е хубаво, защото се уверяваме, че предлаганото от нас се търси и се цени. Не само ниските енергийни разходи са важни, а здравословната среда като цяло, която започва с
качествените материали и преминава през отличната слънцезащита, топло- и шумоизолация, но не свършва с тях. Рекуператорната система за подаване на свеж пречистен въздух например, се радва на повишен интерес във връзка с високите сгради ДИАМАНТ и ДИАМАНТ 2. Важното е да действаме изпреварващо и никога да не забравяме какво е доброто за човека, когато проектираме... И как да постигнем баланса доброто за човека да е добро и за града, за живеещите в близост, за околната среда.”

“Слушаме клиента, гледаме София” е нещо като формула в АРТЕКС. Сградата трябва да се впише в средата си естествено, като същевременно я облагороди. На първо място това означава да се подобри инфраструктурата, да се направи ландшафтен проект, така че да се опазят редките растителни видове, запустелите зелени площи да се култивират и поддържат. Арх. Мирянова твърди, че “не е редно човек да се добира през занемарени входове и стълбища до жилището си и там да си отдъхне от грозотата и мръсотията. По същия начин хубавата сграда не трябва да “кацне” в неразбория или пустош. Въпросът е да се използва теренът, като се оптимизира цялата среда, да стане предразполагаща и дружелюбна към хората. Самата сграда трябва да има заразителна естетика: да покаже, че уникалната фасада с изтънчени детайли, изящната градинка около входа, специалното осветление - това не са някакви “екстри”, а самата същина на архитектурата, която мисли за обитателите и за града едновременно”.

Вглеждането в София и перспективите пред нея като европейска столица и бурно разрастващ се град води до интереса към високото строителство с изричното разграничаване от две негови лица. Многоетажното панелно “соц” строителство се свързва с еднообразие и сивота, а офис сградите изглеждат студени, а и “запечатани” с липсата на тераси. Първата битка е с инерцията на това мислене, което не допуска, че високата сграда може да има неповторимо лице, да оживява и разкрасява средата си.

Оръжието, разбира се, са самите проекти, които представят ДИАМАНТ и ДИАМАНТ 2 в “Изгрев” и ЗЛАТЕН ВЕК в “Лозенец”. Те не само впечатляват като емблематични за средата си сгради, но и като пространства за пълноценен живот. На пръв поглед те са продължение “по вертикала” на идеята за луксозните комплекси със специален достъп, но макар сигурността на обитателите да е гарантирана, тук местата за срещи, развлечение, спорт, пазаруване са отворени за всички. Високата сграда е шансът за удивителна архитектурна концепция, която хармонизира сградни тела, зелени площи, пространства за общуване в свободното време. Понеже е компактно, високото строителство пести ресурси и земя, а грижата за тях в XXI век и в един многолюден град не може да се пренебрегне. Тези сгради ще дишат - освен с изцяло отварящите се прозорци и просторни тераси - и с рекуператорните системи, намаляващи същевременно и разходите за отопление. Вече се включват в проектите и соларни панели като част от декоративните архитектурни арки, елементи и дизайнерски решения на покривите, а фасадата може да бъде едновременно високотехнологична и зелена - с жива растителност.Значи посоката е нагоре? “В случая с луксозното високо строителство “нагоре” е вярно буквално и метафорично: можем да създадем дом на висотата на желанията на съвременния жител на големия град. Архитектурата обаче има не само пространствени измерения. Тя влияе и на духа на града, и на този на човека. Бихме искали сградите ни да имат и духовно присъствие: с хармоничното си вписване, с визията си, с вградените символи в тях. Емблемата на редица сгради е и орнамент, и символ. Фасадата на сграда ЛЕТЕРА в кв. „Изток“ например се отличава с глаголически символи и библейски фрази, изпращащи послания за съзидание, духовно израстване и красота. Разположението и архитектурната й концепция не са случайни точно до 119- то СОУ, сграда ЛЕТЕРА идва с надеждата да предизвика интереса и любознанието на учениците, да служи за тяхното израстване, да ги накара да се замислят върху историята на България, да знаят откъде идват, за да разгърнат своя потенциал точно тук, където е най-нужен”- казва арх. Пламен Пламенов Мирянов (син на арх.Мирянов), проектант на сградата. Архитектурата има несравними възможности да прави живота на човека по-добър, а това е немислимо без духовността”, казва младият арх. Пламен Мирянов. “Ние знаем, че всяка сграда е синтез на времена: носим и традициите, и опита на миналото, и енергията на настоящето, но това, което правим днес, го изпращаме в бъдещето. Освен това ние настаняваме в домовете на АРТЕКС не само непосредствените си клиенти, но и техните наследници, поколения наред. Така че нашият екип влага ум, дух, иновативна мисъл и сърце в работата. Тези ценности и съвестна работа привличат клиентите ни и затова смятам, че АРТЕКС е бранд на доверието”.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ е семейна компания, в която са ангажирани три поколения професионалисти. Представител на последното, арх. Пламен Пл. Мирянов, освен пряката си работа като архитект, е инициатор на фондацията на АРТЕКС “Нашият дом е България” и главен организатор на проявите й, създател и режисьор на клиповете и филмите на фондацията, издигащи националното самочувствие, дух, традиции и културно наследство на българите.

