SkyscraperCity Forum banner

[Sofia|София] Construction, Projects & Updates IV

163035 Views 1008 Replies 65 Participants Last post by  3tmk
Here are the links to the previous threads:

[Sofia|София] Construction, Projects & Updates III:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=499772

[Sofia|София] Construction, Projects & Updates II: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=460728

[Sofia|София] Construction, Projects & Updates I:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=128276

If anybody wants to present the main projects, please feel free to!
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 1009 Posts

Обект Пристройка на Банка ДСК, ул. "Московска" 19, София
Инвеститор "Банка ДСК" ЕАД
Проектант идеен проект арх. Ласло Тотх, Будапеща
Проектант технически проект арх. Здравка Щилиянова
Изпълнител "Главболгарстрой" АД
РЗП 7644 кв.м
Фаза в строеж

Към централната сграда на Банка ДСК на ул. "Московска" в София ще бъде изградена допълнителна пристройка. Бъдещият банков офис е разположен в историческия център на столицата на терен с лице към ул. "Бенковски". Проектът е съгласуван с Националния институт за паметниците на културата. Новият архитектурен обект е съобразен с котата корниз на сградата на ул. "Московска". Инвеститор на обекта е "Банска ДСК" ЕАД. Автор на архитектурния проект в идейна фаза е архитект арх. Ласло Тотх от Унгария. Техническият проект е разработен от колектив с ръководител арх. Здравка Щилиянова. Главен изпълнител на обекта е фирма "Главболгарстрой" АД - до кота 0.00.
Сградата е със застроена площ 1350 кв.м и разгъната застроена площ 7644 кв.м. Теренът, на който се изгражда, е със силно изразен естествен наклон в посока север - юг. Основният автомобилен подход към сградата се осъществява по ул. "Бенковски".
Архитектурно-обемното решение е съобразено с основното функционално предназначение на сградата. В близост са разположени сгради, паметници на културата, както и новият хотел "Арена ди Сердика" с откритата и експонирана археология на античен амфитеатър.
В архитектурния образ на банкова сграда е търсено категорично отделяне на новата от старата сграда поради нейното характерно класическо стилово третиране и създаване на уравновесен облик, каза арх. Здравка Щилиянова. Премерена строгост е характерна за новата сграда, постигната като баланс на третиране на обема в стъклени и плътни, прорязани с отвори каменни плоскости. В първата ос на обекта към калкана на съществуващата сграда се проектира изцяло остъклена и леко отдръпната от застроителната линия фасада с цел подчертаване на това отделяне и преминаване към новите пропорции на отворите на банката.
Предвижда се главният вход на банката, който става общ и за двете сгради, да бъде разположен именно в новата част. Ще бъде оформено широко приемно фоайе, решено като атриумно пространство. Атриумът е проведен през всички нива на сградата и е със стъклено покритие. Така той служи освен за обогатяването на пространството, но и за осветяване на част от офисните площи.
Сега действащият банков салон предвид неговата изключителна представителност се преустройва като VIP банков салон - с вход откъм ул. "Московска". Съществуващата сграда се преустройва с представителни функции, като там се разполагат кабинетите на директорите и управителите на банката. Предвидена е връзка със съществуващата сграда през южната й фасада. В съдържанието на сградата е търсено строго диференциране на основните функционални групи и са създадени ясни вътрешнокомуникационни връзки, подчинени на основното композиционно решение. Предвидено е едно основно ядро, централно разположено спрямо плановата схема на сградата, съчетано с атриумното пространство на главния вход. В това ядро са разположени стълбищна клетка, три пътнически асансьора за етажите във височина и един асансьор за подземните паркингови нива.
В сутерена са разположени две подземни нива паркинги за 102 автомобила, както и складови и технически помещения. Достъпът до подземния паркинг е решен от северната част на терена.
На партерно ниво се разполага банковият салон с необходимите работни и обслужващи помещения.
На нива (кота +7.15; +10.55; +13.95; +17.35) се разполагат предимно офисни площи заедно с обслужващите им анекси. Те са решени като еднопространствени, като се оформят коридори за евакуация с подвижното обзавеждане, а в неосветените части от етажите се разполагат обслужващите помещения.
Предвиден е ресторант и VIP зала, която има достъп до покривна тераса.
На терасовидния етаж до калкана на съществуващата сграда се разполагат също офиси. От помещенията има възможност за достъп до използваеми тераси от изток, север и запад, от които се открива панорамна гледка към града.
Конструктивната схема на сградата е монолитна стоманобетонна безгредова. Обектът се изпълнява на етап груб строеж. Главния вход и атриумното пространство са третирани изцяло като стъклена структурна фасада, като се създава портик пред входа. Терасовидният етаж е модерно третиран в стъкло, с метални рамки и жалузи, като антипод на съществуваща сграда. Предвидени са всички видове инсталации, необходими за подобен род сгради.
Надземно се осигуряват места за девет автомобила.
I think it was forbidden to built in this area. We're waiting for a normal law for the preservation of historical parts in the center..and instead of new facades and better maintaince we get another construction..:eek:hno:
Some of the main projects in Sofia

