SkyscraperCity banner

1 - 20 of 824 Posts

·
Registered
Joined
·
1,108 Posts
Discussion Starter #1
KADA NEĆE BANDIĆ...
Split će dobiti metro prije Zagreba?

Radi se o poslovnoj suradnji Grada Splita i HŽ-a na izradi željezničkih stajališta Split - Trg Hrvatske bratske zajednice i Dujmovača.

Planira se da bi takva stajališta u budućnosti povezivala Zračnu luku i Split dok je dosad željeznička linija vozila od Kaštel Starog do rive.

Stajalište na Trgu HBZ-a bila bi prva podzemna željeznička postaja u Hrvatskoj, a lokalna željeznica prvi metro u Lijepoj našoj.

Očekuje se da bi lokalni metro dnevno koristilo 15.000 osoba, a vožnja od Zračne luke do Splita trajala bi 15-20 minuta, piše Jutarnji list.

- Gradnjom željezničkog stajališta na Trgu HBZ-a te izgradnjom spomenika dr. Franji Tuđmanu, sadašnje parkiralište postat će jedan od najatraktivnijih gradskih trgova- kazao je gradonačelnik Puljić.

Što se tiče financijskog dijela posla, direktor Pešut nije želio komentirati jer projekti još nisu napravljeni.


Split uskoro dobiva metro?
Novi splitski gradonačelnik Ivan Kuret najavio je izgradnju metroa koji će povezivati grad s aerodromom u Resniku.

donačelnik je ovu ideju obznanio u intervjuu za Glas Dalmacije.

"Time će Split postati jedini grad u Hrvatskoj koji će biti prometno povezan po uzoru na svjetske gradove.To nije samo plan gradske uprave, već se i u Hrvatskim željeznicama naveliko radi na tom razvojnom projektu", rekao je Kuret.

Osim potvrde da se na planu za izgradnju metroa "aktivno radi", gradonačelnik nije dao precizniji odgovor na pitanje o rokovima.

"Bio bih zadovoljan kada bismo u dvije godine mandata koje imam na raspolaganju završili urbanistički natječaj za područje istočne obale, odnosno cijelog akvatorija gradske luke. Time ćemo stvoriti uvjete za početak izgradnje novog Splita", rekao je.
Dobar dio preduvjeta za metro je već napravljen. Praktički je već sve izgrađeno od Lore pa sve do trajektne luke. A drugi krak ide prema Kaštelima.
Dobro je što su ljudi kojji su radili projekte za MIS sedamdesetih bili vidoviti pa su predvidjeli ovakvu mogućnost.
Tako da su već napravljeni preduvjeti za stanice i sl.
 

·
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!
Joined
·
3,159 Posts
Nadam se da će se ideja o vezi s Aerodromom uskoro ostvariti :)
 

·
Registered
Joined
·
4,914 Posts
Ovo s izmještanjem kolodvora je neviđena glupost! Umjesto da budu sretni što imaju kolodvor u centru grada, odmah pokraj trajektne luke i autobusnog kolodvora, oni ga idu izmiještati. :eek:hno:
 

·
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!
Joined
·
3,159 Posts
Ovo s izmještanjem kolodvora je neviđena glupost! Umjesto da budu sretni što imaju kolodvor u centru grada, odmah pokraj trajektne luke i autobusnog kolodvora, oni ga idu izmiještati. :eek:hno:
Slažem se. Nadam se da neće ustrajati na ideji o kompletnom premještanju međugradskog i regionalnog putničkog prometa iz centra. Uvijek se sjetim Njemačkih gradova poput Kolna u kojima i regionalni i gradski i međugradski promet prolazi kroz sam centar, uključujući i aerodromsku vezu.
 

·
The Hand of Thoth
Joined
·
999 Posts
Snupix i Esseker, skužajte, al nemate pojma o čemu pričate.

Preseljenje oba kolodvora na Kopilicu je najbitniji infrastrkuturni projekt u Splitu!

Već sam o tome priča i opet ću ponovit.

Stanje željezničkog putničkog prometa u Dalmaciji je katastrofalno. Split je povezan sa Zagrebom, ka da je nekakvo šugavo predgrađe, a ne konurbacija od 400 000 stanovnika. U idućih 30 godina računam na ovaj minimum:
- dalmatinska pruga Split-Šibenik-Zadar
- Eurostar do Rijeke, Zagreba, Osijeka, Beča, Venecije i Budimpešte
- gradski i prigradski vlak (Kaštela, Solin, Dugopolje, SInj)
i eventualno ovo:
- Eurostar do Sarajeva
- vlak do Omiša, Makarske Dubrovnika

Preduvjet za takvo što je širenje kolodvora. Pozicija na kojoj se trenutno nalazi ne dopušta nikakvo širenje. Lokacija je prakički arheološko nalazište, već i sad dio kolodvora zadire u prostor plaže, prometna infrastruktura je već u knockout-u (parkirališta, cestovni prilazi), da ne govorimo da se i morski promet planira povećavat.