Преди проектирането на всяка една сграда се проучва земният дизайн, подземните и наземни геопатогенни зони и емисии, техногенните фактори, радиестезията, защото положителната енергия на дома зависи и от биолокацията на терена. При ориентацията на сградите, както и при разработването на функционалните схеми - разпределенията на жилищата - се прилагат задължително и хилядолетните традиции на фъншуй.

На 19 май 2017 г. Ричард Брансън, който рядко може да се види далеч от логото на Virgin, се издигна с брандирания топловъздушен балон на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ над НДК. Компанията беше генерален спонсор на визитата му. “Неговото бунтарство и съчетанието на прагматизъм и фантазия в проектите променят самото мислене за бизнеса”, казва Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС, подчертавайки, че особено младите предприемачи имат нужда от “жив пример, от провокация, от различни визии за успеха”.
http://www.economic.bg/bg/news/9/arteks-vashiyat-nov-dom-ima-samo-edno-ime.html

и нов рендер на проекта им в Дружбай:
https://www.arteks.net/AVIGEA#gallery-sec
See less See more
3
 • Like
Reactions: 5
Брей, вече и футболистите почнаха да строят сгради :eek:


Блок за 5 млн. евро строи Ивелин ПоповБаровски жилищен комплекс, оценяван на над 5 млн. евро, вдига капитанът на националния отбор по футбол Ивелин Попов. Сума, която не е особено голям проблем за Попето предвид годишната му заплата от над милион в доскорошния му клуб Спартак (Москва).

Самата инвестиция Попов прави чрез новорегистрираната си фирма "ИКИ Билдинг-2017". В нея той е съдружник с двама бизнесмени с опит в строителството и продажбите на имоти.

Проектът на футболиста стартира точно преди година. На първи март 2017 г. фирмата, чийто капитал е скромните 150 лева, плаща в брой 1 408 197 лв. за огромен парцел на столичната ул. "Отец Паисий". Теренът се намира в топцентъра на столицата. Заради поредния имотен бум търсенето на жилища и офиси в района е огромно, а цените гонят рекордни нива. Това от своя страна при добър проект гарантира огромни печалби на инвеститора.

Следвайки съветите на своите партньори, Попето моментално брои солидна сума и за архитект. Изготвеният проект предвижда строителството на осеметажна сграда, която почти плътно да покрие парцела. Според плана общата застроена площ на сградата е 5730 кв. м. Така при цена на имотите в района около 1300 евро на квадрат Попов си гарантира приходи от над пет милиона евро.

Съобразена с цените и баровския район е и големината на жилищата. Според документите близо шестте хиляди квадрата трябва да се разпределят върху едва 37 апартамента. Всеки един от тях има и огромен гараж.

За да оправдае солидните цени, Попето залага и на множество екстри за бъдещите обитатели. Блокът ще бъде построен с възможно най-добрите материали. Бъдещите собственици ще се радват на централно парно, луксозни общи части, дървена облицовка отвън, ажурени парапети, модерни системи за сигурност, а върху гаражите се предвижда и озеленяване.

След изготвянето на архитектурния проект Ивелин Попов плаща и 80 бона за строително разрешение. Парите са преведени миналата есен в общината. Веднага след това специално наетата известна строителна фирма започва да лее основите. От книжата на проекта става ясно, че блокът на футболиста трябва да е готов до края на годината.
https://www.sportal.bg/news.php?news=711873


Става дума за този строеж от Мират:
http://miratgroup.com/projects-bg/жилищна-сграда-с-гаражи-и-подземни-гаражи-р-н-възраждане-грсофия
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Протоколно от Пиротска:


-Идеа Хоум


======================================

а при Опълченска Хайтс, са приключили с подземните нива


See less See more
3
 • Like
Reactions: 5
Следват серия строежи от района на кв. Кръстова вада

===========================================


Amaya Residence

тук----->
See less See more
12
 • Like
Reactions: 5
Залепения строеж до Амаята:


---->
See less See more
5
 • Like
Reactions: 5
тук:


------------------------------------------------------------------

след някой и друг метър....

тук, някъде след завоя вдясно


-----------------------------------------

нов бъдещ обект от Бокал

тук, някъде:терена е разчистен

----->
See less See more
8
 • Like
Reactions: 5
------>

Срещу Витоша Тюлип, бъдещ проект от Аргогруп:

-----------------

Огромния терен до Витоша Тюлип, така и не видях, някакво инфо:
---------->
See less See more
8
 • Like
Reactions: 5
81 - 100 of 1779 Posts
Status
Not open for further replies.
Top