Гърци вдигат 3 кули на "Тодор Александров"

Най-крупният инвеститор на бул. „Тодор Александров" безапелационно е гръцката компания „Аркон констракшънс". Ръководената от Панайотис Котцос фирма изкупува и окрупнява парцели с такъв замах, че и Доналд Тръмп може да й завиди.
С няколко поредни сделки „Аркон" успя да придобие цяло каре между ул. „Средна гора" и „Странджа". В крайна сметка окрупненият парцел достигна площ от 2 дка и на него се планира да бъде изграден небостъргач.
Същата компания планира високоетажно тяло от другата страна на булеварда - на ъгъла с ул. „Опълченска". Теренът с площ от 1 декар вече е закупен.
Третият небостъргач на елините се проектира до „Макдоналдс", точно срещу централата на „Лукойл". Парцелът бе придобит на свръхоспорван търг в края на м. г. (виж вдясно).
Дружеството „Аркон констракшънс" е основано през 1990 г. в Солун. Оттогава е изградило десетки сгради в Гърция, вкл. търговски център на най-скъпата улица в Ати-
на - „Ерму".
Бюрото в България отваря през 2005 г. Същата година компанията изгражда 5 клона на Пощенска банка. По-късно се създават и две дъщерни фирми с цел реализиране на офиссгради и жилищни комплекси.Обект: “Хермес Парк“ многофункционален търговски, развлекателен и офис комплекс
Инвеститор: Карфур България
Архитект: АС – Илиев
Главен Контрактор: Терна
Изпълнител: Софстрой АД
РЗП: над 151 000кв. м“Хермес Парк“ се намира на бул. Цариградско шосе в София върху парцел от 54 дка на 7-ми километър до София Прес. Комплексът е съставен от шопинг мола на френската компания Carrefour и пет офис сгради на Европейски Търговски Център. Освен хипермаркета търговския център ще има и други магазини, кина и ресторанти с обща площ около 55 000 кв.м. бизнес комплекса е съставен от пет сгради с 60 000 кв.м. площ. Офисите са от клас А и предлагат оптимални технически решения. Първата офис сграда е решена с 18 надземни етажа. Европейски търговски център и Карфур имат и три подземни нива с 70 000 кв. м. паркинги за 800 автомобила. Софстрой е изпълнител на 5 от блоковете в комплекса като изпълнението им е предвидено през 2008.Сердика Център

Стартира строителството на "Сердика център" в София. Официално бе открита строителната площадка на проекта, който се реализира от регистрираната на Виенската фондова борса, "Sparkassen Immobilien AG" - дружеството за инвестиции в недвижими имоти на "Ерсте банк", и "ECE Projektmanagement" - лидера на европейския пазар на търговските центрове.

"Всички дейности се осъществяват съгласно графика. "Сердика център" ще отвори врати в срок, което според плановете ни ще стане през есента на 2009 г." - заяви Пламен Илчев, Управител на "ECE България".