To je prvi i glavni razlog. Drugi razlog je - pozicija ta dva kolodvora nije dobra. Zašto? zato šta se nalazi u centru grada samo ako si pješak i šetaš Dioklecijanovom palačom. Velikoj većini stanovništva Splita (i okolice, nemojmo to zaboravit) Kopilica je puno bliža i dostupnija od Istočne obale.Kopilica je bliže geografskom i prometnom centru nego šta će sadašnja lokacija ikad bit.

Treći razlog je - nema nikakve prednosti zadržavanja kolodvora u centru. Gradski vlak će vozit tu svako 15 minuta i tu ne vidim nikakve probleme za turiste. esseker, kad već spominješ Koeln, ovo šta Split planira je u biti jako slično tome. Ne idu svi vlakovi na glavnu stanicu u Koelnu (neki voze samo do Messe/Deutz), a i aerodrom je povezan lokalnim vlakom sa glavnim kolodvorom (a ne idu svi intercityji na aerodrom).
 

·
Registered
Joined
·
2,461 Posts
Snupix i Esseker, mozda nikad nste bili u Splitu? Na Rivu dolaze dva tri vlaka dnevno! A "kolodvor" je veci nego u Zagrebu...
 

·
Registered
Joined
·
4,914 Posts
Neka se na Kopilici napravi novi moderni kolodvor, ali ovaj u trajektnoj luci mora ostati i koristiti svim vlakovima. Pa korisnici željeznice i jesu pješaci, pogotovo ljeti kad vlakom dolaze i brojni turisti koji dalje nastavljaju autobusom ili brodom. Sad je sve na dlanu, gotovo idealno (osim dakako samog kolodvora i njegovog izgleda), i ne znam zašto odbacivati ovako dobar položaj. A ruku na srce, većeg prometa u dogledno vrijeme neće biti, sve dok se ne izgradi nova elektrificirana pruga prema unutrašnjosti Hrvatske i drugim jadranskim gradovima.

Puno bolja ideja bi bila izgradnja novog kolodvora na trenutnoj lokaciji, najbolje kompleksa koji bi obuhvaćao i željeznički i autobusni kolodvor te trajektnu luku, uz neki trgovački centar ili sl. da ga oživi, te izgradnja onih nekoliko podzemnih stajališta u tunelu te novog kolodvora na Kopilici (ukoji bi veće značenje imao samoj željeznici, nego građanima - sastavljanje i čuvanje vlakova i sl.).

Također, dok se ne elektrificira cjelokupna pruga do Ogulina (jer novu nećemo još dugo vidjeti), neka se barem elektrificira dio oko Splita, i izgrade ogranci do Trogira i Kaštela, za što bi se mogli kupiti novi EMV-i.

Cijeli svijet se vraća željeznici i želi je što više približiti korisnicima, a mi bismo je izbacili iz gradova.
 

·
is out there
Joined
·
3,569 Posts
Ovo s izmještanjem kolodvora je neviđena glupost! Umjesto da budu sretni što imaju kolodvor u centru grada, odmah pokraj trajektne luke i autobusnog kolodvora, oni ga idu izmiještati. :eek:hno:
Nije glupost već lopovluk!
Žele teren za izgradnju skupih poslovno stambeno shopping centara da još malo mogu pokrast!
Željeznički i autobusni kolodvor trebaju tamo ostat, uz veliku rekonstrukciju!
Split je uvijek bio tranzitni grad i treba se prilagođavat prometu u svim svojim oblicima ( zračni, cestovni, željeznički, morski) a ne da bagra samo želi prodat skupo teren!

Stalno se proteže ideja da se izmjest Željeznički kolodvor pa autobusni, pa bi trajektnu luku izmjestili, pa onda sagradit niski most do kaštela da u Sjevernu (teretnu) luku ne mogu veći brodovi dolazit. Pa ekskluzivni stanovi u Dioklecianovoj palači....

