SkyscraperCity banner

821 - 833 of 833 Posts

·
ZAG-DMK
Joined
·
9,910 Posts
Ne ulazeći u raspravu o lokaciji stajališta, iako naravno pozdravljam da se to konačno radi... Činjenica da mi tih pišljivih 100ak m malo višeg nogostupa čekamo valjda 15god... I da se dosad nije moglo napravit,nemam riječi...
 

·
Registered
Joined
·
661 Posts
Evo i malo detaljnije reportaze o izgradnji novog stajalista Dujmovaca pa krenimo...

224046Pogled prema sjeveru:

224066Pogled prema jugu:

224075Pohvalno je da ce se kako sada stvari stoje makar ova stanica izgraditi propisno, ukoliko naravno ne naseru jos jednu tus kabinu umjesto prave nadstresnice. S obzirom da je pozicija za istu strateski odabrana ispod stabala, iskreno sumnjam u to. Dojam je da ce bit i nekakvog minimalnog krajobraznog uredjenja neposrednog okolisa. Ono sto je i dalje aspurdno u cijeloj prici je naravno sama pozicija stajalista. Ukoliko joj iz nekog razloga kojeg mi je tesko i zamisliti odlucite pristupiti iz bilo kojeg smjera naici cete na nepostojanje nogostupa. Ali ne samo da nema nogostupa, nego prilazi izgledaju ovako:

224099


224100


Zalosno je da se stajaliste nije gradilo kako smo prethodno naznacili puno blize centru Dujmovace gdje vec postoje brojni poslovni subjekti ali i kakav takav pristup.

224104


Ali eto, izbori su pa se privid razvoja mora odrzavat bacanjem love u vitar...
 

·
Registered
Joined
·
115 Posts
Ako naprave autobusnu stanicu i nekakav parking stanica bi se mogla koristiti, ovako nisam optimist. Mogli bi neki vangradski autobusi prolaziti preko ulice Salonitanskih mučenika, umjesto Solinskom ulicom i stajati uz tu željezničku stanicu.
Možda nije loša ideja premjestiti autobusni kolodvor sa Solinske (kraj suda i Mupa) kraj ove željezničke stanice i do Splita ići vlakom. Do Trga bratske zajednice treba 4 min, a do luke 6 min. Ali nedostaje i drugi kolosjek da bi vlak mogao ići svakih nekoliko minuta. Realizacija negdje 2135.g.
 

·
Registered
Joined
·
661 Posts
Jedina linija koja prolazi Solinskom ulicom (koja je paralelna s Ul. Salonitanskih Mucenika) je linija 2A koja vozi samo do Kastel Sucurca i nije toliko potentna u smislu znacaja i kapaciteta. Eventualno da se linija 2 koja sada povezuje Split i Zracnu luku preko Poljicke ceste i ZNG premjesti na trasu preko Velebitske i potom preko Zagorskog puta (tek nakon sto se izgradi u potpunosti) skrene u Ul. Salonitanskih mucenika, odakle bi se preko A.G. Matosa ukljucila na Splitsku. Ostale linije koje prolaze preko ZNG (obilaznice) su: 1, 5, 5A, 10, 16, 22 a dio bi se mozda mogao reorganizirati na slican nacin. Premjestanje medjugradskog terminala na Solinskoj je problematicno dokle god ne postoje frekventne prigradske linije vlaka i stanica na Trgu HBZ nije u funkciji. Ukoliko do toga dodje mozda bi se i stvorili uvjeti, ali vidimo da nisu u stanju niti stanicu posteno isplanirat.

U medjuvremenu:

Potpisan sporazum izrađen na temelju masterplan-studije: do Istočne obale samo gradski vlakovi, ostali ostaju u KopiliciTvrtka "HŽ Infrastruktura" potpisala je sporazum izrađen na temelju tzv. masterplan-studije prema kojoj bi, kako se najavljuje već desetljećima, kolodvor u Kopilici postao glavni, a postojeći na Istočnoj obali bio bi (samo) ukrcajno-iskrcajna točka za gradske vlakove.

- Prema studijskome rješenju, kolodvor u Kopilici potrebno je koncipirati kao putnički u kojemu će se zaustavljati svi vlakovi iz gradsko-prigradskog, međunarodnog i međugradskog prijevoza. Za spomenute vlakove Kopilica će biti krajnje odredište, dok će gradski vlakovi prometovati na relaciji prema današnjem glavnom kolodvoru.

