SkyscraperCity Forum banner
1 - 16 of 16 Posts

·
MP
Joined
·
11,509 Posts
Discussion Starter · #1 ·
De tweede stad op onze reis was de Bulgaarse hoofdstad Sofia (met de klemtoon op de -o-). De reis erheen was een belevenis op zich: de trein deed er tien uur over, vooral omdat er op veel stukken spoor maar zo'n 50km/u gehaald werd. Maar wat was de treinreis mooi! De eindeloze vlakte in Zuid-Roemenië, de brede Donau, de heuvels ten zuiden van Roese en uiteindelijk de indrukwekkende bergen waardoor we ons een weg naar Sofia slingerden... We kwamen laat aan, dus de eerste echte indrukken zijn van de volgende ochtend.

1.


De nacht was onstuimig geweest. Om 3 uur werd ik ruw gewekt door een flinke aardbeving. Lotje sliep er aanvankelijk doorheen, maar die werd wakker door mijn schrik. 5.8 op de schaal van Richter, dat voel je wel. En je hóórt het: honden blaften, sirenes loeiden, mensen praatten druk op straat. Er waren stenen van de daken gevallen, daar waren auto's door beschadigd geraakt. In de eerste minuten hingen er griezelige stofwolken in de straten.
Pas na 'n uur of zo was ik genoeg over de schrik heen om weer in slaap te vallen. En net dan volgde de tweede schok, minder lang en minder hevig dan de eerste, maar net zo angstaanjagend. Later waren er nog andere naschokken. Uitgeslapen was ik dus allesbehalve, die volgende morgen.

2.


3.


Een aardbeving, grauw weer, onweer zelfs: we hadden reden genoeg om níet van Sofia te houden. En toch deden we het, want Sofia heeft charme genoeg om te compenseren. Schoonheid ook, maar het gaat in Sofia niet alleen om het uiterlijk vertoon. De stad moet het vooral hebben van de gezellige cafés, de goede restaurants en de ontspannen sfeer. Het is een aangename plek om gewoon te zijn, Sofia. 'n Beetje slenteren, 'n beetje barhangen, dan goed en vullend eten voor geen geld - zo stel ik mij vakantievieren wel voor. Maar er zijn natuurlijk toch nog fotootjes gemaakt.

4.


Sofia is een stad van trams, dat geeft toch weer net 'n beetje meer sfeer. Er rijden charmante oude modellen rond, maar ook communistische koekblikken die eigenlijk meer aan vervanging toe zijn dan die oude bakken. Een ritje kost 50 cent, maar afstempelen moet je zelf doen - als er geen controleur in de buurt is kun je dus prima gratis mee, en dat doet dan ook bijna iedereen.

5.


In Sofia staat de synagoge dichtbij de moskee. Tolerant zijn de Bulgaren vanouds wel, al heeft ook dit land tegenwoordig een PVV, die Ataka heet en zijn pijlen vooral op de Turkse moslimminderheid richt. Die minderheid maakt gebruik van de grote moskee van Sofia, één van de oudste gebouwen van de stad.

6.


7.


Deze markthal houdt moskee en synagoge uit elkaar. Binnen is het er opvallend netjes, maar de producten zijn wel zoals je ze in zo'n Oost-Europese markthal verwacht. Ik houd daar erg van.

8.


Nog 'n blik op de moskee vanuit een metrostation in aanbouw. De bouw is vertraagd door een aantal belangrijke archeologische vondsten die in dit stuk stad gedaan zijn. De geschiedenis gaat hier terug tot de Romeinse tijd. Er is een kerkje teruggevonden dat is gerestaureerd.

9.


10.


Het nieuwe metrostation moet een kruisstation worden, er loopt al een oost-westlijn, nu komt er dus een noord-zuidlijn bij. De locatie is goed gekozen, want dit is het midden van de stad. Bovengronds is er een pompeus plein uit de communistische tijd, waar ooit Lenin over uitzag, maar nu Sint-Sofia zelf. Het is een mooi plein, ik kan dit soort architectuur wel lijden, maar fotograferen lukte niet erg door het weer en de werkzaamheden.

11.


Tussen de blokken staat zomaar een kerkje uit de vierde eeuw. Sofia zit vol verrassingen...

12.


...en de berglucht vol regen.