Najbolje cili Split da odseli u Solin,Kaštela i Dugopolje a Split nek ostane za Tajkune da rade šta hoće
 

·
Master Planner
Joined
·
2,002 Posts
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&ll=43.528638,16.378899&spn=0.169763,0.30899&t=h&z=12&msid=107416749814217892360.000467faf3a6577c9331b

Ova crvena linija bi trebala biti prioritet. Znaci veza Torgira i Splita(preko trajekte luke i ototka) sa Aerodromom. Mislim da direktna ekonomska ispaltivost ove linije uopće nije upitna a o indirektnoj da neprićamo. Također sam protiv izmještanaj kolodvora(tj veze vlak-trajekt u centru grada)

Super dretva! Nadam se da ce biti redovito punjena novim vijestima!
 

·
The Hand of Thoth
Joined
·
999 Posts
Neka se na Kopilici napravi novi moderni kolodvor, ali ovaj u trajektnoj luci mora ostati i koristiti svim vlakovima.
To je otvoreno za raspravu. Kolodvor u luci se neće ukinuti, nego smanjiti i eventualno uzemljiti. To je sasvim logično i pametno rješenje, pogotovo za jednu takvu lokaciju. Koliko će vlakova vozit do luke, ovisit će o gustoći prometa, ali svi vlakovi moraju stajati na Kopilici.

Pa korisnici željeznice i jesu pješaci, pogotovo ljeti kad vlakom dolaze i brojni turisti koji dalje nastavljaju autobusom ili brodom.
Ne. Glavni korisnici željeznice su stanovnici Splita, koji autom ili GP dolaze na kolodvor.
Putnici koji vlakom dođu u Split ne prelaze na autobus (nemaju di ić dalje :lol:)...

sad je sve na dlanu, gotovo idealno (osim dakako samog kolodvora i njegovog izgleda), i ne znam zašto odbacivati ovako dobar položaj. A ruku na srce, većeg prometa u dogledno vrijeme neće biti, sve dok se ne izgradi nova elektrificirana pruga prema unutrašnjosti Hrvatske i drugim jadranskim gradovima.
Sad je sve na dlanu samo ako si turist koji dolazi vlakom i želi malo prošetat po centru. Ako si turist koji dolazi busom ili autom, onda moraš prolazit kroz lijevak Zvonimirove (samo najuporniji opstaju). Ako si građanin, onda moraš razmišljat di ostavit auto (najbolje užicat nekog da te samo ostavi u luci i ode). Povećanje prometa nažalost i ne ovisi toliko o elektrificiranju pruge, jer je vlak čak i sada vremenski i cjenovno konkurentan autobusu. Puno veći problem je cestovni lobi i nesposobni šefovi u HŽ-u.

Puno bolja ideja bi bila izgradnja novog kolodvora na trenutnoj lokaciji, najbolje kompleksa koji bi obuhvaćao i željeznički i autobusni kolodvor te trajektnu luku, uz neki trgovački centar ili sl. da ga oživi, te izgradnja onih nekoliko podzemnih stajališta u tunelu te novog kolodvora na Kopilici (ukoji bi veće značenje imao samoj željeznici, nego građanima - sastavljanje i čuvanje vlakova i sl.).
Ja stvarno ne znam kako si ti to zamislio na onom prostoru. To je jednostavno neizvedivo, osim ako si šeik iz Dubaija. Kolodvor na Kopilici je vrlo jeftino, korisno i izvedivo rješenje. Građenje 6-tračnog cestovnog tunela kroz pola Splita, kopanje 5 katova podzemne garaže (u neposrednoj blizini mora), da ne govorimo o ukopavanju oba kolodvora (jer nadzemno jednostavno nema mjesta) je znanstvena fantastika.


Također, dok se ne elektrificira cjelokupna pruga do Ogulina (jer novu nećemo još dugo vidjeti), neka se barem elektrificira dio oko Splita, i izgrade ogranci do Trogira i Kaštela, za što bi se mogli kupiti novi EMV-i.
To je sasvim izvedivo (postoji već pruga do Starog, treba je produžit do Resnika (do Trogira bi već bio problem). To nažalost ne ovisi o Splitu, nego o HŽ-u, a svi znate moje mišljenje o toj kompaniji...

Cijeli svijet se vraća željeznici i želi je što više približiti korisnicima, a mi bismo je izbacili iz gradova.
O kakvom ti izbacivanju govoriš? Kopilica je udaljena od Luke jedva nešto malo više nego šta je Glavni kolodvor u Zagrebu udaljen od Trga. Dobro, Split je puno manji grad, ali svejedno, to je 15 minuta hoda, nije neka vukojebina
Inače Kopilica je dosad bila jako zanemarivan i upropašten kvart. Kolodvor bi pokrenuo revitalizaciju tog dijela grada. Da nas ne bude sramota kad turisti iz ul. Domovinskog rata bace pogled udesno...
 