Izrada masterplan-studije financirana je bespovratnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj, a na njoj je radio konzorcij austrijskih tvrtki koje su prikupljale sve relevantne podatke, povijesne dokumente i stručne podloge u cilju urbanističkoga i gospodarskoga razvitka grada u skladu s UNESCO-ovim naslijeđem - navode iz državne tvrtke.
Slobodna Dalmacija
 

·
Premium Member
Chief Engineer For Really Cool Things
Joined
·
847 Posts
Meni je to čak OK - već sam i pisao tu ranije na temi, dakako ako će se na suvisao način iskoristiti i prenamijeniti prostor današnjeg kolodvora u Luci. Teoretski bi nagibni vlak i mogao do Luke obzirom da isti ne treba prostor za manevriranje (pa da se kolodvor pretvori u manji čeoni). Ja sam ionako tu već prije razglabao prednosti LRT-a za Splitsko i šire područje (od Trogira do Splita), kao i potencijalno tehnološku osnovu za gradnju nekakovog prstena kroz grad (ispod Poljičke do TTTS-a i u krug nazad do Solina). Tada bi zapravo tunel ostao samo za LRT (uz recimo biciklističku stazu).
Zapravo bi u Kopilici tada završavali "teški" vlakovi (realno noćni koje danas HŽ vozi a u budućnosti možda RegioJet i drugi slični operatori), tamo bi se mogla opremiti rampa za iskrcaj praćenih automobila. OK, gubi se taj spoj odmah sa lukom da se auto i putnik može odmah ukrcati na brod prema otočnim destinacijama, no opet je pitanje koji dio putnika praćenih automobila je išao dalje na trajekt ili je išao autom u neke druge cestovne destinacije.

 

·
Premium Member
Chief Engineer For Really Cool Things
Joined
·
847 Posts
Zapravo - pa ovo je jedan od prvih koraka u implementaciji MasterPlana (pogledati na linku, pod "Dokumenti" ima još materijala). Samo dakako imali smo mi mnoge strategije koje se nisu dogodile, pogotovo kada imaju gotovo dvadesotogodišnji rok (u uvjetima politike koja se stalno mijenja).

Masterplan-studija za područje Istočne obale i Kopilice - Integrirani razvojni plan

Uglavnom - željeznički i autobusni kolodvor idu u Kopilicu kao i "teretna" trajektna luka (da li će to biti kao Zadar - automobili i kamioni na Gaženici a katamarani sa Poluotoka). Teoretski je to bolje jer danas svi kamioni koji rade opskrbu otoka moraju proći kroz centar Splita, a sva prednost da je sve na jednom mjestu na Istočnoj obali se izgubi dok se busevi probiju do kolodvora.

Na Istočnoj obali od željeznice ostaje maleni čeoni kolodvor sa par perona jer se posred današnjeg kolodvora uklapa tunel sa Poišanske/Poljičke) - spominje se da bi tu išli samo lokalni/regionalni vlakovi no po meni nema razloga da nagibni vlakovi također ne završavaju u Luci - dakle par perona od 120m/160m je dovoljno za dupli nagibni ili za dupli Končar). Spominje masterplan laku željeznicu (LRT) što je moja tiha patnja (LRT od Trogira do Luke, paralelno sa prugom od Sućurca do Kopilice, dalje kroz tunel samo LRT i ondak nastavak tunelom ispod Poljičke (ima onaj prijedlog sa SZZ o kružnoj liniji do Stobreča pa preko TTTS-a nazad u Solin).
 

·
Registered
Joined
·
45 Posts
Zna li se kakva je izmjena i dopuna, pretpostavljam da stave tus kabine?
Iz dozvola s eDozvole
"Izmjene i dopune glavnog projekta se odnose na izmjenu položaja perona za 6 m u smjeru
Split, i izmjenu položaja pristupa peronu, što je uzrokovalo promjene u nazivnoj stacionaži
stajališta Dujmovača (km 320+991), pozicijama stupova rasvjete, montažnih betonskih zdenaca
te skraćenje usjeka na početku perona. Za osiguranje pristupa preko Ulice salonitanskih
mučenika na postojećoj prometnici se uređuje pješački prilaz koji se oprema horizontalnom i
vertikalnom signalizacijom."
 
821 - 833 of 833 Posts
Top