SkyscraperCity banner

1 - 20 of 115 Posts

·
Registered
Joined
·
583 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)Cтapтиpa cтpoитeлcтвoтo нa жилищния ĸoмплeĸc ЅоНоmе Rеѕіdеntіаl Раrk в cтoличния р-н "Лoзeнeц". Πpoeĸтът вĸлючвa мнoгoфaмилни жилищни cгpaди и тaĸивa c oбщecтвeнo-oбcлyжвaщи фyнĸции, ĸoитo щe ce изгpaждaт пoeтaпнo - нa тpи фaзи.

ЅоНоmе Rеѕіdеntіаl Раrk e жилищeн ĸoмплeĸc oт зaтвopeн тип c дeceт нa бpoй 5-eтaжни пocтpoйĸи. Koмплeĸcът e paзпoлoжeн нa 35 дĸa плoщ, нeгoвитe oбитaтeли щe ce paдвaт нa ĸpacиви, зeлeни гpaдини. Aпapтaмeнтитe ca c eднa, двe или тpи cпaлни c чyдecнo paзпpeдeлeниe. Фacaдитe ca вeнтилиpyeми c ĸлинĸepни плoчĸи. Bceĸи aпapтaмeнт e c пoдoвo oтoплeниe и oxлaждaнe oт тepмoпoмпa. B cyтepeнa ca paзпoлoжeни вcичĸи пapĸoмecтa и гapaжи, a дocтъпът e ĸoнтpoлиpaн oт 24/7 oxpaнa.

Видео

http://sohome.bg/
 • 10 сгради
 • 35 дка терен
 • 23 дка градини
 • 647 бр. апартамента
 • 787 бр. гаражи
 • 2 бр. ателиета
 • 271 бр. едноспални апартамента
 • 350 бр. двуспални апартамента
 • 24 бр. триспални апартамента
 • Ресторант-градина
 • Детски център със занималня
 • Фитнес център с уелнес зона
 • 18 бр. хранителни и нехранителни търговски обекта
 • 7 бр. детски площадки и зони за отдих
 • 787 бр. подземни гаражи и паркоместа
 

·
Registered
Joined
·
4,561 Posts
^^
Cтapтиpa cтpoитeлcтвoтo нa жилищния ĸoмплeĸc ЅоНоmе Rеѕіdеntіаl Раrk в cтoличния ĸв. "Лoзeнeц".
Аз ли бъркам, доколкото си спомням този проект се реализира в ПЗ Хладилника? Или кв.Лозенец стига вече до СОП?
 

·
Registered
Joined
·
583 Posts
Discussion Starter #3
Прав си, копи-пейст от прес съобщението. Намира се в р-н Лозенец.
 

·
Registered
Joined
·
1,715 Posts
Изключително много ме радват големи жилищни проектии, в които автомобилното движение е изцяло под земята.

Това, което леко ме притеснява е рампата към паркинг от северната страна на комплекса. Там в момента е ловния парк.
 

·
Registered
Joined
·
37,502 Posts
Хайде и аз да се включа в тая тема:
Жилищен живот за терена на безалкохолния завод в София

Пловдивската фирма за метали "Хъс" строи комплекс върху 50 дка до Ловния парк в София


Първият етап на SoHome Residential Park трябва да бъде приключен до лятото на 2021 г. Той ще включва 281 апартамента, 352 подземни гаража и паркоместа

Старите индустриални зони в София, особено на юг от центъра, бавно се превръщат в нови квартали c офиси и жилища. И така противодействат на тенденцията градът да се разширява към периферията си, обобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков в края на януари при представянето на проект за ĸoмyниĸaциoннo-тpaнcпopтнa cxeмa на зона "Xлaдилниĸa - Bитoшa".

