SkyscraperCity Forum banner

[Sofia Tech Park|София Тех Парк] News & Construction

542553 Views 1863 Replies 273 Participants Last post by  kraxx
5
София Тек Парк

Местоположение: бул. Цариградско шосе и бул. Асен Йорданов (4-ти километър)
Обща площ: 270 дка

Фаза 1 - 2012 до 2015
Финансиране: 50 млн.€ по oперативна програма: „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“

Фаза 2 - след 2015
Финансиране: По програмата "Horizon 2020 "на ЕС (2014-2020)

Sofia Tech Park

Location: blvd. Tsarigradsko Shosse and blvd. Assen Yordanov (4th kilometer)
Plot Size: 270 acres

Phase 1 - 2012 to 2015
Financing: 50 mln € through the operational programme "Development of the Competitiveness of the Bulgarian Economy" 2007-2013

Phase 2 - after 2015
Financing: Through the framework program for research and innovation "Horizon 2020" of the EU (2014-2020)Общ изглед над парка към Collider Activity Centre и сграда А – Бизнес инкубатор


Сграда А – Бизнес инкубатор, поглед към централен вход от парка


Сграда Б – Експериментариум и посетителски център с пешеходен мост – поглед от пешеходен мост над бул. „Цариградско шосе“


Изглед от площада към сграда А – Бизнес инкубатор, сграда B – Експериментариум и посетителски център с пешеходен мост и сграда на "Уолтопия" – Collider Activity Center
See less See more
1 - 20 of 1864 Posts
Това означава ли, че се "канцелира" проекта за вторичен градски център (с гръмко отразеният в медиите конкурс, спечелен от Доминик Перо)? Доколкото разбирам технологичният парк се планира точно на същото място (само че на 270 от 600-те декара, отредени за тъй наречения "правителствен център")
Бе то да стартира изграждането му, пък тогава ще повярвам, че ще потръгнат нещата около тоя парк. Все още мисля, че само си говори Плевнелиев. Но дано наистина се раздвижат нещата от тази година де.
Все си мисля, че не липсата на централно място за офиси е спряло Google да имат офис у нас или пък Cisco да се преместят. Малко отзад, напред тръгват :) Първо сгради пък с какво ще се пълнят ...
Бе то да стартира изграждането му, пък тогава ще повярвам, че ще потръгнат нещата около тоя парк. Все още мисля, че само си говори Плевнелиев. Но дано наистина се раздвижат нещата от тази година де.
Плевнелиев май е човека дето най много ги разбира тия работи в цялата държава. Не забравяйте, че той е една от основните фигури зад бизнес-парка в София (единствения работещ бизнес парк в цялата държава май).
И нека не забравяме, че той разбира от инвестиране в строителство, а не от ИТ фирми. Като гледам говори малко наизуст предвид ситуацията в момента и кой наема най-много площи в БП София.
Рибата в морето, тиганът върху огъня.
Бе там трябва да се направи нещо, та ако ще да е парк с огромна табела "ТЕК" в средата, само да не седи какво е в момента. Уотевър ит ис, ако не го почнат реално скоро, след следващите избори да го брОим умрЕло...
И нека не забравяме, че той разбира от инвестиране в строителство, а не от ИТ фирми...
Бъркаш. Образованието му е в тази сфера. Жена му създаде най-модерната и многообразна web 2.0 информационна система в БГ онлайн пространството - всички сайтове на Икономедия. Отделно и кумът му има сериозна фирма за уебдизайн.
Това означава ли, че се "канцелира" проекта за вторичен градски център (с гръмко отразеният в медиите конкурс, спечелен от Доминик Перо)? Доколкото разбирам технологичният парк се планира точно на същото място (само че на 270 от 600-те декара, отредени за тъй наречения "правителствен център")
Проекта за вторичния градски център е не само "канцелиран" а е направо "делийтнат" още през 2009г. (след като разкараха Станишката) и СЛАВА НА БОКО за мъдрото решение да спре тази ГИГАНТСКА фантасмагория!
^^
остава само да му овре в тиквата че новия стадион е същата гигантска фантасмагория......

а относно терена - най-добре да го направят парк!
^^
Парк на 3 минути от Борисовата? За какво е нужно? По-добре нея да я стегнат. :)
Днес Борисов продължава да говори ,как на 4-ти километър иска да строи стадион с паркинг, а Плевненлиев говори за технологичен парк.
Вижте видеото от новината.
http://btvnews.bg/bulgaria/politika/katarska-sleda-v-kulturata-zemedelieto-zdraveopazvaneto.html
Е нали по-горе се спомена, че територията е 600 декара, от които 270 ще са хай-тек парк. Останалите сигурно за стадиона ще останат.
^^
Парк на 3 минути от Борисовата? За какво е нужно? По-добре нея да я стегнат. :)
За да не строят ненужни грандомански паметници.
По всичко личи, че освен стратегията “Европа 2020”, друг лайтмотив от мандата на Плевнелиев ще бъде технопаркът. А като си представя какъв боклук беше държавен глава досега, с руските му загробващи шлемове и нищо градивно и смислено, и как никой сериозен фактор на запад от Москва не го бръснеше за брулена слива. Според мен проектът ще успее. Малко повече подробности, особено в края:

София тех парк

Президентът представи и идеята за София тех парк на среща в НАСА. В следващите месеци София тех парк ще се превърне в реална платформа, посочи държавният глава.