13.


14.


Weer zo'n oude kerk, nu ook echt aan Sint-Sofia gewijd. Deze komt uit de zesde eeuw. Kerken zijn echt oud in Sofia. Het interieur was indrukwekkend: massieve muren, romaanse bogen, duisternis en kaarslicht. Lang was dit gebouw een moskee en stonden er minaretten tegenaan, maar het heeft God behaagd die minaretten bij een andere aardbeving in te laten storten, zodat het nu weer een echte kerk is.

15.


16.


17.


18.


19.


De berg Vitosja waakt over de stad. Vaak was de top in wolken gehuld, soms kwam ze zomaar te voorschijn en schitterde de eeuwige sneeuw.

20.


Andere schittering kwam van de kathedraal.

21.


22.


23.


Lotje was toch niet de enige Vlaming in de stad, zo bleek.

24.


25.


26.


Het oude koninklijk paleis.

27.


28.


Soms kwam de zon door, vaak ook was er weer regen. Dan scholen we in één van de vele cafés, zoals in Dada, hier op de foto, een barretje waar kunstenaars, intellectuelen en optredende musici samenkwamen. Het was er lekker wijn drinken. Wijn, want Bulgarije is een echt wijnland. Zelfs de huiswijn is hier van superieure kwaliteit.

29.


30.


31.


Klederdracht, speciaal voor de heilige Cyrillus, die de Bulgaren het schrift gaf. Het cyrillische schrift wordt nog steeds voor alles gebruikt, wie in Sofia verblijft moet zorgen dat 'ie het lezen kan. Daar valt prima aan te wennen. Veel moeilijker is het om aan de plaatselijke gebaren te wennen: als Bulgaren met hun hoofd schudden, bedoelen ze "ja", als ze knikken bedoelen ze "nee"...

32.


33.


34.


35.


Ach ja, Sofia. Deze serie doet de stad nauwelijks recht, het weer zat nu eenmaal niet mee. Maar wij komen er nog terug natuurlijk. Het is een heerlijke stad, Sofia. Ik kan haar iedereen van harte aanbevelen.

36.
 

·
Fremdkörper
Joined
·
1,227 Posts
Mooie serie. Ben er een maand of twee geleden geweest, en de stad deed mij opvallend provinciaal aan. Donker ook, minimale straatverlichting. Maar daarom niet minder onprettig. Jammer dat we net te laat waren om te skiën om de Vitosja.
 

·
MP
Joined
·
11,509 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Was Alkmaar maar zo "provinciaal" dan... Ik heb juist genoten van de stedelijke voorzieningen, zoals de vele markten, de goede horeca, de gespecialiseerde winkeltjes, de parken, de pleinen... Aan de bestrating en de verlichting wordt ondertussen druk gewerkt, dat viel ons juist erg mee. En dat de hoofdstad van een wijnland ook nog een uitstekende brouwerij én 'n mooi biercafé huisvestte, dat viel ons nog meer mee.
 

·
mentula agricolæ vulgaris
Joined
·
1,775 Posts
Het stratenplan doet een rechttoe-rechtaan stad vermoeden, en de foto's bevestigen dat. Ik mis gekronkel, dat Boekarest wel heeft, en een meanderende rivier die de ene van de andere oever scheidt.

Dus Boekarest zou ik graag eens bezoeken, maar Sofia,... dat weet ik zo net nog niet.
 

·
Premium Member
Joined
·
35,769 Posts
Weer zo'n leuke serie van een mij onbekende hoofdstad in het oosten! :) Ga zo door!
Helemaal mee eens. Ik weet niet of ik er zelf nog eens zal komen want eigenlijk trekt die regio mij helemaal niet aan. Daarom is het extra leuk om hiervan toch mooie en sfeervolle plaatjes te zien. :)
 

·
Fremdkörper
Joined
·
1,227 Posts
Op welke foto's zie jij rechttoe-rechtaan dan?
Dat zie je misschien niet op de foto's maar Sofia is waarschijnlijk toch wel de meest rechttoe-rechtaan-hoofdstad van Europa. Duidelijk aangelegd in de moderne tijd. Het centrum is eigenlijk gewoon één groot vierkant, en in veel straten kan je blik in één keer het hele stadcentrum doorzien.
 