Дo 1989 г. там е имало складове и производства в леката промишленост, ĸoитo вeчe ca изгyбили фyнĸциите си. Останали са инженерната инфрастуктура и големи вакантни парцели. А общината обяви план да работи по транспортната инфраструктура - да се разширят улици, да се изградят вeлocипeдни aлeи, нови пeшexoдни зони и пр. Тези предпоставки са на път да превърнат "Хладилника - Витоша" в една от най-горещите инвестиционни зони в София. Вече станаха известни няколко проекта за офиси в региона мeждy бyл. "Чepни вpъx", yл. "Любa Beличĸoвa", yл. "Cpeбъpнa" и yл. "Филип Kyтeв" (виж карето).

От Пловдив към София

От началото на януари се работи и по първия изцяло жилищен комплекс– SoHome Residential Park, разположен върху близо 50 дка, на мястото на бившия държавен завод за безалкохолни напитки, притежаван от ЦКС и по-късно наречен "Бенакс", в който от началото на 80-те до към края на 90-те години на миналия век се бутилираше и кока-кола.

"Дълго и внимателно избирахме локация - търсим от 2016 г. Искахме да е близо до центъра, до метростанция, до паркове, до училища, детски градини и болници. Гледали сме цяла София, има хубави парцели, но малки - по 500–1000 кв.м", казва Димитър Владимиров, управляващ партньор в компанията инвеститор "Хъс инвест София". Дружеството е дъщерно на "Хъс" - Пловдив, на братята Александър и Иван Асенови, чийто основен бизнес е свързан с търговия и преработка на метали. Фирмата влиза в строителството в Пловдив преди девет години. Вече има построени 50 000 кв.м разгърната застроена площ в комплексите Plovdiv City Park I и Magnolia Gardens. В момента "Хъс инвест" работи по разширението и на двата комплекса с обща РЗП от 60 хил. кв.м.


"Дълго и внимателно избирахме локация - търсим от 2016 г. Искахме да е близо до центъра, до метростанция, до паркове, до училища, детски градини и болници", казва Димитър Владимиров, управляващ партньор в "Хъс инвест София"

50 декара за 25 млн. лева

SoHome Residential Park e пилотният проект на "Хъс" в София и от компанията го разглеждат като тяхна визитка на столичния пазар. Теренът е придобит от "Хъс инвест София" чрез няколко сделки на обща стойност почти 25 млн. лева. През април 2018 г. "Хъс инвест София" става собственик на 34.24 дка, като купува дружеството "Имоти Сребърна". Дотогава то е собственост на "Нивиа трейдинг", в което акционери са Илиан Георгиев Шотлеков и "П.И.Л. кепитъл". Цената, записана в договора за прехвърляне на дяловете, е 8 млн. лева. През юни година по-рано "Имоти Сребърна" е купило терена заедно с пет сгради върху него от Централния кооперативен съюз (ЦКС) за 7.07 млн. лева според Имотния регистър. През май 2018 г., месец след смяната в собствеността, преименуваното вече на "Хъс инвест София" дружество става собственик на още 1.3 дка с две сгради на ЦКС за 4.18 млн. лева. Това му дава възможност да добави още една сграда към проекта за SoHome Residential Park. През юли е завършена и сделка за 0.669 дка с продавачи три физически лица.

Втората си голяма сделка "Хъс инвест София" прави през юни 2018 г. - тя е за 13.82 дка с 10 постройки. Продавачът "Нова сити резидънс" на Еди Давид Ардити и Шатбай Барной получава за имота 12.8 млн. лева, след като през февруари е купило терена и сградите от някогашното предприятие за кожени изделия "Леда" за 8.8 млн. лева. В последните години "Леда" АД всъщност отдава сгради под наем и управлява плувния басейн "Леда". През ноември "Хъс инвест София" ипотекира новия парцел в "Райфайзен банк България" срещу кредит от 11.54 млн. лева. Така се стига до 11 декември 2018 г., когато дружеството получава разрешение за строеж, а на 7 януари е първата копка.

Десет сгради, 600 апартамента

"Хъс инвест София" планира да построи SoHome Residential Park на три етапа. Към 2021 г. трябва да бъде приключен първият, който включва 281 апартамента, 352 подземни гаража и паркоместа. Планът е година по-късно да бъдат построени още 336 апартамента и 435 подземни гаража и паркоместа от етап 2. Десетте сгради от двата етапа са с обща РЗП 108 647 кв.м. В комплекса освен жилища ще има детски център, ресторант, фитнес с уелнес център, 18 магазина. Терените са изчистени от заводските сгради и сега са строителна площадка.