Инвестициите в модерния търговски център възлизат на общо 180 млн. евро. С 50 000 кв.м. търговска площ, разгъната на три нива, около 200 висококачествени магазина и около 35 000 кв.м. административна площ, "Сердика център" ще бъде сред най-големите търговски и административни. С реализацията на проекта ще бъдат разкрити повече от 2000 нови работни места."Европа парк София" ще се изгради върху 125 декара от територията на бившия каростроителен завод "Балканкар Средец", като проектът ще се изпълни на два етапа. През първите три години ще бъдат завършени 40-етажният небостъргач "Европа тауър София" плюс търговския център. Международно жури е избрало за проектант на кулата германското архитектурно студио НРР Hentrich-Petschnigg and Partner KG от Дюселдорф. "Европа тауър" със своите 40 етажа и височина над 180 метра ще бъде най-високата постройка в страната, което ще я превърне в нова забележителност на столицата, обясни Хенри Кьотер. Инвестицията за първия етап възлиза на 288 млн. лв. и освен небостъргача, в който ще се помещават офиси на различни компании, ще се изградят още магазини и други търговски обекти плюс прилежащата инфраструктура. Проектът предвижда и изграждане на приблизително 3 хиляди места за паркиране. Втората фаза включва строителство на жилищни сгради, допълнителни офисни площи, хотел и развлекателни обекти с обща площ близо 250 000 кв.м. Целта на инвеститорите е да управляват комплекса подобно на центровете, които са изградили и в други европейски държави.

Akropolis Sofia

Project Data for complete project
Land plot area 20 ha
Total area of the Shopping & Entertainment Centre (GLA) 97 000 sq.m.
Total area of offices (GLA) 104 000 sq.m.
Total area of residential premises (GBA) 273 000 sq.m.
Total car parking lot 11 800 places

Phase One:
Shopping & Entertainment Centre (GLA) 97 000 sq.m.
Offices (GLA) 60 000 sq.m.
Residential multi-apartment houses (GBA) 114 000 sq.m.
Car parking lot 8 000 places

Open for business in 2010.

Phase Two:
Offices (GLA) 44 000 sq.m.
Residential multi-apartment houses (GBA) 159 000 sq.m.
Ca parking lot 3 800 places

Scheduled completion in 2014.

-------

Bulgaria MallThe Bulgaria Mall project has the concept of a high-end shopping centre with a total build up area of 115 000 sq. m., 45 000 sqm are below ground level, providing 1,200 car parks and a hypermarket.

Above ground there are 20 000 sq. m. of offices located in an 80 m tower (making it one of Sofia's highest buildings).The tower overlooks Bulgaria Boulevard and 50 000 sq. m. of retail and common areas spread on four levels - three for retail and one for cinema, food and entertainment.

-----

Civis Center Sofía

The Leisure and Shopping Center will be located in Sofía, Bulgaria´s capital city. Placed in an easily accessible zone by underground and bus (with a new station), it will have a total constructed surface of around 120.000 square meters, and a Gross Lettable Area of 80.000 m2. Customers will find a broad commercial and leisure offering, including a modern supermarket, a state-of-the-art cinematographic complex, a professional bowling alley and stores from the most internationally recognized companies in the commercial, leisure and restoration industries.

-------


Sofia Airport CenterType: Office, warehouse, hotel

Area: 256.000 sqm

Completion: Phase I -2009
that greek project, I have a big wtf about it

It looks exactly like the type of tower that won't be built. The first one is ugly, but I do like the third one. Has a semi-Istanbul, semi-LA style

And I wish something would news would trickle down about Akropolis
I like all projects, espetially Bulgaria Mall, but lots of them won't be constructed
Bulgaria Mall is U/C already I think :)

something new
SMARTCITY another mall and entertainment complex though smaller

Smartcity се намира на един от най-оживените булеварди в София -“ Александър Малинов“
Ежедневният пътникопоток към Smartcity e над 120 000 души
Обособената търговска зона около Smartcity вкючва магазин Billa, Kauffland, Motophohe - ресторанти Happy и McDonalds, три открити пазара, бензиностанции Tempo, OMV, Shell.
Предлагат се търговски площи с лице към булеварда
Квадратурите на магазините започват от 50 кв. м.
Магазините са разположени на партерното ниво и на първите два етажа
На последният етаж са предвидени площи за ресторанти и заведения за бързо хранене с панорамна гледка
Smartcity разполага с множество паркоместа разположени на две подземни нива


3tmk, can you put together the main projects in one top-post, if anybody think of other major one can add it.
We've started pretty messy again :)
DAMN I LOVE THE NEW DESIGN OF BULGARIA MALL!!!!!:banana::banana::banana:
^^You like it because it's simple and it doesn't look cheep. The perfect combo for this type of project...
I agree with you on that ..it has straight and clean shapes really looks good and serious.
^^You like it because it's simple and it doesn't look cheep. The perfect combo for this type of project...
AMEN for that :cheers:
Hoorah for Bulgaria mall!:banana:
I also love the design of Bulgaria Mall! That's what I call quality design! Both modern and futuristic and at the same time using classic shapes, unlike some stuff that looks like the di**head monument next to NDK.
I like Bulgaria Mall too. :cheers:
Here is something interesting about the "Mladost Sports Hall" project from the Urbanature workshop.

