SkyscraperCity banner

1 - 20 of 1883 Posts

·
Registered
Joined
·
50 Posts
Discussion Starter #1
Evo potpisan je i ugovor za produzenje gata Sv.Duje 150 mt + 180 starih ,moci ce se vezat i 90000 tona cruiseri samo da ociste malo dno.Ako imate slika splitske luke i cruisera molio bih vas ako ih mozete post.
Hvala unaprijed
 

·
Banned
Joined
·
7,386 Posts
Splitska Trajektna luka: Prije šest godina tri kruzera, sad ih uplovljava 240

Splitska Trajektna luka, koja je s prošlogodišnjih 4,1 milijun prevezenih putnika i više od 700.000 vozila prva u Hrvatskoj i treća na Sredozemlju, dobit će do sljedeće turističke sezone
150 metara dugu operativnu obalu, uz koju ću se moći privezati i kruzeri te brodovi u međunarodnoj plovidbi. Prema procjenama stručnjaka, promet u Trajektnoj luci trebao bi do 2015. narasti na čak sedam milijuna putnika, što podrazumijeva i proporcionalno povećanje broja vozila, stoga je jačanje lučke infrastrukture nužni zahvat kako bi se otklonila opasnost od prometnog zagušenja.U strukturi prometa koji se odvija u gradskoj luci, čak 90 posto odnosi se na međunarodni, pri čemu se ističe porast dolazaka kruzera. Prije šest godina bila su tek tri, a sad se taj broj povećao na 240, što znači da je luka došla do kritične točke budući da zbog nedovoljnih kapaciteta ne može prihvatiti velike krstaše.

Produljenje gata sv. Duje tek je dio infrastrukturnih zahvata nužnih za snažni pomorski razvitak Splita, čiji je glavni resurs upravo gradska luka preko koje i ubire najveće prihode. Kako bi se iskoristile sve prednosti lučkog područja, tvornički pogoni Dalmacijavina premjestit će se iz središta Trajektne luke u prigradski dio Splita, čime će se otvoriti iznimno atraktivni prostor i omogućiti gradnja vanjskih vezova.

»Tijekom pretvorbe Dalmacijavina, ta je tvrtka polagala pravo raspolaganja lokacijom na pomorskom dobru u lučkom području, zbog čega je splitska luka godinama talac neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Ministarstvo mora stoga je odlučilo zakonskim rješenjima presjeći taj čvor i uputiti Vladi novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, za koji vjerujem da će se u saborskoj proceduri naći već u listopadu«, rekao je državni tajnik za more Branko Bačić. Aktiviranjem novih resursa splitska će luka dovoljno osnažiti i postojeće kapacitete te biti spremna za očekivano povećanje opsega prometa u idućem sedmogodišnjem razdoblju kad se očekuje probijanje magične brojke od sedam milijuna putnika.

Zbog toga je nužno što prije ostvariti barem dio planiranih zahvata sadržanih u Strategiji razvoja splitske luke, koja namjerava iskoristiti sve prednosti gradskog lučkog područja uz istodobno ispravljanje infrastrukturnih nedostataka koji sad onemogućavaju jači pomorski napredak Splita. Projekt obnove gata sv. Duje, vrijedan oko 28 milijuna kuna, sastavni je dio tog strateškog dokumenta, čiji je autor poznati splitski arhitekt Jerko Rošin. Od 1997. kad je osnovana Lučka uprava, u infrastrukturni sustav Trajektne luke uloženo je 20 milijuna eura, a sredstva su osigurana bez podizanja međunarodnih kredita!

»Te 1997. mislili smo da je broj od 1,7 milijuna prevezenih putnika i oko 200.000 vozila maksimalni učinak, a sad, desetak godine poslije, suočeni smo s vrtoglavim porastom prometa koji se može otkloniti samo jačanjem postojeće i podizanjem nove lučke infrastrukture«, ustvrdio je ravnatelj Lučke uprave Joško Berket Bakota.

S broda u središte grada

Splitska Trajektna luka, u koju je do prije nekoliko godina stizalo tek nekoliko kruzera, ovogodišnju će sezonu zaključiti s uplovom 238 plovećih hotela. Ako se usporede prošlogodišnji podaci tog dijela poslovanja splitske Lučke uprave, u Trajektnoj luci bit će usidreno 12 kruzera manje, što se ne može ocijeniti podbačajem s obzirom na to da su ploveći hoteli doveli u Split čak sedam posto putnika više nego lani. Splitska luka, kao odredište brodova za kružna putovanja, jedinstvena je i po tome što se naslanja na povijesnu gradsku jezgru, a upravo je ta činjenica presudna za putnike na kruzerima koji se odmah nakon silaska s broda, žele naći u središtu grada. I dok ovogodišnja sezona kruzera još nije završila, za iduću je najavljen dolazak 150 plovećih hotela, a stižu i rezervacije za 2011.