Третият етап ще се разгърне върху парцела на "Леда". В завършен вид – към 2023 г., SoHome Residential Park би трябвало да достигне около 800-900 апартамента и около 1100-1200 подземни гаража. Сградите ще са пететажни, а квадратурата на апартаментите варира между 51 и 400 кв.м.

"Локацията на имота ни дава възможност да продаваме не само жилища, но и околна среда", обяснява Владимиров. На североизток имотът граничи с Ловния парк, а на югоизток със зоопарка (при това като заварено положение и без да навлиза в тях). Това, че наблизо се предвиждат доста офисни проекти, според него прави апартаментите подходящи за покупка както за лично ползване, така и с инвестиционна цел – за отдаване под наем.

Основната таргет група на комплекса ще са млади семейства с деца. Заради тях близо 30 декара от общата територия са зелени площи, ще има седем детски площадки, няма предвидени басейни, а само водни огледала. Освен това комплексът ще е изцяло пешеходен, а паркирането е изнесено на две подземни нива.

На вноски

С този тип клиенти са съобразени и схемите на плащане. Владимиров ги определи като много гъвкави – според потребностите на конкретния клиент. Уточнява, че предлагат и възможност купувачът да плати 30% от цената в началото и останалите 70% при завършването на жилището. Цените на зелено започват от 1090 евро на кв.м без ДДС. По информация на Владимиров себестойността само на луксозното строителство е около 600-700 евро на кв.м без ДДС, а те продават апартаментите и с идеални части от земята. Инвеститорът ползва финансиране от ДСК и договаря с банката условия за кредити, които при желание купувачите могат да ползват. Освен това са в преговори и с други банки, за да създадат конкуренция в полза на клиентите си. Продажбите са започнали преди около месец. На сайта на проекта шест от сградите са обозначени като разпродадени, но това се оказва метод на администратора на сайта да ги затвори за продажба на този етап, тъй като ще бъдат изградени на следващия.

При сключването на предварителен договор от купувачите се очаква да подпишат освен правилника за вътрешния ред на комплекса и проектодоговор за управление и поддържка. Тя ще е отговорност на специално създаденото за цела дружество "ДЛД съпорт", в което ще работят около 30 души - управител, охрана, озеленители, хигиенистки. В проектодоговора е заложена цена на поддръжката от 1.20 лева с ДДС на кв.м на месец, която може да бъде актуализирана.

Конкуренцията в София е огромна, казва Владимиров. Затова освен локацията и съобразения с околната среда проект те залагат и на качествени естествени материали. Фасадите ще бъдат вентилируеми с минерална вата и немски клинкерни плочи. Френските прозорци са с висок клас алуминиева дограма с прекъснат термомост и троен стъклопакет. Отоплението и охлаждането са чрез индивидуални термопомпи въздух-вода за всеки апартамент, които захранват подово отопление и охлаждане с конвектори. Сградите са проектирани така, че да не се засенчват. Проектът е на арх. Радко Тодоров ("РТ консулт"), който прави и пловдивските комплекси на "Хъс", а главен изпълнител ще е "Арх ситистрой".

"При по-голям проект като този се рентира да изградим и липсваща улица от североизточната страна на парцела, която да свърже територията на SoHome Residential Park с колелото при болница "Токуда", казва Владимиров. Така ще се отвори трети вход/изход за комплекса (другите са откъм "Сребърна" и "Шаварски път"). Отделили са част от земята си за улицата и очакват да я изграят заедно със съседите си по парцел – Райфайзен банк.