The same guys(Mechkuev and Angelov) who did those nice projects for the Yunak station and the skating ring there are now offering an urban plan for the construction of the big Sports Hall in Mladost. All text and photos are taken from their web site.

I guess peter.georgiev could tell us more about this ;)

ИДЕЯ

ГРАДОУСТРОЙСТВЕНАТА ИДЕЯ НА ПРОЕКТА Е СВЪРЗАНА С ОБРАЗУВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕН ЦЕНТЪР ТИП – ПУЛСИРАЩ ПЛОЩАД. НАМЕРЕНИЕТО Е ПРОДИКТУВАНО ОТ НАЛИЧИЕТО НА СИЛНА КОМУНИКАЦИОННА ОС И МНОЖЕСТВО ВАЖНИ ПОСТРОЙКИ, РАЗПОЛОЖЕНИ ГРЕБЕНОВИДНО НА НЕЯ. ИМЕННО ТЕ ОБОСОБЯВАТ СОБСТВЕНИ И ЕДНОВРЕМЕННО ПРЕЛИВАЩИ ПРОСТРАНСТВА И КЪТОВЕ. ОСТАНАЛАТА ЧАСТ – ОБСЛУЖВАЩИТЕ ФУНКЦИИ НА КОМПЛЕКСА СЕ ТРАНСФОРМИРА ОТ СГРАДИ – В ПОВДИГНАТИ ЗАТРЕВЕНИ ПЛОЩИ ЦЕЛТА Е ДА СЕ ЗАПАЗИ СЪЩНОСТТА НА ПАРКА, КАТО ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА МЕСТНОСТТА СЕ НАСИТИ С ОБЩЕСТВЕНИ ФУНКЦИИ.

ФУНКЦИЯ

ФУНКЦИОНАЛНО, ПРОЕКТЪТ Е ПРОДИКТУВАН, КАКТО ОТ НУЖДИТЕ НА САМИЯ КОМПЛЕКС, ТАКА И ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ЖЕЛАНИЯ НА ГРАДА. ГОЛЯМАТА МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА Е ОСНОВЕН ПРИТЕГАТЕЛЕН ЦЕНТЪР. В ПРОЕКТА Е ОТДЕЛЕНО МЯСТО НА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, ОФИСИ И ЖИЛИЩА, ДЕТСКА ЗАНИМАЛНЯ, МАГАЗИНИ И РЕСТОРАНТИ, ПОДЗЕМЕН ПАРКИНГ, ИЗЛОЖБЕНИ ПЛОЩИ, КАКТО И МНОЖЕСТВО ФЛЕКСИБИЛНИ ОТКРИТИ И ЗАКРИТИ ПРОСТРАНСТВА. ЦЕЛТА Е ДА СЕ ПОЛУЧИ ЖИВ ОРГАНИЗЪМ, С ОСНОВНА ЗАДАЧА- ОБЩЕСТВЕН ЦЕНТЪР ЗА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ И ИНТЕРЕСИ И С ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ- ХУМАННОСТ И ЕКОЛОГИЧНОСТ.

ВИЗИЯ

ЦЕЛТА НА ПРОЕКТА Е ДА СЕ СЪЗДАДЕ ОБЩЕСТВЕН ЦЕНТЪР, НАСИТЕН С МНОГО ФУНКЦИЯ, А КАТО ВИЗИЯ ДА ОСТАНЕ ЕДИН ОБЛАГОРОДЕН ПАРК. НАПРЕД ИЗЛИЗАТ ХОРАТА СЪС СВОИТЕ ЖЕЛАНИЯ И НУЖДИ. ЧОВЕКЪТ СТАВА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА, А МНОГООБРАЗИЕТО – ОСНОВЕН ПОХВАТ. ГРАДСКАТА СРЕДА, КОЯТО СЪЗДАДОХМЕ И ЗЕЛЕНИНИТЕ ПЛОЩИ СА В СИМБИОЗА, КОЯТО НАРЕКОХМЕ "УРБАНАТУРА"


1 - 20 of 1009 Posts
Status
Not open for further replies.
Top