Izvor: Slobodna Dalmacija
:cheers:
 

·
Powered by Jet-A1
Joined
·
33,782 Posts
^^ novi djelovi gatova su široki koliko i stari!

e, btw kaže se: tko što - katalinke, koga čega - katalinki :D
Nisu. Logično bi bilo da je noviji dio uži, kako bi se stvorila površina okomita na dužinu, di onda može doć trajekt sa prednjim dilom i iskrcat aute.
Al opet, možda se i varam... :D

Evo par mojih slika proširenja gata Sv. Petra:


Tu se isto može bidit prošireni dio (doli - livo):


:cheers:
 

·
The Hand of Thoth
Joined
·
999 Posts
Evo, odma par slika cruisera za Ballotu :)

Prvo da kažem da mislim da je Katalinko muški rod, tako da bi bilo "pogled sa (koga/čega) Katalinka).

Šta se tiče širine gatova, na Ballotinim slikama se dobro vidi da je produžetak sv. Petra uži od ostatka, a za pretpostavit je da će uži bit i produžetak gata sv. Duje.

Evo konačno slike (slikano mobitelom sa trajekta Supetar-Split):

 

·
Registered
Joined
·
289 Posts
Jedno, malo OT, pitanje.
Bilo je govora o premještanju Pomorskog muzeja s Gripa na prostor koji trenutačno zauzimaju DalVin i SOA/VOA/SIS/HIS/KOS/UDBA/OZNA/Gestapo ...
Što je na kraju s tim?
 

·
Powered by Jet-A1
Joined
·
33,782 Posts
Jedno, malo OT, pitanje.
Bilo je govora o premještanju Pomorskog muzeja s Gripa na prostor koji trenutačno zauzimaju DalVin i SOA/VOA/SIS/HIS/KOS/UDBA/OZNA/Gestapo ...
Što je na kraju s tim?
Da Gestapo. :lol:

Di je to uopće? :?

Evo, odma par slika cruisera za Ballotu :)

Prvo da kažem da mislim da je Katalinko muški rod, tako da bi bilo "pogled sa (koga/čega) Katalinka).
Ahaaa. Katalinko
A brale, neki kažu Katalinka, Neki Katalinko.. ko će više znat šta je pravo.
Znači, O je u pitanju. Ok.
Znači, slika san slike sa Katalnika. :lol:

Btw. super slike. Lipo je vidit dva cruisera. :eek:kay:
 

·
Powered by Jet-A1
Joined
·
33,782 Posts
Ljetni vezovi


Prateći zahtjeve tržišta i povećanja prometa, Lučka uprava je krenula u projekt izgradnje «ljetnih vezova» sa južne strane lukobrana u gradskoj luci. Prva faza planira izgradnju 250 metarskog veza na koji će moći pristati dva trajekta u lokalnom i međunarodnom prometu, ili jedan veliki krstaš.
U drugoj fazi je predviđena izgradnja 90 metarskog veza na koji će moći pristati i najveći krstaši.
Ovakvom višenamjenskom funkcijom «Ljetnih vezova» omogućen je prihvvat većeg broja brodova u međunarodnom prometu i krstaša, te rasterećenje prometa tijekom sezone, naročito lokalne linije za Supetar koja nosi 54% ukupnog prometa splitske luke.
Buduća razvojna vizija predviđa i izgradnju novog putničkog terminala na glavnom lukobranu, čime bi lukobran postao okosnica međunarodnog prometa, dok bi se postojeći terminal na gatu sv. Duje prenamjenio za servisiranje domaćeg putničkog prometa.

http://www.portsplit.com/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=62

:cheers:
 

·
The Hand of Thoth
Joined
·
999 Posts
http://www.portsplit.com/index.php?option=com_content&task=view&id=62&Itemid=27


dogodine je vec puno novih kompanija ajde ako imate koju fotografiju splitske luke stavite
Ovo će bit ludnica:
Number Vessel Date Hour BT Lenght Draught Flag Agent

122. CELEBRITY EQUINOX 11.10.2010. 0700-1700 118100 315,00 8,30 Bahami Jadroagent

123. CELEBRITY ECLIPSE 11.10.2010. 0800-1700 118100 315,00 8,30 Bahami Jadroagent
Dva najveća najavljena cruisera (i to blizanca) istovremeno u Splitu! :banana:

 

·
Registered
Joined
·
50 Posts
Discussion Starter #19
Ovo će bit ludnica:


Dva najveća najavljena cruisera (i to blizanca) istovremeno u Splitu! :banana:


jos neka se rijesi problem dalmacijavina mozemo bit najaca luka posli venecije na ovom dijelu za cruisere. jeli ima tko od vas da plovi na cruiserima.
 
1 - 20 of 1883 Posts
Top