Собственикът

"Хъс" е семейна компания, създадена през 1990 г. в Пловдив, която е собственост на братята Александър и Иван Асенови. Основната й дейност са търговия с метали и производство на метални изделия. През 2013 г. дружеството купи конкурента си "Кльокнер Металснаб" от германската Kloeckner (през междинна сделка) и по-късно я преименува на "Металснаб България". На следващата година "Хъс" навлезе и в производството, като изгради завод за метални тръби в Лом. В средата на 2017 г. дружеството купи активите на фалиралия девненски завод "Полимери", без да обяви какви са плановете му, а година по-късно подаде инвестиционно намерение за химическо производство на площадката. Разширяването на бизнеса се вижда и във финансовите резултати. За 2017 г. консолидираните приходи се увеличават с 15% до близо 432 млн. лв., а печалбата нараства с 23% до 44.6 млн. лв.
Офис вълната в "Хладилника"

Пионер в офис сегмента в квартала е "Феърплей пропъртис", което през 2005 г. завърши строителството на 8-етажния FPI Business Center срещу мол Paradise. Неотдавна дружеството със специална инвестиционна цел приключи и нова офис сграда в района – близо до болница "Токуда". В нея се нанесе местното подразделение на израелската фармацевтична компания Teva, която от 2016 г. контролира бизнеса на Actavis в България. В ход е и най-големият офис проект в "Хладилника" - на новото инвестиционно дружество Park Lane Developments на холдинга за недвижими имоти AG Capital и Таня Косева-Бошова. Сградата ще бъде с РЗП от 24 000 кв.м с проектна стойност 30 млн. евро. Две административни сгради в района е построила компанията "Арт Е Строй" на Емил Терзиев, която в момента работи по още две.
https://www.capital.bg/biznes/imoti...en_jivot_za_terena_na_bezalkoholniia_zavod_v/
 

·
Registered
Joined
·
583 Posts
Discussion Starter #8 (Edited)
"При по-голям проект като този се рентира да изградим и липсваща улица от североизточната страна на парцела, която да свърже територията на SoHome Residential Park с колелото при болница "Токуда", казва Владимиров. Така ще се отвори трети вход/изход за комплекса (другите са откъм "Сребърна" и "Шаварски път"). Отделили са част от земята си за улицата и очакват да я изграят заедно със съседите си по парцел – Райфайзен банк.
Значи обещават и пътна инфраструктура на север от комплекса. Това доста ще подобри достъпа.
 

·
Registered
Joined
·
1,715 Posts
Да - и всъщност като погледнеш на картата - става въпрос за 200-300 метра докато се стигне техния парцел. Не осъзнавах, че чак до там стига петното.

Пак ще има отнемане от гората малко, де - но е нужно, за да се осигури района.
 
Mister
Joined
·
574 Posts
любопитно ми е за т.н. Етап 3, в който е басейн Леда и сега не е съборен и си функионира. на картите на СоХоум е отбелязан в сиво и просто "етап 3" без нариусвани сгради. продадоха ли този терен с басейна на същите инвеститори?

edit. прочетох статията горе и получих отговор.
 

·
Registered
Joined
·
1,638 Posts
:cheers: Дублира се поста някак си. Защо не може да се трият постове? На бутона долу пише edit/delete message.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Авторите на проекта, особено както вече напредва, наистина ли смятат, че хората ще се залетят да дават по 2000 евро на квадрат за краен квартал, до чиято близост има индустриални мизерии?! Само на мен ли ми се струва абсурдно?
 

·
Registered
Joined
·
37,502 Posts
Вече няма "индустриални мизерии" в квартала и да, ще дават и по повече, както дават и в останлите затворени комплекси, които напоследък добре се развиват...
 

·
Registered
Joined
·
1,715 Posts
На входа на парк, в близост до болница, с 4 автобуса, които карат до спирката на метрото за няколко минути. Като добавиш и простора и спокойствието вътре в големия двор на комплекса - да, ще ги продадат без проблем (освен ако не удари сериозна криза докато го построят).
 

·
Registered
Joined
·
2,527 Posts
Вече няма "индустриални мизерии" в квартала и да, ще дават и по повече, както дават и в останлите затворени комплекси, които напоследък добре се развиват...

Като че ли на SoHome не им вървят така продажбите, както на Nove Homes.
 
1 - 20 of 115 Posts
Top