Той обясни, че проектът ще бъде финансиран изцяло от европейските фондове по Оперативна програма „Конкурентноспособност", като са заложени 100 млн. лв. „Парите са налични, но това не е достатъчно. Ако нямаш ясна концепция, нямаш и партньори", посочи президентът. Избраният терен е на 4-ти километър и към момента е собственост на Министерството на отбраната.

Според президента след реализирането на проекта за технологичен парк България може да се превърне в регионален лидер в информационните технологии.

„Има много талантливи българи навсякъде по света и аз искам да имат шанс да се върнат в България. Трябва да вземем решение за концепцията на този парк", каза Плевнелиев. По думите му в България хората все още не вярват в проекта и затова е необходимо да се говори и да им се дават примери с действащи технологични паркове.

„Започнах да рисувам лично аз мастър плана на София тех парк", каза още Плевнелиев. „Предложих на Гугъл, Сиско и НР да бъдат партньори на българското правителство и на българската държава при разработването на концепцията и изпълнението на проекта София тех парк", каза президентът. По думите му технологичният парк ще бъде платформа за предприемачество и иновации в областта на информационните и комуникационните технологии.

Моделът и на София тек парк ще предложи Общината, СУ, Техническият университет, БАН, много неправителствени организации, работодателски организации да работят заедно.

Президентът прогнозира, че първата копка на технологичния парк ще бъде със сигурност във втората половина на 2013 г. „Надявам се и на първа копка на първите три сгради - музея „Джон Атанасов", технологичния център и офисната сграда. В края на 2015 г. паркът трябва да работи с офиси, технологичен център, музей, трябва да сме свършили първият етап от него", допълни държавният глава. До края на годината София тех парк ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегичеки партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1379526
НАСА и "Гугъл" в помощ на Плевнелиев
18.05.2012

НАСА ще помага на президента Росен Плевнелиев в разработването на софийския високотехнологичен парк. Три фирми получиха предложение да се включат в парка за иновации, който ще осигури работа на млади български компютърни специалисти.

„София Тек Парк” ще бъде разработен по модела на изследователския център на НАСА в Силициевата долина. В центъра Еймс в Сан Хосе се намира суперкомпютъра на 2011 година. Паркът на НАСА работи с големите умове на Станфордския университет и програмистите от "Гугъл". Компанията ще помага в концепцията за софийския парк за иновации, а някои от българите, които работят там са склонни да се върнат да работят в София:

„Условията тук са чудесни. Ако ги направят поне сходни, със сигурност бих се върнал”, казва Андрей – българин, работещ в "Гугъл".

Росен Плевнелиев получи подкрепа и от вицепрезидента на световен лидер в продажбата на компютри.

90% от трафика в интернет е видео и този процент ще расте, прогнозират експертите от Силициевата долина. В бъдеще телефонните разговори ще изчезнат и ще общуваме чрез видео.

Технологичният парк ще се строи с 50 милиона евро по програма „Конкурентоспособност” на Европейския съюз. Работата по него започва още тази година. Комплексът ще се намира на 4-ти километър в София и теренът ще бъде даден от военното министерство.

„Аз мисля, че трябва да сме изключително отговорни към бъдещото поколение на България – то да получи своята реализация в индустриите на бъдещето”, каза Плевнелиев.

По-рано в четвъртък държавният глава обяви пред американски бизнесмени, че България е финансово стабилна и подходяща за инвестиции във високите технологии. Трой призова младите IT специалисти в чужбина да се завърнат в родината си.
See less See more
Бъркаш. Образованието му е в тази сфера. Жена му създаде най-модерната и многообразна web 2.0 информационна система в БГ онлайн пространството - всички сайтове на Икономедия. Отделно и кумът му има сериозна фирма за уебдизайн.
Това ме подсеща, че с него сме завършили една и съща специалност и университет, но с различно име, заради разликата в годините. Аз лично ще се радвам много ако докарат повече фирми в България. Колкото по-голяма конкуренция, толкова по-добри условия за такива като мен :) Обаче предвид споменатите имена на компании съм силно скиптично настроен.
@mediapool.bg
Софийският технопарк ще е по модела на Силициевата долина

http://www.mediapool.bg/софийският-технопарк-ще-е-по-модела-на-силициевата-долина-news193098.html

Следващата година ще бъде направена първата копка на първите три сгради от технологичния парк "София тек парк", съобщи президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в САЩ.

Според него в края на 2015 г. "София тек" трябва да работи, трябва да сме завършили първия етап на този проект.

Идеята е паркът да се построи в района на Четвърти километър в столицата. Там ще е разположен и музеят на науката и технологиите "Джон Атанасов", който също ще бъде част от технопарка.
Аз ли само не разбирам къде точно на 4ти км? Някой може ли да сложи един шот от гмапс с нещо очертано... Благодаря предварително!
1 - 20 of 1864 Posts
Top