·
Sarkimetal Death
Joined
·
17,088 Posts
Štrcbrc, a da staviš datum tih tekstova koje objavljuješ. Evo, neki već govore da će glasati za Kureta zbog ovoga, a ne kuže da je to obećano prije prošlih izbora i da se s tim nije napravilo ništa. Prije će Zagreb dobiti puni metro nego Split koji već eto ima iskopani tunel i stanicu.:bash:
 

·
The Hand of Thoth
Joined
·
999 Posts
Nije glupost već lopovluk!
Žele teren za izgradnju skupih poslovno stambeno shopping centara da još malo mogu pokrast!
Željeznički i autobusni kolodvor trebaju tamo ostat, uz veliku rekonstrukciju!
Split je uvijek bio tranzitni grad i treba se prilagođavat prometu u svim svojim oblicima ( zračni, cestovni, željeznički, morski) a ne da bagra samo želi prodat skupo teren!

Stalno se proteže ideja da se izmjest Željeznički kolodvor pa autobusni, pa bi trajektnu luku izmjestili, pa onda sagradit niski most do kaštela da u Sjevernu (teretnu) luku ne mogu veći brodovi dolazit. Pa ekskluzivni stanovi u Dioklecianovoj palači....

Najbolje cili Split da odseli u Solin,Kaštela i Dugopolje a Split nek ostane za Tajkune da rade šta hoće
To su one standardne "betonizacija" i "investitori jedu ljude" neuke šprehe.

Split nije uvik bia tranzitni grad i to nije ono čemu bi triba težit. Ne samo to, nego triba od toga bižat ka od vraga. Inače, ako nisi to shvatio, preseljenjem kolodvora na Kopilicu će se poboljšat tranzit, jer će gužve bit manje, postoji potencijal za daljnji razvoj (gledaj malo dalje od 2 godine u budućnost). Također, s tim bi se konačno krenilo u povezivanje Resnika i Luke gradskim vlakom.

Osim toga, jedini način (već sam to rekao) da se sredit prometno pitanje zadržavanjem kolodvora u centru je da se uloži cifra puno veća od godišnjeg budžeta grada. Ako ti imaš nekog prikana koji ima te pare i ne zna šta bi s njima, slobodno se javi budućem poteštatu! I ne samo to, nego bi trebalo nekoliko godina da se to izgradi - a kakav bi to krkljanac tek bia...Mogli bi slobodno zaboravit na turiste tih nekoliko godina, a autobusi bi za to vrime organizirali prihvat putnika na nekom parkingu na Kopilici :bash:

Bagra želi skupo prodat teren? Koja bagra? Čiji je to teren? Privatni ili državni? Ako je privatni, onda imaju svako pravo prodat teren (koji im je vjerojatno maznila prošla država), a ako je državni - koji će se to onda pojedinac obogatit s time?
Druga je priča ako tvrdiš da će bit nekakvih malverzacija i mito&korupcija - ali to nema nikakve veze sa kolodvorom. Kad krene prodaja, zovi USKOK i reci im sve šta znaš o tome.
 

·
Registered
Joined
·
253 Posts
Slazem se sa ljudima koji se protive izmjestanju kolodvora. Kao prvo kolodvorom ne prolazi 50 putnickih I/C ili E/C vlakova da je to sad neki ogroman promet.
Solucija moze biti u tome da se iznad zeljeznickog kolodvora nadogradi platforma sa autobusnim kolodvorom i mozda jos par katova neke komercijalne zgrade ili cak hotela ili kombinacija iznad autobusnog / zeljeznickog temnala. Tako bi se autobusni kolodvor premjestio i oslobodio prostor izmedju zeljeznicke stanice i rive za recimo neki trg ili bolji prostup trajektima.
Treba gledati s realne/prakticne perspektive. Npr dodju neki turisti vlakom i idu na Brac ili Hvar i ne zele se zadrzavati u ST. Znaci ako se kolodvor izmjesti, treba sav prtljag prebacivati u autobus ili taksi pa do trajekta. KOji bi to krkljanac bio na ionako zakrcenim ulicama Splita. A ovo bi bila i najjeftinija opcija. Izgradnja jednog takvog terminala sa objektom iznad stanice bi se isplatila od prodaje ili najma tog objekta.
 
1 - 20 of 824 Posts
Top