·
MP
Joined
·
11,509 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Die straten heb ik blijkbaar gemist. Juist in het stadscentrum komen er diagonalen samen. Het is gepland, maar het is heel degelijk gepland. Er zijn veel intieme buurtjes en pleintjes. 't Is toch echt wel van een andere orde dan Pest of de Champs Elysées. Juist door de afwisselende architectuur (bouwhoogte, stijl), het vele groen en dus die diagonalen merk je nauwelijks hoezeer die stad gepland is.
 

·
Urbanist
Joined
·
3,360 Posts
Ik ben er ook twee dagen geweest maar vond er geen klap aan. Erg armoedig, op een paar gerestaureerde gebouwen na dan. Dan is Belgrado leuker.
 

·
kejje nagaan!
Joined
·
5,098 Posts
Mooie serie, Plaas! Ik had bij Sofia eigenlijk totaal geen beeld, in tegenstelling tot Boekarest en Belgrado. Logisch, want in die andere steden is er in de afgelopen decennia het nodige gebeurd dat flink wat aandacht in de westerse media heeft gehad. Ik verwachtte op basis van de ligging een mix van Ottomaanse, Slavische, Orthodoxe en Oostblokinvloeden, en dat klopt wel als ik het zo zie.
 

·
Registered
Joined
·
572 Posts
Mooie serie!
In Augustus heb ik ook mogen genieten van deze stad. Zelfs de armoedige marktstraat iets ten westen van het centrum vond ik erg sfeervol, En er zijn ook leukere opgefleurde winkelstraten en mooie oudewetse markthallen.

De luchthaven is lekker modern en schoon, de trein lekker ouderwets, en inderdaad richting Belgrado nogal oude treinstellen. Nis is een leuke provinciestad in het midden, een aanrader voor rustig uitstapje tussendoor.

Thuis zal ik eens wat foto's opzoeken. Ik heb nog in de Synagoge en Moskee gebeden, allebei mooi opgeknapt van binnen.
De fontijnen voor bronwater in de stad geven een leuke sfeer. Het doet provinciaal aan mede omdat ''Oostblokkerig'' de straten zo breed zijn aangelegd. En natuurlijk hebben die lui geen bestedingspatroon als Nederlanders waardoor de straten toch rustig zijn. Genoeg cafeetjes wel in parken!
 

·
MP
Joined
·
11,509 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Ik verwachtte op basis van de ligging een mix van Ottomaanse, Slavische, Orthodoxe en Oostblokinvloeden, en dat klopt wel als ik het zo zie.
Die invloeden zijn er zeker (hoewel, wat is "Slavische architectuur"?), maar Sofia is minder typisch dan de rest van Bulgarije. Het heeft toch een vrij Europese uitstraling, andere delen van het land kunnen soms zo voor Turkije doorgaan. Dat maakt Sofia misschien dubbel prettig, omdat er toch meerdere werelden samenkomen. De gebouwen zijn vaak redelijk internationaal van stijl, de mensen zijn ook veelal modern en open (wat helpt is dat de Bulgaren een verrassend Nederlands gevoel voor humor lijken te hebben), toch is er ook veel exotisch. Dat begint al bij het hoofdschudden voor "ja" en het knikken voor "nee", maar je merkt het ook aan de keuken, die toch anders is dan in Joegoslavië, ons idee van "Balkankeuken" - hier veel meer groente en nachtschade, uitgesprokener Turks toch wel, met weinig vet en weinig koolhydraten (dikke Bulgaren zie je ook zelden). Maar dan ook weer heerlijke wijn.
Voor ons was Sofia met afstand de favoriete bestemming op onze reis, we hebben daar gewoon echt gerieflijk geleefd, in een stad die mooi genoeg was, met horeca die gezelliger waren dan we hadden durven verwachten, en overal goede producten voor weinig geld.
 

·
amai
Joined
·
2,014 Posts
Sofia vind ik wat een vreemde stad. In ben tijdens mijn verblijf daar vooral heel wat aangename mensen tegengekomen, mooie cafés en theehuizen,...
De stad zelf viel eerder tegen, vooral omdat we na 1 dag al de indruk hadden zowat alles gezien te hebben, wat toch wat vreemd is voor een hoofdstad.
 
1 - 16 of 16 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top